ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura...

Page 9 of 25 Previous  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 17 ... 25  Next

Go down

hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura... - Page 9 Empty Re: hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura...

Post by zganci_i_jetrica Fri 23 Jul - 15:20

Serbinho-3 wrote:Mogu Stepinca ili Tomsona Hrvate staviti, zasto Srbin pored tolikih Hrvata? Nemate nista vase?
Hrvati totalno nešovinistički slave najvećeg Srbina svih vremena, i koji je, nota bene, naglasio da dolazi iz Hrvatske, a ne iz austro-ugarske jer hrvatska u to vrijeme nije postojala kao država, a kreteni među Srbima (jer nikada neću prihvatiti da su svi Srbi fantazmagorične budaletine i minusinteligentni mitomani) negoduju. Vi četnici ste prvi koji ga niste dostojni jer Nidžo je bio gospodin čovjek, a vi miopične seljančuge gedžovani. Da je i na našoj, i na vašoj strani više takvih iskonskih gentlemen-a kao što je bio Tesla, gdje bi nam bio kraj!? Neću reći: - Idi, bre, u ćoše pa se pokrij ušima i od stida, jer takvi australopiteci tvoje vrste ne poznaju pojam stida. Tuđno, zaista tužno  No

zganci_i_jetrica

2021-06-05

Back to top Go down

hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura... - Page 9 Empty Re: hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura...

Post by jastreb Fri 23 Jul - 16:30

Noor wrote:Nikola Tesla - pretci

https://www.croatianhistory.net/etf/teslap.html

Prema Ljubici Štefan, Nikola Tesla je u svojem dnevniku zapisao ovo:

Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapreci došli preko Novog Vinodola. Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola.  
Ovo je već sto puta demantirano.

Izmišljotina i(li) falsifikat.

Nikakvi Draganići nisu bili u Zadru. jesu neki u Šivbeniku,a još manje Kalinići u Vinodolu. Ondje takvog prezimena nema,niti su poznati ikakvi plemići s tim prezimenom. Kalinići su uglavnom Srbi.

Ne znam odakle Ljubici Štefan ove bedastoće i vidim, kao literaturu navodi Teslinu knjigu Moji pronalasci,u kojoj o navedenoj gluposti nema ni riječi.

Mislim da je glupo ne priznavati Teslinu srpsku nacionalnost i prikazivati ga kao nekakvog Hrvata ili Austrougara,isto kao što je kod Srba glupo Liku prikazivati kao Austrougarsku i prekidati svaku njenu vezu sa Hrvatskom.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Hektorović Fri 23 Jul - 16:40

Pa lijepo je danas rekao Zoki, nemaju se nešto ni Srbi niti Hrvati hvaliti Teslom. Da je ostao u Europi bio bi popali Bečki student.

Lik sve što je postigao, postigao je u USA onog vremena.
Hektorović
Hektorović

2018-04-10

Back to top Go down

Post by Guest Fri 23 Jul - 17:01

za rvacke euro kovanice i novčanice ja bi odabrao ovakve motive koji oslikavaju rvacku realnost a moguće još goru realnost čim tupi i glupi rvati uvedu euro:

hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura... - Page 9 Baka-sme%C4%87e

hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura... - Page 9 I1Sfp1bAJLxX9uZX-H9F6HDWMflBWi6iRD-rlloiTtbxTpdrwxMJKitYvAKZQrIV7uv4PlSMy7bpAb9s8alICOlO_CookkuHX_k

hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura... - Page 9 4447967

hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura... - Page 9 4595

hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura... - Page 9 Kontejneri

hrvati izabrali lik nikole tesle za kovanice eura... - Page 9 Pxl_010614_7822516

Last edited by Gnječ on Fri 23 Jul - 17:06; edited 1 time in total
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by crvenkasti Fri 23 Jul - 17:02

Hektorović wrote:Pa lijepo je danas rekao Zoki, nemaju se nešto ni Srbi niti Hrvati hvaliti Teslom. Da je ostao u Europi bio bi popali Bečki student.

Lik sve što je postigao, postigao je u USA onog vremena.

Tesla je asinhroni motor izmislio dok je radio u Budimpešti.
Tamo ga je zapazio Edison, i otišao je raditi u Pariz. Itd itd.

Bilo kojim putem da je išao, Tesla bi završio kod najvećih svjetskih firmi i investitira.
To što je u to vrijeme to bilo u Americi, ne daje Americi nikakav poseban značaj.
crvenkasti
crvenkasti

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by niels Fri 23 Jul - 17:48

Za mene nema dvojbe da je po nacionalnosti bio Srbin.

Nema dvojbe da je rođen na području današnje Hrvatske (po toj logici, ja bih onda valjda trebao biti državljanin Kraljevine Jugoslavije, to s Habsburškom monarhijom nema odviše smisla).

Gro svojih izuma je začeo u Europi, a realizirao u Americi. Njegove riječi su bile proročanske, a i danas intrigiraju svijet.

Tesla je prevelik da ga prisvaja jedna zemlja ili nacija, kako je to napisala već i Ra. On i njegov opus su baština čovječanstva kojem je ostavio toliko, a mogao je i mnogo više.

Pa, kao zgodna crtica, rođen je na području današnje Hrvatske. Uskoro na kovanicama u svačijem džepu.
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by Serbinho-3 Fri 23 Jul - 17:54

Beta/Fotoilustracija

16:18[size=36]BALKAN[/size]

Tanjug[size=36]|[/size]23. 07. 2021.

[size=44]BRUS LI IMA VIŠE VEZE SA SRBIJOM OD TESLE?! Milanović pokušao da ispadne duhovit, ali je samo tužan![/size]
[size=43]Možda nije u redu da Hrvatska svojata Nikolu Teslu, ali Srbija na to ima još manje prava, izjavio je danas predsednik Zoran Milanović povodom najava da će se lik ovog naučnika naći na hrvatsom evru i regovanja iz Srbije[/size]

[size=42]Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas. Tesla je Amerikanac, toliko su ga ozbiljno shvatali u Hrvatskoj i Beču da je pobegao u Ameriku. Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav [size=42]- rekao je Milanović novinarima tokom posete mestu Promina.[/size][/size]

[size=43]
Rekao je i da je Srbija aerodrom u Beogradu mogla da nazove i po Brus Liju, jer, kako je kazao, on ima veze sa Sbijom koiko i Tesla, prenela je zagrebačka N1 tv.
[/size]

[size=43]https://informer.rs/svet/balkan/624870/hrvatska-zoran-milanovic-nikola-tesla-srbija-brus
[/size]

Last edited by Serbinho-3 on Fri 23 Jul - 17:57; edited 1 time in total
Serbinho-3
Serbinho-3

2014-08-25

Back to top Go down

Post by marcellus Fri 23 Jul - 17:55

niels wrote:Za mene nema dvojbe da je po nacionalnosti bio

Amerikanac, rođen u Austriji, i tako piše u svim svjetskim enciklopedijama.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by niels Fri 23 Jul - 17:56

Mogli smo mi staviti puno ljudi, ali ništa ne bi imalo tako pozitivan efekt po brendiranje Hrvatske.

Kraljevi i banovi malo danas znače i samim Hrvatima.

Od sportaša ne bi bilo uputno da stavljamo žive ljude, a oni koji su preminuli i nisu nastupali za RH (padaju mi na pamet Dražen Petrović i Iztok Puc).

Mogli smo staviti gradove i skulpture, ali čovjek na kovanici privuče pozornost. To mora biti svjetski poznato lice, na neki način povezano s Hrvatskom.

Tesla je nedvojbeno najbolji izbor, a tim više što Srbija nikad neće ni u EU ni u eurozonu, pa bi bilo šteta da takav velikan zaobiđe apoene eura.
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by niels Fri 23 Jul - 18:04

marcellus wrote:

Marcellus, nacionalnost stječeš momentom rođenja od roditelja. Svaki čovjek ima nacionalnost, i samo jednu nacionalnost. Obratno, kroz život možeš steći više državljanstava po raznim osnovama - to je opća stvar, ne treba to elaborirati.

U trenutku kad se rodio, Tesla se rodio kao Srbin, i kao Srbin je proživio svoj život. Amerikanac po nacionalnosti on nikada nije bio, naravno, nego je primio američko državljanstvo. Ti si hrvatski državljanin, rođen u SFRJ. Ako se ikada nađeš u “svim svjetskim enciklopedijama”, tako će pisati za tebe.

Ali kao Srbin - iz Hrvatske, tj. hrvatskog dijela Habsburške monarhije. Zbilja mi nije jasno zašto bi ga Srbija prisvajala, on s istom nema veze.
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by Pirate Fri 23 Jul - 18:08

Zato jer je Srbija matica a granice su promjenjive.
Pirate
Pirate

2019-09-06

Back to top Go down

Post by niels Fri 23 Jul - 18:08

Serbinho-3 wrote:Beta/Fotoilustracija

16:18[size=36]BALKAN[/size]

Tanjug[size=36]|[/size]23. 07. 2021.

[size=44]BRUS LI IMA VIŠE VEZE SA SRBIJOM OD TESLE?! Milanović pokušao da ispadne duhovit, ali je samo tužan![/size]
[size=43]Možda nije u redu da Hrvatska svojata Nikolu Teslu, ali Srbija na to ima još manje prava, izjavio je danas predsednik Zoran Milanović povodom najava da će se lik ovog naučnika naći na hrvatsom evru i regovanja iz Srbije[/size]

[size=42]Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas. Tesla je Amerikanac, toliko su ga ozbiljno shvatali u Hrvatskoj i Beču da je pobegao u Ameriku. Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav [size=42]- rekao je Milanović novinarima tokom posete mestu Promina.[/size][/size]

[size=43]
Rekao je i da je Srbija aerodrom u Beogradu mogla da nazove i po Brus Liju, jer, kako je kazao, on ima veze sa Sbijom koiko i Tesla, prenela je zagrebačka N1 tv.
[/size]

[size=43]https://informer.rs/svet/balkan/624870/hrvatska-zoran-milanovic-nikola-tesla-srbija-brus
[/size]

Ahahaha pa stvarno je lud :)
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by niels Fri 23 Jul - 18:13

Pirate wrote:Zato jer je Srbija matica a granice su promjenjive.

Pa jedino ako bi “matica” jednog dana toliko promijenila granice da bi završila u Smiljanu.

Nije da se “matica” nije trsila da to izvede, ali svi znamo kako je to završilo - kome pravo, a kome krivo.

U Europi granice više nisu promjenjive. S iznimkom Kosova.
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by mutava baštarda Fri 23 Jul - 18:13

Da je Nikola Tesla mobiliziran u WW1 bio bi u vojsci koja je ratovala kontra Srbije.

2015-09-14

Back to top Go down

Post by Guest Fri 23 Jul - 18:16

niels wrote:

Marcellus, nacionalnost stječeš momentom rođenja od roditelja. Svaki čovjek ima nacionalnost, i samo jednu nacionalnost.

Ne stječeš. Rođenjem stječeš etničku pripadnost.
Nacionalnost zapravo izabireš, jer je temeljno obilježje nacionalne pripadnosti nacionalna kultura u općem smislu te riječi i posebno kultura u smislu pripadnosti određenom političkom narodu - naciji.
Nacija zapravo i jeste politički narod u širem smislu, a država tu više predstavlja pravni provizorij.
Nacionalnih pripadnosti možeš imati i više, a ne samo jednu, no samo jedna prevladava u tom smislu. Kao što možeš imati i više ljubavi tijekom života, ali samo jedna od njih je ona prevladavajuća, ostale su od sekundarnog značaja.

Last edited by Speare Shaker on Fri 23 Jul - 18:18; edited 1 time in total
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by marcellus Fri 23 Jul - 18:17

točno, nacionalnost je politička kategorija i možeš je tijekom života procesom naturalizacije promijeniti.

etnicitet može biti i u pravilu jest kombinacija raznih često i egzotičnih gena.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Guest Fri 23 Jul - 18:18

niels wrote:

Nisu promjenjive silom odnosno upotrebom drastičnih metoda oružane borbe.
Politički dogovori u tom smislu su uvijek mogući.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by niels Fri 23 Jul - 18:34

Speare Shaker wrote:
niels wrote:

Marcellus, nacionalnost stječeš momentom rođenja od roditelja. Svaki čovjek ima nacionalnost, i samo jednu nacionalnost.

Ne stječeš. Rođenjem stječeš etničku pripadnost.
Nacionalnost zapravo izabireš, jer je temeljno obilježje nacionalne pripadnosti nacionalna kultura u općem smislu te riječi i posebno kultura u smislu pripadnosti određenom političkom narodu - naciji.
Nacija zapravo i jeste politički narod u širem smislu, a država tu više predstavlja pravni provizorij.
Nacionalnih pripadnosti možeš imati i više, a ne samo jednu, no samo jedna prevladava u tom smislu. Kao što možeš imati i više ljubavi tijekom života, ali samo jedna od njih je ona prevladavajuća, ostale su od sekundarnog značaja.

Dakle - jesam li ja to dobro razumio?

Možeš imati više nacionalnost, istovremeno, s time da je jedna prevladavajuća?

Da li si to htio napisati?
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by niels Fri 23 Jul - 18:34

Speare Shaker wrote:
niels wrote:

Nisu promjenjive silom odnosno upotrebom drastičnih metoda oružane borbe.
Politički dogovori u tom smislu su uvijek mogući.

Tako je…
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by crvenkasti Fri 23 Jul - 18:35

marcellus wrote:

U kojoj si ti to, idiote, enciklopediji vidio?

Ovo ti piše u "Britannici", prvoj i najuglednijoj svjetskoj enciklopediji:

Nikola Tesla, (born July 9/10, 1856, Smiljan, Austrian Empire [now in Croatia]—died January 7, 1943, New York, New York, U.S.), Serbian American inventor and engineer who discovered and patented the rotating magnetic field, the basis of most alternating-current machinery.

https://www.britannica.com/biography/Nikola-Tesla
crvenkasti
crvenkasti

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by niels Fri 23 Jul - 18:38

crvenkasti wrote:
marcellus wrote:

U kojoj si ti to, idiote, enciklopediji vidio?

Ovo ti piše u "Britannici", prvoj i najuglednijoj svjetskoj enciklopediji:

Nikola Tesla, (born July 9/10, 1856, Smiljan, Austrian Empire [now in Croatia]—died January 7, 1943, New York, New York, U.S.), Serbian American inventor and engineer who discovered and patented the rotating magnetic field, the basis of most alternating-current machinery.

https://www.britannica.com/biography/Nikola-Tesla

Znaš što, i ja sam odmah išao na Encyclopeadiu Britannicu, baš htjedoh otpisati, bio si brži.
niels
niels

Male
2021-04-26

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 9 of 25 Previous  1 ... 6 ... 8, 9, 10 ... 17 ... 25  Next

Back to top

- Similar topics