Srbija podržala mjere EU protiv Bjelorusije
Page 1 of 1
Srbija podržala mjere EU protiv Bjelorusije
BRISEL - Evropska unija pozdravila je odluku Srbije da se pridruži restriktivnim mjerama koje se odnose na zabranu preleta vazdušnog prostora i pristupa evropskim aerodromima za bjeloruske aviokompanije.
Odluka o ovim restriktivnim mjerama EU donijeta je 4. juna kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona na aerodrom u Minsku i hapšenje dvoje putnika.
Pored Srbije, ovim sankcijama EU pridružile su se i Albanija, Sjeverena Makedonija, Crna Gora, Lihtenštajn, Island i Norveška.
U saopštenju Savjeta EU navodi se da je sedam pojedinaca i jedan entitet, koji su predmet ove nove liste restriktivnih mjera, sankcionisano u vezi sa prisilnim i nezakonitim slijetanjem leta kompanije "Ryanair" u Minsku, Bjelorusija, 23. maja 2021. godine i zadržavanjem bjeloruskih vlasti novinar Roman Protasevič i Sofija Sapega.
Među sankcionisanima je i nekoliko istaknutih poslovnih ličnosti koje podržavaju i imaju koristi od Lukašenkovog režima.
Restriktivne mjere EU prema Belorusiji sada se primjenjuju na ukupno 166 osoba i 15 entiteta.
Oni koji su imenovani podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su navedeni.
Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.
U Briselu naglašavaju da je cilj ovih sankcija pritisak na bjelorusko političko rukovodstvo da pokrene istinski i inkluzivan nacionalni dijalog sa širim društvom i da izbjegne dalju represiju.
Odluka o ovim restriktivnim mjerama EU donijeta je 4. juna kao odgovor na prinudno spuštanje putničkog aviona na aerodrom u Minsku i hapšenje dvoje putnika.
Pored Srbije, ovim sankcijama EU pridružile su se i Albanija, Sjeverena Makedonija, Crna Gora, Lihtenštajn, Island i Norveška.
EU uvela nove sankcije
Ministri spoljnih poslova EU proširili su danas odluku o sankcionisanju 78 bjeloruskih pojedinaca i 8 entiteta zbog, kako se navodi, ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji i nasilne represije nad civilnim društvom, demokratskom opozicijom i novinarima.U saopštenju Savjeta EU navodi se da je sedam pojedinaca i jedan entitet, koji su predmet ove nove liste restriktivnih mjera, sankcionisano u vezi sa prisilnim i nezakonitim slijetanjem leta kompanije "Ryanair" u Minsku, Bjelorusija, 23. maja 2021. godine i zadržavanjem bjeloruskih vlasti novinar Roman Protasevič i Sofija Sapega.
Među sankcionisanima je i nekoliko istaknutih poslovnih ličnosti koje podržavaju i imaju koristi od Lukašenkovog režima.
Restriktivne mjere EU prema Belorusiji sada se primjenjuju na ukupno 166 osoba i 15 entiteta.
Oni koji su imenovani podliježu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je stavljanje sredstava na raspolaganje onima koji su navedeni.
Fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.
U Briselu naglašavaju da je cilj ovih sankcija pritisak na bjelorusko političko rukovodstvo da pokrene istinski i inkluzivan nacionalni dijalog sa širim društvom i da izbjegne dalju represiju.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: Srbija podržala mjere EU protiv Bjelorusije
Ovi im poklonili 4 Mig 29 a ovi im u znak zahvalnosti blokirali zračni promet preko Srbije.
Neprocjenjivo.
Neprocjenjivo.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
to je ok
2020-04-21
ja bih im vratio sklopocije
2020-04-21
I s čime bi onda radio airpolicing iznad Srbije idući pet do deset godina ?pizzon wrote:ja bih im vratio sklopocije
2014-04-11
RayMabus wrote:I s čime bi onda radio airpolicing iznad Srbije idući pet do deset godina ?pizzon wrote:ja bih im vratio sklopocije
isto ko i bugarska, hrvatska itd.
2020-04-21
Nemate para a i neće ti Nato prodat svoje avione dok ne priznate Kosovo.pizzon wrote:RayMabus wrote:I s čime bi onda radio airpolicing iznad Srbije idući pet do deset godina ?pizzon wrote:ja bih im vratio sklopocije
2014-04-11
al im ga srbija šubeknula
Tko sa srbima tikve sadi o glavu mu se obiju
Tko sa srbima tikve sadi o glavu mu se obiju
axa, vi bi sjedili na 6 stolica i glumili neki kurac jer vam je probušeni kurton na glavi.pizzon wrote:RayMabus wrote:I s čime bi onda radio airpolicing iznad Srbije idući pet do deset godina ?pizzon wrote:ja bih im vratio sklopocije
a dobro, od bjelarusa su izvukli sto su mogli
sad nesto i od EU
bizant
sad nesto i od EU
bizant
dijagram-
2015-08-09
ljigavo u pm, do jučer im nisu iz šupka izlazili a već dsnas nož u leđa.dijagram wrote:a dobro, od bjelarusa su izvukli sto su mogli
sad nesto i od EU
bizant
Pouka svima koji još ne znaju tko su srbi.
Similar topics
» Velika Britanija najavila nove sankcije protiv Bjelorusije
» Prokurdska stranka podržala Kilicdaroglua protiv Erdogana
» Hrvati otkantali mjere i maske protiv korone.Njemački turisti se na to žale.
» Europski parlament podržao moguće mjere protiv Poljske zbog ugrožavanja ljudskih prava
» Nezgodno za Vučića i Srbiju:'Ovo je prvi pokušaj razbijanja mita da Srbija nije sudjelovala u ratovima i zločinima'!U Beogradu pokrenuta inicijativa koju je podržala i Njemačka!
» Prokurdska stranka podržala Kilicdaroglua protiv Erdogana
» Hrvati otkantali mjere i maske protiv korone.Njemački turisti se na to žale.
» Europski parlament podržao moguće mjere protiv Poljske zbog ugrožavanja ljudskih prava
» Nezgodno za Vučića i Srbiju:'Ovo je prvi pokušaj razbijanja mita da Srbija nije sudjelovala u ratovima i zločinima'!U Beogradu pokrenuta inicijativa koju je podržala i Njemačka!
Page 1 of 1