U Rogotinu niče spomenik hrvatskom vojniku!
Page 1 of 1
U Rogotinu niče spomenik hrvatskom vojniku!
[size=44]U malenom Rogotinu niče spomenik hrvatskom vojniku, prvi takav u našoj domovini! ‘Ovo je samo mali znak zahvalnosti čuvarima domovine‘[/size]
Mnogi su vojnici kroz povijest vodili obrambene ratove za hrvatsku državu, koja je konačno ostvarena nakon pobjede u Domovinskome ratu. U želji da u pamćenje hrvatskog naroda trajno usidre sjećanje na žrtvu hrvatskih vojnika, podizani su spomenici posvećeni Domovinskom ratu. U današnjem društvenom kontekstu oni imaju posebnu važnost – kao mjesta sjećanja i bastioni koji podupiru hrvatski nacionalni identitet.
U Rogotinu će se postaviti Spomenik hrvatskom vojniku, posvećen svim hrvatskim vojnicima koji su se na častan, viteški i vojnički način borili za hrvatsku državu. Spomenik je izradio umirovljeni časnik Hrvatske vojske Ivan Pavić, dok je sredstva za njegovu izradu donirao don Petar Mikić. Visok 1,5 metara, s postoljem 2,20 metra.
Prikazuje donekle stilizirani lik, srastao s planinom, zemljom, rodnom grudom, koji, bez puške, ali smion i ponosan s krunicom u ruci, iskazuje obrambeni karakter Domovinskoga rata i višestoljetne borbe za hrvatsku državu. Na čeonoj je strani u obliku stupa veliko slovo H – Hrvatska, čvrsta, neuništiva poput kamena, u koju je uronjena ruka hrvatskoga vojnika s krunicom Zaštitnice Hrvata, prožeta porukom: U ovom je znaku pobjeda tvoja! Izrađen je od bijeloga kamena i bit će postavljen u Parku Puntin u Rogotinu.
NIKAD OSVAJAČI
Prema dostupnim informacijama, zasad takav tip spomenika u Republici Hrvatskoj ne postoji. U tom parku već postoji spomenik od sličnoga materijala, nazvan Zahvala predcima (identičnih dimenzija), koji predstavlja rogotinsku, neretvansku tradicionalnu težačku obitelj. Tako bi novi spomenik postavljen nasuprot njemu zatvorio identitetski krug svakog Rogotinjanina i Neretvanina, a i šire, jer bi promovirao vrijednosti obitelji, vjere i domovine.– Hrvatski vojnik – skroman čovjek velika duha, kojemu u ostvarenju djela ljubavi pomaže vjera koja se manifestira krunicom u ruci. Hrvatski vojnik nikada nije osvajao tuđe teritorije, nego je svoje štitio pod cijenu vlastitog života, znajući da je život vrijedan samo života za drugoga – za voljene. Ovaj je spomenik samo mali znak zahvalnosti čuvarima zemaljske domovine, koji na taj način zaslužuju vječnu domovinu na nebesima – rekao je don Petar.
U ovaj je projekt od samog početka uključen legendarni zapovjednik 4. gardijske brigade HV-a i bivši ministar obrane Damir Krstičević, koji želi zahvaliti don Petru Mikiću i svima koji su pridonijeli izgradnji spomenika.
– Mnoge generacije našeg naroda sanjale su o slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj. Mnogi hrvatski vojnici borili su se u raznim ratovima i pod tuđim zastavama. Ali hrvatskim braniteljima pripala je čast da tijekom devedesetih godina iz temelja izgrade Hrvatsku vojsku i da uz tadašnje mudro političko vodstvo, predvođeno prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, ostvare modernu i demokratsku Hrvatsku. Zato uvijek kažem kako je temelj današnje Hrvatske Domovinski rat, a njezin kamen temeljac upravo su hrvatski branitelji.
SKUPO PLAĆENA SLOBODA
Drago mi je da će spomenik biti postavljen baš u Rogotinu, nedaleko od Ploča, gdje smo 2018. godine vratili Hrvatsku vojsku. Neretvani su se uvijek borili za samostalnost i hrvatske nacionalne interese, tako je bilo i u Domovinskom ratu. Nažalost, mnogi od njih su i poginuli u Domovinskom ratu i zato neka nas ovaj spomenik uvijek podsjeća kako je sloboda u kojoj danas uživamo skupo plaćena.Hrvatski vojnici danas su jamac sigurnosti, stabilnosti i opstojnosti našega naroda na ovim područjima. Hrvatski vojnik postao je brend, i to ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijelom svijetu. Naš narod najviše povjerenja ima upravo u Hrvatsku vojsku i hrvatske vojnike – istaknuo je Krstičević.
– Spomenik hrvatskom vojniku koji umjesto oružja u ruci drži krunicu simbolizira obrambeni karakter Domovinskog rata i višestoljetnu borbu za hrvatsku državu, u kojoj je hrvatski narod snagu crpio u svojoj vjeri. Samostalnu i neovisnu Hrvatsku sanjali su mnogi prije nas, a naša generacija imala je povijesnu ulogu u ostvarenju toga sna – to je naš privilegij na koji smo iznimno ponosni. Pobijedili smo u nametnutom nam ratu, a hrvatski su vojnici od branitelja domovine postali čuvari mira diljem svijeta. Bez hrabrih hrvatskih branitelja spremih na žrtvu za domovinu ne bi bilo slobodne i neovisne Hrvatske.
Neretvani su se kroz našu dugu povijest istaknuli kao hrabri vojnici, a to su posebno dokazali u Domovinskom ratu, kako kroz svoju 116. brigadu, tako i u drugim postrojbama Hrvatske vojske. U tom svjetlu ovaj je spomenik važan je doprinos očuvanju naših temeljnih vrijednosti i promicanju povijesne istine – rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
Svečano otkrivanje Spomenika hrvatskom vojniku bilo je planirao u studenome, ali je zbog situacije s koronavirusom odgođeno za proljeće.
https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/u-malenom-rogotinu-nice-spomenik-hrvatskom-vojniku-prvi-takav-u-nasoj-domovini-ovo-je-samo-mali-znak-zahvalnosti-cuvarima-domovine-1057776?fbclid=IwAR0x18VYGRgIgc7wqARrGJXxv3Ryc99kTvD814nXkFfnJsTrOoI6MyS8L7c
-------------------------
Lipo napisano i lijepo napravljeno :)
Gore glave!
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Re: U Rogotinu niče spomenik hrvatskom vojniku!
Zar je to spomenik vojniku!!!???
O ovome sam pisao prije par mjeseci.
Sa krunicom,umjesto sa puškomitraljezom i bombama!
CUH preuzima sve pore hrvatskoga bića.
Ovo je negacija Domovinskog rata.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jastreb wrote:Zar je to spomenik vojniku!!!???
puškomitraljez nije vjera niti identitet, vrijednost...okani se tih socrealističnih idiograma i motiva
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
U SAD ,u Engleskoj,Francuskoj,Rusiji,Turskoj,u starome Rimu i antičkoj Grčkoj spomenici vojnicima prikazuju vojnike i borce sa oružjem.
Ovo nije nikakav spomenik pripadniku pobjedničke vojske,već nekom poniznom brižnom ministrantu.
Da sam ja nekakav pali branitelj o da mi netko napravi ovakav spomenik izasao bih iz grobnice i povampirio umjetnika.
Ovo nije nikakav spomenik pripadniku pobjedničke vojske,već nekom poniznom brižnom ministrantu.
Da sam ja nekakav pali branitelj o da mi netko napravi ovakav spomenik izasao bih iz grobnice i povampirio umjetnika.
2014-04-22
Umjesto da vojnika prikažu kao ratnika,borca,stražara koji ne da nikome naprijed.
Sa uperenom puskom u ruci,oni hrvatskog vojnika prikazuju kao nekakvog pokornog kumeka. Kao onog ludog lika iz filma Breza kojeg glumi Fabijan Šovagović.
Sa uperenom puskom u ruci,oni hrvatskog vojnika prikazuju kao nekakvog pokornog kumeka. Kao onog ludog lika iz filma Breza kojeg glumi Fabijan Šovagović.
2014-04-22
Nisam bas odusevljen ali moram se sloziti sa tetrijebom..previse defenzivni spomenici..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Ne znam o čemu pričate kad se spomenik ni ne vidi nego samo s leđa...
jastreb wrote:U SAD ,u Engleskoj,Francuskoj,Rusiji,Turskoj,u starome Rimu i antičkoj Grčkoj spomenici vojnicima prikazuju vojnike i borce sa oružjem.
darth_vader-
2014-04-17
moš mislit na šta liči kad ga ne prikazuju s prave strane...T. wrote:Ne znam o čemu pričate kad se spomenik ni ne vidi nego samo s leđa...
bit će udario jedan put macon više nego šta triba pa mu odvalio koji vitalni organ.
ako je tako mogli su pozvati Sinišu Labrovića, on je vidao rane ranjenim spomenicima.
Similar topics
» Dižemo spomenik makedonskom vojniku Sašku Gešovskom
» Divno: podižemo spomenik hrvatskom nadbiskupu
» U hrvatskom društvu postoji odbojnost prema svemu hrvatskom
» PUCNJAVA NA PARIŠKOM AERODROMU Muškarac pokušao oduzeti oružje vojniku, ovaj ga upucao
» NIČE
» Divno: podižemo spomenik hrvatskom nadbiskupu
» U hrvatskom društvu postoji odbojnost prema svemu hrvatskom
» PUCNJAVA NA PARIŠKOM AERODROMU Muškarac pokušao oduzeti oružje vojniku, ovaj ga upucao
» NIČE
Page 1 of 1