Tanker 'LNG Croatia' sutra stiže u Rijeku
Page 1 of 1
Izvor: Profimedia / Autor: Iain Masterton / Alamy / Profimedia
Brod "LNG Croatia", koji će kao plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU), biti jedan od glavnih elemenata novog terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju na otoku Krku, sutra se očekuje u riječkoj luci, doznaje se u ponedjeljak iz tvrtke LNG Hrvatska
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/tanker-lng-croatia-sutra-stize-u-rijeku-20201012
- Autor: V. B./Hina
- Zadnja izmjena 12.10.2020 16:43
Izvor: Profimedia / Autor: Iain Masterton / Alamy / Profimedia
Brod "LNG Croatia", koji će kao plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU), biti jedan od glavnih elemenata novog terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju na otoku Krku, sutra se očekuje u riječkoj luci, doznaje se u ponedjeljak iz tvrtke LNG Hrvatska
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/tanker-lng-croatia-sutra-stize-u-rijeku-20201012
Re: Tanker 'LNG Croatia' sutra stiže u Rijeku
To plovi samostalno jel ?
No ako je ovo taj brod onda je ovo brod za pretvorbu iz tekućeg u plinovito a ne za prijevoz tekućeg prirodnog plina.
27 puta il tako nešto se poveća volumen priodnog plina kad iz tekućeg pređe u plinovito. Mora san to polagat jer san radija na pumpi a neki su to morali imat položeno da se to može uvest jer mora u smjeni jedan bit ko ima dozvolu za to a ja sam strojarski tehničar pa logično dopalo mene jer mi je to struka.
Ovo je za pretvorbu prirodnog plina iz tekućeg u plinovito a još moraju dovršit pristupne cijevi do broda i prema dalje al im triba brod da se usidri pa da to prispajaju tj dužina di je brod od kopna.
No ako je ovo taj brod onda je ovo brod za pretvorbu iz tekućeg u plinovito a ne za prijevoz tekućeg prirodnog plina.
27 puta il tako nešto se poveća volumen priodnog plina kad iz tekućeg pređe u plinovito. Mora san to polagat jer san radija na pumpi a neki su to morali imat položeno da se to može uvest jer mora u smjeni jedan bit ko ima dozvolu za to a ja sam strojarski tehničar pa logično dopalo mene jer mi je to struka.
Ovo je za pretvorbu prirodnog plina iz tekućeg u plinovito a još moraju dovršit pristupne cijevi do broda i prema dalje al im triba brod da se usidri pa da to prispajaju tj dužina di je brod od kopna.
Last edited by RayMabus on 12/10/2020, 20:34; edited 1 time in total
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
"Po podacima tvrtke LNG Hrvatska, odabrani FSRU brod ima kapacitet spremnika od 140.000 prostornih metara, s nominalnom kapacitetom regasifikacije ukapljenog prirodnog plina od 300.000 prostornih metara prirodnog plina/satno, što na godišnjoj razini daje kapacitet od 2,6 milijardi prostornih metara plina."
Triba to oprezno sve. Deset puta veće mjere sigurnosti i predstrožnosti.
Svaku vidu sto puta provjerit.
Svaku vidu sto puta provjerit.
2014-04-11
Na papiru. U praksi mora doć brod za prijevoz ukapljenog prirodnog plina ( to je onaj s kuglama na palubi ) pa se on prikači pa se tekući plin pušta vani i pada mu tlak i prelazi u plinovito postepeno dakle provlaći se postepeno kroz plinovod na ovom brodu i na kraju ide na kopno kao takav pod nekim tlakom u tim cijevima i onda prrema izlazu.Eroo wrote:"Po podacima tvrtke LNG Hrvatska, odabrani FSRU brod ima kapacitet spremnika od 140.000 prostornih metara, s nominalnom kapacitetom regasifikacije ukapljenog prirodnog plina od 300.000 prostornih metara prirodnog plina/satno, što na godišnjoj razini daje kapacitet od 2,6 milijardi prostornih metara plina."
2014-04-11
Tako je, postoje dvije paralelne cijevi s broda.
Krenuti će s radom u siječnju.
Krenuti će s radom u siječnju.
Guest- Guest
Nije.Mislim da nije. Ima spremnik od 140,000 m^3 i onaj dio za uplinjavanje s kapacitetom 300,000 m^/satRayMabus wrote:
Brod "LNG Croatia", koji će kao plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU)
Nije mi baš poznata ova tehnolohija.
Pa mora imat spremnik al nije to brod za prijevoz ukapljenog prirodnog plina nego za pretvorbu iz tekućeg u plinovito ( određenog tlaka ) koji takav ide u plinovod i šalje se dalje prema krajnjem korisniku.Eroo wrote:Nije.Mislim da nije. Ima spremnik od 140,000 m^3 i onaj dio za uplinjavanje s kapacitetom 300,000 m^/satRayMabus wrote:
Brod "LNG Croatia", koji će kao plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU)
Ovo ti je brod za prijevoz tekučeg prirodnog plina koji kad dođe prikači se bočno na ovaj koji je usidren i fiksan na doku.
2014-04-11
Ovako to u praksi izgleda kad se spoje na doku i onda se tekući prirodni plin šalje u ovi di se postupno pušta ( povećava mu se volumen a pada tlak a i temperatura se mijenja , mislim da pada jer temperatura je energija pa se padom tlaka hladi ).
Ima taj graf temperature i tlaka. Ne znam sad napamet omjere tlak / temperatura.
Ima taj graf temperature i tlaka. Ne znam sad napamet omjere tlak / temperatura.
2014-04-11
Ne mogu nać taj graf na internetu. U suštini se sam plin kad se pretvara u tekuće mora hladit dakle oduzima mu se energija i usput tlači. Ta dva procesa ga iz plinovitog pretvaraju u tekuće i može se jako sabiti i tad je pogodan za prijevoz.
Sad kad ga oslobađaš onda mu raste volumen i pada tlak. Pošto je nabijen umjetno oduzimanjem energije onda u dodiru sa običnim zrakom raste temperatura.
Ima taj graf tlak i temperatura i volumen tj gustoća dakle ovo je promjer cijevi puta dužina pa koliko plina je unutra npr jedan metar kubni i onda na ttu količinu po tlaku u cijevima imaš temperaturu i gustoću pošto se radi o zatvorenom sustavu.
Cijev je zatvoren sustav.
Sad kad ga oslobađaš onda mu raste volumen i pada tlak. Pošto je nabijen umjetno oduzimanjem energije onda u dodiru sa običnim zrakom raste temperatura.
Ima taj graf tlak i temperatura i volumen tj gustoća dakle ovo je promjer cijevi puta dužina pa koliko plina je unutra npr jedan metar kubni i onda na ttu količinu po tlaku u cijevima imaš temperaturu i gustoću pošto se radi o zatvorenom sustavu.
Cijev je zatvoren sustav.
2014-04-11
RayMabus wrote:Pa mora imat spremnik al nije to brod za prijevoz ukapljenog prirodnog plina nego za pretvorbu iz tekućeg u plinovito ( određenog tlaka ) koji takav ide u plinovod i šalje se dalje prema krajnjem korisniku.Eroo wrote:Nije.Mislim da nije. Ima spremnik od 140,000 m^3 i onaj dio za uplinjavanje s kapacitetom 300,000 m^/satRayMabus wrote:
Ovo ti je brod za prijevoz tekučeg prirodnog plina koji kad dođe prikači se bočno na ovaj koji je usidren i fiksan na doku.
Upravo tako.
Izgleda malo komplicirano no u osnovi je jednostavno. Bar meni jer sam ja u srednjoj ima termodinamiku pet jedini u razredu jer se to ne može napamet naučit nego moraš shvatiti priču.
Cijev je zatvoren sustav. Plin je niske temperature i natlačen da bi bio u tekučem stanju.
Puštanjem u cijev da se on proširi pada mu tlak , raste volumen a temperatura pošto je on ohlađen u osnovi ovdje raste jer dolazi u dodir s temperaturom okoline tj u cijevima u koje se pušta.
No cijevi su ovdje zatvoren sustav pa se zna i temperatura u njima.
Volumen di s tlakom imaš gustoću i vidiš temperaturu toga i to ti je sastav cijevi tj kontroliraš taj proces da ide postuono prema van tj vanjskoj cijevi koja je oonda Plinacro.
Cijev je zatvoren sustav. Plin je niske temperature i natlačen da bi bio u tekučem stanju.
Puštanjem u cijev da se on proširi pada mu tlak , raste volumen a temperatura pošto je on ohlađen u osnovi ovdje raste jer dolazi u dodir s temperaturom okoline tj u cijevima u koje se pušta.
No cijevi su ovdje zatvoren sustav pa se zna i temperatura u njima.
Volumen di s tlakom imaš gustoću i vidiš temperaturu toga i to ti je sastav cijevi tj kontroliraš taj proces da ide postuono prema van tj vanjskoj cijevi koja je oonda Plinacro.
2014-04-11
Sad ti je u biti samo pitanje koliki ti je spremnik dakle volumen imaš , imaš temperaturu jer imaš mjerač i imaš tlakomjer i iz toga odma vidiš gustoču tj koliko plina imaš i u kakvom je stanju ( prelaz iz čisto tekučeg u plinovito dakle više natlačen je gušće jel ).
2014-04-11
Zimi je vani nešto hladnije a liti je vruće i onda pošto je to izolirano i u brodu a plin tu samo putuje onda nema nekih promjena tu toliko no mora biti u toj nekoj zoni pošto je temperatura ovdje moguća promjenjiva veličina al to se pazi.
To je jedan bitan dio procesa i ide kroz faze u tom brodu i postupno taj ukapljeni plin se pušta , raste mu volumen , pada tlak al raste i temperatura no kad dođe do temperature okoline daljnim puštanjem u prostor onda je drukčije.
Zato taj graf ne ide praviljo nego ko brdo. Raste i pada omjer temperature i tlaka.
Prvo je veliki tlak i temperatura pa onda kako pada tlak temperatura se diže a kad dođe na sobnu razinu onda daljnim puštanjem pada tlak al ne raste temperatura više.
Ima svoj graf temperature u odnosu na tlak ( gustoća ).
To je jedan bitan dio procesa i ide kroz faze u tom brodu i postupno taj ukapljeni plin se pušta , raste mu volumen , pada tlak al raste i temperatura no kad dođe do temperature okoline daljnim puštanjem u prostor onda je drukčije.
Zato taj graf ne ide praviljo nego ko brdo. Raste i pada omjer temperature i tlaka.
Prvo je veliki tlak i temperatura pa onda kako pada tlak temperatura se diže a kad dođe na sobnu razinu onda daljnim puštanjem pada tlak al ne raste temperatura više.
Ima svoj graf temperature u odnosu na tlak ( gustoća ).
2014-04-11
Similar topics
» K.Hil stize sutra u Beograd
» Prvih 150.000 doza vakcine AstraZeneka stiže sutra u SRB
» Sutra veliki prosvjed učitelja, 150 autobusa stiže na Trg: "Ne odustajemo"
» Već sutra navečer stiže loše vrijeme: Tuča, olujni udari vjetra, moguće
» Suljo kapitulirao pred pederskim zapadom:'Sutra ide europride' ali radikali prete:'Sutra imade da padne krv'
» Prvih 150.000 doza vakcine AstraZeneka stiže sutra u SRB
» Sutra veliki prosvjed učitelja, 150 autobusa stiže na Trg: "Ne odustajemo"
» Već sutra navečer stiže loše vrijeme: Tuča, olujni udari vjetra, moguće
» Suljo kapitulirao pred pederskim zapadom:'Sutra ide europride' ali radikali prete:'Sutra imade da padne krv'
Page 1 of 1