Akcija NATO-a: Šest američkih bombardera B-52 danas ulazi u hrvatski zračni prostor
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Akcija NATO-a: Šest američkih bombardera B-52 danas ulazi u hrvatski zračni prostor
Objavljeno: 28. kolovoz 2020. 14:47
Šest američkih bombardera B-52 prelijeće u petak svih 30 članica NATO-a u pratnji savezničkih zrakoplova, a u hrvatski zračni prostor jedan će ući nešto iza 16 sati te će ga pratiti zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Programom nazvanim "Savezničko nebo" četiri će strateška bombardera preletjeti Europom, a dva Sjevernom Amerikom u pratnji 80 borbenih zrakoplova iz čitavog NATO saveza.
Ulazak američkog zrakoplova B-52 u zračni prostor Republike Hrvatske očekuje se u 16,14 sati na dubrovačkom području odakle će uz obalu letjeti prema Kvarneru, a zatim prema Zagrebu, navodi se u priopćenju MORH-a. Izlazak iz zračnog prostora Republike Hrvatske predviđen je oko u 16,59 sati na području Bregane.
Prema priopćenju NATO-a program "Savezničko nebo" omogućit će da se osnaži zajednička obuka i djelovanje saveza.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tim je povodom poručio da današnja vježba pokazuje "snažnu predanost SAD-a NATO-u i savezničku solidarnost na djelu".
"Dok u jednom danu prelijeću svih 30 članica NATO-a američke bombardere prate borbeni zrakoplovi iz čitavog Saveza jačajući našu sposobnost da odgovorimo zajedno na svaki izazov. Obuke poput ove pomažu osigurati da ispunimo našu temeljnu misiju: odvratiti agresiju, spriječiti sukob i očuvati mir”, poručio je Stoltenberg.
Uz američke bombardere letjet će zrakoplovi iz 20 NATO članica među njima i Hrvatske.
Iz svoje baze u Sjevernoj Dakoti američki zrakoplovi stigli su u Europu 22. kolovoza te su sudjelovali u vježbama uz norvešku obalu.
Ulazak američkog zrakoplova B-52 u zračni prostor Republike Hrvatske očekuje se u 16,14 sati na dubrovačkom području
Piše: HinaObjavljeno: 28. kolovoz 2020. 14:47
Šest američkih bombardera B-52 prelijeće u petak svih 30 članica NATO-a u pratnji savezničkih zrakoplova, a u hrvatski zračni prostor jedan će ući nešto iza 16 sati te će ga pratiti zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Programom nazvanim "Savezničko nebo" četiri će strateška bombardera preletjeti Europom, a dva Sjevernom Amerikom u pratnji 80 borbenih zrakoplova iz čitavog NATO saveza.
Ulazak američkog zrakoplova B-52 u zračni prostor Republike Hrvatske očekuje se u 16,14 sati na dubrovačkom području odakle će uz obalu letjeti prema Kvarneru, a zatim prema Zagrebu, navodi se u priopćenju MORH-a. Izlazak iz zračnog prostora Republike Hrvatske predviđen je oko u 16,59 sati na području Bregane.
Prema priopćenju NATO-a program "Savezničko nebo" omogućit će da se osnaži zajednička obuka i djelovanje saveza.
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg tim je povodom poručio da današnja vježba pokazuje "snažnu predanost SAD-a NATO-u i savezničku solidarnost na djelu".
"Dok u jednom danu prelijeću svih 30 članica NATO-a američke bombardere prate borbeni zrakoplovi iz čitavog Saveza jačajući našu sposobnost da odgovorimo zajedno na svaki izazov. Obuke poput ove pomažu osigurati da ispunimo našu temeljnu misiju: odvratiti agresiju, spriječiti sukob i očuvati mir”, poručio je Stoltenberg.
Uz američke bombardere letjet će zrakoplovi iz 20 NATO članica među njima i Hrvatske.
Iz svoje baze u Sjevernoj Dakoti američki zrakoplovi stigli su u Europu 22. kolovoza te su sudjelovali u vježbama uz norvešku obalu.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: Akcija NATO-a: Šest američkih bombardera B-52 danas ulazi u hrvatski zračni prostor
Sve 5. Svatko pazi svoju zonu interesa, kako i treba.
A ovimmanevrom se malo umiruje plahe balte i poljake i to je to.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Akcija NATO-a: Šest američkih bombardera B-52 danas ulazi u hrvatski zračni prostor
epikur37 wrote:Sve 5. Svatko pazi svoju zonu interesa, kako i treba.
Avion star 50 godina ?
Daj molim te. Ko da Boeing 747 leti iznad nas. To Rusi s današnjim raketama poskidaju dok rečeš keks.
Imate vi strojarske inžinjere u ovoj državi ?
Moj stari je inžinjer strojarstva a ja sam strojarski tehničar po struci , nije mi se dalo ić na faks jer nisan vidija lovu tu.
To je prastaro.
2014-04-11
RayMabus wrote:epikur37 wrote:Sve 5. Svatko pazi svoju zonu interesa, kako i treba.
Avion star 50 godina ?
Daj molim te. Ko da Boeing 747 leti iznad nas. To Rusi s današnjim raketama poskidaju dok rečeš keks.
Moj stari je inžinjer strojarstva a ja sam strojarski tehničar po struci , nije mi se dalo ić na faks jer nisan vidija lovu tu.
To je prastaro.
Kakvih 50... skoro 70.
2018-04-10
2014-04-11
Znam ja šta oni rade jer imaju nadzvučne i sad testiraju oće li im itko reč ne pošto taj nadzvućni preleti brzo preko nas.
To sad rade. Ovo su samo ispitni kunići.
Jesmo dali prelet ? Jesmo. Ok. Amo dalje.
To sad rade. Ovo su samo ispitni kunići.
Jesmo dali prelet ? Jesmo. Ok. Amo dalje.
2014-04-11
RayMabus wrote:epikur37 wrote:Sve 5. Svatko pazi svoju zonu interesa, kako i treba.
Avion star 50 godina ?
To je prastaro.
a ono da primire uzjebane balte i poljsku i kaju :)
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Litvu.
Zato smo dali prelet.
Zato smo dali prelet.
2014-04-11
Ima jedan puno brži bombarder. Nadzvučni. A kako ima puno malih država ovo je test oće li im svi dat prelet.
Mi smo dali.
Samo piči.
Mi smo dali.
Samo piči.
2014-04-11
Testiraju. Gledaju oće li im neka Nato članica zakočit prelet.
Imaju oni puno brže bombardere. U slučaju sukoba moraju biti sigurni da neće biti blokade.
Nema blokade.
Samo nazovi.
Imaju oni puno brže bombardere. U slučaju sukoba moraju biti sigurni da neće biti blokade.
Nema blokade.
Samo nazovi.
2014-04-11
Hektorović wrote:RayMabus wrote:epikur37 wrote:Sve 5. Svatko pazi svoju zonu interesa, kako i treba.
Avion star 50 godina ?
To je prastaro.
Kakvih 50... skoro 70.
i ostat će u zračnim snagama do 2040-ih. A noviji B1 i B2 idu u staro željezo za desetak godina. Ti avioni će imati skoro 90 godina kad ih povuku iz upotrebe. Neuništivi, jeftini za održavanje, pouzdani, i u stanju su poravnat omanju zemlju u 24 sata i svest je na nadmorsku visinu. Strava od aviona.
problem s B1 i B2 je što su više na zemlji nego u zraku jer je održavanje strašno kompleksno, skupo i zahtjevno. A B2 za nove radare više nije nevidljiv, a nadzvučni B1 ionako nije imao velikih prednosti pred B52 jer ti za bombarder ne treba nadzvučna brzina, naročito u doba navođenih raketa. Usto, isto je strašno problematičan i skup za održavanje.
tako da se ameri i dalje oslanjaju na prastare B52, ekonomični, nose desetke tona bombi, a to što nisu nevidljivi nema veze jer strateški bombarderi ionako ulaze kad je zračni prostor osiguran.
tako da se ameri i dalje oslanjaju na prastare B52, ekonomični, nose desetke tona bombi, a to što nisu nevidljivi nema veze jer strateški bombarderi ionako ulaze kad je zračni prostor osiguran.
Kakva nevidljivost ? Brzina. O čemu ti drobiš.
Brzina.
Brzina.
2014-04-11
Brzina
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rockwell_B-1_Lancer
Zna on šta mu je meta.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Rockwell_B-1_Lancer
Zna on šta mu je meta.
2014-04-11
marcellus wrote:Hektorović wrote:RayMabus wrote:epikur37 wrote:Sve 5. Svatko pazi svoju zonu interesa, kako i treba.
Avion star 50 godina ?
To je prastaro.
Kakvih 50... skoro 70.
i ostat će u zračnim snagama do 2040-ih. A noviji B1 i B2 idu u staro željezo za desetak godina. Ti avioni će imati skoro 90 godina kad ih povuku iz upotrebe. Neuništivi, jeftini za održavanje, pouzdani, i u stanju su poravnat omanju zemlju u 24 sata i svest je na nadmorsku visinu. Strava od aviona.
Zadnji je proizveden 1963.
2018-04-10
A jel to oni kao pitaju hrvatske robove ze nesto
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
ovaj je gut...
Guest- Guest
Je, pitali su, mi smo se odazvali pozivu , još ih je prepratilo par naših aviona.Ringo10 wrote:A jel to oni kao pitaju hrvatske robove ze nesto
Mislim mi smo u tom savezu ako nisi možda znao. Čisto da znaš...
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Ringo10 wrote:A jel to oni kao pitaju hrvatske robove ze nesto
nish..ovi imaju samo da prostru crveni tepih,otvore vrata i naklone se..
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Češka i Slovačka zajednički će štititi zračni prostor
» 20 kineskih borbenih aviona upalo u zračni prostor Tajvana
» New York Times: Možda je ipak narušen Iranski zračni prostor
» SAD traži od Grčke da zatvori zračni prostor za ruske avione prema Siriji!
» Evropa zatvorila zračni prostor za ruske bombardere koji tuku ISIL
» 20 kineskih borbenih aviona upalo u zračni prostor Tajvana
» New York Times: Možda je ipak narušen Iranski zračni prostor
» SAD traži od Grčke da zatvori zračni prostor za ruske avione prema Siriji!
» Evropa zatvorila zračni prostor za ruske bombardere koji tuku ISIL
Page 1 of 2