ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste

Go down

Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste Empty Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste

Post by Eroo 10/8/2020, 14:05

Koliko je pandemija virusa korona promenila život Pravoslavne crkve? Da li je, na primer, promenila crkvenu praksu vezanu za Svetu tajnu pričešća, budući da su neke pravoslavne crkve učinile izvesna prilagođavanja prilikom davanja pričešća?

Crkva postoji kroz Evharistiju ili, još preciznije, kao Evharistija. Mi hrišćani jesmo jedno sa Gospodom i među sobom isključivo zato što se u Evharistiji – realno, a ne metaforički ili simvolički – pričešćujemo jednim i jedinstvenim Telom Hristovim. Iz toga sledi i naša vera da je pričešće Lek besmrtnosti, kako ga je već početkom 2. veka po Hristu nazvao sveti Ignjatije Bogonosac, i da ni u kom slučaju ne može biti izvor ili uzrok bolesti, zaraze i smrti. Ako je Bog sa nama, – a u Liturgiji i Pričešću jeste, – ko će protiv nas? Koga da se bojimo? Prema tome, Crkva veruje da verni, postavši pričešćem jedno telo sa Hristom, i došavši tako u dodir sa Njegovim božanskim energijama, ne samo da ne mogu da se zaraze preko svetog Pričešća nego da je ono izvor života i zdravlja. U svoje vreme moj prethodnik, blaženopočivši patrijarh Pavle, koji sigurno nije bogoslovstvovao čisto „akademski”, nego blagodatno-podvižnički, ozarenjem i prosvećenjem od Duha Svetoga, odgovarajući na pitanje da li treba brisati kašičicu posle pričešća svakog vernika, nedvosmisleno je pisao da ne treba. Pritom, se pozivao na svedočenje svetog Jovana Kronštatskog, izuzetnog liturga, čudotvorca i iscelitelja, koje glasi: „Koliko sam puta imao prilike da vidim bolesnike istopljene kao vosak od bolesti, potpuno malaksale, umiruće, a koji su se posle pričešća božanskim Tajnama, po svojoj srdačnoj želji ili po mojoj preporuci, na čudesan način brzo oporavljali.” Za dve hiljade godina hrišćanstva nikad se niko nije zarazio svetim Pričešćem – jer da jeste, to bi neprijateljima hrišćanstva bio „krunski dokaz” protiv njega! Istina, bilo je, ima i biće sveštenoslužitelja koji su umrli zbog zaraze ili neizlečivih bolesti (kardiovaskularnih, kancerogenih, dijabetičarskih i drugih), ali ne usled služenja Liturgije i pričešćivanja nego iz istih razloga iz kojih umiru i drugi ljudi, pogođeni istim ili sličnim boleštinama. Imajući ovu veru i Pravoslavno Predanje na umu, kao poglavar naše pomesne Crkve smatram da bi bilo kakvo uvođenje novine u vekovnu praksu vezanu za način pričešćivanja bilo pogrešno.

http://www.politika.rs/sr/clanak/460028/Ne-moze-se-dobiti-rat-proterivanjem-i-unistavanjem-sopstvenog-naroda

2016-07-22

Back to top Go down

Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste Empty Re: Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste

Post by Eroo 10/8/2020, 14:10

Bože-mi-oprosti, zar je ovo moguće?
Grci su upravo i "litije" zabranili, a Irinej ih je u CG podstrekivao.
Radi se o neizravnom (i izravnom)  ubijanju nedužnih i neukih ljudi... x-|

2016-07-22

Back to top Go down

Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste Empty Re: Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste

Post by Eroo 10/8/2020, 14:18

Baš me zanima liže li i Crvenkasti istu kašičicu na pričesti kao i oni s koronom i karijesom? :^0

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Eroo 10/8/2020, 14:54

Crvenkasti eskivira, možda se javi Pizzon. 
Jebote, evo meni neugodno... :)

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Eroo 12/8/2020, 14:54

Eroo wrote:Bože-mi-oprosti, zar je ovo moguće?
Grci su upravo i "litije" zabranili, a Irinej ih je u CG podstrekivao.
Radi se o neizravnom (i izravnom)  ubijanju nedužnih i neukih ljudi... x-|

Adem Vuchiqi sa Irinejem: O svim važnim nacionalnim temama
Predsednik Srbije Aleksandar Adem Vuchiqi sastao se danas sa patrrijarhom Irinejem.

Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste 17668405555f33da1d85826041035259_v4_big

Sastanak o svim važnim nacionalnim temama ocenio je kao dobar.
"Dobar i sveobuhvatan razgovor sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem o svim važnim nacionalnim temama, borbi za Kosovo i Metohiju, bolji položaj Srba u regionu, kao i o završetku radova u Svetosavskom hramu u Beogradu", u opisu je fotografije objavljene na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=08&dd=12&nav_category=11&nav_id=1718344

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Eroo 12/8/2020, 14:56

PS:
Pričešćivanje samo s jednom kašičicom AV nije mogao izbjeći. :D

2016-07-22

Back to top Go down

Post by kaya 12/8/2020, 15:04

Eroo wrote:
o svim važnim nacionalnim temama, borbi za Kosovo i Metohiju, bolji položaj Srba u regionu, kao i o završetku radova u Svetosavskom
Znači o pizdarijama i pravljenju pizdarija uz obavezno svetog savu...
Ništa novo, ne znam samo kako im ne dosadi 😀
kaya
kaya

2015-08-15

Back to top Go down

Post by vuksadinare 12/8/2020, 15:08

kaya wrote:
Eroo wrote:
o svim važnim nacionalnim temama, borbi za Kosovo i Metohiju, bolji položaj Srba u regionu, kao i o završetku radova u Svetosavskom
...kome dosadi ode glava lol!
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Eroo 12/8/2020, 15:13

kaya wrote:
Eroo wrote:
Oni su tu da truju narod/e, jal s koronu jal s politiku...Bože sakloni. :D
Eno se javio i reis Kavazović.
To je ta razlika između njih i nas, a ljute se kad im to kažeš.

2016-07-22

Back to top Go down

Post by vuksadinare 12/8/2020, 15:18

Eroo wrote:
kaya wrote:
Eroo wrote:
Oni su tu da truju narod/e, jal s koronu jal s politiku...Bože sakloni. :D
Eno se javio i reis Kavazović.
To je ta razlika između njih i nas, a ljute se kad im to kažeš.
ne kuzim..sto se ti razlikujes od njih a isto podneblje :D
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Šandor Winnetou 12/8/2020, 15:18

vuksadinare wrote:
kaya wrote:
Eroo wrote:
:D

Male
2017-12-31

Back to top Go down

Post by vuksadinare 12/8/2020, 15:25

tre wrote:
vuksadinare wrote:
kaya wrote:
Eroo wrote:
:D
pa da...zato moraju srbovati...đinđicu je pocelo to dosadno biti i ode glava...pocelo je i tadicu pa ga smjenili - vucicem i nikolicem...dobro da je jos ziv...nedavno priznali da su se zajebali kod slobe odnosno nisu ga trebali ni rusiti...jer nasljednici nisu pokazali vise srpstva od njega...dok nisu dosli suljo,dacic,nikolic,vulin..a sve podpisuje-spc...ona amenuje hoces li biti pobjednik ili pokojnik Basketball
vuksadinare
vuksadinare

2015-09-08

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics