Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste
Page 1 of 1
Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste
Koliko je pandemija virusa korona promenila život Pravoslavne crkve? Da li je, na primer, promenila crkvenu praksu vezanu za Svetu tajnu pričešća, budući da su neke pravoslavne crkve učinile izvesna prilagođavanja prilikom davanja pričešća?
Crkva postoji kroz Evharistiju ili, još preciznije, kao Evharistija. Mi hrišćani jesmo jedno sa Gospodom i među sobom isključivo zato što se u Evharistiji – realno, a ne metaforički ili simvolički – pričešćujemo jednim i jedinstvenim Telom Hristovim. Iz toga sledi i naša vera da je pričešće Lek besmrtnosti, kako ga je već početkom 2. veka po Hristu nazvao sveti Ignjatije Bogonosac, i da ni u kom slučaju ne može biti izvor ili uzrok bolesti, zaraze i smrti. Ako je Bog sa nama, – a u Liturgiji i Pričešću jeste, – ko će protiv nas? Koga da se bojimo? Prema tome, Crkva veruje da verni, postavši pričešćem jedno telo sa Hristom, i došavši tako u dodir sa Njegovim božanskim energijama, ne samo da ne mogu da se zaraze preko svetog Pričešća nego da je ono izvor života i zdravlja. U svoje vreme moj prethodnik, blaženopočivši patrijarh Pavle, koji sigurno nije bogoslovstvovao čisto „akademski”, nego blagodatno-podvižnički, ozarenjem i prosvećenjem od Duha Svetoga, odgovarajući na pitanje da li treba brisati kašičicu posle pričešća svakog vernika, nedvosmisleno je pisao da ne treba. Pritom, se pozivao na svedočenje svetog Jovana Kronštatskog, izuzetnog liturga, čudotvorca i iscelitelja, koje glasi: „Koliko sam puta imao prilike da vidim bolesnike istopljene kao vosak od bolesti, potpuno malaksale, umiruće, a koji su se posle pričešća božanskim Tajnama, po svojoj srdačnoj želji ili po mojoj preporuci, na čudesan način brzo oporavljali.” Za dve hiljade godina hrišćanstva nikad se niko nije zarazio svetim Pričešćem – jer da jeste, to bi neprijateljima hrišćanstva bio „krunski dokaz” protiv njega! Istina, bilo je, ima i biće sveštenoslužitelja koji su umrli zbog zaraze ili neizlečivih bolesti (kardiovaskularnih, kancerogenih, dijabetičarskih i drugih), ali ne usled služenja Liturgije i pričešćivanja nego iz istih razloga iz kojih umiru i drugi ljudi, pogođeni istim ili sličnim boleštinama. Imajući ovu veru i Pravoslavno Predanje na umu, kao poglavar naše pomesne Crkve smatram da bi bilo kakvo uvođenje novine u vekovnu praksu vezanu za način pričešćivanja bilo pogrešno.
http://www.politika.rs/sr/clanak/460028/Ne-moze-se-dobiti-rat-proterivanjem-i-unistavanjem-sopstvenog-naroda
Crkva postoji kroz Evharistiju ili, još preciznije, kao Evharistija. Mi hrišćani jesmo jedno sa Gospodom i među sobom isključivo zato što se u Evharistiji – realno, a ne metaforički ili simvolički – pričešćujemo jednim i jedinstvenim Telom Hristovim. Iz toga sledi i naša vera da je pričešće Lek besmrtnosti, kako ga je već početkom 2. veka po Hristu nazvao sveti Ignjatije Bogonosac, i da ni u kom slučaju ne može biti izvor ili uzrok bolesti, zaraze i smrti. Ako je Bog sa nama, – a u Liturgiji i Pričešću jeste, – ko će protiv nas? Koga da se bojimo? Prema tome, Crkva veruje da verni, postavši pričešćem jedno telo sa Hristom, i došavši tako u dodir sa Njegovim božanskim energijama, ne samo da ne mogu da se zaraze preko svetog Pričešća nego da je ono izvor života i zdravlja. U svoje vreme moj prethodnik, blaženopočivši patrijarh Pavle, koji sigurno nije bogoslovstvovao čisto „akademski”, nego blagodatno-podvižnički, ozarenjem i prosvećenjem od Duha Svetoga, odgovarajući na pitanje da li treba brisati kašičicu posle pričešća svakog vernika, nedvosmisleno je pisao da ne treba. Pritom, se pozivao na svedočenje svetog Jovana Kronštatskog, izuzetnog liturga, čudotvorca i iscelitelja, koje glasi: „Koliko sam puta imao prilike da vidim bolesnike istopljene kao vosak od bolesti, potpuno malaksale, umiruće, a koji su se posle pričešća božanskim Tajnama, po svojoj srdačnoj želji ili po mojoj preporuci, na čudesan način brzo oporavljali.” Za dve hiljade godina hrišćanstva nikad se niko nije zarazio svetim Pričešćem – jer da jeste, to bi neprijateljima hrišćanstva bio „krunski dokaz” protiv njega! Istina, bilo je, ima i biće sveštenoslužitelja koji su umrli zbog zaraze ili neizlečivih bolesti (kardiovaskularnih, kancerogenih, dijabetičarskih i drugih), ali ne usled služenja Liturgije i pričešćivanja nego iz istih razloga iz kojih umiru i drugi ljudi, pogođeni istim ili sličnim boleštinama. Imajući ovu veru i Pravoslavno Predanje na umu, kao poglavar naše pomesne Crkve smatram da bi bilo kakvo uvođenje novine u vekovnu praksu vezanu za način pričešćivanja bilo pogrešno.
http://www.politika.rs/sr/clanak/460028/Ne-moze-se-dobiti-rat-proterivanjem-i-unistavanjem-sopstvenog-naroda
Re: Patrijarh Irinej o pričešćivanju s jednom kašičicom bez brisanja iste
Bože-mi-oprosti, zar je ovo moguće?
Grci su upravo i "litije" zabranili, a Irinej ih je u CG podstrekivao.
Radi se o neizravnom (i izravnom) ubijanju nedužnih i neukih ljudi...
Baš me zanima liže li i Crvenkasti istu kašičicu na pričesti kao i oni s koronom i karijesom?
Crvenkasti eskivira, možda se javi Pizzon.
Jebote, evo meni neugodno...
Jebote, evo meni neugodno...
Eroo wrote:Bože-mi-oprosti, zar je ovo moguće?
Adem Vuchiqi sa Irinejem: O svim važnim nacionalnim temama
Predsednik Srbije Aleksandar Adem Vuchiqi sastao se danas sa patrrijarhom Irinejem.
Sastanak o svim važnim nacionalnim temama ocenio je kao dobar.
"Dobar i sveobuhvatan razgovor sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem o svim važnim nacionalnim temama, borbi za Kosovo i Metohiju, bolji položaj Srba u regionu, kao i o završetku radova u Svetosavskom hramu u Beogradu", u opisu je fotografije objavljene na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".
https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=08&dd=12&nav_category=11&nav_id=1718344
PS:
Pričešćivanje samo s jednom kašičicom AV nije mogao izbjeći.
Pričešćivanje samo s jednom kašičicom AV nije mogao izbjeći.
Znači o pizdarijama i pravljenju pizdarija uz obavezno svetog savu...Eroo wrote:
o svim važnim nacionalnim temama, borbi za Kosovo i Metohiju, bolji položaj Srba u regionu, kao i o završetku radova u Svetosavskom
Ništa novo, ne znam samo kako im ne dosadi
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
...kome dosadi ode glavakaya wrote:Znači o pizdarijama i pravljenju pizdarija uz obavezno svetog savu...Eroo wrote:
o svim važnim nacionalnim temama, borbi za Kosovo i Metohiju, bolji položaj Srba u regionu, kao i o završetku radova u Svetosavskom
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Oni su tu da truju narod/e, jal s koronu jal s politiku...Bože sakloni.kaya wrote:Znači o pizdarijama i pravljenju pizdarija uz obavezno svetog savu...Eroo wrote:
Eno se javio i reis Kavazović.
To je ta razlika između njih i nas, a ljute se kad im to kažeš.
ne kuzim..sto se ti razlikujes od njih a isto podnebljeEroo wrote:Oni su tu da truju narod/e, jal s koronu jal s politiku...Bože sakloni.kaya wrote:Znači o pizdarijama i pravljenju pizdarija uz obavezno svetog savu...Eroo wrote:
Eno se javio i reis Kavazović.
To je ta razlika između njih i nas, a ljute se kad im to kažeš.
2015-09-08
vuksadinare wrote:...kome dosadi ode glavakaya wrote:Znači o pizdarijama i pravljenju pizdarija uz obavezno svetog savu...Eroo wrote:
pa da...zato moraju srbovati...đinđicu je pocelo to dosadno biti i ode glava...pocelo je i tadicu pa ga smjenili - vucicem i nikolicem...dobro da je jos ziv...nedavno priznali da su se zajebali kod slobe odnosno nisu ga trebali ni rusiti...jer nasljednici nisu pokazali vise srpstva od njega...dok nisu dosli suljo,dacic,nikolic,vulin..a sve podpisuje-spc...ona amenuje hoces li biti pobjednik ili pokojniktre wrote:vuksadinare wrote:...kome dosadi ode glavakaya wrote:Znači o pizdarijama i pravljenju pizdarija uz obavezno svetog savu...Eroo wrote:
2015-09-08
Similar topics
» Nevjerovatna izjava sveštenika MCP: Vjernici mogu da se pričešćuju jednom istom kašičicom
» Preminuo patrijarh Irinej
» PUČ U SPC: Patrijarh Irinej ide u SAD da spreči cepanje crkve!
» Patrijarh Irinej ozivljava ideju Velike Srbije
» Korona se nameračila na pravoslavlje:Patrijarh Irinej ima koronu
» Preminuo patrijarh Irinej
» PUČ U SPC: Patrijarh Irinej ide u SAD da spreči cepanje crkve!
» Patrijarh Irinej ozivljava ideju Velike Srbije
» Korona se nameračila na pravoslavlje:Patrijarh Irinej ima koronu
Page 1 of 1