Feljton Andrić:Bio je politički oportunist,vješto se prilagođavao svima...
Page 1 of 1
Feljton Andrić:Bio je politički oportunist,vješto se prilagođavao svima...
http://www.24sata.hr/news/bio-je-politicki-oportunist-vjesto-se-prilagodavao-svima-654939
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Re: Feljton Andrić:Bio je politički oportunist,vješto se prilagođavao svima...
Branka Ćopića, dosljednog i uvjerenog antifašiste, jednog velikog pisca kojega nitko ne doživljava tako. Pisca dva velika romana, Prolom i Gluvi barut, kojega su rijetki shvaćali ozbiljno, zbog njegove nezaboravne dječje književnosti, onog imaginarija koji je obilježio djetinjstvo mnogima, a koji je u svijetu koji je bio njegov - kojemu je toliko toga dao, a koji je za svoju ikonu odabrao Andrića - počinio samoubojstvo. U njegovoj dosljednosti nema nikakvih kalkulacija.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
pisci i knjizevnici sa ovih prostora su inace kompleksne osobe..zapravo malo je bilo onih koji su se drzali onih nacela kao sto su pisali..a.g.matoš,janko polic kamov...krleza je simpatizirao sirotinju,kmetove a sam je zivio suprotno...nesto slicno i andric...mestrovic i neki drugi...
2015-09-08
Tin je pak bio alkoholičar i klošar.
Ovi danas će reći boem. Ma koji boem. Pijandura.
Danas takvog ispišanog lika u prljavom mantilu ne bi pustili niti u jedan bolji kafić,morao bi pit iza dućana.
Danas takvog ispišanog lika u prljavom mantilu ne bi pustili niti u jedan bolji kafić,morao bi pit iza dućana.
2014-04-22
..ako izuzmemo materijalnu stranu krleza,andric,mestrovic su zivjeli u dobu kad se mogla vrlo lako izgubiti glava i oni su bili svjesni toga...pa su vjesto manevrirali...nikom se nije milila gubiti glava a i stecene pozicije zbog nekih kriticnih misli prema rezimima..zato su krleza i andric pisali o proslim vremenima gdje im tadasnje vlasti nisu mogli nesto zamjeriti...
2015-09-08
Đilas je bio najprincipijalniji. Stavio je na kocku sve,pa i glavu.vuksadinare wrote:..ako izuzmemo materijalnu stranu krleza,andric,mestrovic su zivjeli u dobu kad se mogla vrlo lako izgubiti glava i oni su bili svjesni toga...pa su vjesto manevrirali...nikom se nije milila gubiti glava a i stecene pozicije zbog nekih kriticnih misli prema rezimima..zato su krleza i andric pisali o proslim vremenima gdje im tadasnje vlasti nisu mogli nesto zamjeriti...
Ćopića su dosta naganjali,ali mu zbog opće popularnosti i uloge u NOB nisu mogli ništa.
Ma,u SFRJ nije bilo baš nekog lova na vještice,kaj se književnosti tiče. Ukori,jezikove juhe i možda isključenje iz Partije.
2014-04-22
u njegovom dobu bar je 80% bilo takvih...kafici i kavane nisu bile bas zrihtane kao danas...bar vecina..manje vise bile su birtijetine i krcme zadimljine,ne bas ciste i mahom su se takvi poput tina i kretali po tim objektima i nalazili istomiljenike ili fanove...jastreb wrote:Tin je pak bio alkoholičar i klošar.
2015-09-08
a realno ni higijena vecine posjetitelja nije bila na visokom niovu..lokala su se jeftina pica vina,gemisti,spriceri i rakija...najcesce na dug 'pa kad platim'...vlasnici birtija ili krcmi su ih tolerirali jer su privlacili fanove koji su kod njih trosili...a ovima su tocili vecinom za đabe ili su ih fanovi castili...vuksadinare wrote:u njegovom dobu bar je 80% bilo takvih...kafici i kavane nisu bile bas zrihtane kao danas...bar vecina..manje vise bile su birtijetine i krcme zadimljine,ne bas ciste i mahom su se takvi poput tina i kretali po tim objektima i nalazili istomiljenike ili fanove...jastreb wrote:Tin je pak bio alkoholičar i klošar.
2015-09-08
Da, PROLOM i GLUVI BARUT su vrlo ozbiljna djela.jastreb wrote: Branka Ćopića, dosljednog i uvjerenog antifašiste, jednog velikog pisca kojega nitko ne doživljava tako. Pisca dva velika romana, Prolom i Gluvi barut, kojega su rijetki shvaćali ozbiljno, zbog njegove nezaboravne dječje književnosti, onog imaginarija koji je obilježio djetinjstvo mnogima, a koji je u svijetu koji je bio njegov - kojemu je toliko toga dao, a koji je za svoju ikonu odabrao Andrića - počinio samoubojstvo. U njegovoj dosljednosti nema nikakvih kalkulacija.
JA bih dodao i NE TUGUJ BRONZANA STRAŽO.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Ovo nije moj tekst,uzeo sam ga iz ovoga na linku.Ringo10 wrote:Da, PROLOM i GLUVI BARUT su vrlo ozbiljna djela.jastreb wrote: Branka Ćopića, dosljednog i uvjerenog antifašiste, jednog velikog pisca kojega nitko ne doživljava tako. Pisca dva velika romana, Prolom i Gluvi barut, kojega su rijetki shvaćali ozbiljno, zbog njegove nezaboravne dječje književnosti, onog imaginarija koji je obilježio djetinjstvo mnogima, a koji je u svijetu koji je bio njegov - kojemu je toliko toga dao, a koji je za svoju ikonu odabrao Andrića - počinio samoubojstvo. U njegovoj dosljednosti nema nikakvih kalkulacija.
JA bih dodao i NE TUGUJ BRONZANA STRAŽO.
Da,i ja bih dodao "Stražu". Odličan roman o kolonizaciji Banata.
2014-04-22
Prije sam dosta čitao. I od te čitave plejade,sastavio sam prvi sastav. U odabir sam stavio samo romanopisce,a ne pjesnike,jer da sam stavio i pjesnike bili bi tu Tadija,Tin,Dobriša,Njegoš...to je već drugi "sport".
Znači:
1.Krleža
2.Andrić
3.Ćopić
4.Meša
5.Lalić
6.Jergović
7.Nazor
8.Davičo
9.Smoje
10.Kapor
11.Selenić.
Ajmo i pjesnike:
1.Cesarić
2.Tadijanović
3.Njegoš
4.Tin
5.Ćopić
6.Nazor
7.Mažuranić
8.Goran
9.Preradović
10.epski narodni pjesnik(uglavnom nepoznat)
Znači:
1.Krleža
2.Andrić
3.Ćopić
4.Meša
5.Lalić
6.Jergović
7.Nazor
8.Davičo
9.Smoje
10.Kapor
11.Selenić.
Ajmo i pjesnike:
1.Cesarić
2.Tadijanović
3.Njegoš
4.Tin
5.Ćopić
6.Nazor
7.Mažuranić
8.Goran
9.Preradović
10.epski narodni pjesnik(uglavnom nepoznat)
2014-04-22
Similar topics
» Malo politički nekorektnih vijesti iz politički korektne Australije
» Feljton: Legenda o Andreju Plenkoviću
» Ivo Andrić je Hrvat koliko Ban Jelačić Srbin
» Usred Mostara tupim udarcem u glavu ubijen nobelovac Ivo Andrić.
» bog svima
» Feljton: Legenda o Andreju Plenkoviću
» Ivo Andrić je Hrvat koliko Ban Jelačić Srbin
» Usred Mostara tupim udarcem u glavu ubijen nobelovac Ivo Andrić.
» bog svima
Page 1 of 1