Otvara se najveća fabrika auto-delova u Srbiji
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Otvara se najveća fabrika auto-delova u Srbiji
BIZ / SRBIJA
[size=30]Posao za 1.000 ljudi: Za mesec dana otvara se najveća fabrika auto-delova u Srbiji[/size]
Čačak -- Očekuje se da će nemačka fabrika za proizvodnju auto-delova "Forverk" za mesec dana biti otvorena u Čačku.
IZVOR: TANJUGSREDA, 25.09.2019. | 15:34 -> 15:58
Otvaranjem fabrike počeće i izvoz delova za Folksvagen, Audi, BMW, Porše, Volvo i druge veliko auto-kuće i proizvođače.
To je za "Glas zapadne Srbije" izjavio gradonačelnik Čačka Milun Todorović i dodao da je otvaranjem auto-puta Miloš Veliki stvorena šansa za dolazak investitora.
"Trenutno na teritoriji Čačka imamo više od 600 gradilišta, nadam se da će se oni koji su otišli Ibarskom magistralom vratiti auto-putem, a oni koji su ostali ovde naći svoju šansu u domaćim kompanijama, ali i u nemačkom 'Forverku", rekao je Todorović.
Kako je ranije najavljivano, ta fabrika prostiraće se na nešto više od 40.000 kvadrata, a u njoj će raditi oko 1.000 ljudi. Todorović kaže da grad misli i na domaće kompanije i dodaje da je širenje postojeće industrijske zone u Konjevićima za domaće preduzetnike, koja se prostire na 111 hektara, u završnoj fazi.
"Tamo se stacioniralo dosta firmi u kojima ima oko 2.200 zaposlenih", rekao je Todorović.
BIZ / SRBIJA
[size=30]Posao za 1.000 ljudi: Za mesec dana otvara se najveća fabrika auto-delova u Srbiji[/size]
Čačak -- Očekuje se da će nemačka fabrika za proizvodnju auto-delova "Forverk" za mesec dana biti otvorena u Čačku.
Otvaranjem fabrike počeće i izvoz delova za Folksvagen, Audi, BMW, Porše, Volvo i druge veliko auto-kuće i proizvođače.
To je za "Glas zapadne Srbije" izjavio gradonačelnik Čačka Milun Todorović i dodao da je otvaranjem auto-puta Miloš Veliki stvorena šansa za dolazak investitora.
"Trenutno na teritoriji Čačka imamo više od 600 gradilišta, nadam se da će se oni koji su otišli Ibarskom magistralom vratiti auto-putem, a oni koji su ostali ovde naći svoju šansu u domaćim kompanijama, ali i u nemačkom 'Forverku", rekao je Todorović.
Kako je ranije najavljivano, ta fabrika prostiraće se na nešto više od 40.000 kvadrata, a u njoj će raditi oko 1.000 ljudi. Todorović kaže da grad misli i na domaće kompanije i dodaje da je širenje postojeće industrijske zone u Konjevićima za domaće preduzetnike, koja se prostire na 111 hektara, u završnoj fazi.
"Tamo se stacioniralo dosta firmi u kojima ima oko 2.200 zaposlenih", rekao je Todorović.
12
Foto: Depositphotos, krsmanovic, 208413010
BIZ / SRBIJA
12
Foto: Depositphotos, krsmanovic, 208413010
Serbinho-3- Posts : 27662
2014-08-25
Re: Otvara se najveća fabrika auto-delova u Srbiji
Manje od 100, vise od 50 otvorenih fabrika u Srbiji.
Mozda vise i od 100, jednom mozda ih prebrojim.
Realno, bez premca u bivsoj Jugi a realno i za Istočnu Evropu nismo loši, obzirom da ne znam sta se kod njih dešava.
Kako sam i uvek govorio, Azija treba da nam bude primer, gde ekonomija razbija a ne masa lanaca ishrane po Zapadnoj Evropi i low cost turisti.
Realno, bez premca u bivsoj Jugi a realno i za Istočnu Evropu nismo loši, obzirom da ne znam sta se kod njih dešava.
Kako sam i uvek govorio, Azija treba da nam bude primer, gde ekonomija razbija a ne masa lanaca ishrane po Zapadnoj Evropi i low cost turisti.
2014-08-25
Realno pola tih fabrika su ti druge zemlje u okolini odbile, konkretno hr one kineze i tvornicu guma.Serbinho-3 wrote:Manje od 100, vise od 50 otvorenih fabrika u Srbiji.
A vjerojatno i ove.
Oni traže jeftinu radnu snagu i oslobođenje od poreza, svu dobit povuku u matične zemlje . Kada dođe vrijeme da trebaju platiti porez zatvore tvornicu i traže novu budalu.
Kako to ti ne kužiš?!
Last edited by kaya on 13/10/2019, 17:19; edited 1 time in total (Reason for editing : .)
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Pa to radi Irska a vi idete u Irsku...
Uskoro ćete i u Srbiju
Uskoro ćete i u Srbiju
2014-08-25
...daj bokte neće tu raditi za 1000 eura a u srbiju će za 400.Serbinho-3 wrote:Pa to radi Irska a vi idete u Irsku...
Uskoro ćete i u Srbiju
Irska je smanjila porez na dobit i ohrabrila domaće proizvođače, smanjila javni sektor i večina investitora su amerikanci i informatička industrija.
Ovo je jedna druga priča.
2015-08-15
Možda se varam , al kad njemci otvaraju tvornicu na balkanu odmah mi nešto sumnjivo.
2015-08-15
Pa i Balkan je druga prica Kajo, jad i beda.
Ako ti sedis u Zagrebu i ispijas kapuco u gradu ili ja na Corso Sempione klopam, narod nema ni za zivot.
Budimo realni i na Zemlji.
Neka se fabrike otvaraju i grade putevi.
Ako se otvori fabrika blizu HR granice, eto Slavonaca na biciklama pravac na posao i mozda dobra šansa da se vidi da ljudi mogu da rade i zive u miru, jedni pored drugih.
Irska je daleko a i tamo gajili jednu sortu krompira, pa kad su paraziti udarili, umirali od gladi.
Niko nije savršen.
Ako ti sedis u Zagrebu i ispijas kapuco u gradu ili ja na Corso Sempione klopam, narod nema ni za zivot.
Ako se otvori fabrika blizu HR granice, eto Slavonaca na biciklama pravac na posao i mozda dobra šansa da se vidi da ljudi mogu da rade i zive u miru, jedni pored drugih.
Irska je daleko a i tamo gajili jednu sortu krompira, pa kad su paraziti udarili, umirali od gladi.
Niko nije savršen.
2014-08-25
Pa dobro je, neka se otvaraju, bolje da rade u srbiji nego u irskoj bliže im doma nego, ja im baš ne vjerujem.Serbinho-3 wrote:Pa i Balkan je druga prica Kajo, jad i beda.
Niko nije savršen.
Tako su fiat odselili čim im ukineš pogodnosti.
2015-08-15
Serbinho-3 wrote:Pa to radi Irska a vi idete u Irsku...
Uskoro ćete i u Srbiju
A na Jadranu ovo ljeto svaki konobar i kurva ekavišu...
Al dobro, djeca su vam stvarno dobri radnici, vrijedni, tihi i poslušni.
Samo ne znam zašto neće raditi u tih 100 tvornica...
£otk@-
2019-02-12
Neće mladi al oče šta imaju djecu jer njima ne paše nomadski način života nego stajači upravo zbog djece. Imaju oni još uvik oko 10% nezaposlenih tako da njima ovo znači da imaju ovakvih tvornica doli po srednjoj i južnoj Srbiji.£otk@ wrote:Serbinho-3 wrote:Pa to radi Irska a vi idete u Irsku...
Uskoro ćete i u Srbiju
A na Jadranu ovo ljeto svaki konobar i kurva ekavišu...
Al dobro, djeca su vam stvarno dobri radnici, vrijedni, tihi i poslušni.
Samo ne znam zašto neće raditi u tih 100 tvornica...
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Počela izgradnja TMD-ove fabrike u Hrvatskoj
0
BY BIZNISINFO ON 25/06/2019INVESTICIJE
[size=17]U hrvatskoj općini Babina Greda počeli su radovi na izgradnji tvornice auto dijelova TMD grupacije iz Gradačca. Predstavnici ove općine ne kriju zadovoljstvo što su privukli značajnu investiciju i što je jedna od vodećih bh. kompanija odlučila svoje poslovanje proširiti na Hrvatsku.
– Općinski načelnik je ponosan što može javno izjaviti da se završetkom radova planira otvoriti oko 100 radnih mjesta. Otvaranje ovih radnih mjesta će imati direktan pozitivni utjecaj na približno 400 osoba jer osim radnika tu su i članovi njihovih obitelji. Također će imati direktan pozitivni utjecaj i na percepciju naše Babine Grede, kao mjesta ugodnog i poželjnog življenja – kazali su u Općini Babina Greda.U pogonu koji će se, kako je za BiznisInfo ranije kazao direktor TMD grupacije Adem Hanić prostirati na 6.500 metara kvadratnih, proizvodnja će početi 2020. godine a do tada će radnici raditi i sticati iskustvo u TMD-ovim fabrikama u Gradačcu.
Proizvodni program biće isti kao onaj na kojem TMD već radi u svojim fabrikama u Bosni i Hercegovini gdje proizvode vanjske i unutrašnje prstenove za automobilske ležajeve za najveće svjetske proizvođače u automobilskoj industriji.
– Ovim se korakom otvara nova perspektiva naše Babine Grede – kažu u Babinoj Gredi u kojoj se nadaju kako će ovaj, kako ga sami nazivaju, veliki investitor, privući i druge.
Podsjetimo, TMD Gradačac radi za vodeće svjetske proizvođače u automobilskoj industriji. Grupacija u BiH ima 4 fabrike i blizu 700 zaposlenih a ima ambiciju da do 2022. godine dostigne vrijednost izvoza od 200 miliona eura. Krajem prošle godine u Gradačcu su otvorili i novu fabriku u kojoj je posao dobio 71 radnik.
--------------------------
[size=23]TMD u Gradačcu otvorio još jednu fabriku za automobilsku industriju
0
BY BIZNISINFO ON 06/09/2018BIZNIS CAFE, KOMPANIJE
U Gradačcu je danas otvorena još jedna fabrika koja će proizvoditi za automobilsku industriju. Za početak je posao dobio 71 radnik a taj broj za nekoliko godina će biti najmanje četiri puta veći.
[/size][/size]
Vrpcu su presjekli radnici i načelnik Gradačca Edis Dervišagić
[size][size][size][size]Jedan od najvećih izvoznika tuzlanskog kantona TMD Group otvorio je danas u Gradačcu svoj novi proizvodni pogon.
U pogonu u koji je uloženo preko pet miliona eura posao je dobio 71 radnik. Sva proizvodnja namijenjena je automobilskoj industriji i sve ide u izvoz.
Među kupcima su i neki od najznačajnijih proizvođača u svjetskoj automobilskoj industriji kao što je Benteler, njemački gigant sa prihodima blizu 8 milijardi eura i blizu 30000 zaposlenih u 40 zemalja svijeta.
[/size][/size][/size][/size]
Adem Hanić
[size][size][size][size]“Nova fabrika radiće u potpunosti za automobilsku industriju. Sada imamo 71 zaposlenog u novom pogonu ali imamo velike planove za budućnost. Naš plan je da 2021. godine promet u novoj fabrici bude 55 miliona eura a to će naravno sa sobom donijeti i nova radna mjesta pa će u njoj prema našim procjenama 2021. godine raditi oko 300 ljudi”, kazao je za BiznisInfo direktor TMD Group Gradačac Adem Hanić.
Proizvodnja u TMD-ovim fabrikama obavlja se na najsavremenijoj opremi.
Halu izgradio “Gradex” Gradačac
[size][size][size][size]“Radimo na automatizaciji i optimiziranju procesa u fabrikama. Sva oprema ja automatizovana. U novom pogonu već je instaliran jedan robot a spremno ih je još 7”, kazao nam je Hanić.
Posjetimo, TMD Group Gradačac trenutno zapošljava 671 radnika u 4 fabrike: Kovgrad i TMD Automotive u Gradačcu, UTL u Sarajevu i TMD Mibo u Brčkom. Specijalizovan je za proizvodnju vanjskih i unutrašnjih prstenova za automobilske ležajeve. Radi za najveće svjetske kompanije kada je u pitanju proizvodnja komponenti za automobilsku industriju. Među njima su Schaefller, SKF i NTN/ SNR.
U novoj fabrici posao dobio 71 radnik
YekeYeke-
2019-05-13
Investicija od 12 miliona eura: Firma iz Gradačca gradi fabriku u Hrvatskoj
http://babinagreda.hr/obilazak-tmd-grupacije-iz-gradacca-23-09-2017/?consent=B0ZM2NUWV9PER8Y
Pri kraju je proces izdavanja građevinske dozvole a trenutno radimo tehnološki projekat. Ukupna površina zemljišta iznosi 32.000 metara kvadratnih. Zatvoreno skladište i proizvodni pogon biće izgrađeni na 6.500 metara kvadratnih – kazao nam je Hanić.
http://babinagreda.hr/obilazak-tmd-grupacije-iz-gradacca-23-09-2017/?consent=B0ZM2NUWV9PER8Y
Pri kraju je proces izdavanja građevinske dozvole a trenutno radimo tehnološki projekat. Ukupna površina zemljišta iznosi 32.000 metara kvadratnih. Zatvoreno skladište i proizvodni pogon biće izgrađeni na 6.500 metara kvadratnih – kazao nam je Hanić.
YekeYeke-
2019-05-13
I sad jebenu gumu porediti sa celikom....
YekeYeke-
2019-05-13
tvoja averzija prema nijemcima spada već pod legendarno.kaya wrote:Možda se varam , al kad njemci otvaraju tvornicu na balkanu odmah mi nešto sumnjivo.
auto industrija generira veliku lovu. no proizvodnja dijelova ima jako malu dodanu vrijednost.
zato je u auto industriji robotizacija uzela maha,
ad plastik je jedina robotizirana tvrtka u hrvatskoj.
a, tamo je carica smjestila jakova. kao savjetnika.
u biti je tip išao po kantinama i otkrio da je tamo najbolja klopa.
četvrtkom su fileki i grah. da se ne zajebe uzme od svakog po tanjur.
2014-12-30
Uzmu 10 miliona evra za otvaranje fabrike a daju 300 evra platu i u plusu su do jaja. Već viđeno.
I onda iseli 50 tisuća mladih godišnje u Njemačku i sutra moraju tražit po Srbiji tko će in doć u Čačak radit za 300 eura.dzango wrote:Uzmu 10 miliona evra za otvaranje fabrike a daju 300 evra platu i u plusu su do jaja. Već viđeno.
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Svjetska autoindustrija je pred slomom. Više od stotinu godina razvoja i unaprijeđivanja benzinskih motora i čitave industrije bazirane ne tome postaju nepotrebni i zastarjeli.
Razvijena je metoda skladištenja električne energije koja automobil pretvara u kolica koja svaki seljak može sklepati u radionici iza kuće.
U autu sad imaš jedan mali elektromotor umjesto pola tone komplicirane mašinerije.
Zato i sele naokolo svoje nepotrebne tvornice.
Razvijena je metoda skladištenja električne energije koja automobil pretvara u kolica koja svaki seljak može sklepati u radionici iza kuće.
U autu sad imaš jedan mali elektromotor umjesto pola tone komplicirane mašinerije.
crvenkasti-
2014-04-17
Da, vidiš, u tom je znači fora. Uz jeftiniju radnu snagu. Znam da njemci ništa ne rade bez koristicrvenkasti wrote:Svjetska autoindustrija je pred slomom. Više od stotinu godina razvoja i unaprijeđivanja benzinskih motora i čitave industrije bazirane ne tome postaju nepotrebni i zastarjeli.
2015-08-15
od kuda ta ljubav prema njemcima?
svaki tvoj upis je duboki izraz ljubavi prema nijemcima. kao naciji, ne spolu.
oni hare krišna, boli me rame, nomirilali bi te 6 nobelovih koje glase; ljubav prema švabama.
glavna nagrada ide kayi:-1a ne volim nijemce ujutro,2a ni za fruštuk mi nisu dragi. oko podneva ih nemrem smisliti, za brotcajt su mi užasni, a navečer ih nemrem smislit.
i nagrada za nemrem smislit švabu ide kayi.
oni hare krišna, boli me rame, nomirilali bi te 6 nobelovih koje glase; ljubav prema švabama.
glavna nagrada ide kayi:-1a ne volim nijemce ujutro,2a ni za fruštuk mi nisu dragi. oko podneva ih nemrem smisliti, za brotcajt su mi užasni, a navečer ih nemrem smislit.
2014-12-30
Pa nemam pojma, izrabljivači ...veber wrote:od kuda ta ljubav prema njemcima?
2015-08-15
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Nakon četiri meseca, otvara se najveća kovid bolnica u Srbiji: Radiće 1.500 ljudi
» Posao za 450 radnika: Nemačka kompanija gradi fabriku auto-delova u Ćupriji
» nemačka fabrika ( smp ) otvara pogon u cupriji
» najveća i najlepsa fabrika čokolade u ji eu
» Piemonte: Najveca fabrika baterija u Evropi
» Posao za 450 radnika: Nemačka kompanija gradi fabriku auto-delova u Ćupriji
» nemačka fabrika ( smp ) otvara pogon u cupriji
» najveća i najlepsa fabrika čokolade u ji eu
» Piemonte: Najveca fabrika baterija u Evropi
Page 1 of 2