povodom poziva Vartolomeja SPC
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
povodom poziva Vartolomeja SPC
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandal-u-srpskoj-crkvi-grupa-vladika-svada-spc-sa-carigradom-posledice-bi-mogle-da/mjjzfyb
Guest- Guest
Re: povodom poziva Vartolomeja SPC
pizzon wrote:https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandal-u-srpskoj-crkvi-grupa-vladika-svada-spc-sa-carigradom-posledice-bi-mogle-da/mjjzfyb
Pa ne rekoh li vam da vam je najbolje da priznate papi prvenstvo.
Ništa vam se s time ne bi promijenilo.
To neprestalno sjedenje na dvije stolice vam neće donijeti ništa dobrog.
Usporedi vašeg Irineja i našeg papu i sve će ti biti jasno.pizzon wrote:ne mogu da verujem
gore od uzasa
da li narod ovo zna
Misliš da zaslužuje nositi ono " Vaše preosveštenstvo"?
Daleko je on od toga.
Nisam baš skontao o čemu se svađaju SPC i taj Bartolomej.
Inače ne znam koga taj Bartolomej uopće predstavlja, kakav je on kitomir u Pravoslavlju kad mora da ga potvrdi Predsjednik Turske da bi uopće bio na toj funkciji Patrijarha.
Znam za onaj sukob između njega i Ruske Crkve radi Ukrajinske Crkve.
Ne znam koji je njima svima kurac, ali znam jedno - bez Ruske Pravoslavne Crkve Pravoslavlje je samo jedna vjerska grupacija bez nekog većeg značaja.
Inače ne znam koga taj Bartolomej uopće predstavlja, kakav je on kitomir u Pravoslavlju kad mora da ga potvrdi Predsjednik Turske da bi uopće bio na toj funkciji Patrijarha.
Znam za onaj sukob između njega i Ruske Crkve radi Ukrajinske Crkve.
Ne znam koji je njima svima kurac, ali znam jedno - bez Ruske Pravoslavne Crkve Pravoslavlje je samo jedna vjerska grupacija bez nekog većeg značaja.
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Ok...Ringo10 wrote:Nisam baš skontao
Inače ne znam
Ne znam
T.- Posts : 17552
2014-04-14
pizzon wrote:Srbijo...
suzo moja....
Kmeek
immortal-
2014-04-16
A ko će skontat te njihove pizdarijeT. wrote:Ok...Ringo10 wrote:Nisam baš skontao
Inače ne znam
Ne znam
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
Ringo10 wrote:A ko će skontat te njihove pizdarijeT. wrote:Ok...Ringo10 wrote:Nisam baš skontao
Inače ne znam
Ne znam
ako vec nisi ukapirao
nemoj da suduš
svi oni koji daju primat interesima
drzave i naroda izvan SPC neka se
priklone njima na licnom nivou.
nemoj da vuku za sobom narod, drzavu i crkvu.
Guest- Guest
Izgleda da će vam zabraniti pohod Svetoj Gori.
Mislim da je SPC u pravoslavlju,isto što u CUH u katoličanstvu.
Egocentrični ste i mislite da ste upravo vi osovina pravoslavlja. da ste najveće žrtve,da ste crkva svetog Save,a ne Isusa Krista,da vas sav svijet mrzi jer ste pravoslavci...itd itd.
Egocentrični ste i mislite da ste upravo vi osovina pravoslavlja. da ste najveće žrtve,da ste crkva svetog Save,a ne Isusa Krista,da vas sav svijet mrzi jer ste pravoslavci...itd itd.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
nema grobara, kloniranih č.
maskiranih komunjara,
svakako pristalica azijacenja
srba i srbije.
maskiranih komunjara,
svakako pristalica azijacenja
srba i srbije.
Guest- Guest
jastreb wrote:Izgleda da će vam zabraniti pohod Svetoj Gori.
ne, mi smo lutke o koncu necem
slicnom. sto pokusava da glumi
pravoslavni vatikan. argumentovano brojem atomskih bombi.
Guest- Guest
Ako je bizantija vizantija, a bartolomej vartolomej, je li i beograd veograd?
Ako je hemija kemija,onda bi Hloverka trebala biti Kloverka.T. wrote:Ako je bizantija vizantija, a bartolomej vartolomej, je li i beograd veograd?
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jastreb wrote:Izgleda da će vam zabraniti pohod Svetoj Gori.
Prvo nije najbitnije, a drugo ti je potpuno netočno.
Sjedenje na dvije stolice, RPC-a i Carigradske patrijaršije, sam davno najavio kao neodrživo za SPC na duže staze.
Suprostavljnje SPC-a Carigradskoj patrijaršiji na slučaju Ukrajinske autokefalnosti, će zasigurno udariti po "interesima" SPC na Balkanu.
Postoji neki kanon u Pravoslavlju, a oni su u rukama Vaseljenske patrijaršije (Bartolomeja), s kojim se lagano može proglasiti autokefalnost makedonske i crnogorske pravoslavne crkve. Pa čak i hrvatske, ako je bude netko tražio. Naime, proglašenjem neovisnosti neke države je to po pravoslavnom kanonu omogućeno. Sve je sad u rukama Bartolomeja, može se odlučiti kako mu volja.
Grčka crkva priznala Crkvu Ukrajine
subota, 12.10.2019. u 15:55
Aрхиепископ Атине и целе Грчке Јероним (Фотодокументација „Политике“)
ATINA – Grčka pravoslavna crkva priznala je danas Crkvu Ukrajine, na vanrednom zasedanju sinoda, kojim je predsedavao arhiepiskop Atine i cele Grčke Jeronim.
Govoreći o privilegiji Vaseljenske Patrijaršije da daje autokefaliju, arhiepiskop Jeronim je predložio priznanje autokefalne pravoslavne crkve Ukrajine, što je većina članova Sinoda prihvatila javnim glasanjem, prenosi Tanjug.
Prema nezvaničnim informacijama, od 82 episkopa samo osam je imalo drugačije mišljenje – neki su bili za odlaganje odluke, a neki protiv priznanja.
Očekuje se da će u nedelju grčki arhiepiskop na liturgiji pomenuti Epifanija ukrajinskog.
http://www.politika.rs/sr/clanak/439673/Grcka-crkva-priznala-Crkvu-Ukrajine
subota, 12.10.2019. u 15:55
Aрхиепископ Атине и целе Грчке Јероним (Фотодокументација „Политике“)
ATINA – Grčka pravoslavna crkva priznala je danas Crkvu Ukrajine, na vanrednom zasedanju sinoda, kojim je predsedavao arhiepiskop Atine i cele Grčke Jeronim.
Govoreći o privilegiji Vaseljenske Patrijaršije da daje autokefaliju, arhiepiskop Jeronim je predložio priznanje autokefalne pravoslavne crkve Ukrajine, što je većina članova Sinoda prihvatila javnim glasanjem, prenosi Tanjug.
Prema nezvaničnim informacijama, od 82 episkopa samo osam je imalo drugačije mišljenje – neki su bili za odlaganje odluke, a neki protiv priznanja.
Očekuje se da će u nedelju grčki arhiepiskop na liturgiji pomenuti Epifanija ukrajinskog.
Eroo wrote:Govoreći o privilegiji Vaseljenske Patrijaršije da daje autokefaliju, arhiepiskop Jeronim je predložio priznanje autokefalne pravoslavne crkve Ukrajine, što je većina članova Sinoda prihvatila javnim glasanjem, prenosi Tanjug.
Evo i potvrde onoga što sam gore tvrdio. SPC je u velikim problemima. Vjerojatno i na rubu raskola.
Dodatno objašnjenje:
Ukrajinska pravoslavna crkva je krajem 2018. godine proglasila autokefalnost, a za poglavara crkve izabran je mitropolit Epifanij.
Ruska pravoslavna crkva je navela da je kanonski značaj sabora u Kijevu ništavan, a da je mogućnost da Epifanija priznaju druge pomesne crkve teško izvodljiv zadatak.
Ukrajinska pravoslavna crkva je krajem 2018. godine proglasila autokefalnost, a za poglavara crkve izabran je mitropolit Epifanij.
Ruska pravoslavna crkva je navela da je kanonski značaj sabora u Kijevu ništavan, a da je mogućnost da Epifanija priznaju druge pomesne crkve teško izvodljiv zadatak.
Last edited by Eroo on 12/10/2019, 17:12; edited 1 time in total
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Šta piše u predlogu nove američke strategije za Balkan?
» Hrvati se oglasili povodom njihovih huligana ( MUP HR )
» Vučićeva naredba povodom posete KiM, odluka večeras
» Gala koncert povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU
» Evropa se oglasila povodom Kolindine SKANDALOZNE izjave
» Hrvati se oglasili povodom njihovih huligana ( MUP HR )
» Vučićeva naredba povodom posete KiM, odluka večeras
» Gala koncert povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU
» Evropa se oglasila povodom Kolindine SKANDALOZNE izjave
Page 1 of 2