sezona podbacila i sakupljačima boca...
Page 1 of 1
sezona podbacila i sakupljačima boca...
Dalmacija Split
Iskusni splitski sakupljač boca žali se na sezonu: 'Prije bi skupija i za pivu popit, sad nemoš ni za kruv'; Posebno je ljut na vlasnike apartmana i njihovu 'mračnu tajnu'...
Piše Dražen Duilo
Foto ilustracija / arhiva / HANZA MEDIA
Svekolikim raspravama o (ne)uspjehu ovogodišnje turističke sezone pridodat ćemo ovom prigodom još jedan pokazatelj.
Dakle, bocartstvom se bavi, često ga vide, na biciklu svome i po suncu i po kiši od kontejnera do kontejnera ide.
- Onda, prijane stari, kako ide, kakva je sezona - zateče ga sakupljač prizora iz ovog grada taman dok se prigibao prema kontejneru.
- O, to ste vi - ispravi se, prepoznavši me.
- Šta da ti kažem, pun grad turista, a oni nikad nisu bili manje žedni. Lani u ovo doba do ove ure skupio bi bocetina i limenki i za pivu popit, i još priko toga, a sad ni za kruv nisam.
- Što to znači?
- Kad se čovik uvati ovog posla onda prije ili kašnje cijene pristane računat u kunama, nego broji u bocama. Evo, najjeftinija štruca kruva je 10 boca, piva, ona u flaši, je 14 boca, kutija cigareta, akoš kupovat na trafici, 48 boca... Pa ajde ti onda živi kad do 10 uri nemam ni za kruv - poče svoju jadikovku.
Na kraju me obavezao da napišem:
- Piši, ljut sam na ove vlasnike apartmana. Ne daju gostima da bacaju škovace, nega kao udare na finoću: 'Nemojte bacat, mi ćemo, mi ćemo...'
Onda skupe boce i eto ji s nami šta pošteno kupimo boce po kontejnerima i ulicama, stanu u red tamo di ih prodajemo, a sve zvirlaju okolo oće li i' ko vidit. Šta radiš to ako se sramiš? Al' ne, sve njima, i boce i gosti...
-----------------------------------------------------------------------------------------
e to je istina, neki od njih što zarade za par mjeseci koliko radni čovjek za godinu-dvi, i prazne boce sakupljaju od svojih gostiju i vraćaju ih u Tommyja ili di već...
ne bi pustili tih 0,50 kn sakupljačima boca da si božiji...
trebalo bi regulirati nekakvim pravilnikom i sl., da pošteni sakupljač boca barem ima prednost pri otkupu ambalaže pred ovim drugima, kojima to nije osnovno zanimanje, ako se već ne može drugačije regulirati pitanje otkupne cijene...
grintalo
17.07.2019. | 18:01Iskusni splitski sakupljač boca žali se na sezonu: 'Prije bi skupija i za pivu popit, sad nemoš ni za kruv'; Posebno je ljut na vlasnike apartmana i njihovu 'mračnu tajnu'...
Piše Dražen Duilo
Foto ilustracija / arhiva / HANZA MEDIA
Svekolikim raspravama o (ne)uspjehu ovogodišnje turističke sezone pridodat ćemo ovom prigodom još jedan pokazatelj.
Dakle, bocartstvom se bavi, često ga vide, na biciklu svome i po suncu i po kiši od kontejnera do kontejnera ide.
- Onda, prijane stari, kako ide, kakva je sezona - zateče ga sakupljač prizora iz ovog grada taman dok se prigibao prema kontejneru.
- O, to ste vi - ispravi se, prepoznavši me.
- Šta da ti kažem, pun grad turista, a oni nikad nisu bili manje žedni. Lani u ovo doba do ove ure skupio bi bocetina i limenki i za pivu popit, i još priko toga, a sad ni za kruv nisam.
- Što to znači?
- Kad se čovik uvati ovog posla onda prije ili kašnje cijene pristane računat u kunama, nego broji u bocama. Evo, najjeftinija štruca kruva je 10 boca, piva, ona u flaši, je 14 boca, kutija cigareta, akoš kupovat na trafici, 48 boca... Pa ajde ti onda živi kad do 10 uri nemam ni za kruv - poče svoju jadikovku.
Na kraju me obavezao da napišem:
- Piši, ljut sam na ove vlasnike apartmana. Ne daju gostima da bacaju škovace, nega kao udare na finoću: 'Nemojte bacat, mi ćemo, mi ćemo...'
Onda skupe boce i eto ji s nami šta pošteno kupimo boce po kontejnerima i ulicama, stanu u red tamo di ih prodajemo, a sve zvirlaju okolo oće li i' ko vidit. Šta radiš to ako se sramiš? Al' ne, sve njima, i boce i gosti...
-----------------------------------------------------------------------------------------
e to je istina, neki od njih što zarade za par mjeseci koliko radni čovjek za godinu-dvi, i prazne boce sakupljaju od svojih gostiju i vraćaju ih u Tommyja ili di već...
ne bi pustili tih 0,50 kn sakupljačima boca da si božiji...
trebalo bi regulirati nekakvim pravilnikom i sl., da pošteni sakupljač boca barem ima prednost pri otkupu ambalaže pred ovim drugima, kojima to nije osnovno zanimanje, ako se već ne može drugačije regulirati pitanje otkupne cijene...
T.- Posts : 17557
2014-04-14
Re: sezona podbacila i sakupljačima boca...
ne. sve sebi, dokle god je na snozi socijalizam, niko ne bi tribo dati ni kunu u milostinju. ako nan socijana država blagostanja krade šoldi, neka in ona unda do.
visoki porezi i charity ne gredu zajeno.
2014-04-16
aben wrote:ne. sve sebi, dokle god je na snozi socijalizam, niko ne bi tribo dati ni kunu u milostinju. ako nan socijana država blagostanja krade šoldi, neka in ona unda do.
abene, tribaš reć gostiman da pišadu i seredu po vrtlu i gnojidu pome i kukumare tako ušparaš vodu za zalivat i ne moraš kupovati gnojivo.
Guest- Guest
ponovi za manun;Gnječ wrote:aben wrote:ne. sve sebi, dokle god je na snozi socijalizam, niko ne bi tribo dati ni kunu u milostinju. ako nan socijana država blagostanja krade šoldi, neka in ona unda do.
abene, tribaš reć gostiman da pišadu i seredu po vrtlu i gnojidu pome i kukumare tako ušparaš vodu za zalivat i ne moraš kupovati gnojivo.
socijalizam i charity ne gredu zajeno
2014-04-16
bocartstvo
skupljat boce dobilo i svoje ekonomsko ime , i sad imas problem ako ukines naknadu vratimo se u 80-e kad sutirao plastiku po ulici i grad izgledao kao predgradje islamabada te brdo glasaca "za nasu stvar" okrene ledja
s druge strane novcica u proracun nikad dosta , neka otvore j.d.o.o za 10 kun , placaju mir/soc i 128 nameta te neku raznmnu svotu za koncesiju na kvart , smece svugdje u svijetu odlican posao
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Similar topics
» Nova drama oko dječjih doplataka , demografska mjera neslavno podbacila
» Šta mislite o sakupljanju boca?
» Autom punim plinskih boca zaletio se na sjedište SPD u Berlinu
» Sezona je pocela
» Počela sezona.
» Šta mislite o sakupljanju boca?
» Autom punim plinskih boca zaletio se na sjedište SPD u Berlinu
» Sezona je pocela
» Počela sezona.