ČEKA IH NAJVEĆA TUŽBA U POVIJESTI? Naftne tvrtke znale su da su krive za globalno zatopljenje, a lagale su nam godinama?
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
ČEKA IH NAJVEĆA TUŽBA U POVIJESTI? Naftne tvrtke znale su da su krive za globalno zatopljenje, a lagale su nam godinama?
iStock / Getty Images
Autor: Ivan Zrinjski
Objavljeno: prije 41 min
U SAD-u je tužitelj države New York Eric Schneiderman pokrenuo istragu protiv američke naftne kompanije Exxon Mobil pod sumnjom da je tvrtka lagala javnosti o rizicima vezanim uz klimatske promjene kao i svojim investitorima o načinu na koji bi ti rizici mogli ugroziti naftni biznis. Schneiderman je poziv na sud kompaniji uručio u srijedu navečer prema izvorima The New York Timesa u kojem od njih zahtijeva financijska izvješća, e-mailove i mnoge druge dokumente. Osim Exxon Mobila, pod istragom se našla i tvrtka Peabody Energy.
Priča se zakotrljala prije nekoliko tjedana kada su u javnost procurila istraživanja iz 70-ih godina prošlog stoljeća iz kojih proizlazi da su u Exxonu prikupljali podatke o klimatskim promjenama koje nisu razotkrili javnosti ili svojim dioničarima. Problem za Exxon Mobil predstavlja činjenica da su tijekom proteklih desetljeća itekako bili svjesni rizika vezanih uz klimatske promjene iz internih istraživanja - te su podatke koristili pri formiranju poslovne strategije, kao npr. eventualno vađenje nafte i plina u području Arktika.
No, istovremeno su tijekom 90-ih godina i tijekom prve polovice novog milenija financirali grupe koje su nijekale postojanje rizika vezanog uz klimatske promjene. Exxonu su ta istraživanja odgovarala jer su ih podupirala u nastojanju da SAD ne potpiše Protokol iz Kyota o ograničenju emisija stakleničkih plinova. Protokol je potpisan 1997 godine, na snagu je stupio 2006. godine, a SAD ga još uvijek nije ratificirao. Sto devedeset i jedna država u svijetu jest.
http://www.jutarnji.hr/jesu-li-velike-naftne-komapnije-nagrabusile--americki-div-exxon-mobil-pod-istragom-zbog-moguceg-laganja-o-klimatskim-promjenama--/1452873/
Živio kapitalizam - najbolji društvenoekonomski sistem! Profit iznad opstanka ljudske vrste! Yeaaah!
marcus-t- Posts : 1720
2015-10-07
Re: ČEKA IH NAJVEĆA TUŽBA U POVIJESTI? Naftne tvrtke znale su da su krive za globalno zatopljenje, a lagale su nam godinama?
Zanimljivo je da je u kapitalističkim zemljama, okoliš pun kurac očuvaniji nego u socijalističkim vukojebinama..
Guest- Guest
Re: ČEKA IH NAJVEĆA TUŽBA U POVIJESTI? Naftne tvrtke znale su da su krive za globalno zatopljenje, a lagale su nam godinama?
To si pročitao u Politikinom zabavniku? Daj ne trolaj.neoliberalni_placenik wrote:Zanimljivo je da je u kapitalističkim zemljama, okoliš pun kurac očuvaniji nego u socijalističkim vukojebinama..
marcus-t- Posts : 1720
2015-10-07
Hrvatska nije Kapitalisticka drzava..To ako vidis sve pošisano na 3 centa,kultiviranog izgleda ne znaci da nije potrovano..U svabiji i USA se na velikim deponijima otpada,nabacuju stotina tona zemlje i valjcima poravnavaju,pa nastaju ona rustikalna i oku-ugodna brdasca i brijegovi,gdje ondaneka konstraksn firma jeftino kupi zemljiste,i gradi do-jaja-skupe-kuce i apartmane,pa ih prodaje za basnoslovnu cijenu...neoliberalni_placenik wrote:Zanimljivo je da je u kapitalističkim zemljama, okoliš pun kurac očuvaniji nego u socijalističkim vukojebinama..
Usminakan je okolis,ne ocuvan..
Neposisana trava,livade,neuredno zemljiste,bas znaci nesto prirodno..u svabiji rijetko vidim i mravca na zemlji..sve mrtvo..po vinovim lozama kaze neke plastike sa hlapljivim tvarima,koje prouzrocuju impotenciju kod muha,paukova,komaraca...ma sve milina...
Guest- Guest
ali Bosna, ex SSSR su ex primjer socijalističke pažnje glede čuvanja okolišabogomdani wrote:Hrvatska nije Kapitalisticka drzava..To ako vidis sve pošisano na 3 centa,kultiviranog izgleda ne znaci da nije potrovano..U svabiji i USA se na velikim deponijima otpada,nabacuju stotina tona zemlje i valjcima poravnavaju,pa nastaju ona rustikalna i oku-ugodna brdasca i brijegovi,gdje ondaneka konstraksn firma jeftino kupi zemljiste,i gradi do-jaja-skupe-kuce i apartmane,pa ih prodaje za basnoslovnu cijenu...neoliberalni_placenik wrote:Zanimljivo je da je u kapitalističkim zemljama, okoliš pun kurac očuvaniji nego u socijalističkim vukojebinama..
Neposisana trava,livade,neuredno zemljiste,bas znaci nesto prirodno..u svabiji rijetko vidim i mravca na zemlji..sve mrtvo..po vinovim lozama kaze neke plastike sa hlapljivim tvarima,koje prouzrocuju impotenciju kod muha,paukova,komaraca...ma sve milina...
Guest- Guest
A tko ce da ih tuzi? Moralno mogu samo africka i amazonska plemena, ostali korisnici nafte i naftnih proizvoda mogu samo da se pokriju usima.
omni-
2014-04-12
ja iz prosvjeda prestajem voziti auto, koristiti pastu za zube, deteržente, računala, plastiku, radi prkosa naftnom lobiju.. vraćam se u 19stoljeće!
Guest- Guest
Pa sad,po tvojim rjecima oni nemaju industriju,koja bi prljala okolis..ako iskljucimo Černo,ve ostalo je gotovo netaknuto..neoliberalni_placenik wrote:ali Bosna, ex SSSR su ex primjer socijalističke pažnje glede čuvanja okolišabogomdani wrote:Hrvatska nije Kapitalisticka drzava..To ako vidis sve pošisano na 3 centa,kultiviranog izgleda ne znaci da nije potrovano..U svabiji i USA se na velikim deponijima otpada,nabacuju stotina tona zemlje i valjcima poravnavaju,pa nastaju ona rustikalna i oku-ugodna brdasca i brijegovi,gdje ondaneka konstraksn firma jeftino kupi zemljiste,i gradi do-jaja-skupe-kuce i apartmane,pa ih prodaje za basnoslovnu cijenu...neoliberalni_placenik wrote:Zanimljivo je da je u kapitalističkim zemljama, okoliš pun kurac očuvaniji nego u socijalističkim vukojebinama..
Guest- Guest
e-e..ovako sve zgrade ušušuriti u zelenis..milina ziva..Ground Biscuits wrote:
Guest- Guest
aj reci da nije cool
Guest- Guest
a što je s prevarom zvana rimski klub, također iz sedamdesetih, kad su nam "znanstvenici" slagali da će nafte nestati do početka XXI stoljeća?
inače, klima će se mijenjati, da. S ljudima i bez njih. I tko se prilagodi opstat će, tako je otkad je planete.
I da, čime bismo bez nafte tjerali svijet zadnjih pola stoljeća? Osim atomske energije, alternative nema niti će je u doglednoj budućnosti biti. A ekolozi su protiv atomske energije.
I da, čime bismo bez nafte tjerali svijet zadnjih pola stoljeća? Osim atomske energije, alternative nema niti će je u doglednoj budućnosti biti. A ekolozi su protiv atomske energije.
Ja sam isto prevaren. Sve su nam lagali, povjerovao sam i postao Hrvat.
Samo ja to nikada nikome neću priznat, nego baš obrnuto: vičem baš još više 'ja sam Hrvat', 'ja sam Hrvat', jer inače priznajem da sam bio naivan i lakovjeran. A i morao bih se pomiriti sa svojima, a svašta sam im rekao.
Samo ja to nikada nikome neću priznat, nego baš obrnuto: vičem baš još više 'ja sam Hrvat', 'ja sam Hrvat', jer inače priznajem da sam bio naivan i lakovjeran. A i morao bih se pomiriti sa svojima, a svašta sam im rekao.
crvenkasti-
2014-04-17
Sto si zeni govorio, besramnice? Sad kad te tuzi Babama..:D
2014-04-12
sve stoji,moze eventualno nestati nafte na malim dubinama,tako seru i da ce nestati vode,moraju se metati bombsticni naslovi da ga jebes,ja sam vec postao imun na to.marcellus wrote:inače, klima će se mijenjati, da. S ljudima i bez njih. I tko se prilagodi opstat će, tako je otkad je planete.
Guest- Guest
Nisam ženi, i ona je Hrvatica, nego ovima svojima, što sad žive po Srbiji i kojekuda.
crvenkasti-
2014-04-17
sto se sad kurcis da jebes hrvaticucrvenkasti wrote:Nisam ženi, i ona je Hrvatica, nego ovima svojima, što sad žive po Srbiji i kojekuda.
Guest- Guest
Ona me najviše i nagovorila, zbog djece, ajde, kako će živjet među ustašama.
crvenkasti-
2014-04-17
pa, sto te briga, sad ti je ni po muke..njoj kazes da si Hrvat, a njima istinu..vuk sit, a ovce na broju,:Dcrvenkasti wrote:Nisam ženi, i ona je Hrvatica, nego ovima svojima, što sad žive po Srbiji i kojekuda.
2014-04-12
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Globalno zatopljenje
» U.N. globalno zatopljenje je instrument da se uništi kapitalizam
» Globalno zatopljenje-Mnogi Primorci preselit će se u Gorski kotar
» Ima li kraja idiotizmu: Bijela Kuća će blokirati sunce i tako zaustaviti globalno zatopljenje
» Šveđani prolupali:Prestanite praviti djecu kako bismo spriječili globalno zatopljenje i spasili okoliš!
» U.N. globalno zatopljenje je instrument da se uništi kapitalizam
» Globalno zatopljenje-Mnogi Primorci preselit će se u Gorski kotar
» Ima li kraja idiotizmu: Bijela Kuća će blokirati sunce i tako zaustaviti globalno zatopljenje
» Šveđani prolupali:Prestanite praviti djecu kako bismo spriječili globalno zatopljenje i spasili okoliš!
Page 1 of 3