Iran oborio američke dronove Global Hawk i Triton
Page 1 of 6
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Iran oborio američke dronove Global Hawk i Triton
Korpus čuvara islamske revolucije saopštio je da je oborio američki špijunski dron Global Houk na jugu Irana, javlja televizija Pres.
Američki dron (Foto: CC0 / Wikipedia / U.S. Air Force photo by Bobbi Zapka)
U saopštenju se navodi da se incident desio u području Kuha Mubarak, u provinciji Hormozgan, nakon što je dron ušao u vazdušni prostor Irana.
Predstavnik Centralne komande Oružanih snaga SAD je, međutim, negirao da su danas letjeli američki dronovi iznad ove Islamske republike.
Ranije je državni sekretar SAD Majk Pompeo lično upozorio Teheran o posledicama pogibije američkih vojnika. On je rekao da bilo koja akcija Teherana ili njegovih saveznika koja može dovesti do pogibije makar jednog američkog vojnika — dovešće do odmazde.
Sjedinjene Američke Države su prošle nedjelje optužile Iran za napad na dva tankera u Omanskom zalivu, ali nisu iznijele nikakav dokaz u prilog toj tvrdnji. Američka vojska je objavila snimak koji pokazuje navodni napad Irana, na kojem iranske snage uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera. Na snimku se ne vide ni natpisi ni zastave koji bi potvrdili navode američke vojske. Iran je demantovao sve navode o svojoj ulozi u incidentu.
Američki dron (Foto: CC0 / Wikipedia / U.S. Air Force photo by Bobbi Zapka)
U saopštenju se navodi da se incident desio u području Kuha Mubarak, u provinciji Hormozgan, nakon što je dron ušao u vazdušni prostor Irana.
Predstavnik Centralne komande Oružanih snaga SAD je, međutim, negirao da su danas letjeli američki dronovi iznad ove Islamske republike.
Ranije je državni sekretar SAD Majk Pompeo lično upozorio Teheran o posledicama pogibije američkih vojnika. On je rekao da bilo koja akcija Teherana ili njegovih saveznika koja može dovesti do pogibije makar jednog američkog vojnika — dovešće do odmazde.
Sjedinjene Američke Države su prošle nedjelje optužile Iran za napad na dva tankera u Omanskom zalivu, ali nisu iznijele nikakav dokaz u prilog toj tvrdnji. Američka vojska je objavila snimak koji pokazuje navodni napad Irana, na kojem iranske snage uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera. Na snimku se ne vide ni natpisi ni zastave koji bi potvrdili navode američke vojske. Iran je demantovao sve navode o svojoj ulozi u incidentu.
Last edited by Hektorović on 20/6/2019, 08:47; edited 1 time in total
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: Iran oborio američke dronove Global Hawk i Triton
BREAKING: U.S. Navy MQ-4C Triton high-altitude drone shot down by Iranian surface-to-air missile this evening over Strait of Hormuz in international airspace: U.S. official
2018-04-10
Hmmm... Ameri bas hoce da dobiju po picki...
A piloti? Jesu li iskočili padobranom?
crvenkasti-
2014-04-17
Skoknili su u wc zbog proljeva...crvenkasti wrote:A piloti? Jesu li iskočili padobranom?
Ako Trump ne može obuzdati Pompea i Botona, onda stvarno ne zaslužuje drugi predsjednički mandat, što je šteta, jer američka ekonomija stoji nikad bolje
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
Jusa predsjednik je sam ofigura koja koshta 500 miljuna dolara..tko ima,kontrolira sve...
Guest- Guest
Ja to sve više ne mogu pratiti. Ne snalazim se.
Sve je drugačije nego što je bilo u moje vrijeme.
Moja kćerkica od 10 godina priča po 3-4 sata na engleskom sa svojim mobitelom s nekakvim programom "siri".
A ja sam, sjećam se, kad sam imao 10 godina našao nekakav obruč na ulici i cijeli dan trčao i nosio ga u rukama ispred sebe, vozio autobus.
Moja kćerkica od 10 godina priča po 3-4 sata na engleskom sa svojim mobitelom s nekakvim programom "siri".
A ja sam, sjećam se, kad sam imao 10 godina našao nekakav obruč na ulici i cijeli dan trčao i nosio ga u rukama ispred sebe, vozio autobus.
crvenkasti-
2014-04-17
siri je gospođica
a tebi je igra pomogla, mogao si biti rezervni vozač traktora, iako sad više vučeš na pratitelja zaprežnih kola
a tebi je igra pomogla, mogao si biti rezervni vozač traktora, iako sad više vučeš na pratitelja zaprežnih kola
ljubo1212- Posts : 2050
2015-08-02
crvenkasti wrote:Ja to sve više ne mogu pratiti. Ne snalazim se.
ti si bio pismejker,ja pravio kalasnjikove od tri komada drveta,luk i strijele od grane koje je stario otfikario sa neke vockice,i ukradene spage iz garaze...bili smo napredni..
Guest- Guest
Kada nema tanker, moze i dron...
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
mutava baštarda wrote:Skoknili su u wc zbog proljeva...crvenkasti wrote:A piloti? Jesu li iskočili padobranom?
Pa jedan triton je skoro 200 milijuna dolara...
US$120.689m (FY15)[2] US$182.378m (inc R&D)[2] |
2018-04-10
Uglavnom blizu smo sukobu s Iranom kojeg će napravit Frqncuska koja ima vojnu bazu u UAE. Trump neće ništa , on će samo nove sankcije.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Iran has said that it is ‘ready for war’ after shooting the aircraft, further adding to the friction between the countries. The commander of Iran’s Revolutionary Guard has said the shooting sent ‘a clear message’ to America.
2018-04-10
Ja obrnuto gledan događaje , znan šta će se desit pa u biti čekan događaj do vi ne znate pa mislite šta će bit. Jebe se Trump , on samo sankcije i Iran blokira zaljev i onda Francuzi idu u debloladu jer su zaštitnici Ujedinjenih arapskih emirata i onda će se zapucat Iran i Francuska.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
I šta će onda Francuzi , malo kasnije, .........plakati ?
Šta Iranu može Francuska ?
Šta Iranu može Francuska ?
ništa.. iako imaju moderniju tehnologiju i avione, nemaju dovoljno raketa i aviona da im nanesu ikakve gubitke.. možda mogu uništiti 1-2 nuklearne elektrane i to je to.. USA sa druge strane može "orati" po Iranu stoljećima kao što Rusi "oru" po Siriji
AssadNaPodmornici- Posts : 22267
2018-06-14
Da, Iran je ipak Srbija, kaj ne?
ne toliko jaka u haj tehu(IRAN),nego jako brojno ljudstvo..otprilike je bilo ujednaceno,kad je Irak napao Iran(obino NE napadas JACEGA)..AlfaOmega wrote:Da, Iran je ipak Srbija, kaj ne?
Guest- Guest
Page 1 of 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» The US Built the World Largest Drone: RQ-4 Global Hawk in Action + MQ-1 and MQ-8B UAV
» Zapadne tajne službe: Iran ipak nije oborio Boeinga
» Iran zatočio dva broda američke mornarice
» Black Hawk Down
» Albanija kupuje turske dronove
» Zapadne tajne službe: Iran ipak nije oborio Boeinga
» Iran zatočio dva broda američke mornarice
» Black Hawk Down
» Albanija kupuje turske dronove
Page 1 of 6