Urbanizam i Mararska
Page 1 of 4
Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Urbanizam i Mararska
Znam, a kamo to vodi dugoročno.kic wrote:
pola obale je takvo sad..
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Hektorović wrote:Znam, a kamo to vodi dugoročno.kic wrote:
baš sam jutros šetao kroz jednu stariji dalmatinski zaseok, zelenilo, kamen, masline, loza..
autentična dalmacija..
Vi jednostavno ne morete razumiti...
https://www.memecenter.com/fun/7254077/order-and-chaos
https://www.memecenter.com/fun/7254077/order-and-chaos
2014-04-16
Urbanistički centralno neplanironakic wrote:Hektorović wrote:Znam, a kamo to vodi dugoročno.kic wrote:
baš sam jutros šetao kroz jednu stariji dalmatinski zaseok, zelenilo, kamen, masline, loza..
autentična dalmacija..
2014-04-16
država misalocira kapitalaben wrote:centralno neplanirona
ovo je primjer 100%tne efikasnosti ulaganja privatnog sektora
Guest- Guest
[size=40]DOBRO DOŠLI U VELIKO BRDO Kanalizaciju nemamo, ali imamo 500 septičkih jama, vodu imamo, ali kada dođu turisti nismo sigurni da će je biti[/size]epikur37 wrote:Tko i kako izdaje te dotvole....
Kao da je nekome ispala kutija s lego-kockicama, razbacane su te kuće s obje strane ceste. Svaka s bazenom, garažom, pročelja dekoriranog svjetlećim natpisom poput “Harmony”, “Paradise, “Relax” ili koja god strana riječ da se vlasniku učinila primamljivom za izraditi je u metar puta dva konstrukciji.
Dizajnerski osmišljena dvorišta kontriraju divljim makadamima, uništenim prometnim znakovima, zaštopanim odvodnim cijevima. Sve uz kokodakanje. Na samom vrhu Velikog Brda još ima starih kuća, domaćinstava sa po par koza. Sudar svjetova.
Da Veliko Brdo nema ni kanalizaciju, pričat će nam kasnije Marijo Nemčić, predsjednik mjesnog odbora. Čeka nas pokraj crkve. Uvjerava da ćemo je ugledati putem.
Prestaju okuke. Neki će reći da je Velikobrđanima nestalo materijala kad se cesta gradila pa su jednostavno “nastavili asfalt ravno”.
Auto jeca.
Uspinjemo se još par minuta.
Napokon, vidimo zvonik s lijeve strane ceste. Nećemo u crkveni dvor, zato parkiramo zdesna, pokraj autobusne stanice.
Rukujemo se s domaćinom. Osvrćemo se, udišemo čisti planinski zrak, pitamo: “A gdje je centar Velikog Brda?”
- Evo. To je ovo - odgovara zvučeći kao da se ispričava.
Ni kafića, ni škole, ni trga
Ne vidimo ni kafić, ni školu, nema ni trga. Uz cestu su tek skromni spomenici iz zadnja dva rata i omanje betonsko igralište.
Mjesni odbor predlagao je vodstvu Grada da uskoče, bezvezni kakav plato naprave, bilo što samo da se ne odvija život na cesti. Nisu naišli na razumijevanje. Daleko od očiju, daleko od proračuna.
2018-04-10
I bez da smo išta pitali, Nemčić odgovara:
- Pisali smo Gradu još prije četiri godine s molbom da nam daju barem imena ulicama. Ništa. Jedva se mi snađemo, a da vidite ljeti kad dođu turisti. Njih na stotine lutaju, a kako će među toliko vila znati koja je njihova? Pogube se, bude ih jadnih na sve strane. Ali mi, malobrojni mještani se ne žalimo, lijepo je. Sretni smo da su ovu glavnu cestu kojom ste došli nazvali Ulicom Mate Vladića - optimistično će Nemčić dok crkvena zvona lupaju u pozadini.
Podne je. U naselju nema ni žive duše. Niti itko nosi vrećice iz dućana, niti se ide u šetnju. Veliko Brdo u ova doba godine izgleda kao napuštena verzija onih odmarališta za umirovljenike na Floridi kakve prikazuju ponekad u humorističnim serijama. Samo u balkanskoj inačici.
- Kanalizacije uopće nema, ali zato ima 500 septičkih jama. Tražili smo od Grada pomoć. Jesmo, već sto puta. Obećavali su, pa ništa. Struja zasad funkcionira. Morat ćemo pojačavati trafostanice, ali to kad struka kaže. Vodu imamo. Hoće li je biti kad u onih tristo stanova dolje dođu gosti, nismo sigurni. Dobili smo nedavno vrtić. Upisana su djeca iz grada, a za onu iz Velikog Brda kažu da nije bilo mjesta. Tražili smo da se napravi groblje. Iz Grada su došli, uzeli 35 tisuća kuna od svakoga ‘ko je htio grobnicu. Otišli, ostavili nedovršen okoliš, čak ni salu za ispraćaj nisu priveli kraju, ma ni rasvjetu kako treba. A da ne počnem s čišćenjem ulica i odvoženjem smeća, e to je tek problem, ma da jednom tjedno dođu obać bili bi mi sretni, ali oni govore da stroj ne može povući niz ovu našu cestu… - nariče Nemčić nezaustavljivo te komunalne probleme, a kome će, veli, ako ne nama jer vodstvo Grada mu već godinu dana, tvrdi, poklapa slušalicu. Triput je tražio sastanak s Jurom Brkanom, HDZ-ovim gradonačelnikom, ili bilo kime od njegovih zamjenika, ali bi ga svaki put odbili.
- Pisali smo Gradu još prije četiri godine s molbom da nam daju barem imena ulicama. Ništa. Jedva se mi snađemo, a da vidite ljeti kad dođu turisti. Njih na stotine lutaju, a kako će među toliko vila znati koja je njihova? Pogube se, bude ih jadnih na sve strane. Ali mi, malobrojni mještani se ne žalimo, lijepo je. Sretni smo da su ovu glavnu cestu kojom ste došli nazvali Ulicom Mate Vladića - optimistično će Nemčić dok crkvena zvona lupaju u pozadini.
Podne je. U naselju nema ni žive duše. Niti itko nosi vrećice iz dućana, niti se ide u šetnju. Veliko Brdo u ova doba godine izgleda kao napuštena verzija onih odmarališta za umirovljenike na Floridi kakve prikazuju ponekad u humorističnim serijama. Samo u balkanskoj inačici.
- Kanalizacije uopće nema, ali zato ima 500 septičkih jama. Tražili smo od Grada pomoć. Jesmo, već sto puta. Obećavali su, pa ništa. Struja zasad funkcionira. Morat ćemo pojačavati trafostanice, ali to kad struka kaže. Vodu imamo. Hoće li je biti kad u onih tristo stanova dolje dođu gosti, nismo sigurni. Dobili smo nedavno vrtić. Upisana su djeca iz grada, a za onu iz Velikog Brda kažu da nije bilo mjesta. Tražili smo da se napravi groblje. Iz Grada su došli, uzeli 35 tisuća kuna od svakoga ‘ko je htio grobnicu. Otišli, ostavili nedovršen okoliš, čak ni salu za ispraćaj nisu priveli kraju, ma ni rasvjetu kako treba. A da ne počnem s čišćenjem ulica i odvoženjem smeća, e to je tek problem, ma da jednom tjedno dođu obać bili bi mi sretni, ali oni govore da stroj ne može povući niz ovu našu cestu… - nariče Nemčić nezaustavljivo te komunalne probleme, a kome će, veli, ako ne nama jer vodstvo Grada mu već godinu dana, tvrdi, poklapa slušalicu. Triput je tražio sastanak s Jurom Brkanom, HDZ-ovim gradonačelnikom, ili bilo kime od njegovih zamjenika, ali bi ga svaki put odbili.
2018-04-10
- Bit će ovdje više turista nego prošlih godina. Više je i kuća. Lipo njima te vile na slikama izgledaju. A kad stignu, iznenade se koliko moraju hodat do grada. Ima petnaestak minuta nizbrdo, ali ajde se ti vrati. U sezoni nema autobusa. Nikakvog javnog prometa. Ova stanica je samo za đački bus - razočarano će Nemčić, pomalo već frustriran tim problemom, pokazujući na nadstrešnicu pokraj koje smo ostavili vozilo.
Onda bolje da ga odmah pomaknemo. Idemo natrag. Nizbrdo će sigurno biti lakše. Dapače, može se u leru! Nadoknadite sve što ste uzbrdo potrošili.
Spuštajući se tako prolazimo pokraj nedvojbeno jedne od najljepših kuća - vile arhitekta Miljenka Franića. Slučaj “Veliko Brdo” sa svog prozora on prati od početka. Bez dlake na jeziku komentira:
‘Ljudi rade što im se dopusti’
- Ima objekata koje sam ja ovdje radio, a koji nisu trebali biti tu. Ipak - jesu. Jer zakon ih dozvoljava, kao i prostorni plan grada Makarske. Kako ići protiv toga? Protiv zakona? Investitorima ne treba zamjerati. Ljudi rade što im se dopusti, ali onome čiji je posao da planira, ima se što predbaciti. Taj cijeli plan napravljen je površno, čisto zato da postoji. Nekad su ih radili ugledni stručnjaci iz instituta i Zavoda za urbanizam, a danas ih prave privatni uredi po smjernicama lokalnih moćnika. Sutra će gradski oci tvrditi da je sve po prostornom planu, i bit će u pravu. Ali ti planovi su grozno napravljeni - analizira iskusno Franić. Ne skriva da je kao i ostatak stanovnika krajnje nezadovoljan maćehinskim odnosom Grada prema Velikom Brdu.
Onda bolje da ga odmah pomaknemo. Idemo natrag. Nizbrdo će sigurno biti lakše. Dapače, može se u leru! Nadoknadite sve što ste uzbrdo potrošili.
Spuštajući se tako prolazimo pokraj nedvojbeno jedne od najljepših kuća - vile arhitekta Miljenka Franića. Slučaj “Veliko Brdo” sa svog prozora on prati od početka. Bez dlake na jeziku komentira:
‘Ljudi rade što im se dopusti’
- Ima objekata koje sam ja ovdje radio, a koji nisu trebali biti tu. Ipak - jesu. Jer zakon ih dozvoljava, kao i prostorni plan grada Makarske. Kako ići protiv toga? Protiv zakona? Investitorima ne treba zamjerati. Ljudi rade što im se dopusti, ali onome čiji je posao da planira, ima se što predbaciti. Taj cijeli plan napravljen je površno, čisto zato da postoji. Nekad su ih radili ugledni stručnjaci iz instituta i Zavoda za urbanizam, a danas ih prave privatni uredi po smjernicama lokalnih moćnika. Sutra će gradski oci tvrditi da je sve po prostornom planu, i bit će u pravu. Ali ti planovi su grozno napravljeni - analizira iskusno Franić. Ne skriva da je kao i ostatak stanovnika krajnje nezadovoljan maćehinskim odnosom Grada prema Velikom Brdu.
2018-04-10
Tako je.pokajnik wrote:država misalocira kapitalaben wrote:centralno neplanirona
ovo je primjer 100%tne efikasnosti ulaganja privatnog sektora
A za 200 godin, turisti će preploviti ovo mesto, ko ča vi danas volite kaos dalmatinskih naselja bez fasada
2014-04-16
Inače, zaustavite se kakoli u nekon pitoreskonon dalmatinskon mestu, i pitojte domoće ljude ča mislu o kamenin kućami; reći će van- mocire
2014-04-16
Niti cesta, kanalizacije, sve razbacanokic wrote:
Bljak
2014-04-16
aben wrote:Niti cesta, kanalizacije, sve razbacanokic wrote:
Bljak
Di je ovo...korcula?
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06