Srbija za izbjeglice obnavlja 15 starih kasarna
Page 1 of 1
Srbija za izbjeglice obnavlja 15 starih kasarna
I dok se iz naše Vlade, odnosno od premijera Zorana Milanovića i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, može čuti kako Hrvatska i nakon zaključaka s nedjeljnog bruxelleskog mini samita lidera država s tzv. izbjegličke rute, nema namjeru širiti smještajne kapacitete za izbjeglice iznad 5000, koliko će ih moći stati u zimski tranzitni centar kod Slavonskog Broda, Srbija se u tišini priprema za smještaj većeg broja ljudi.
Premijer Aleksandar Vučić nije htio komentirati ni tu brojku kao ni broj objekata koji se adaptiraju. “Rekao sam: ‘Ljudi, dajte da se spremimo, ako nemamo nove objekte - imamo napuštene kasarne, dajte da osiguramo da se ljudi ne smrznu’... Kao da sam ja nenormalan zato što hoću da izbjeglicama damo krevet i deku, a da su najnormalniji ljudi oni koji ne znam koga štite time što bi podizali zidove”, kazao je Vučić.
Srbijansku je javnost podijelila i informacija da su tamošnji državni organi u proteklih devet mjeseci izbjegličke krize prekršajno prijavili u prosjeku svakog petnaestog izbjeglicu, odnosno podignuto je 13.400 prekršajnih prijava protiv migranata, pri čemu je njih 7742 i novčano kažnjeno. U pritvoru su u međuvremenu završile 692 izbjeglice.
Najviše je osumnjičenih iz Sirije, Afganistana i Pakistana, te manji broj iz sjevernoafričkih zemalja. Kažnjavani su i zbog narušavanja javnog reda i mira, sigurnosti javnog prometa, no najčešće na osnovi Zakona o strancima i Zakona o zaštiti državnih granica, dakle zbog ilegalnih prelazaka granice, za što su predviđene kazne od 5000 do 100 tisuća dinara (od 316 do 6300 kuna).
http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/articleId/305012/Default.aspx
Tisuće prekršajnih prijava
Beogradski dnevni list “Danas” otkrio je da se za dolazak izbjeglica u tajnosti priprema čak 15 vojnih objekata, uglavnom napuštenih vojarna, za prihvat migranata koji će po dogovoru s bruxelleskog mini samita biti raspoređeni u zemljama duž tzv. balkanske rute. Kako je u nedjelju dogovoreno na samitu, 50 tisuća izbjeglica bit će smješteno u Grčkoj, dok će se još 50 tisuća rasporediti u ostalim državama na ruti od Grčke do Njemačke, bez preciziranja kojoj će zemlji koliko izbjeglica “pripasti”, sve kako bi se usporio pritisak na konačnu destinaciju, tj. Njemačku. “Danas” spominje brojku od 12 tisuća izbjeglica koje će biti smještene u Srbiji.Premijer Aleksandar Vučić nije htio komentirati ni tu brojku kao ni broj objekata koji se adaptiraju. “Rekao sam: ‘Ljudi, dajte da se spremimo, ako nemamo nove objekte - imamo napuštene kasarne, dajte da osiguramo da se ljudi ne smrznu’... Kao da sam ja nenormalan zato što hoću da izbjeglicama damo krevet i deku, a da su najnormalniji ljudi oni koji ne znam koga štite time što bi podizali zidove”, kazao je Vučić.
Srbijansku je javnost podijelila i informacija da su tamošnji državni organi u proteklih devet mjeseci izbjegličke krize prekršajno prijavili u prosjeku svakog petnaestog izbjeglicu, odnosno podignuto je 13.400 prekršajnih prijava protiv migranata, pri čemu je njih 7742 i novčano kažnjeno. U pritvoru su u međuvremenu završile 692 izbjeglice.
Najviše je osumnjičenih iz Sirije, Afganistana i Pakistana, te manji broj iz sjevernoafričkih zemalja. Kažnjavani su i zbog narušavanja javnog reda i mira, sigurnosti javnog prometa, no najčešće na osnovi Zakona o strancima i Zakona o zaštiti državnih granica, dakle zbog ilegalnih prelazaka granice, za što su predviđene kazne od 5000 do 100 tisuća dinara (od 316 do 6300 kuna).
http://www.slobodnadalmacija.hr/Svijet/tabid/67/articleType/ArticleView/articleId/305012/Default.aspx
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Re: Srbija za izbjeglice obnavlja 15 starih kasarna
Nadam se da će HDZ nastaviti politiku šalji dalje bez povratka.
Re: Srbija za izbjeglice obnavlja 15 starih kasarna
"Radimo kako bismo što prije prihvatni centar priveli njegovoj svrsi. Ovo je samo jedan od ukupno tri prihvatna centra kakva se za izbjeglice i migrante grade na ovom području", kaže povjerenik za izbjeglice i migrante općine Šid Ivica Jović dok obilazi radilište budućeg centar u Šidu koji se gradi preko puta šidske željezničke stanice na prostoru nekadašnje klaonice Mesne industrije "Srijem".
Riječ je o nizu zidanih objekata nekadašnje klaonice čije je preuređenje započelo i radnici iz njih iznose dosadašnji inventar. Među tim zgradama pozornost izgledom posebno plijeni vila koja se preuređuje za smještaj isključivo žena i djece.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/srbi-ce-zene-i-djecu-smjestati-u-vilu-u-sidu-grade-novi-prihvatni-centar/853332.aspx
Riječ je o nizu zidanih objekata nekadašnje klaonice čije je preuređenje započelo i radnici iz njih iznose dosadašnji inventar. Među tim zgradama pozornost izgledom posebno plijeni vila koja se preuređuje za smještaj isključivo žena i djece.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/srbi-ce-zene-i-djecu-smjestati-u-vilu-u-sidu-grade-novi-prihvatni-centar/853332.aspx
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Similar topics
» Filipović: Obnavlja se atmosfera negiranja bošnjačke kulture
» Kina ruši stotine starih džamija
» Slovačka obnavlja kulturnu suradnju s Rusijom
» KASAPOVIĆ: Erdogan obnavlja hegemoniju Turske u BiH, glavni mu je oslonac dinastija Izetbegović
» I to je taj 'novi' HDZ pod Plenkijem starih navika se ne mozes rijesiti
» Kina ruši stotine starih džamija
» Slovačka obnavlja kulturnu suradnju s Rusijom
» KASAPOVIĆ: Erdogan obnavlja hegemoniju Turske u BiH, glavni mu je oslonac dinastija Izetbegović
» I to je taj 'novi' HDZ pod Plenkijem starih navika se ne mozes rijesiti
Page 1 of 1