Srbija na čekanju
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Srbija na čekanju
Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom na čekanju zbog cigareta, vinjaka i sira
Sa Evroazijskom unijom dogovoreno novo pravilo direktne kupovine i precizniji tekst o poreklu robe. – I po tekućem sporazumu izvoz 99 odsto proizvoda poreklom iz Srbije bez opterećenja
Autor: Jovana Rabrenovićsubota, 19.01.2019. u 21:00
(Фото А. Васиљевић)
Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) nije parafiran prilikom posete Srbiji Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije, iako je to bilo najavljivano. Razlog je to što prilikom poslednje runde pregovora 10. i 11. januara u Beogradu nije postignut dogovor o kvotama za nekoliko proizvoda. To su vinjak, cigarete i određena tarifna linija tvrdih sireva. Kako se saznaje, postignut je dogovor o izvozu voćnih rakija bez kvantitativnih ograničenja. Led nije probijen za šećer i živinsko meso s obrazloženjem da to nikome ne daju i da je to povlastica za članove nekadašnje Zajednice Nezavisnih Država. Rampa i dalje važi za automobile.
Uprkos tome što još nismo uspeli da proširimo spisak bescarinskog izvoza za ovih nekoliko proizvoda, mi i sada imamo velike beneficije za izvoz oko 99 odsto proizvoda poreklom iz Srbije bez opterećenja. Kako se saznaje, tekst sporazuma je gotovo usaglašen, kao i deo pratećih aneksa o pravilima porekla i rešavanju sporova. Njime bi slobodna trgovina sa Ruskom Federacijom (RF), Belorusijom i Kazahstanom trebalo da se proširi i na Jermeniju i Kirgiziju.
Rasim Ljajić, ministar za trgovinu i telekomunikacije, u izjavi za „Politiku” kaže da očekuje da dogovor bude postignut narednih meseci.
– Za petak, dan posle Putinove posete, bio je zakazan Savet Unije na nivou potpredsednika vlada, na kojem je tema izveštaj o tome dokle se došlo u pregovorima. Mi nismo ugroženi zbog toga što sporazum pre nekoliko dana nije parafiran, jer i dalje važi raniji sa tri zemlje. Za oko 99 odsto proizvoda poreklom iz Srbije koji se uvoze u Rusiju, Kazahstan i Belorusiju nema plaćanja carine. Pritom, nama je Rusija u tom savezu glavni spoljnotrgovinski partner i razmena sa njima čini 90 odsto ukupne razmene sa tri zemlje – kaže Ljajić.
Što se tiče bescarinskog uvoza automobila iz Srbije, što znači „Fijatovih” vozila, to uopšte nije predmet pregovora.
– O izvozu automobila nema govora. Kažu da je njihova automobilska industrija u krizi i da bi je time ugrozili – kaže ministar trgovine.
Iz izvora bliskim pregovaračima čulo se da Rusi kažu da ih investitori napuštaju, a čak i da nam dozvole bescarinski uvoz, pitanje je možemo li da dokažemo da domaće komponente čine 51 odsto.
Inače, mi tražimo da bez carine izvezemo 50.000 litara konjaka, čemu se suprotstavlja Jermenija. U slučaju cigareta postojeći sporazum, sklopljen još sredinom devedesetih godina prošlog veka, asimetričan je na našu štetu. Rusi mogu da kod nas plasiraju cigarete bez carine, dok mi njima plaćamo tu dažbinu u visini od 18 odsto. U pregovorima smo tražili kvotu izvoza od 2.000 tona cigareta bez carine. Tražili smo i kvotu od 1.000 tona za određenu vrstu sira, a tome se protivi Belorusija, jer kažu da im je to strateški proizvod. Mi i sada izvozimo značajne količine sira u Rusiju, u periodu od 2013. do 2017. godine izvoz je iznosio 8.764 tone, što je 63 odsto ukupnog izvoza sira iz Srbije, odnosno 99 odsto ukupnog izvoza sira na tržište zemalja članica Evroazijske unije.
Kvota za izvoz živinskog mesa praktično nam nije ni potrebna, jer ga i sami uvozimo, dok kvotu za šećer neće ni da čuju da nam daju.
Upućeni kažu da je od količinskih kvota za robu mnogo važnije to što smo dogovorili novo pravilo direktne kupovine i precizniji tekst o poreklu robe, jer će izvoznici imati mnogo više koristi od toga. To, kažu, vredi više od vinjaka i sira zajedno. Naime, nama su Rusi osporavali preferencijale ukoliko bi fakture bile iz treće zemlje, odnosno ukoliko bi se uz zemlje kupca i prodavca pojavila i treća posrednička zemlja. A tako nešto je normalno kod poslovanja multinacionalnih kompanija i njihovih ćerki firmi. Zbog toga je, na primer, trenutno prvi izvoznik u Rusiju „Tigar gume” iz Pirota, odnosno njihov vlasnik francuska firma „Mišelin”, imao problema. Inače, najveći izvoznici u Rusku Federaciju godinama su kompanije u vlasništvu stranih investitora, što potvrđuje da je baš to bio motiv ulaganja u Srbiju. Naša strana je čak deset godina pokušavala to da isposluje, a Rusi su, kažu, imali vrlo tvrd stav. Zbog toga će se uvesti stroža kontrola dokumentacije da ne bi bilo zloupotreba.
Takođe, novi tekst pravila o poreklu robe donosi veliku korist izvoznicima, jer se izbegavaju mogućnosti različitog tumačenja, što je do sada usporavalo prodaju i direktno se odražavalo na količinu prodate robe. Izvoznici kažu: uzalud dobar sporazum kada se zbog papirologije gubi izvozni posao.
http://www.politika.rs/sr/clanak/420687/Sporazum-sa-Evroazijskom-ekonomskom-unijom-na-cekanju-zbog-cigareta-vinjaka-i-sira
Sa Evroazijskom unijom dogovoreno novo pravilo direktne kupovine i precizniji tekst o poreklu robe. – I po tekućem sporazumu izvoz 99 odsto proizvoda poreklom iz Srbije bez opterećenja
Autor: Jovana Rabrenovićsubota, 19.01.2019. u 21:00
(Фото А. Васиљевић)
Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) nije parafiran prilikom posete Srbiji Vladimira Putina, predsednika Ruske Federacije, iako je to bilo najavljivano. Razlog je to što prilikom poslednje runde pregovora 10. i 11. januara u Beogradu nije postignut dogovor o kvotama za nekoliko proizvoda. To su vinjak, cigarete i određena tarifna linija tvrdih sireva. Kako se saznaje, postignut je dogovor o izvozu voćnih rakija bez kvantitativnih ograničenja. Led nije probijen za šećer i živinsko meso s obrazloženjem da to nikome ne daju i da je to povlastica za članove nekadašnje Zajednice Nezavisnih Država. Rampa i dalje važi za automobile.
Uprkos tome što još nismo uspeli da proširimo spisak bescarinskog izvoza za ovih nekoliko proizvoda, mi i sada imamo velike beneficije za izvoz oko 99 odsto proizvoda poreklom iz Srbije bez opterećenja. Kako se saznaje, tekst sporazuma je gotovo usaglašen, kao i deo pratećih aneksa o pravilima porekla i rešavanju sporova. Njime bi slobodna trgovina sa Ruskom Federacijom (RF), Belorusijom i Kazahstanom trebalo da se proširi i na Jermeniju i Kirgiziju.
Rasim Ljajić, ministar za trgovinu i telekomunikacije, u izjavi za „Politiku” kaže da očekuje da dogovor bude postignut narednih meseci.
– Za petak, dan posle Putinove posete, bio je zakazan Savet Unije na nivou potpredsednika vlada, na kojem je tema izveštaj o tome dokle se došlo u pregovorima. Mi nismo ugroženi zbog toga što sporazum pre nekoliko dana nije parafiran, jer i dalje važi raniji sa tri zemlje. Za oko 99 odsto proizvoda poreklom iz Srbije koji se uvoze u Rusiju, Kazahstan i Belorusiju nema plaćanja carine. Pritom, nama je Rusija u tom savezu glavni spoljnotrgovinski partner i razmena sa njima čini 90 odsto ukupne razmene sa tri zemlje – kaže Ljajić.
Što se tiče bescarinskog uvoza automobila iz Srbije, što znači „Fijatovih” vozila, to uopšte nije predmet pregovora.
– O izvozu automobila nema govora. Kažu da je njihova automobilska industrija u krizi i da bi je time ugrozili – kaže ministar trgovine.
Iz izvora bliskim pregovaračima čulo se da Rusi kažu da ih investitori napuštaju, a čak i da nam dozvole bescarinski uvoz, pitanje je možemo li da dokažemo da domaće komponente čine 51 odsto.
Inače, mi tražimo da bez carine izvezemo 50.000 litara konjaka, čemu se suprotstavlja Jermenija. U slučaju cigareta postojeći sporazum, sklopljen još sredinom devedesetih godina prošlog veka, asimetričan je na našu štetu. Rusi mogu da kod nas plasiraju cigarete bez carine, dok mi njima plaćamo tu dažbinu u visini od 18 odsto. U pregovorima smo tražili kvotu izvoza od 2.000 tona cigareta bez carine. Tražili smo i kvotu od 1.000 tona za određenu vrstu sira, a tome se protivi Belorusija, jer kažu da im je to strateški proizvod. Mi i sada izvozimo značajne količine sira u Rusiju, u periodu od 2013. do 2017. godine izvoz je iznosio 8.764 tone, što je 63 odsto ukupnog izvoza sira iz Srbije, odnosno 99 odsto ukupnog izvoza sira na tržište zemalja članica Evroazijske unije.
Kvota za izvoz živinskog mesa praktično nam nije ni potrebna, jer ga i sami uvozimo, dok kvotu za šećer neće ni da čuju da nam daju.
Upućeni kažu da je od količinskih kvota za robu mnogo važnije to što smo dogovorili novo pravilo direktne kupovine i precizniji tekst o poreklu robe, jer će izvoznici imati mnogo više koristi od toga. To, kažu, vredi više od vinjaka i sira zajedno. Naime, nama su Rusi osporavali preferencijale ukoliko bi fakture bile iz treće zemlje, odnosno ukoliko bi se uz zemlje kupca i prodavca pojavila i treća posrednička zemlja. A tako nešto je normalno kod poslovanja multinacionalnih kompanija i njihovih ćerki firmi. Zbog toga je, na primer, trenutno prvi izvoznik u Rusiju „Tigar gume” iz Pirota, odnosno njihov vlasnik francuska firma „Mišelin”, imao problema. Inače, najveći izvoznici u Rusku Federaciju godinama su kompanije u vlasništvu stranih investitora, što potvrđuje da je baš to bio motiv ulaganja u Srbiju. Naša strana je čak deset godina pokušavala to da isposluje, a Rusi su, kažu, imali vrlo tvrd stav. Zbog toga će se uvesti stroža kontrola dokumentacije da ne bi bilo zloupotreba.
Takođe, novi tekst pravila o poreklu robe donosi veliku korist izvoznicima, jer se izbegavaju mogućnosti različitog tumačenja, što je do sada usporavalo prodaju i direktno se odražavalo na količinu prodate robe. Izvoznici kažu: uzalud dobar sporazum kada se zbog papirologije gubi izvozni posao.
http://www.politika.rs/sr/clanak/420687/Sporazum-sa-Evroazijskom-ekonomskom-unijom-na-cekanju-zbog-cigareta-vinjaka-i-sira
Re: Srbija na čekanju
Ja sam dosad mislio da znam srpski, ali odkad sam pročitao gornji članak nisam baš siguran.
Dakle, ništa! Hahahahaha! Zajebo ih Putin!
A oni ga dočekivali ko da je bog!
A oni ga dočekivali ko da je bog!
crvenkasti-
2014-04-17
Ne može u Europu, ne može u Rusiju, osta Srbija ukopana u blatu.
Eroo wrote:Ja sam dosad mislio da znam srpski, ali odkad sam pročitao gornji članak nisam baš siguran.
Aj probaj još jednom.
crvenkasti-
2014-04-17
Eto ti poprilično znaš srpski, ali sumnjam da si sadržaj članka u cijelosti razumio.crvenkasti wrote:Eroo wrote:Ja sam dosad mislio da znam srpski, ali odkad sam pročitao gornji članak nisam baš siguran.
Aj probaj još jednom.
Pa jebote, Srbija lakše izvozi u HR, pa ako hoćeš i na Kosovo. Na kosovo su izvozili sve živo,
a od tamo nisu uvozili skoro pa ništa. Di to ima? I sad čujemo kmečanje jer su im na takvo
ponašanje na Kosovu stavili rampu. Šta je s izvozom Srbije u Rusiju i ostale zemlje azijskog
jedinstvenog tržišta? No, njima se i dalje uvlače da ne kažem di, a Kosovo maltretiraju
kad god su u prilici. Čovjek da ne povjeruje očima...
Eroo wrote:Eto ti poprilično znaš srpski, ali sumnjam da si sadržaj članka u cijelosti razumio.crvenkasti wrote:Eroo wrote:Ja sam dosad mislio da znam srpski, ali odkad sam pročitao gornji članak nisam baš siguran.
Aj probaj još jednom.
Pa jebote, Srbija lakše izvozi u HR, pa ako hoćeš i na Kosovo. Na kosovo su izvozili sve živo,
a od tamo nisu uvozili skoro pa ništa. Di to ima? I sad čujemo kmečanje jer su im na takvo
ponašanje na Kosovu stavili rampu. Šta je s izvozom Srbije u Rusiju i ostale zemlje azijskog
jedinstvenog tržišta? No, njima se i dalje uvlače da ne kažem di, a Kosovo maltretiraju
Pitaš se zašto Srbi ne tretiraju tržišta Kosova i Rusije na isti način?
Jesam li razumio tvoje pitanje?
crvenkasti-
2014-04-17
jesu li tebi svi na broju, dis citat srpski clanak na latinici ?Eroo wrote:Ja sam dosad mislio da znam srpski, ali odkad sam pročitao gornji članak nisam baš siguran.
evo probaj sad :D
Србија на чекању
Пост би Ероо Иестердаи ат 13:40
Споразум са Евроазијском економском унијом о чекању цигарета, слаткиша и сира
Са Евроазијском унијом договорено је ново правило директне куповине и прецизнији текст о поријеклу робе. - Према садашњем споразуму извози се 99% производа који потичу из Србије без терета
Аутор: Јована Рабреновић, 19.01.2019. у 21:00
(Фото А. Васиљевић)
Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ) није парафиран током посјете Србије Владимиру Путину, предсједнику Руске Федерације, иако је најављен. Разлог је тај што у последњој рунди преговора 10. и 11. јануара у Београду није постигнут договор о квотама за неколико производа. То су отпад, цигарете и одређена тарифна линија тврдих сирева. Испоставило се да је постигнут договор о извозу воћне ракије без квантитативних ограничења. Лед није кажњен за шећер и месо живине на основу тога што га не даје никоме и то је привилегија за припаднике бивше Заједнице независних држава. Рампа и даље важи за аутомобиле.
Упркос чињеници да још увек нисмо успели да проширимо листу бесцаринског извоза за ових неколико производа, сада имамо велике користи да извозимо око 99 одсто производа пореклом из Србије без терета. Како се сазнаје, текст споразума је скоро усклађен, као и неки од пратећих анекса о правилима о поријеклу и рјешавању спорова. На тај начин слободна трговина са Руском Федерацијом (РФ), Бјелорусијом и Казахстаном требала би се проширити на Арменију и Киргистан.
Расим Љајић, министар трговине и телекомуникација, изјавио је у изјави за Политику да очекује да се договор постигне у наредним мјесецима.
- У петак, дан након Путинове посете, Савет Уније је именован на нивоу потпредседника, са темом о томе како је дошло до преговора. Ми нисмо компромитовани јер споразум није парафиран пре неколико дана, јер још увек важи из претходне три земље. Око 99 процената производа пореклом из Србије који се увозе у Русију, Казахстан и Белорусију нема царине. Истовремено, Русија је главни спољнотрговински партнер у Русији и размена са њима чини 90 одсто укупне размене са три земље - каже Љајић.
Што се тиче бесцаринског увоза аутомобила из Србије, што значи "Фиат" возила, то уопште није предмет преговора.
- Нема говора о извозу аутомобила. Кажу да је њихова аутомобилска индустрија у кризи и да ће јој угрозити - каже министар трговине.
Из извора блиског преговарачима чуло се да Руси кажу да их инвеститори напуштају, па чак и да нам дозвољавају увоз бесцаринског увоза, питање је можемо ли доказати да домаће компоненте чине 51 одсто.
У супротном, захтевамо да извозимо 50.000 литара коњака без царинских дажбина, чему се супротставља Јерменија. У случају цигарета, постојећи споразум, закључен средином деведесетих година прошлог века, асиметричан је на нашу штету. Руси могу са нама ставити цигарете без царине, а ми им плаћамо порез од 18 посто. У преговорима смо тражили извозну квоту од 2.000 тона цигарета без царина. Такође смо тражили квоту од 1.000 тона за одређену врсту сира, а Белорусија се томе противи јер кажу да је то стратешки производ за њих. И даље извозимо значајне количине сира у Русију, у периоду од 2013. до 2017. године извоз је износио 8.764 тона, што је 63% од укупног извоза сира из Србије и 99% укупног извоза сира на тржиште земаља чланица Европске уније.
Квота за извоз живинског меса је практично бескорисна, јер је ми сами увозимо, а квота шећера нећемо је ни чути.
Инструктори кажу да је важније од квантитативне квоте за робу о којој смо преговарали ново правило директне куповине и прецизнији текст о поријеклу робе, јер ће извозници имати много више користи од тога. То, кажу, вреди више од коњака и сира заједно. Наиме, Руси су нас оспорили да су фактуре из треће земље, односно да ли би се трећа земља посредница појавила поред земље купца и продавца. И то је нешто нормално у пословању мултинационалних компанија и њихових компанија кћери. Из тог разлога, на пример, садашњи први извозник у Русију, "Тигар Тирес" из Пирота, или њихов власник, француска фирма "Мицхелин", имао је проблема. Иначе, највећи извозници у Руској Федерацији годинама су компаније у власништву страних инвеститора, што потврђује да је управо то био мотив за улагање у Србију. Десет година наша партија је покушавала да то уради, а Руси су, кажу они, имали веома тежак став. Због тога ће бити уведена строжа контрола докумената како би се избјегла свака злоупотреба.
Такође, нови текст правила о пореклу робе доноси велику корист извозницима, јер избегавају могућност различитог тумачења, што је до сада успорило продају и директно се одразило на количину продате робе. Извозници кажу: узалуд добар посао када је извозно пословање изгубљено због папирологије.
crvenkasti wrote:Eroo wrote:Eto ti poprilično znaš srpski, ali sumnjam da si sadržaj članka u cijelosti razumio.crvenkasti wrote:Eroo wrote:Ja sam dosad mislio da znam srpski, ali odkad sam pročitao gornji članak nisam baš siguran.
Aj probaj još jednom.
Pitaš se zašto Srbi ne tretiraju tržišta Kosova i Rusije na isti način?
Jesam li razumio tvoje pitanje?
U izvozu su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije bili Italija (1,2 milijarde dolara), Nemačka (jedna milijarda), Bosna i Hercegovina (615 miliona), Rusija (470 miliona) i Rumunija (415 miliona). (Kosovo cca 500 miliona -op. Ero)
Glavni partneri u uvozu su bili Nemačka (1,3 milijarde dolara), Italija (jedna milijarda), Rusija (827 miliona), Kina (809 miliona) i Mađarska (480,8 miliona).
(uvoz s Kosova manji od 10 miliona - op. Ero)
PS: Nisi razumio moje pitanje uopće, ili se praviš lud
realno koji će im kurac euroazijska unija? ukraina je utekla od tamo.. ostaje im šta? Rusija .. ok , iako je rusija više zatvorena jeftina ekonomija gdje srbija vrlo malo toga može izvesti u rusiju, jer je rusija prejeftina i može više manje sama sebe opskrbiti.. a ono dalje? bjelorusija?kazahstan? armenija?tađikistan? uzbekistan? kakve veze srbija ima sa ovim vukojebinama nije mi jasno. 80% trgovinske razmjene srbije , sa EU , plus srbija je ipak u centru europe, prva zemlja euroazije im je udaljena par tisuća km
mislim nije Adem Vuchiqi glup, možda stanovništvo ima IQ 89, a Adem Vuchiqi nije glup
AssadNaPodmornici wrote:realno koji će im kurac euroazijska unija? ukraina je utekla od tamo.. ostaje im šta? Rusija .. ok , iako je rusija više zatvorena jeftina ekonomija gdje srbija vrlo malo toga može izvesti u rusiju, jer je rusija prejeftina i može više manje sama sebe opskrbiti.. a ono dalje? bjelorusija?kazahstan? armenija?tađikistan? uzbekistan? kakve veze srbija ima sa ovim vukojebinama nije mi jasno. 80% trgovinske razmjene srbije , sa EU , plus srbija je ipak u centru europe, prva zemlja euroazije im je udaljena par tisuća km
kazahstan je vukojebina?
crvenkasti-
2014-04-17
zasto srbiji nije potrebna dijaspora
zasto nema snaznijeg upluva dijaspire u snazenju polozaja srbije
na zapadu. u priblizavanju shvatanja
staviva izmedju srbije i zapada.
zato sto vodece partijske strukture
u srbiji poticu iz avnojevske a dijaspira gradjanske opcije.
zato je uticaj hr dijaspore snazan
IN i AUT hr.
zasto nema snaznijeg upluva dijaspire u snazenju polozaja srbije
na zapadu. u priblizavanju shvatanja
staviva izmedju srbije i zapada.
zato sto vodece partijske strukture
u srbiji poticu iz avnojevske a dijaspira gradjanske opcije.
zato je uticaj hr dijaspore snazan
IN i AUT hr.
Guest- Guest
putin jos jednom pomogao svojim saveznicima srbima olaksicom za vocne rakije a prokleta fasisticka EU nama samo dala 85% za najveci most u regionu
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Bez dvojbe, treba trgovati sa svima s kojima se može i s kojima je to od koristi.
Sankcije i slična sranja, uvodi obično politika koja s ekonomijom nema blage veze.
Dužnost politike je samo otvatranje prostora gospodarstvu i gospodarstvenicima i
tu se njihov utjecaj mora ustaviti. I još nešto, i Putin ima svoga šefa, to je ono što
nepismena talibanska sirotinja ne razumije...
Sankcije i slična sranja, uvodi obično politika koja s ekonomijom nema blage veze.
Dužnost politike je samo otvatranje prostora gospodarstvu i gospodarstvenicima i
tu se njihov utjecaj mora ustaviti. I još nešto, i Putin ima svoga šefa, to je ono što
Eroo wrote:Bez dvojbe, treba trgovati sa svima s kojima se može i s kojima je to od koristi.
tako mu gadna zena
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Eroo wrote:Bez dvojbe, treba trgovati sa svima s kojima se može i s kojima je to od koristi.
Tko mu je šef?
crvenkasti-
2014-04-17
debotoijusto wrote:Eroo wrote:Bez dvojbe, treba trgovati sa svima s kojima se može i s kojima je to od koristi.
tako mu gadna zena
Više od njegove žene na njega može utjecati Kolinda. Vidi se da o ženama pojma nemaš.
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Milijarde na čekanju
» Obersnel na čekanju...
» Neoproštena pobjeda... nebeska srbija (opet srbi i srbija ) u Hrvatskoj
» Srbija glavom kroz titan: SRBIJA NE UKIDA SPORNI ZAKON O RATNIM ZLOČINIMA
» Srbija i Crna Gora u 'hladnom ratu'!Srbija zabranila slijetanje crnogorskim zrakoplovima u Beograd
» Obersnel na čekanju...
» Neoproštena pobjeda... nebeska srbija (opet srbi i srbija ) u Hrvatskoj
» Srbija glavom kroz titan: SRBIJA NE UKIDA SPORNI ZAKON O RATNIM ZLOČINIMA
» Srbija i Crna Gora u 'hladnom ratu'!Srbija zabranila slijetanje crnogorskim zrakoplovima u Beograd
Page 1 of 2