"Ne može Vikipedija na crnogorskom, ima već na tri jezika"
Page 1 of 1
Vikipedija na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Vikipedije (LangCom) dao negativno mišljenje.
IZVOR: TANJUG SUBOT9.12.2018. | 12:38
Stručnjaci smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bošnjački, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocenjuju da su postojeće Vikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda, prenosi RTCG.
Tu informaciju saopštio je u intervjuu za podgoričku Pobjedu publicista Slobodan Jovanović, koji je deo tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku, i koji ističe da “činjenica da smatraju greškom što su odobrili vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu”.
“Mi to doživljavamo kao diskriminaciju”, naveo je Jovanović.
Kako bi pokušali da prevaziđu ovu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije, sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Vikipedija postavila.
Jovanović je dodao da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana s državnim institucijama, smatraju da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.
PROČITAJ JOŠ
Vikipedija na crnogorskom jeziku, za sada, ne može biti uspostavljena, jer je jezički komitet Vikipedije (LangCom) dao negativno mišljenje.
IZVOR: TANJUG SUBOT9.12.2018. | 12:38
Stručnjaci smatraju da je crnogorski jezik, kao srpski, hrvatski i bošnjački, grana srpsko-hrvatskog jezika, zbog čega ocenjuju da su postojeće Vikipedije na ova tri jezika razumljive za sva četiri naroda, prenosi RTCG.
Tu informaciju saopštio je u intervjuu za podgoričku Pobjedu publicista Slobodan Jovanović, koji je deo tročlanog tima zaduženog za uspostavljanje Vikipedije na crnogorskom jeziku, i koji ističe da “činjenica da smatraju greškom što su odobrili vikipedije na ostala tri jezika ne može potrti utisak da se radi o nefer odnosu”.
“Mi to doživljavamo kao diskriminaciju”, naveo je Jovanović.
Kako bi pokušali da prevaziđu ovu situaciju, a s obzirom na to da je, prema dostupnim informacijama, nemoguće promeniti stav jezičkog komiteta, crnogorski tim direktno će, uz podršku crnogorskih institucija, da se obrati osnivaču Vikipedije, sa, kako kaže Jovanović, vrlo jakom argumentacijom, pozivajući se na standarde koje je Vikipedija postavila.
Jovanović je dodao da iako Vikipedija spada u instituciju koja je slobodna i nije povezana s državnim institucijama, smatraju da je veoma važno da država Crna Gora bude uključena u ovaj proces.
PROČITAJ JOŠ
Last edited by pizzon on 29/12/2018, 12:58; edited 1 time in total
Guest- Guest
Re: "Ne može Vikipedija na crnogorskom, ima već na tri jezika"
lepo su odgvorili
do je jedan jezik s / h
razidjite se !
do je jedan jezik s / h
razidjite se !
Guest- Guest
Slažem se, svejedno je.pizzon wrote:lepo su odgvorili
do je jedan jezik s / h
razidjite se !
nauka je rekla sta ima da keze
politika ce svoje da odradi
politika ce svoje da odradi
Guest- Guest
Wikipedija nije državna institucija tako da to ono stvar tog glavnog uredništva wikipedije a to je internet grupacija i ništa više od toga
Meni svejedno , jedino mi čirilica kao pismo problem no čitam i sh i bih
Mislim bitno mi je da ima prevedeno i da mogu čitat jer hrpa stvari uopće nema ni u kojoj verziji tako da ono
Meni svejedno , jedino mi čirilica kao pismo problem no čitam i sh i bih
Mislim bitno mi je da ima prevedeno i da mogu čitat jer hrpa stvari uopće nema ni u kojoj verziji tako da ono
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Ja bi im dao no samo tektstove koji nisu prevedeni na neki od yu jezika
Wiki je internet grupacija i na menuu ako još ovo dodaju onda je menu još veći i nepregledniji cijelom svijetu i zato odbijenica
Nema veze s ničim nego s tim , nek ishode kompromis za teme koje nisu prevedene na neki od yu jezika i rado će im to dati tu
Wiki je internet grupacija i na menuu ako još ovo dodaju onda je menu još veći i nepregledniji cijelom svijetu i zato odbijenica
Nema veze s ničim nego s tim , nek ishode kompromis za teme koje nisu prevedene na neki od yu jezika i rado će im to dati tu
2014-04-11
Nek pišu na hrvatskom ionako su crnogorci genetski i politički hrvati.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Nek pišu na kojem god oće jeziku , ovo je problem menua jer cili svijet to koristi pa dodavanje još jednoga je još duži i nepregledniji menuepikur37 wrote:Nek pišu na hrvatskom ionako su crnogorci genetski i politički hrvati.
Nek zamole za teme koje nisu ni na jednom od yu jezika jer wiki je to u inteinteresu , veća posjećenost
2014-04-11
danas ne može śutra može
Wiki je internet grupacija
Ono ja mogu otvorit web stranicu pod nazivom yu wiki i sh jezik samo
Ma mislim bezveze rasprava , riječ je o internet web stranici i ništa više
Ono ja mogu otvorit web stranicu pod nazivom yu wiki i sh jezik samo
Ma mislim bezveze rasprava , riječ je o internet web stranici i ništa više
2014-04-11
mogli su jednu samo wikipediju otvorit za sve 4 države, al bolje je ovako 15 wikipedija pa da svako piše svoje činjenice
Guest- Guest
Zato im nisu ni dali , to bi bila četvrta verzija povijestibepobavulin wrote:mogli su jednu samo wikipediju otvorit za sve 4 države, al bolje je ovako 15 wikipedija pa da svako piše svoje činjenice
Ma nebitna stvar , obična internet grupacija
Kladim se da bi im dali par desetaka tekstova godišnje no pod uvjetom da nitko sa yu prostora nije tu temu prevodio......ono povijest Indije i tako to
2014-04-11
Mogu odma ovdje počet
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Historija_Grčke
Neka područja uopće nisu prevedena a kad će nezna se pa ako imaju volje dobit će za početak deset ili dvadeset dozvola godišnje tamo gdje nije nitko a ni nepokazuje namjeru , pa nek prevađaju
https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Historija_Grčke
Neka područja uopće nisu prevedena a kad će nezna se pa ako imaju volje dobit će za početak deset ili dvadeset dozvola godišnje tamo gdje nije nitko a ni nepokazuje namjeru , pa nek prevađaju
2014-04-11
ko uopće piše te balkanske vikipedije i kako se to ikome da uređivat, nikad pola od polovice neće imat sadržaja ko engleska
Guest- Guest
Stručni saradnici , nije wiki samo povijest nego i druge stvari npr fizika onda profesor fizike piše i ima dozvolu za uređivanjebepobavulin wrote:ko uopće piše te balkanske vikipedije i kako se to ikome da uređivat, nikad pola od polovice neće imat sadržaja ko engleska
2014-04-11
Nebitna tema posebno jer wiki uredništvo nema svoje tumače za neke manje jezike i sad cg ono da im daju odobrenje a nemaju svog tumača za wiki testove na cg jeziku da to provjeri pa onda bolje veto i nastavak pregovora
2014-04-11
ja koristim samo englesku vikipediju, puno više informacija ima i više vjerojatnosti da su točne nego u ovih 15 balkanskih vikipedijaRayMabus wrote:Stručni saradnici , nije wiki samo povijest nego i druge stvari npr fizika onda profesor fizike piše i ima dozvolu za uređivanjebepobavulin wrote:ko uopće piše te balkanske vikipedije i kako se to ikome da uređivat, nikad pola od polovice neće imat sadržaja ko engleska
Guest- Guest
Ne vjeruj nikome.bepobavulin wrote:ja koristim samo englesku vikipediju....
Guest- Guest
Ja kombiniram , pročitam na naški pa onda odem na englesku verziju , tako mi je lakšebepobavulin wrote:ja koristim samo englesku vikipediju, puno više informacija ima i više vjerojatnosti da su točne nego u ovih 15 balkanskih vikipedijaRayMabus wrote:Stručni saradnici , nije wiki samo povijest nego i druge stvari npr fizika onda profesor fizike piše i ima dozvolu za uređivanjebepobavulin wrote:ko uopće piše te balkanske vikipedije i kako se to ikome da uređivat, nikad pola od polovice neće imat sadržaja ko engleska
2014-04-11
Similar topics
» Plenkovića ništa ne može ugroziti?O,može,korona ga je dignula,ona ga može i srušiti
» Snajperom ubijen zatvorenik u crnogorskom zatvoru
» Dritan porazio prosrpsku opciju u crnogorskom parlamentu
» VUČIĆ PITA EU: Kako Katalonija ne može, a Kosovo može i to bez referenduma (FOTO)
» Može li javni prijevoz biti besplatan? Ovaj grad pokazuje da može
» Snajperom ubijen zatvorenik u crnogorskom zatvoru
» Dritan porazio prosrpsku opciju u crnogorskom parlamentu
» VUČIĆ PITA EU: Kako Katalonija ne može, a Kosovo može i to bez referenduma (FOTO)
» Može li javni prijevoz biti besplatan? Ovaj grad pokazuje da može
Page 1 of 1