Lidl u Srbiji u dva mjeseca uzdrmao tržište
Page 1 of 1
HINAPrije 2 minute
0
FOTO: PIXSELL/SRĐAN ILIĆ
NJEMAČKI trgovinski lanac Lidl je, dva mjeseca nakon ulaska u Srbiju, uzdrmao tržište maloprodaje, preuzevši od konkurencije tri do četiri posto udjela u maloprodaji, ali je više ugrozio male trgovine nego "velike igrače", objavili su beogradski mediji.
Prema ranijim procjenama državnog Povjerenstva za zaštitu konkurencije, prognozirano je da će Lidl vrlo brzo zauzeti od 5-7 posto tržišta u Srbiji i tako umanjiti udjele vodećih lanaca, belgijskog Delhaizea, koji je 2016. po prihodima od lanca trgovina Maxi imao 21 posto prihoda ukupnog tržišta, te Merkatora, u čijem su sastavu IDEA, kao srpski pandan Konzumu, te megamarketi Roda, s ukupno 16 posto.
Dobro proučeno tržište
Neovisni stručnjaci i ekonomisti tvrdili su, kada je Lidl došao u Srbiju, da bi vodeća njemačka maloprodajna kompanija, poslije godinu ili dvije u Srbiji mogla preuzeti 10 do 15 posto tržišta, što je postotak do kojeg je Lidl u većini drugih država stizao nakon 10 godina poslovanja.
"Lidl je strategijom povoljnih cijena u kratkom roku uspio privući mnoge potrošače u Srbiji. Dobra stvar za kupce je i to što su i drugi odgovorili sličnom mjerom - obaranjem cijena", ocjenjuje Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja i ukazuje da je cjenovni pad bio prva mjera i na cjenicima konkurentskih tvrtki kada je Lidl počeo poslovati u Srbiji.
Đogović drži očiglednim da je njemački trgovinski lanac "dobro proučio srpsko tržište prije nego je došao".
"Fokus su stavili na niske cijene, a sve ostalo - uključujući odnos kvaliteta – cijena, to su im sporedne stvari", ocijenio je Đogović za list Danas, naglašavajući kako je zbog niske kupovne moći građana Srbije obaranje cijena najjača adut kojim "lako mogu parirati svim ostalim konkurentima".
Pad cijena
Đogović ukazuje da "ukupno 19 trgovina Lidla u 14 gradova" ne može u velikoj mjeri "pokvariti poslovanje najvećim igračima".
"Otrgnut će im dio prihoda, to svakako, ali ih neće zatvoriti", kaež Đoković ocjenjujući kako zbog toga mogu strahovati samo male trgovine, "trgovine u susjedstvu", kakvih je u Srbiji skoro 80 posto.
"Svugdje dolazi do okrupnjavanja kapitala, tako da male trgovine, ako žele preživjeti, moraju izabrati drukčiju ponudu", sugerira Đogović.
Predsjednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da je dobra stvar za potrošače u Srbiji što su dolaskom Lidla pale cijene u prosjeku za 20 posto.
Prema podacima istraživanja srbijanskog Povjerenstva za zaštitu konkurencije, u Srbiji dominiraju belgijski Delhaize i Merkator, a 10 najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji, bez Lidla, zauzima 55 posto u ukupnom trgovinskom prometu na srbijanskom tržištu.
HINAPrije 2 minute
0
FOTO: PIXSELL/SRĐAN ILIĆ
NJEMAČKI trgovinski lanac Lidl je, dva mjeseca nakon ulaska u Srbiju, uzdrmao tržište maloprodaje, preuzevši od konkurencije tri do četiri posto udjela u maloprodaji, ali je više ugrozio male trgovine nego "velike igrače", objavili su beogradski mediji.
Prema ranijim procjenama državnog Povjerenstva za zaštitu konkurencije, prognozirano je da će Lidl vrlo brzo zauzeti od 5-7 posto tržišta u Srbiji i tako umanjiti udjele vodećih lanaca, belgijskog Delhaizea, koji je 2016. po prihodima od lanca trgovina Maxi imao 21 posto prihoda ukupnog tržišta, te Merkatora, u čijem su sastavu IDEA, kao srpski pandan Konzumu, te megamarketi Roda, s ukupno 16 posto.
Dobro proučeno tržište
Neovisni stručnjaci i ekonomisti tvrdili su, kada je Lidl došao u Srbiju, da bi vodeća njemačka maloprodajna kompanija, poslije godinu ili dvije u Srbiji mogla preuzeti 10 do 15 posto tržišta, što je postotak do kojeg je Lidl u većini drugih država stizao nakon 10 godina poslovanja.
"Lidl je strategijom povoljnih cijena u kratkom roku uspio privući mnoge potrošače u Srbiji. Dobra stvar za kupce je i to što su i drugi odgovorili sličnom mjerom - obaranjem cijena", ocjenjuje Saša Đogović iz Instituta za tržišna istraživanja i ukazuje da je cjenovni pad bio prva mjera i na cjenicima konkurentskih tvrtki kada je Lidl počeo poslovati u Srbiji.
Đogović drži očiglednim da je njemački trgovinski lanac "dobro proučio srpsko tržište prije nego je došao".
"Fokus su stavili na niske cijene, a sve ostalo - uključujući odnos kvaliteta – cijena, to su im sporedne stvari", ocijenio je Đogović za list Danas, naglašavajući kako je zbog niske kupovne moći građana Srbije obaranje cijena najjača adut kojim "lako mogu parirati svim ostalim konkurentima".
Pad cijena
Đogović ukazuje da "ukupno 19 trgovina Lidla u 14 gradova" ne može u velikoj mjeri "pokvariti poslovanje najvećim igračima".
"Otrgnut će im dio prihoda, to svakako, ali ih neće zatvoriti", kaež Đoković ocjenjujući kako zbog toga mogu strahovati samo male trgovine, "trgovine u susjedstvu", kakvih je u Srbiji skoro 80 posto.
"Svugdje dolazi do okrupnjavanja kapitala, tako da male trgovine, ako žele preživjeti, moraju izabrati drukčiju ponudu", sugerira Đogović.
Predsjednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da je dobra stvar za potrošače u Srbiji što su dolaskom Lidla pale cijene u prosjeku za 20 posto.
Prema podacima istraživanja srbijanskog Povjerenstva za zaštitu konkurencije, u Srbiji dominiraju belgijski Delhaize i Merkator, a 10 najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji, bez Lidla, zauzima 55 posto u ukupnom trgovinskom prometu na srbijanskom tržištu.
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Re: Lidl u Srbiji u dva mjeseca uzdrmao tržište
Mi jedemo splačine na različite načine
Kako odma ovi drugi spuštaju cijene za 20% čim dođe konkurencija na neko tržište
Kako odma ovi drugi spuštaju cijene za 20% čim dođe konkurencija na neko tržište
2014-04-11
nastupa razaranje srpskog gospodarstva, privrede
redom će propadati od slabih do jakih
kao da Hrvatska nije bila dobar poučak
umjesto da su se težili osloboditi EU i njihovih štetnih zakona
upali u zamku kao grlom u jagode
dok se oni u svakoj rečenici spominju Ustaša, prave neprijatelje ne prepoznaju
immortal-
2014-04-16
Pa normalno da će im se raspast tzv gospodarstvo bazirano na ekonomiji Rad za šaku riže sad kad Njemačka i ostala kompanija počnu sisat radnu snagu sa zapadnog Balkanamortal wrote:nastupa razaranje srpskog gospodarstva, privrede
Jbga nema robova nema ni ortačkog kapitalizma koju gura jeftina robovska snaga
2014-04-11
dok je jeftino ni parazit nisu tako opasni po zdarvljekimono pun kostiju wrote:
bitno da je jeftino-
sanitarne inspekcije više nemaju posla odkako su strani lanci došli
sve im postalo normalno.. osim kod domaćih proizvođača i prodavača
immortal-
2014-04-16
srbija tribo zaštititi svoje stanovništvo od niskoh cijena.
2014-04-16
aben wrote:srbija tribo zaštititi svoje stanovništvo od niskoh cijena.
2014-04-11
popio sam jedno englesko pivo, tamno !
da pijem jedno dnevno
mesec dana 100$
da pijem jedno dnevno
mesec dana 100$
Guest- Guest
ti sama sa sobom ne znaš kaj bi htjela.mortal wrote:nastupa razaranje srpskog gospodarstva, privrede
stalno cviliš kako nemaš posla, da te rvatine izjebale i kako od pušenja kurca tamo nekom gazdi nemreš do daha. činjenica je da si neškolovana, pc koristiš za javljanje na forum. i sada bi te trebali žalit?
2014-12-30
Jebe mi se za trgovačke lance , netko mislija prodavat nacionalizam u trgovini a tu vrijedi samo zakon ponude i potražnje pa ako si manje primamljiv cijenama a kvaliteta ti je li la kao i kod ostalih onda pušiš tržište
Čisto ekonomska stvar
Čisto ekonomska stvar
2014-04-11
Evo nešto opet navodno muljaju oko Agrokora
https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/biznis/clanak/id/580282/planira-se-osnivanje-hrvatskog-konzorcija-za-preuzimanje-agrokora
U praksi sve se svodi da imaš prehrambenu industriju i neki tzv svoj trgovački lanac gdje češ te proizvode plasirat
https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/biznis/clanak/id/580282/planira-se-osnivanje-hrvatskog-konzorcija-za-preuzimanje-agrokora
U praksi sve se svodi da imaš prehrambenu industriju i neki tzv svoj trgovački lanac gdje češ te proizvode plasirat
2014-04-11
veber wrote:ti sama sa sobom ne znaš kaj bi htjela.mortal wrote:nastupa razaranje srpskog gospodarstva, privrede
stalno cviliš kako nemaš posla, da te rvatine izjebale i kako od pušenja kurca tamo nekom gazdi nemreš do daha. činjenica je da si neškolovana, pc koristiš za javljanje na forum. i sada bi te trebali žalit?
veberu MATE_ TI JEEEBEEEM
nemoj me žaliti, ne treba mi ničije žaljenje, ŽALITE SEBE !!!
i kad najviše kukam imam više od tebe budi siguran debilčinoooooooo a ovo neka bude poruka i abenu
ima vas punih poruge odvratnih
imaš problema sa zaključivanjem i prihvaćanjem tuđih stavova pa u tvom bjednom mozgu drugi ispada neškolovan
mrš
kladim se da većina tu nije živjela par mjeseci kako sam ja preživjela većinu svog života
šugo
immortal-
2014-04-16
Zlatna kartica za umirovljenike
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/580035/dobre-vijesti-za-devet-tisuca-splitskih-umirovljenika-iduce-godine-dobit-ce-39zlatnu-karticu39-koja-bi-im-trebala-povecati-kvalitetu-zivota
I sad s ovin mogu u butigu ( dućan) koji će se složit da se to kod njega može provuć
Ako ove zlatne kartice a to sad samo Split radi usmjeriš na Konzum tj svoj trgovački lanac a ne Lidl onda si u plusu
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/580035/dobre-vijesti-za-devet-tisuca-splitskih-umirovljenika-iduce-godine-dobit-ce-39zlatnu-karticu39-koja-bi-im-trebala-povecati-kvalitetu-zivota
I sad s ovin mogu u butigu ( dućan) koji će se složit da se to kod njega može provuć
Ako ove zlatne kartice a to sad samo Split radi usmjeriš na Konzum tj svoj trgovački lanac a ne Lidl onda si u plusu
2014-04-11
pa stalno cviliš.mortal wrote:veber wrote:ti sama sa sobom ne znaš kaj bi htjela.mortal wrote:nastupa razaranje srpskog gospodarstva, privrede
i kad najviše kukam imam više od tebe budi siguran debilčinoooooooo a ovo neka bude poruka i abenu
imaš problema sa zaključivanjem i prihvaćanjem tuđih stavova pa u tvom bjednom mozgu drugi ispada neškolovan
mrš
kladim se da većina tu nije živjela par mjeseci kako sam ja preživjela većinu svog života
šugo
em te nije prijavio, em mu slabo popušila, em nema posla em se žališ da ti nije plaćao kako treba u bordelu- daj se školuj ili se odi prčit u njemačku.
2014-12-30
veber wrote:pa stalno cviliš.mortal wrote:veber wrote:ti sama sa sobom ne znaš kaj bi htjela.mortal wrote:nastupa razaranje srpskog gospodarstva, privrede
mrš
šugo
em te nije prijavio, em mu slabo popušila, em nema posla em se žališ da ti nije plaćao kako treba u bordelu- daj se školuj ili se odi prčit u njemačku.
bitno da nemam ništa s tobom po tom pitanju (sexualnom)
sve drugo ili već je OK ili će biti !!
što se tiče školovanje ti bi se mogao otići školovati u Englesku : Škole u engleskom gradu učit će da i dječaci mogu imati menstruaciju
pun pogodak za tebe... adio !!!!
immortal-
2014-04-16
mortal wrote:veber wrote:ti sama sa sobom ne znaš kaj bi htjela.mortal wrote:nastupa razaranje srpskog gospodarstva, privrede
mrš
šugo
nis prati, poručuješ mi da je veber debil?
2014-04-16
meni ženska doslovno razbila nos. zgurala mi tampon nakon što mi je razbila pičku. poginula na jarunu ili bundeku. ona kravetina ju s bmwom pokupila. bila je super žena i zbljuval sam e kada sam čuo da je poginula jer smo se 5 min prije razišli, još nekaj te interesira iz moje prošlosti?
2014-12-30
a čisto da znaš. kadami je majka poginula nisam osjetio takvu bol kada je andrea poginula. čisto da znaš. relacije.
2014-12-30
Similar topics
» '' EPIDEMIJA U SRBIJI 'NE ŽELIMO RADITI ONO ŠTO SE RADI U RUMUNJSKOJ GDJE SAMO PREBROJAVAJU BOLESNE I MRTVE' U tri mjeseca više od 600 oboljelih i dvije žrtve ospica''
» BAKIR OPASNIM IZJAVAMA UZDRMAO REGION Biće rata ako Srbi zavladaju Bosnom!
» Na pomolu novi sluaj "Fiat" u Srbiji?!Etihad u gubitku,otpuštanja u Er Srbiji
» Užas u Srbiji: Rusi u Srbiji proizvode cjepivo protiv korone
» Proglasena uzbuna u Srbiji!Austro ugarska opet najavljuje rat Srbiji
» BAKIR OPASNIM IZJAVAMA UZDRMAO REGION Biće rata ako Srbi zavladaju Bosnom!
» Na pomolu novi sluaj "Fiat" u Srbiji?!Etihad u gubitku,otpuštanja u Er Srbiji
» Užas u Srbiji: Rusi u Srbiji proizvode cjepivo protiv korone
» Proglasena uzbuna u Srbiji!Austro ugarska opet najavljuje rat Srbiji
Page 1 of 1