Grčka pravoslavna crkva: Oduprećemo se ruskim pritiscima
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Grčka pravoslavna crkva odupreće se pritiscima ruske crkve koja poziva na razgovor kako bi sprečila ukrajinsku crkvu da se otcepi od Moskovske partrijaršije, saopštili su zvaničnici Grčke pravoslavne crkve.
Ukrajinska pravoslavna crkva želi da postane autokefalna, odnosno da dobije samostalnost i za to je zatražila podršku Vaseljenskog partrijarha, poglavara Carigradske partrijaršije i duhovnog vođe oko 250 miliona pravoslavnih hrišćana, napominje Rojters.
U pokušaju da spreči odvajanje ukrajinske crkve, poglavar Ruske pravoslavne crkve, partrijarh Kiril, uputio je samostalnim pravoslavnim crkvama poziv na razgovor o situaciji u Ukrajini.
"Grčka crkva je proučila pismo i odgovoriće ubrzo", rekao je anonimni zvaničnik te crkve za Rojters.
Upitan šta će biti odgovor, taj izvor je kazao da "će biti naglašena potreba za jedinstvom među pravoslavnim crkvama".
Britanska agencija napominje da je Bugarska pravoslavna crkva prošle nedelje odbila ovaj poziv Ruske pravoslavne crkve, podseća agencija.
Predstavnik za štampu ruskog patrijarha Aleksandar Volkov, izjavio je krajem septembra da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej sa patrijarsima Aleksandrijske i Jerusalimske pravoslavne crkve podržao kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata.
- Tanjug
- 10.10.2018. 00:4
Grčka pravoslavna crkva odupreće se pritiscima ruske crkve koja poziva na razgovor kako bi sprečila ukrajinsku crkvu da se otcepi od Moskovske partrijaršije, saopštili su zvaničnici Grčke pravoslavne crkve.
Ukrajinska pravoslavna crkva želi da postane autokefalna, odnosno da dobije samostalnost i za to je zatražila podršku Vaseljenskog partrijarha, poglavara Carigradske partrijaršije i duhovnog vođe oko 250 miliona pravoslavnih hrišćana, napominje Rojters.
U pokušaju da spreči odvajanje ukrajinske crkve, poglavar Ruske pravoslavne crkve, partrijarh Kiril, uputio je samostalnim pravoslavnim crkvama poziv na razgovor o situaciji u Ukrajini.
"Grčka crkva je proučila pismo i odgovoriće ubrzo", rekao je anonimni zvaničnik te crkve za Rojters.
Upitan šta će biti odgovor, taj izvor je kazao da "će biti naglašena potreba za jedinstvom među pravoslavnim crkvama".
Britanska agencija napominje da je Bugarska pravoslavna crkva prošle nedelje odbila ovaj poziv Ruske pravoslavne crkve, podseća agencija.
Predstavnik za štampu ruskog patrijarha Aleksandar Volkov, izjavio je krajem septembra da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej sa patrijarsima Aleksandrijske i Jerusalimske pravoslavne crkve podržao kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovskog patrijarhata.
Re: Grčka pravoslavna crkva: Oduprećemo se ruskim pritiscima
Znači i bugarska...Čeka se odgovor srpske.Eroo wrote:Britanska agencija napominje da je Bugarska pravoslavna crkva prošle nedelje odbila ovaj poziv Ruske pravoslavne crkve, podseća agencija.
Srbska je uviek uz Rusiju, kao da nisu od Grkah primili kršćanstvo.
licno, nedostaju detaljnije informacije, obicnom naridu. ko trazi autokefalnost.
licno, tradicionalno sam naklonjen grckoj crkvi, prva nakon nase spc. tesko je povuci cvrstu liniju izmedju
svetovnog i duhovnog.
licno, odnos grka prema crkvama spc i spomenicima
iz ratova, za svaku je pohvalu. da li je dosa trenutak remecenja tih odnosa ?
srpska drzava je nastala na teritoriji vizantije. srbi su upoznali i prihvatili hriscanstvo od vizantije,
licno sam veliki pobornik uvazavanja tih cinjenica.
licno, tradicionalno sam naklonjen grckoj crkvi, prva nakon nase spc. tesko je povuci cvrstu liniju izmedju
svetovnog i duhovnog.
srpska drzava je nastala na teritoriji vizantije. srbi su upoznali i prihvatili hriscanstvo od vizantije,
Guest- Guest
sviraj, sviraj, pa i za pojas zadeni.
sta je pogubnije, ili manje, za narod, spc i drzavu. jer dobro nije.
sta je pogubnije, ili manje, za narod, spc i drzavu. jer dobro nije.
Guest- Guest
Ti si covek antihrist. Kakve veze ti imas sa crkvom?pizzon wrote:licno, nedostaju detaljnije informacije, obicnom naridu. ko trazi autokefalnost.
svetovnog i duhovnog.
Sve ovo baca ružnu sliku na kršćanstvo općenito.
Stanojko wrote:Ti si covek antihrist. Kakve veze ti imas sa crkvom?pizzon wrote:licno, nedostaju detaljnije informacije, obicnom naridu. ko trazi autokefalnost.
svetovnog i duhovnog.
Njegova religija je SNS, a bog psihopata-jebo ga on...
Guest- Guest
On priznaje "realnost" cak i kada su vera i religija u pitanju...
Stanojko wrote:On priznaje "realnost" cak i kada su vera i religija u pitanju...
Takve kao što je on treba stavljati u prve redove kada se krene na prizren...
Guest- Guest
čekaće vas on u prvim redovima, s druge strane...
izvinjavam se sto nasi stari nisu primiliSerbia Strong wrote:Stanojko wrote:On priznaje "realnost" cak i kada su vera i religija u pitanju...
hriscanstvo sa vama
drage destinacije. sto su cirilo i metodije krenuli iz carigrada preko soluna medju srbe. vi, koji menjate genetiku korenima hriscanstva obicni ste
plagijatori istorije, koji
duhovnost srba svodite
na dnevno politikanstvo.
Last edited by pizzon on Wed 10 Oct - 11:25; edited 2 times in total
Guest- Guest
ja sam sacuvao svoj obraz 99.kada je kosmet u pitanju.T. wrote:čekaće vas on u prvim redovima, s druge strane...
Guest- Guest
Ti decko, kao pravi SNS sendvicar - antihrist, nemas pojam o cemu govorimo. Nauci kanone, ko koga moze da priznaje i pod kojim uslovima, pa se vrati da diskutujes. Crkva i religija nije politika pa kako ti odgovara u datom trenutku. Ali, i ja budala nasao da objasanjavam sendvicaru...pizzon wrote:izvinjavam se sto su nasi stari nisu primiliSerbia Strong wrote:Stanojko wrote:On priznaje "realnost" cak i kada su vera i religija u pitanju...
hruscanstvo sa vama
drage destinacije. sto su cirilo i metodije krenuli iz carigrada preko soluna medju srbe. vi, koji menjate genetiku korenima hriscanstva obicni ste
duhovnost srba svodite
na dnevno politikanstvo.
...i izgubio ga 2018pizzon wrote:ja sam sacuvao svoj obraz 99.kada je kosmet u pitanju.T. wrote:čekaće vas on u prvim redovima, s druge strane...
Ne lupetaj vise o sendvicima.Stanojko wrote:Ti decko, kao pravi SNS sendvicar - antihrist, nemas pojam o cemu govorimo. Nauci kanone, ko koga moze da priznaje i pod kojim uslovima, pa se vrati da diskutujes. Crkva i religija nije politika pa kako ti odgovara u datom trenutku. Ali, i ja budala nasao da objasanjavam sendvicaru...pizzon wrote:izvinjavam se sto su nasi stari nisu primiliSerbia Strong wrote:Stanojko wrote:On priznaje "realnost" cak i kada su vera i religija u pitanju...
hruscanstvo sa vama
duhovnost srba svodite
na dnevno politikanstvo.
nemoj nista da mi objasnjavas, sve je jasno.
imali smo sve uredne papire u rukama i sve izgubili. kad je crkva
bila cista od politike,
nikad.
Guest- Guest
Ne loži, antekrstu.MaximusDecimusMiridije wrote:Bravo Grci!
O cemu ti to debilko? Sta smo izgubili, koje papire? Alo?pizzon wrote:Ne lupetaj vise o sendvicima.Stanojko wrote:Ti decko, kao pravi SNS sendvicar - antihrist, nemas pojam o cemu govorimo. Nauci kanone, ko koga moze da priznaje i pod kojim uslovima, pa se vrati da diskutujes. Crkva i religija nije politika pa kako ti odgovara u datom trenutku. Ali, i ja budala nasao da objasanjavam sendvicaru...pizzon wrote:izvinjavam se sto su nasi stari nisu primiliSerbia Strong wrote:Stanojko wrote:On priznaje "realnost" cak i kada su vera i religija u pitanju...
hruscanstvo sa vama
duhovnost srba svodite
na dnevno politikanstvo.
nemoj nista da mi objasnjavas, sve je jasno.
imali smo sve uredne papire u rukama i sve izgubili. kad je crkva
bila cista od politike,
nikad.
Eroo wrote:Ne loži, antekrstu.MaximusDecimusMiridije wrote:Bravo Grci!
Pružam potporu ljudima u ljutome boju
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Makedonci traže da im bugarska pravoslavna crkva bude majka crkva
» U centru Sarajeva zapaljena pravoslavna crkva
» Pravoslavna Grčka se ljuti na katoličku Španjolsku jer naoružavaju Tursku
» Na crkvenom saboru osnovana Ukrajinska Pravoslavna Crkva
» Hrvatska pravoslavna crkva – provokacija bez kršćanskih temelja
» U centru Sarajeva zapaljena pravoslavna crkva
» Pravoslavna Grčka se ljuti na katoličku Španjolsku jer naoružavaju Tursku
» Na crkvenom saboru osnovana Ukrajinska Pravoslavna Crkva