Imamo istorijsku šansu da poboljšamo odnose sa SAD:
Page 1 of 1
Imamo istorijsku šansu da poboljšamo odnose sa SAD:
Srbija i Amerika imaju istorijsku šansu da unaprede svoje odnose i učvrste prijateljstvo
Prema rečima Kamerona Mantera, predsednika "Ist Vest" instituta i bivšeg ambasador SAD, Srbija i Amerika imaju istorijsku šansu da unaprede svoje odnose i učvrste prijateljstvo.
Koje to specijalne veze spajaju dve države, kako se osećao u trenutku kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, ali i koji koraci bi trebalo da budu napravljeni od strane dve Vlade, građana, različitih društvenih organizacija i biznisa kako bi se poboljšali odnosi Srbije i SAD, otkrio je u intervjuu datom za Našu Priču.
Kosovo i Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja: Američka ambasada reagovala povodom najava korekcije granica
- Amerika ima bogatu istoriju i jake prijateljske veze sa zemljama koje su se posle Prvog svetskog rata razvile iz nekog raspalog carstva, kao što je to bio slučaj sa Čehoslovačkom, pa i sa Srbijom. Činjenica da je mnogo ljudi iz Srbije pre rata migriralo u Ameriku čini tu povezanost još dubljom i nadamo se da ćemo na tim temeljima graditi bolje odnose u budućnosti - izjavio je on.
U vreme dok je obavljao dužnost ambasadora SAD, Kosovo je proglasilo nezavisnost, a Amerika među prvima priznala ovaj protivustavni čin zbog čeha smatra da je to bilo izuzetno težak period za obe strane i da odnosi između dve zemlje tada jesu narušeni.
- Odnosi jesu bili narušeni, ali verujem da su oni sada mnogo bolji i da će tek biti u budućnosti. Ono što me uverava u to je moje iskustvo iz tog perioda. U vreme priznavanja nezavisnosti Kosova, meni je bilo zabranjeno da razgovaram sa zvaničnicima iz Vlade, pa sam imao priliku da putujem i razgovaram sa ljudima širom zemlje, što mi je omogućilo da upoznam ljude u tom teškom trenutku i uverim se da ćemo u budućnosti poboljšati odnose i učvrstiti prijateljske veze - smatra Mantera.
Srbija i Amerika imaju istorijsku šansu da unaprede svoje odnose i učvrste prijateljstvo-Foto: Profimedia
Kada su odnosi Srbije i SAD u pitanju, bivši američki diplomata smatra da je velika odgovornost na Vladi Srbije, ali i na narodu.
- Mi moramo videti koji su to zajednički interesi dve zemlje. Imamo geostrategijsko pitanje koje nam je izuzetno važno, potom evropski put Srbije, pitanje ekonomskog razvoja i saradnje u oblastima energetike, trgovine i zapošljavanja. To su stvari koje su svima bitne - zaključio je.
Na kraju je dodao da će biti potrebno vremena i rada, zbog problema iz prošlosti, ali da je uveren kako "nas čeka svetla budućnost".
(Telegraf.rs/Naša priča)
Guest- Guest
Re: Imamo istorijsku šansu da poboljšamo odnose sa SAD:
kvalitetno razgranicenje sa siptarima,
pozitivan pomak u odnosima sa amerikom
po ceni kasnijeg ulaska u eu
prioriteti srbije
pozitivan pomak u odnosima sa amerikom
po ceni kasnijeg ulaska u eu
prioriteti srbije
Last edited by pizzon on 16/8/2018, 19:15; edited 1 time in total
Guest- Guest
to, sto angela istrajava na granicama kosova,
koje nisu avnojevske, da se ne lazemo,
lagano ce postati nebitno.
kosvo je imalo samo 15 opstina, danas ima 30
koje nisu avnojevske, da se ne lazemo,
lagano ce postati nebitno.
kosvo je imalo samo 15 opstina, danas ima 30
Guest- Guest
A ti se, Pižone, raduj i dalje.pizzon wrote:Kada su odnosi Srbije i SAD u pitanju, bivši američki diplomata smatra da je velika odgovornost na Vladi Srbije, ali i na narodu.
Regoč wrote:A ti se, Pižone, raduj i dalje.pizzon wrote:[size=103]Kada su odnosi Srbije i SAD u pitanju, bivši američki diplomata smatra da je velika odgovornost na Vladi Srbije, ali i na narodu.[/size]
kad su hrvati preziveli milenijumsko odvajanje od svaba mozemo i mi
da prezivimo tridesetak godina vrludanja, kao gresku u koracima.
Guest- Guest
Similar topics
» Plenki na Kosovu:'Gradimo kvalitetne odnose i imamo zajednicku proslost'
» Kerum:Trump i ja imamo slican stil,obojica imamo lijepe zene i Slovenke su
» Imamo samo štetu. Pojebaše nam i to malo žena što imamo
» vreme ističe, vuchić ne sme da propusti šansu
» Mafijaški obračuni u Crnoj Gori: Đorđe nije imao šansu
» Kerum:Trump i ja imamo slican stil,obojica imamo lijepe zene i Slovenke su
» Imamo samo štetu. Pojebaše nam i to malo žena što imamo
» vreme ističe, vuchić ne sme da propusti šansu
» Mafijaški obračuni u Crnoj Gori: Đorđe nije imao šansu
Page 1 of 1