Hrvatska uz Grčku i Cipar najzaostalija zemlja Europe prema broju rođenih izvan obitelji
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Hrvatska uz Grčku i Cipar najzaostalija zemlja Europe prema broju rođenih izvan obitelji
[size=57]Hrvatice su rekorderke po rađanju djece u braku
Kod nas se 81% djece rađa u braku, na Islandu 70% izvan njega
10. KOLOVOZA 2018. U 16:40 30 KOMENTARA 2184 PRIKAZA
[/size]
Upravo se čita...
53
VRAĆA SE U HRVATSKU?
[size=31]Todorić nema pravo žalbe na izručenje, londonski sud odbio zahtjev
POLICIJA UHITILA TROJICU
Osveta za zločin iz prošlosti: Ubojici bebe presudili susjedi
NAPETI ODNOSI
Pupovac: Ne želim biti talac u svojoj zemlji za nešto što nisam učinio i rekao
11763 prikazaČARLI JE OTIŠAO
Ćorluka se emotivnim pismom oprostio od suigrača i navijača
8756 prikazaTKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?
Gdje se nalazi Kineski zid? Pogledajte neslavan odgovor na ovo pitanje...
40809 prikazaUŽAS U PROMETU
Zaustavimo to! Ovi mladi ljudi izgubili su živote na cestama
TKO ZNA, ZNA
Haljina, torba, tenisice... Ne znamo koji nam je komad na ovaj ljepotici bolji!
[/size]
Foto: Goran Stanzil/PIXSELL
AUTORDijana Jurasić
PODIJELITE ČLANAK
165[url=https://twitter.com/share?text=Hrvatice su rekorderke po ra%C4%91anju djece u braku&url=https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatice-su-rekorderke-po-ra-anju-djece-u-braku-1263228&hashtags=vijesti][/url]
U osam zemalja EU većina djece rađa se izvan braka, među kojima su očekivano Francuska i skandinavske zemlje i za mnoge neočekivano Bugarska, a u cijelom EU u prosjeku izvan braka rađa se 43% djece.
IMAMO NAJGUŠĆA KUĆANSTVAMame peglaju i kuhaju sinovima do 33, a kćerima do nepunih 30 godina
Nasuprot njima, prema podacima Eurostata, stoje Grčka, Hrvatska i Cipar s najmanje djece rođene izvan braka. Danas nema samo jednog plošnog odgovora na to zašto su neke zemlje manje sklone rađanju djece u braku, a neke, kao Hrvatska, u kojoj se više od 80% djece rađa u braku, drže se načela da bez prstena ne razmišljaju o djeci. Makar obećanje o doživotnoj vjernosti u dobru i zlu bilo prekršeno za koju godinu ili desetljeće pod pritiskom života, međusobnih razilaženja ili kao odraz promjena u društvu.
Žele slobodu
U Švedskoj i Danskoj većina djece rađa se izvan braka, kao i u Norveškoj te Islandu koji je rekorder Europe sa 70% rođene djece izvan braka. Uz liberalne razloge, Skandinavcima financije i potpora socijalne države maksimalno olakšavaju samohrano roditeljstvo. Osim toga, žele imati osjećaj slobode da se nisu vezali cijeli život, čak i ako će to biti, pa su skloniji izvanbračnim zajednicama.
EUROSTATHrvatska među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti
– Na sjeveru Europe puno su labavije bračne zajednice što ne znači da Skandinavci neće u njima ostati do kraja života. Smatraju, očito, da im je brak ograničavanje slobode i podsvjesno žele biti slobodni i nesputani u odnosu na norme koje proizlaze iz sklapanja braka – kaže politologinja Smiljana Leinert-Novosel.
Šveđanima su zaruke važnije od sklapanja braka pa zaručeni žive zajedno, ali na papiru nisu u braku, kazao nam je demograf prof. Nenad Pokos. Jug Europe uvijek je bio skloniji tradicionalnim zajednicama, a brak to jest. No nije samo o tome riječ, jer Hrvatska nije država koja je servis građanima kad je riječ o brizi za djecu, što je još bitnije samohranim roditeljima. Kako kaže Leinert-Novosel, biti samohrani roditelj u Hrvatskoj danas je stvar iz nužde ako se netko razvede ili umre, ali da se to baš bira, jako je rijetko i kod visokoobrazovanih. Zamijetila je kod mladih i trend da baš žele biti u braku.
EUROSTAT O STANDARDU GRAĐANA EUSiromašniji od Hrvata samo Bugari, Rumunji bogatiji i od Mađara
– Danas se dosta mladih u Hrvatskoj baš želi vjenčati, jača kod njih tradicionalna opredijeljenost. Možda je to neka kontrapojava pa mladi žele baš brak u kojem će rađati djecu kad sve već ide previše u područje nekonvencionalnosti i sloboda – kaže Leinert-Novosel. Drži, ipak, da su u nas za rađanje djece u braku u prvom planu izraženi tradicionalni razlozi pa financijski. Iako i kod nas ima manje vjenčanja nego nekoć, a više razvoda, ipak smo, kaže, generalno sredina kojoj je stalo do braka. No čudi je Bugarska u kojoj se većina djece rađa izvan braka, ali ne i Slovenija.
– Bugarska je spadala u baš tvrde socijalističke zemlje gdje su bili i te kako obvezni poštovati ono što je u društvu dogovorno. Možda je ovo reakcija na osjećaj neslobode koji su imali 28 ili 30 godina ako nije riječ o financijskim olakšicama. A Slovenci su i u bivšoj Jugoslaviji bili najliberalniji i imali dosta samohranih roditelja – govori.
PORAZNI REZULTATIAko ste se vjenčali u ovim godinama vjerojatno ćete se rastati
U Sloveniji sve više parova živi u izvanbračnim zajednicama, a mnogi zbog olakšica za djecu kažu da su samohrani roditelji.
Liberalni Francuzi
U liberalnoj Francuskoj 60% djece rađa se izvan braka, no to je i zemlja koja obilato pomaže roditeljima pa biti samohrani roditelj ili živjeti izvan braka ne znači za Francuze nesigurnost.
SKUPLJE ILI JEFTINIJE?Koliko ste platili vjenčanje može otkriti čeka li vas razvod
– Francuzi su specifični, liberalniji, slobodniji što se, uostalom, vidi i po stilu života i izjavama Macrona – zaključuje Leinert-Novosel. Brak neće izumrijeti, kako ističu sociolozi, nego i dalje ostati dominantan, ali trend je i da iz godine u godinu raste broj djece rođene izvan braka, kojih je čak 15% više bilo 2016. u odnosu na 2000.
https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatice-su-rekorderke-po-ra-anju-djece-u-braku-1263228?utm_source=Facebook&utm_medium=Status&utm_content=1263228&utm_campaign=FB+page+statusi
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Re: Hrvatska uz Grčku i Cipar najzaostalija zemlja Europe prema broju rođenih izvan obitelji
Umjesto da uopće nemaju djece ili da su bar lezbijke, ako već moraju imati djecu može li ikako izvan braka....ne.
Hrvatice zapele za brak....eto dokle nas je dovela crkva, ognjištarenje i primitivizam.
Di je napredna zapadna Europa a di smo...uz Grčku i Cipar...
Hrvatice zapele za brak....eto dokle nas je dovela crkva, ognjištarenje i primitivizam.
Di je napredna zapadna Europa a di smo...uz Grčku i Cipar...
2015-08-06
Re: Hrvatska uz Grčku i Cipar najzaostalija zemlja Europe prema broju rođenih izvan obitelji
kaš ti napravit jedno kolegici ili susjedi?
Noor wrote:kaš ti napravit jedno kolegici ili susjedi?
a vrckaju stalno, samo traze...ja potiskujem i trpim!!
:)
2015-08-06
znači, ima šansiepikur37 wrote:Noor wrote:kaš ti napravit jedno kolegici ili susjedi?
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
To nisu bitni statistički podaci nego natalitet i iseljavanje
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Noor wrote:znači, ima šansiepikur37 wrote:Noor wrote:kaš ti napravit jedno kolegici ili susjedi?
Ne dam se ja tako lako ...al mi nije lako :D
2015-08-06
onda ne kukaj kako hrvatice žele samo brak, vidiš da je greda u tebi i takvima :)epikur37 wrote:Noor wrote:znači, ima šansiepikur37 wrote:Noor wrote:kaš ti napravit jedno kolegici ili susjedi?
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
Ovo su bitni podaci jer za kurac Grcima koliko ih se rađa u braku kad idu ka izumiranju
2014-04-11
Noor wrote:onda ne kukaj kako hrvatice žele samo brak, vidiš da je greda u tebi i takvima :)epikur37 wrote:Noor wrote:znači, ima šansiepikur37 wrote:Noor wrote:kaš ti napravit jedno kolegici ili susjedi?
na nama koji odbijamo izvanbračni seks veliki je teret, ali zbog toga su žene prisiljene udavati se i traziti zadovoljenje požude u svetoj zajednici.
2015-08-06
Ja i zena smo nezaposleni sa troje dice
glad i neimastina tesko nam lezi
kad smo napravili jos troje dice
odjednom nam je zivot posta duplo tezi
Kako to, kako to, kako to
kako to, kako to
nije mi jasno kako to
ako se ditetu ne zna caca onda je mulac a mater kurbetina
onda nam danci prodaju pricu da su najsretniji narod a mi zajednjiva zemlja staraca u odumiranju
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
Grci će morati useljavati radnu snagu i u par godina imat 20% uglavnom mladog stranog stanovništva pa vi serite i dalje o tome kako ste tradicionalni
Aj zdravo
Aj zdravo
2014-04-11
Na zapadu brakove sve više mijenjaju ko čarape...
Iako su problem kod nas i razvodi...
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
epikur37 wrote:
[size=57]Hrvatice su rekorderke po rađanju djece u braku
Kod nas se 81% djece rađa u braku, na Islandu 70% izvan njega
[/size]
Problem je što opada i u nas, ubrzo će pasti na 70% pa 60%...
2018-04-10
Zašto je razvod problem?Hektorović wrote:Na zapadu brakove sve više mijenjaju ko čarape...
Triba trpit nekoga do kraja života da te jebe u zdrav mozak da nebi selo šta reklo loše
2014-04-11
dazdi , diglo je prasinu i ne da disat , osvjezenje 0 bodova
ako osvjezi svi skocit u izradu malih hrvatica za njemacke tvornice
ako osvjezi svi skocit u izradu malih hrvatica za njemacke tvornice
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
RayMabus wrote:Zašto je razvod problem?Hektorović wrote:Na zapadu brakove sve više mijenjaju ko čarape...
Triba trpit nekoga do kraja života da te jebe u zdrav mozak da nebi selo šta reklo loše
Neke stvari treba i pretrpit pa ponekad se i
žrtvovati.
2015-08-06
debotoijusto wrote:Ja i zena smo nezaposleni sa troje dice
glad i neimastina tesko nam lezi
kad smo napravili jos troje dice
odjednom nam je zivot posta duplo tezi
Kako to, kako to, kako to
kako to, kako to
nije mi jasno kako to
ako se ditetu ne zna caca onda je mulac a mater kurbetina
onda nam danci prodaju pricu da su najsretniji narod a mi zajednjiva zemlja staraca u odumiranju
koliko znam muški ne mogu zatrudniti, pa od tebe nema koristi u tom smislu
2015-08-06
Ja bi rađe minja islandskih 70% van braka sa TFR od 1.85, nego naših 19% van braka ,a TFR 1.4, ako i toliko.
Na kraju balade je jedino bitan godišnji saldo bijele djece.
Na kraju balade je jedino bitan godišnji saldo bijele djece.
Guest- Guest
epikur37 wrote:
Neke stvari treba i pretrpit pa ponekad se i
žrtvovati.
Žrtva i kompromis
No danas to nije "in" :)
2018-04-10
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Hrvatska uskoro najzaostalija i najsiromašnija zemlja EU
» Hrvatska je najkorumpiranija zemlja jugoistočne Europe
» Prema mišljenju guvernera Poljske narodne banke, Hrvatska ispada necivilizirana zemlja
» Antiruske sankcije najviše pogodile Cipar, Grčku i RH
» Srbija četvrta zemlja na svetu po broju fudbalera u inostranstvu
» Hrvatska je najkorumpiranija zemlja jugoistočne Europe
» Prema mišljenju guvernera Poljske narodne banke, Hrvatska ispada necivilizirana zemlja
» Antiruske sankcije najviše pogodile Cipar, Grčku i RH
» Srbija četvrta zemlja na svetu po broju fudbalera u inostranstvu
Page 1 of 3