Komšić: Hrvatska promovira rasizam i diskriminaciju a predsjednica je Ustašica
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Komšić: Hrvatska promovira rasizam i diskriminaciju a predsjednica je Ustašica
Željko Komšić / Vijesti.ba
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ponovo na drzak način se miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i podupire HDZ-ovu lažnu i izmišljenu borbu za tzv. konstitutivnu jednakopravnost, kazao je danas predsjednik DF-a Željko Komšić.
"Predsjednica Hrvatske se ponovo služi floskulama i obmanama, kako bi u što bolji položaj dovela ionako privilegirani HDZ i Dragana Čovića. Priča o borbi za konstitutivnu jednakopravnost nije ništa drugo do priča o borbi za to da se izbjegne svaka mogućnost neučešća HDZ-a u vlasti", rekao je Komšić.
On se osvrnuo i na konstataciju Grabar Kitarović da su svi digli ruke od Bosne i Hercegovine.
"Ovim nam zapravo iz Zagreba žele poručiti da mđunarodna zajednica neće stati u odbranu Bosne i Hercegovine, kad je se ruke političkog Zagreba dohvate, nakon što ne bude udovoljeno njihovim namjesnicima u BiH oličenim u Draganu Čoviću. Možda je Grabar Kitarović upravu. Možda smo zaista prepušteni sami sebi, ali mora znati da ćemo se braniti od njihovih ruku. Građani Bosne i Hercegovine dobro znaju kako to izgleda kad "prijateljska "Hrvatska spusti ruke na njihova pleća.
Komšić je dodao da Bosna i Hercegovina nije nikakav poseban slučaj kako je vidi Grabar Kitarović.
"Zagreb od BiH želi napraviti poseban slučaj. Grabar Kitarović, poput Franje Tuđmana smatra da svi građani BiH ne mogu biti jednaki, nego bi neki trebali biti jednakiji. Zapravo uslov jednakopravnosti građana BiH kako to shvaća predsjednica Hrvatske je da jedna grupa građana bude jednakija od druge; da recimo glas Čovićevih Hrvata vrijedi tri puta više od glasa svih drugih građana BiH, i Srba i Hrvata i Bošnjaka i ostalih. To je jedina posebnost o kojoj govori Grabar Kitarović. Znate kako se zove ta posebnost, aparthejd u srcu Evrope u dvadeset i prvom stoljeću", kazao je Komšić.
Dodao je da takva posebnost Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji ne treba, jer je ona poražena još prije sedamdeset godina.
"To sto Grabar Kitarović pokušava oživjeti porazne vrijednosti, kao što su rasna i etnička diskriminacija jedino je dokaz u kakvom se posebnom stanju danas nalazi Hrvatska. Evropa mora pomoći Hrvatsku, možda i više nego Bosnu i Hercegovinu. Imaju na čelu jedne države predsjednicu koja promovira rasnu i etnicku diskriminaciju dok pjevuši ustaške pjesme. Možda su to neke posebne potrebe predsjednice Hrvatske, ali postaje čak tužno i zabrinjavajuće da Evropa te potrebe tolerira", rekao je Komšić.
On se osvrnuo i na konstataciju Grabar Kitarović da su svi digli ruke od Bosne i Hercegovine.
"Ovim nam zapravo iz Zagreba žele poručiti da mđunarodna zajednica neće stati u odbranu Bosne i Hercegovine, kad je se ruke političkog Zagreba dohvate, nakon što ne bude udovoljeno njihovim namjesnicima u BiH oličenim u Draganu Čoviću. Možda je Grabar Kitarović upravu. Možda smo zaista prepušteni sami sebi, ali mora znati da ćemo se braniti od njihovih ruku. Građani Bosne i Hercegovine dobro znaju kako to izgleda kad "prijateljska "Hrvatska spusti ruke na njihova pleća.
Komšić je dodao da Bosna i Hercegovina nije nikakav poseban slučaj kako je vidi Grabar Kitarović.
"Zagreb od BiH želi napraviti poseban slučaj. Grabar Kitarović, poput Franje Tuđmana smatra da svi građani BiH ne mogu biti jednaki, nego bi neki trebali biti jednakiji. Zapravo uslov jednakopravnosti građana BiH kako to shvaća predsjednica Hrvatske je da jedna grupa građana bude jednakija od druge; da recimo glas Čovićevih Hrvata vrijedi tri puta više od glasa svih drugih građana BiH, i Srba i Hrvata i Bošnjaka i ostalih. To je jedina posebnost o kojoj govori Grabar Kitarović. Znate kako se zove ta posebnost, aparthejd u srcu Evrope u dvadeset i prvom stoljeću", kazao je Komšić.
Dodao je da takva posebnost Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji ne treba, jer je ona poražena još prije sedamdeset godina.
"To sto Grabar Kitarović pokušava oživjeti porazne vrijednosti, kao što su rasna i etnička diskriminacija jedino je dokaz u kakvom se posebnom stanju danas nalazi Hrvatska. Evropa mora pomoći Hrvatsku, možda i više nego Bosnu i Hercegovinu. Imaju na čelu jedne države predsjednicu koja promovira rasnu i etnicku diskriminaciju dok pjevuši ustaške pjesme. Možda su to neke posebne potrebe predsjednice Hrvatske, ali postaje čak tužno i zabrinjavajuće da Evropa te potrebe tolerira", rekao je Komšić.
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: Komšić: Hrvatska promovira rasizam i diskriminaciju a predsjednica je Ustašica
28.07.2018. / 08:00h BiH - Slavo Kukić za Vijesti.ba
[size=36]Pala priča o legitimnom predstavljanju, HDZ štiti vlastitu kožu[/size]Slavo Kukić / Vijesti.ba
Ugledni sveučilišni profesor Slavo Kukić ocijenio je nevjerovatnom činjenicu da je predsjedavajuća federalnog Doma naroda Lidija Bradara jučer spriječila smjenu dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda Drage Puzigaće, proglasivši to vitalnim interesom Hrvata.
- Potpuno je nevjerovatno da gospođa Bradara štiti vitalni interes Srba, u situaciji kada Klub srpskog naroda pokreće smjenu čovjeka koji je u njihovo ime dopredsjedavajući Doma naroda - rekao je Kukić u razgovoru za Vijesti.ba.
Kukić je ocijenio ogoljelom Bradarinu priču o vitalnom nacionalnom interesu, koja je, kako navodi, pokazala da to nema nikakve veze s interesom naroda koji žive u BiH, neovisno o tome kako se etnički izjašnjavaju, već s interesima političke klase koja preko vitalnog interesa tobože u ime naroda štiti vlastitu kožu.
Sprječavanje Puzigaćine smjene, smatra Kukić, najočigledniji je primjer da je HDZ BiH davno kompromitirao svoju priču o legitimnom predstavljanju.
- Priča o legitimnom predstavljanju je priča za malu djecu. Svako ko se toj priči suprotstavi argumentima, kao što je to prije 15-ak dana uradio Krešo Zubak - kao istaknuti pravnik, dolazi u situaciju da bude optužen za nacionalnu veleizdaju. Pričom o legitimnom predstavljanju naprosto se žele urušiti i oni temelji BiH koji danas egzistiraju - naglašava Kukić.
Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se u rješavanje problema u BiH uključi Ured visokog predstavnika (OHR) - u protivnom će biti suodgovoran i za vrlo upitnu situaciju koja može nastati nakon izbora - da se čitava BiH, metaforički rečeno, "mostarizira".
- A to je naprosto nešto što priželjkuju i Milorad Dodik i Dragan Čović. Ali, nisam specijalno uvjeren da stanje blokade i status quo priželjkuju i ljudi u SDA, kojima je jasno da će izgubiti vrlo značajan dio utjecaja koji danas imaju - poručuje Kukić.
Dodaje da OHR u posljednjih desetak godina nije radio posao zbog kojeg je Dejtonskim mirovnim sporazumom i formiran, te samim tim snosi i veliki dio odgovornosti za sve ono što se danas dešava u bh. društvu.
Kukić je ocijenio ogoljelom Bradarinu priču o vitalnom nacionalnom interesu, koja je, kako navodi, pokazala da to nema nikakve veze s interesom naroda koji žive u BiH, neovisno o tome kako se etnički izjašnjavaju, već s interesima političke klase koja preko vitalnog interesa tobože u ime naroda štiti vlastitu kožu.
Sprječavanje Puzigaćine smjene, smatra Kukić, najočigledniji je primjer da je HDZ BiH davno kompromitirao svoju priču o legitimnom predstavljanju.
- Priča o legitimnom predstavljanju je priča za malu djecu. Svako ko se toj priči suprotstavi argumentima, kao što je to prije 15-ak dana uradio Krešo Zubak - kao istaknuti pravnik, dolazi u situaciju da bude optužen za nacionalnu veleizdaju. Pričom o legitimnom predstavljanju naprosto se žele urušiti i oni temelji BiH koji danas egzistiraju - naglašava Kukić.
Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se u rješavanje problema u BiH uključi Ured visokog predstavnika (OHR) - u protivnom će biti suodgovoran i za vrlo upitnu situaciju koja može nastati nakon izbora - da se čitava BiH, metaforički rečeno, "mostarizira".
- A to je naprosto nešto što priželjkuju i Milorad Dodik i Dragan Čović. Ali, nisam specijalno uvjeren da stanje blokade i status quo priželjkuju i ljudi u SDA, kojima je jasno da će izgubiti vrlo značajan dio utjecaja koji danas imaju - poručuje Kukić.
Dodaje da OHR u posljednjih desetak godina nije radio posao zbog kojeg je Dejtonskim mirovnim sporazumom i formiran, te samim tim snosi i veliki dio odgovornosti za sve ono što se danas dešava u bh. društvu.
2018-04-10
Re: Komšić: Hrvatska promovira rasizam i diskriminaciju a predsjednica je Ustašica
Hrvati su izgubljeni u BiH, nacionalna manjina osuđena na asimilaciju ili odlazak.
Tema za kroniku.
Tema za kroniku.
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
epikur37 wrote:Hrvati su izgubljeni u BiH, nacionalna manjina osuđena na asimilaciju ili odlazak.
Tema za kroniku.
Ja sam optimističniji, no vremena za akciju nema puno.
Sad su u biti prijelomni trenutci. Čini mi se daje to skužio i Slavo, zato priziva OHR intervenciju koja bi uspostavila halal "građansku" opciju.
2018-04-10
To je već odavno gotovo.
Stvar je pragmatično ucijepljena pax americanom, ovo što se sada događa samo je maturacija on oga što je postavljeno još tada.
Stvar je pragmatično ucijepljena pax americanom, ovo što se sada događa samo je maturacija on oga što je postavljeno još tada.
2015-08-06
Tko je mlad a ne želi biti asimiliran i u kurcu od države koja će se raspasti, nek seli..barem do 30-te.
Tko nije do 30-te ili nek se asimlira ili nek bude izložen pritiscimka, i mobingu.
Tko nije do 30-te ili nek se asimlira ili nek bude izložen pritiscimka, i mobingu.
2015-08-06
epikur37 wrote:Tko je mlad a ne želi biti asimiliran i u kurcu od države koja će se raspasti, nek seli..barem do 30-te.
Što manje više znači kako moraš postati Komšić... dakle veći unitarist i kroatofob i od same SDA...
2018-04-10
Hektorović wrote:epikur37 wrote:Tko je mlad a ne želi biti asimiliran i u kurcu od države koja će se raspasti, nek seli..barem do 30-te.
Što manje više znači kako moraš postati Komšić... dakle veći unitarist i kroatofob i od same SDA...
Sudbina poturice.
Il si poturica ili begaj.
2015-08-06
epikur37 wrote:To je već odavno gotovo.
U biti smo puno žilaviji nego što su očekivali :D Mislili su još 2000tih odraditi posao...
2018-04-10
epikur37 wrote:Sudbina poturice.
Il si poturica ili begaj.
Slavo čovjek za sva vremena očito dijeli tvoje mišljenje te je već preuzeo dominantnu ideologiju
2018-04-10
Epi opet opravdava svoj bieg iz zavičaja, nema u njega državotvorstva i ponosa, samo skupi se pred agom i bježi, ne otpor ni ne pomišlja. Tako bi zgibal i iz Zadra da dođe do problemah.
Hektorović wrote:epikur37 wrote:To je već odavno gotovo.
U biti smo puno žilaviji nego što su očekivali :D Mislili su još 2000tih odraditi posao...
Pa da, opao je onaj ideološki ushit američkih globalista s kraja prošlog stoljeća, točnije 90-ih.
Mrtva klica postkonfliktnog, građanskog i multiukulti društva. Šta je trebala biti sjeme pobjedničke globalne ideologije.
Obzirom da je to lagano i samoostvarujuće društvo propalo sad se ide na političko - pravno mrvljenje.
To ti je ono kad pokušavaš šrafcigerom zavidati neku vidu a glava vide se već izlizala a ti jednako upireš i dalje je razjebaješ.
2015-08-06
Regoč wrote:Epi opet opravdava svoj bieg iz zavičaja, nema u njega državotvorstva i ponosa, samo skupi se pred agom i bježi, ne otpor ni ne pomišlja. Tako bi zgibal i iz Zadra da dođe do problemah.
Ovdje treba podvući par stavri.
Nit me je tko potjerao nit sam ja pobjegao. Ja sam se preselio gdje sam želio živjeti. I ostavio sam bolje plaćen posao.
Zavičaj mi je drag, al ne patim za njim jer sam tu gdje sam baš izabrao živjeti.
Moje zalaganje za Hrvate u BiH je subjektivno jer sam od tamo rodom i želim da se i taj dio korpusa očuva, napose jer sam i sam iz njega.
S druge strane je i izgubljeno.
Iz Zadra ne bih zgibal jer to je mjesto gdje sam odabrao živjeti i gdje sam sagradio dom.
S druge strane Hrvati i život me uče da prvo treba gledati obitelj, nacija je podložna izdaji ionako.
2015-08-06
epikur37 wrote:Hektorović wrote:
Pa da, opao je onaj ideološki ushit američkih globalista s kraja prošlog stoljeća, točnije 90-ih.
Mrtva klica postkonfliktnog, građanskog i multiukulti društva. Šta je trebala biti sjeme pobjedničke globalne ideologije.
Obzirom da je to lagano i samoostvarujuće društvo propalo sad se ide na političko - pravno mrvljenje.
To ti je ono kad pokušavaš šrafcigerom zavidati neku vidu a glava vide se već izlizala a ti jednako upireš i dalje je razjebaješ.
Nakon Trumpa očekujem još žešći val liberalizma, ovaj puta zbilja militantnog...
2018-04-10
epikur37 wrote:Regoč wrote:Epi opet opravdava svoj bieg iz zavičaja, nema u njega državotvorstva i ponosa, samo skupi se pred agom i bježi, ne otpor ni ne pomišlja. Tako bi zgibal i iz Zadra da dođe do problemah.
Ovdje treba podvući par stavri.
Nit me je tko potjerao nit sam ja pobjegao. Ja sam se preselio gdje sam želio živjeti. I ostavio sam bolje plaćen posao.
Zavičaj mi je drag, al ne patim za njim jer sam tu gdje sam baš izabrao živjeti.
Moje zalaganje za Hrvate u BiH je subjektivno jer sam od tamo rodom i želim da se i taj dio korpusa očuva, napose jer sam i sam iz njega.
S druge strane je i izgubljeno.
Iz Zadra ne bih zgibal jer to je mjesto gdje sam odabrao živjeti i gdje sam sagradio dom.
S druge strane Hrvati i život me uče da prvo treba gledati obitelj, nacija je podložna izdaji ionako.
To je otprilike to :)
2018-04-10
Realno, dalmacija je san svakog bosančerosa :D
2018-04-10
Nista iznenadjujuce od ovakvih.
2014-04-12
Samo geopolitički, gubitkom Hercegbosne, dugoročno se gubi i Hrvatska, to jest svodi na minimum postojanja.
2018-04-10
Zato i moramo učiniti sve da očuvamo Hrvate u Bosheru, a u povoljnom trenu što veći diel toga prostora uzmemo sebi. Barem Hercegovinu i zapadnu Bosnu uz čišćenje toga prostora od svega muslimanskoga i pravoslavnoga.
Regoč wrote:Zato i moramo učiniti sve da očuvamo Hrvate u Bosheru, a u povoljnom trenu što veći diel toga prostora uzmemo sebi. Barem Hercegovinu i zapadnu Bosnu uz čišćenje toga prostora od svega muslimanskoga i pravoslavnoga.
Nikakva čiščenja, nego dogovor :) Kao što je pisao epi, nekav sukob samo bi bio katastrofa za nas... Dogovor naravno uvažavanje vitalnih Ruskih i Turskih interesa...
Na koncu i Pavelić je takvo riješenje skužio jedino moguće...
2018-04-10
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Predsjednica voli Thompsona: ova me pjesma podsjećala na domovinu Hrvatska nisu politika i političari, Hrvatska smo svi mi, rekla je Grabar-Kitarović
» Zašto je diplomatkinja smijenjena? Pa Hrvatska otvoreno slavi rasizam
» HRVATSKA PREDSJEDNICA DOPUTOVALA U MOSKVU
» Hrvatska predsjednica na NATO samitu u Varšavi
» Komšić: Hrvatska oživljava Herceg-Bosnu
» Zašto je diplomatkinja smijenjena? Pa Hrvatska otvoreno slavi rasizam
» HRVATSKA PREDSJEDNICA DOPUTOVALA U MOSKVU
» Hrvatska predsjednica na NATO samitu u Varšavi
» Komšić: Hrvatska oživljava Herceg-Bosnu
Page 1 of 3