"Toliki broj turista je nedopustiv"
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
"Toliki broj turista je nedopustiv"
I Grci imaju problem: "Toliki broj turista je nedopustiv"
Grčka je poslednja u nizu evropskih zemalja koja jedva održava ravnotežu između „podnošljivog“ broja turista i preteranog broja turista.
IZVOR: B92 ČETVRTAK, 7.06.2018. | 13:00
Ove godine Grčku će posetiti 32 miliona inostranih turista, što je za 100 odsto više od 15 miliona, koliko je posetilo ovu zemlju 2010. godine i 10 puta više u odnosu na broj od pre 10 godina.
Santorini je trenutno pretrpan turistima, a na samo 76 kvadratnih kilometara redovno su gužve u saobraćaju i u uskim uličicama grada. Grci su već preduzeli prvi korak kako bi smanjili broj ljudi, pa su tako uveli dnevne posete ostrvu, tačnije izlete.
“Ne možemo da imamo sve više i više turista. Ne mogu mala ostrva i zajednice posećivati milioni turista svakog meseca. Instrastruktura to ne može da podnese, a tako ćemo razvijati i kvantitet umesto kvaliteta usluge“, rekao je Nikos Krisogelos, političar i aktivista za životnu sredinu.
Zanimljivo je da jedan od pet Grka radi u sektoru turizma, a fenomen malih ostrva koja pate od sindroma velikih gradova počinje da bude problem za lokalce.
“Zasadili smo niz biljaka koje imaju za cilj da sačuvaju i ovo malo vegetacije koju imamo. Bojim se da u narednih pet godina to neće biti dovoljno. Ne smemo da imamo previše turista, jednostavno ne smemo“, apel je Nikosa Zorzosa, gradonačelnika Santorinija.
Grčka je poslednja u nizu evropskih zemalja koja jedva održava ravnotežu između „podnošljivog“ broja turista i preteranog broja turista.
IZVOR: B92 ČETVRTAK, 7.06.2018. | 13:00
Ove godine Grčku će posetiti 32 miliona inostranih turista, što je za 100 odsto više od 15 miliona, koliko je posetilo ovu zemlju 2010. godine i 10 puta više u odnosu na broj od pre 10 godina.
Santorini je trenutno pretrpan turistima, a na samo 76 kvadratnih kilometara redovno su gužve u saobraćaju i u uskim uličicama grada. Grci su već preduzeli prvi korak kako bi smanjili broj ljudi, pa su tako uveli dnevne posete ostrvu, tačnije izlete.
“Ne možemo da imamo sve više i više turista. Ne mogu mala ostrva i zajednice posećivati milioni turista svakog meseca. Instrastruktura to ne može da podnese, a tako ćemo razvijati i kvantitet umesto kvaliteta usluge“, rekao je Nikos Krisogelos, političar i aktivista za životnu sredinu.
Zanimljivo je da jedan od pet Grka radi u sektoru turizma, a fenomen malih ostrva koja pate od sindroma velikih gradova počinje da bude problem za lokalce.
“Zasadili smo niz biljaka koje imaju za cilj da sačuvaju i ovo malo vegetacije koju imamo. Bojim se da u narednih pet godina to neće biti dovoljno. Ne smemo da imamo previše turista, jednostavno ne smemo“, apel je Nikosa Zorzosa, gradonačelnika Santorinija.
Guest- Guest
Re: "Toliki broj turista je nedopustiv"
Santorini je otok kojeg je uništila vulkanska erupcija, koja je potom uništila Mikensku kulturu.
prikaz vulkanskog kratera
prikaz vulkanskog kratera
Guest- Guest
Beautiful Santorini
ima srba, omladina, arbejteri :) (uglavnom )
Guest- Guest
To je marketing i komercijalizacija.
Ode Tarzanija tamo da bi rekla da je bila na Santoriniju.
Ode Tarzanija tamo da bi rekla da je bila na Santoriniju.
Serbinho-3- Posts : 27662
2014-08-25
Evo baš čitam turista u HR ove godine u predsezoni blizu 30% više nego lani u istom razdoblju.
Nemaju kud turisti, jedino u ovim krajevima još vlada mir...Kako će to podnijeti infrastruktura?
Ja se pitam kako će to turistički radnici podnijeti? Nikako.
PS: Drago mi je za Grke, nek su se malo opomogli...
Nemaju kud turisti, jedino u ovim krajevima još vlada mir...Kako će to podnijeti infrastruktura?
Eroo- Posts : 78939
2016-07-22
Santorini i Mikonos su Gay ostrva, otkud Pizzona da sad zanima Santorini, ne bih znao reci.
Serbinho-3- Posts : 27662
2014-08-25
A svi su se rugali za koga grade autoceste u Dalmaciji.Eroo wrote:Evo baš čitam turista u HR ove godine u predsezoni blizu 30% više nego lani u istom razdoblju.
btw u Splitu se trenutno gradi 7 hotela. to je ono što ja znam...
Guest- Guest
Serbinho-3 wrote:Santorini i Mikonos su Gay ostrva, otkud Pizzona da sad zanima Santorini, ne bih znao reci.
ako neko sumnja u moju sexualnu orjentaciju, tu nemam vise sta da dodam o sebi od vec vidjenog i napisanog.
santorini je samo simbol expanzije turizma u grckoj.
gde je, grcka, od 2010 do danas dupliran broj gostiju, poseta. od 15 na 32 miliona !?
zbog kraha turizma na severu afrike, turske i b. istoka, to je jasno.
efekat svega toga oseca se i na jadranu, od albanije do slovenije.
zasto mene zelis da povezes sa pederima, ne znam, a i nije bitno.
Guest- Guest
jebote ja na pizzona gotovo i zaboravio..fakat nije u redu..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
pizzon wrote:Serbinho-3 wrote:Santorini i Mikonos su Gay ostrva, otkud Pizzona da sad zanima Santorini, ne bih znao reci.
ako neko sumnja u moju sexualnu orjentaciju,
homoseksualac je seksualna dezorijentacija
a peder je karakterna osobina
a ti si sinko ovo drugo
čim se imaš potrebu pravdati ,nije dobro:)pizzon wrote:Serbinho-3 wrote:Santorini i Mikonos su Gay ostrva, otkud Pizzona da sad zanima Santorini, ne bih znao reci.
ako neko sumnja u moju sexualnu orjentaciju, tu nemam vise sta da dodam o sebi od vec vidjenog i napisanog.
santorini je samo simbol expanzije turizma u grckoj.
gde je, grcka, od 2010 do danas dupliran broj gostiju, poseta. od 15 na 32 miliona !?
zbog kraha turizma na severu afrike, turske i b. istoka, to je jasno.
efekat svega toga oseca se i na jadranu, od albanije do slovenije.
zasto mene zelis da povezes sa pederima, ne znam, a i nije bitno.
Guest- Guest
Treba rintati za švabe. Lakše bi im bilo da su ih talijani okupirali.Eroo wrote:Evo baš čitam turista u HR ove godine u predsezoni blizu 30% više nego lani u istom razdoblju.
HR treba da odvoji jedan dio ili otok za elitni turizam
elitni turizam = bogatuni koji mogu platit puno mani mani $$$$ suske
masovni turizam je glupost na cijeloj HR obali i otocima
2014-04-19
Centralni planer.prckov wrote:HR treba da odvoji jedan dio ili otok za elitni turizam
Još jedan.
Trinity-
2014-04-17
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Broj arapskih turista znatno će rasti, neke kompanije uvode tri leta dnevno
» Pada broj stanovnika a raste broj zaposlenih u javnom sektoru
» Broj stranih radnika nadmašio je broj nezaposlenih
» Zoki brani Karamarka:'Odletio je na nedopustiv nacin'
» Žanamari: Zašto je kod nas toliki bauk imati 39 godina, pa Beyonce je moje godište
» Pada broj stanovnika a raste broj zaposlenih u javnom sektoru
» Broj stranih radnika nadmašio je broj nezaposlenih
» Zoki brani Karamarka:'Odletio je na nedopustiv nacin'
» Žanamari: Zašto je kod nas toliki bauk imati 39 godina, pa Beyonce je moje godište
Page 1 of 2