Hrvati sve više mrze, najviše Srbe i Rome!
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Hrvati sve više mrze, najviše Srbe i Rome!
U javnom diskursu u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, navodi se u danas objavljenom izveštaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije Saveta Evrope (ECRI).
ECRI upozorava na jačanje nacionalizma u Hrvatskoj, posebno među mladima, i to često u obliku veličanja bivšeg fašističkog ustaškog sistema, navodi se u izveštaju.
"U regionalnim medijima i na internetu uobičajeni su rasistički i ksenofobni izrazi protiv Srba, LGBT osoba i izbeglica, kao i uvredljiv jezik o Romima. Događaju se i fizički napadi na te grupe, kao i na njihovu imovinu", navodi se u sažetku izveštaja.
ECRI je kritikovao neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na takvo jačanje netolerancije koje se često ne smatra krivičnim delom, a većina slučajeva govora mržnje i nasilja motivisanog mržnjom tretira se kao prekršaj.
Kako se navodi, u Hrvatskoj je poboljšana zakonska zaštita od govora mržnje zahvaljujući izmenama krivičnog zakona, ali se propisi retko primenjuju, a kao razlog za to navodi se "neznanje i nestručnost tela za primenu zakona i pravosudnih tela".
U izveštaju se dodaje da se nacionalne strategije za Rome samo delimično sprovode, kao i da su Romi isključeni iz društva i suočavaju se sa alarmantno visokim stepenom nezaposlenosti i preranim napuštanjem školovanja.
ECRI je pohvalio novi zakonodavni okvir za LGBT osobe zbog donošenja Zakona o životnom partnerstvu osoba u 2014. godini, ali primećuje da su predrasude protiv njih i dalje raširene, kao i da su oni suočeni s raznim oblicima diskriminacije u svakodnevnom životu.
Telo SE protiv rasizma i netolerancije pozvalo je Hrvatsku da uvede obavezno obrazovanje o ljudskim pravima u sklopu građanskog vaspitanja u školama, posebno kada je reč o ravnopravnosti i zabrani diskriminacije. Takođe se dodaje da su za to potrebni primenjivi udžbenici i obuka za nastavnike.
Osim toga, ECRI navodi da bi hrvatski političari i visoki zvaničnici, kao i političke stranke trebalo da osude govor mržnje i jačaju toleranciju.
Potrebno je takođe doneti akcioni plan za suzbijanje homofobije i transfobije u svim sferama svakodnevnog života, uključujući obrazovanje i zapošljavanje, navodi se u izveštaju.
Kurir.rs/ Beta
Foto: Profimedia
ECRI upozorava na jačanje nacionalizma u Hrvatskoj, posebno među mladima, i to često u obliku veličanja bivšeg fašističkog ustaškog sistema, navodi se u izveštaju.
"U regionalnim medijima i na internetu uobičajeni su rasistički i ksenofobni izrazi protiv Srba, LGBT osoba i izbeglica, kao i uvredljiv jezik o Romima. Događaju se i fizički napadi na te grupe, kao i na njihovu imovinu", navodi se u sažetku izveštaja.
ECRI je kritikovao neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na takvo jačanje netolerancije koje se često ne smatra krivičnim delom, a većina slučajeva govora mržnje i nasilja motivisanog mržnjom tretira se kao prekršaj.
Kako se navodi, u Hrvatskoj je poboljšana zakonska zaštita od govora mržnje zahvaljujući izmenama krivičnog zakona, ali se propisi retko primenjuju, a kao razlog za to navodi se "neznanje i nestručnost tela za primenu zakona i pravosudnih tela".
U izveštaju se dodaje da se nacionalne strategije za Rome samo delimično sprovode, kao i da su Romi isključeni iz društva i suočavaju se sa alarmantno visokim stepenom nezaposlenosti i preranim napuštanjem školovanja.
ECRI je pohvalio novi zakonodavni okvir za LGBT osobe zbog donošenja Zakona o životnom partnerstvu osoba u 2014. godini, ali primećuje da su predrasude protiv njih i dalje raširene, kao i da su oni suočeni s raznim oblicima diskriminacije u svakodnevnom životu.
Telo SE protiv rasizma i netolerancije pozvalo je Hrvatsku da uvede obavezno obrazovanje o ljudskim pravima u sklopu građanskog vaspitanja u školama, posebno kada je reč o ravnopravnosti i zabrani diskriminacije. Takođe se dodaje da su za to potrebni primenjivi udžbenici i obuka za nastavnike.
Osim toga, ECRI navodi da bi hrvatski političari i visoki zvaničnici, kao i političke stranke trebalo da osude govor mržnje i jačaju toleranciju.
Potrebno je takođe doneti akcioni plan za suzbijanje homofobije i transfobije u svim sferama svakodnevnog života, uključujući obrazovanje i zapošljavanje, navodi se u izveštaju.
Kurir.rs/ Beta
Foto: Profimedia
Guest- Guest
Re: Hrvati sve više mrze, najviše Srbe i Rome!
naravno..mi prebijamo srbe po gvozdu..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
jebiga kad su srbi cigani pa se to teško razlikuje
vi ste glavne zvezde USA i EU kada se radi o (neo)nacizmU
Guest- Guest
tre wrote:jebiga kad su srbi cigani pa se to teško razlikuje
ok
hrvati su zigeuneri, svaka cast
Guest- Guest
nismo, mi smo bijele puti uglavnom dok se vas i cige i turke teško razlikujepizzon wrote:tre wrote:jebiga kad su srbi cigani pa se to teško razlikuje
ok
Šandor Winnetou-
2017-12-31
tre wrote:nismo, mi smo bijele puti uglavnom dok se vas i cige i turke teško razlikujepizzon wrote:tre wrote:jebiga kad su srbi cigani pa se to teško razlikuje
ok
Guest- Guest
to je mediteranac kao i većna uz mediteran dočim vi nemate more a svi crni ko da ste u turskoj rođeni :)pizzon wrote:tre wrote:nismo, mi smo bijele puti uglavnom dok se vas i cige i turke teško razlikujepizzon wrote:tre wrote:jebiga kad su srbi cigani pa se to teško razlikuje
ok
Šandor Winnetou-
2017-12-31
tre sto se prepucavas sa pizzonom..ima primjer iz gvozda i amen...
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
vuksadinare wrote:naravno..mi prebijamo srbe po gvozdu..
PRETUČENI SRBIN IZ GVOZDA: Tuku me, prijete ubojstvom i tjeraju iz mjesta zato što sam oženio Hrvaticu!
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
vuksadinare wrote:tre sto se prepucavas sa pizzonom..ima primjer iz gvozda i amen...
ne treba ti bolji dokaz od postojanja ndh i svakodnevnih izvestaja usa i eu
o stanju u hrvatskoj a i u srbiji, pa uporedi !
Guest- Guest
dok imate Pupija nema zime...nisu svi ti brifinzi kod AV za badavapizzon wrote:vuksadinare wrote:tre sto se prepucavas sa pizzonom..ima primjer iz gvozda i amen...
ne treba ti bolji dokaz od postojanja ndh i svakodnevnih izvestaja usa i eu o stanju u hrvatskoj
a i u srbiji, pa uporedi !
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
Srbi hbala Bogu ne mrze oni samo pobiju par tisuca civila u koji dan, opkole i bombardiraju gradove i tako, sve uz poruke mira i mirisne ruze. Ajd malac odjebi sa tim baljezgarijama.
omni-
2014-04-12
ovaj me posebno veselipizzon wrote:
stvara toplinu oko srca, dize raspolozenje
Last edited by mortal on 16/5/2018, 08:38; edited 1 time in total
immortal-
2014-04-16
nema sta ja da odjebem
to je isvestaj eu, isti kao i usa, naci atmosfera U hr.
odjebi ti
odjebi ti
Guest- Guest
Dzaba ti izvjestaji pitaj gradjane EU o Srbima pa ces cuti o cemu su poznati, sad odskakuci u troskocima.pizzon wrote:nema sta ja da odjebem
to je isvestaj eu, isti kao i usa, naci atmosferas
odjebti ti
omni-
2014-04-12
ozeni i ti Hrvaticu ako smijes... hahahahpizzon wrote:nema sta ja da odjebem
odjebi ti
sta bi tek tebi napravili
2014-04-16
Nasla se kreatura nekome pricati o mrznji. Predstavnik zlocinacke ekipe. Da puknes od smijeha. Svaki dan kad zaboravi lijekove to jest nema para za njih on sve zabavniji.
omni-
2014-04-12
omni wrote:Dzaba ti izvjestaji pitaj gradjane EU o Srbima pa ces cuti o cemu su poznati, sad odskakuci u troskocima.pizzon wrote:nema sta ja da odjebem
to je isvestaj eu, isti kao i usa, naci atmosferas
odjebti ti
znam, gde pise: Boze sacuvaj nas kuge i hrvata
ne pise kuge i srba !
ostani, ne moras ni korakom
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Decu uče da mrze Srbe
» Pitao ljude u Srbiji koju državu najviše mrze
» Od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara odštete za Srbe, Rome i Židove žrtve NDH
» komemoraciju za Srbe, Židove, Rome i antifašiste bez Srba, Židova, Roma i antifašista, čudniju od električne cigarete, sojinog mlijeka i bezalkoholnog radlera s okusom grejpa.
» Kukavice, neradnici, lažni kršćani mrze. Pravi Hrvati pokazuju veliko srce
» Pitao ljude u Srbiji koju državu najviše mrze
» Od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara odštete za Srbe, Rome i Židove žrtve NDH
» komemoraciju za Srbe, Židove, Rome i antifašiste bez Srba, Židova, Roma i antifašista, čudniju od električne cigarete, sojinog mlijeka i bezalkoholnog radlera s okusom grejpa.
» Kukavice, neradnici, lažni kršćani mrze. Pravi Hrvati pokazuju veliko srce
Page 1 of 2