Jesmo li neovisni ili samo - slobodni
Page 1 of 1
Jesmo li neovisni ili samo - slobodni
U već vremešnom američkom blockbusteru "Dan nezavisnosti", američku "naciju" je u cendravoj "junačkoj" završnici u domoljubnu ognjicu s happy endom ujedinila borba protiv ugroze iz svemira: moćnih lignjolikih predatora aliena.
Vrag će ga znati, nešto slično bi se – baš kao i u nastavku hitoidnog filma – moglo dogoditi i u stvarnom životu. Možda čak i u Hrvatskoj. Koja je svoju "neovisnost" već dobrano profućkala.
Još i više nacionalni ili, ako ćete, državni ponos te osjećaj zajedništva koji je nastao usred one tragične ratne identifikacije s prostorom i narodom po kojem su padale granate.
Majice s natpisom "Proud to be Croat" jedva da još nose i najzagriženiji navijači ugaslih "vatrenih" jer je i njima valjda muka od spački iz kuhinje HNS-a. Dok diplomatski "pušimo" na sve strane, barem pola svijeta nas, umjesto kao žrtvu "bjelosvjetskih moćnika", doživljava kao malu svadljivu državicu do krvi zavađenu sa svim susjedima.
Vrag će ga znati, nešto slično bi se – baš kao i u nastavku hitoidnog filma – moglo dogoditi i u stvarnom životu. Možda čak i u Hrvatskoj. Koja je svoju "neovisnost" već dobrano profućkala.
Još i više nacionalni ili, ako ćete, državni ponos te osjećaj zajedništva koji je nastao usred one tragične ratne identifikacije s prostorom i narodom po kojem su padale granate.
Majice s natpisom "Proud to be Croat" jedva da još nose i najzagriženiji navijači ugaslih "vatrenih" jer je i njima valjda muka od spački iz kuhinje HNS-a. Dok diplomatski "pušimo" na sve strane, barem pola svijeta nas, umjesto kao žrtvu "bjelosvjetskih moćnika", doživljava kao malu svadljivu državicu do krvi zavađenu sa svim susjedima.
Raseljena lica – osim žmuklera, prevaranata svih boja, lažnih pronalazača s izmišljenim patentima i pizza-majstora ili vlasnika balkan-grillova s dna emigrantske kace – koja su se možda i kanila vratiti u domaju danas zborno poručuju "ostajmo ondje".
Posve svjesni da je, kad već citiram pjesnike, drugarica Desanka Maksimović bila vraški u pravu s onim "izdaleka samo sve ko zvijezda sja". Uostalom, zašto i da dolaze u Hrvatsku kad se, eto, sve više Hrvata iseljava k njima.
debotoijusto- Posts : 31573
2014-04-12
Re: Jesmo li neovisni ili samo - slobodni
Hrvatska je prošle nedjelje obilježila svoj Dan neovisnosti.
Najprije šarenom operetnom smjenom straže na Markovu trgu – koja je više imala veze sa, kako su mediji izvijestili, "završetkom sezone" toga turističkog igrokaza negoli s državnim praznikom – a onda kratkom protokolarnom govorancijom.
O značenju toga povijesnog datuma – kad je Hrvatska kazala svoje, također povijesno, "baj baj" Jugoslaviji – znakovito je pokazalo odsustvo predsjednice i zanimljivo kašnjenje premijera i predsjednika Sabora koji su propustili i priliku da čvrstu desnicu ruku stave na srce tijekom izvođenja nacionalne himne.
Doduše prigodno su izvješene zastave i stavljani vijenci, no, sve u svemu, bila je to jedna obična nedjelja u zemlji koju je mnogo više od "povijesnog datuma" zanimalo hoće li se smijenjeni trener reprezentacije ponovno baciti na svoj "core business" i popravljati televizore koji su polupani nakon izjednačujućeg gola Finaca. Ili, pak, u kakvom će se outfitu te večeri pojavitiMaja Šuput na "Super talentu".
Najprije šarenom operetnom smjenom straže na Markovu trgu – koja je više imala veze sa, kako su mediji izvijestili, "završetkom sezone" toga turističkog igrokaza negoli s državnim praznikom – a onda kratkom protokolarnom govorancijom.
O značenju toga povijesnog datuma – kad je Hrvatska kazala svoje, također povijesno, "baj baj" Jugoslaviji – znakovito je pokazalo odsustvo predsjednice i zanimljivo kašnjenje premijera i predsjednika Sabora koji su propustili i priliku da čvrstu desnicu ruku stave na srce tijekom izvođenja nacionalne himne.
Doduše prigodno su izvješene zastave i stavljani vijenci, no, sve u svemu, bila je to jedna obična nedjelja u zemlji koju je mnogo više od "povijesnog datuma" zanimalo hoće li se smijenjeni trener reprezentacije ponovno baciti na svoj "core business" i popravljati televizore koji su polupani nakon izjednačujućeg gola Finaca. Ili, pak, u kakvom će se outfitu te večeri pojavitiMaja Šuput na "Super talentu".
Za reći pravo, Dan neovisnosti je obilježen baš kako spada. S malo podsjećanja na turističku sezonu u metropoli, uz pseudopovijesnu šlagersku hagiografiju "Od stoljeća sedmog", spomen na Vicinu "To je moja zemlja", malo folklornog humpa-cumpanja i rock-operu "Gubec beg"... Sve je to zamišljeno i odrađeno kao da smo jasno željeli pokazati golu istinu. Koja veli da je i naša neovisnost danas samo estradnog tipa.
Jer hrvatska puška – čak i doslovno – nije više (samo) na hrvatskom ramenu, a u hrvatskoj lisnici ionako odavno već nema ništa. Osim duga.
2014-04-12
Bez turizma bismo brzo pali na prosjački štap, zdravstvo i mirovinski sustav su pred kolapsom, proizvodnja je puzeća ili šepava, temeljite reforme – pa čak i ona školstva – uz postojeću partitokraciju ama baš nikad se neće ostvariti, nacija nikad nije bila podjeljenija, ni s manjim brojem zaposlenih, uz sveopću apatiju koja se raširila poput algi iz roda Caulerpa.
Ne treba biti ekonomist da bismo skontali kako bismo bez rasprodaje obiteljskog srebra, inozemnog zaduživanja i novca kojim se kupovao socijalni mir te – još i više – financirala nefunkcionalna država, odavno "prdnuli u rosu".
http://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/zona-sumraka/clanak/id/511297/jesmo-li-neovisni-ili-samo--slobodni
Ne treba biti ekonomist da bismo skontali kako bismo bez rasprodaje obiteljskog srebra, inozemnog zaduživanja i novca kojim se kupovao socijalni mir te – još i više – financirala nefunkcionalna država, odavno "prdnuli u rosu".
Jesmo li onda neovisni? Naravnoda nismo, ali smo zato – slobodni. Jer što reče Kris Kristofferson u "Me And Bobby McGee": "Freedom's just another word for nothin left to lose." A mi više doista nemamo što izgubiti.
http://www.slobodnadalmacija.hr/misljenja/zona-sumraka/clanak/id/511297/jesmo-li-neovisni-ili-samo--slobodni
2014-04-12
čardak efendija- Posts : 2106
2017-08-05
što god da jesmo,
tu smo gdje smo .....
.... ja sam odabrala život u Hrvatskoj - možda je bilo sreće pa nije bilo nužno i neophodno odlaziti u bijeli svijet trbuhom za kruhom.... a kad sve zbrojim i oduzmem moglo je biti i gore
Hrvatska je maća državica u kojoj svak svakoga zna, svak svakome nađe neku manu, pritišću nas tragovi prošlosti i 50 godina
jednovlašća, turbulentno okruženje ....
najviše od najvišeg me smeta i rastužuje što se dogodila kritična masa svih vrsta kriminalaca koji ju brzo i sigurno uništavaju.
tu smo gdje smo .....
.... ja sam odabrala život u Hrvatskoj - možda je bilo sreće pa nije bilo nužno i neophodno odlaziti u bijeli svijet trbuhom za kruhom.... a kad sve zbrojim i oduzmem moglo je biti i gore
Hrvatska je maća državica u kojoj svak svakoga zna, svak svakome nađe neku manu, pritišću nas tragovi prošlosti i 50 godina
najviše od najvišeg me smeta i rastužuje što se dogodila kritična masa svih vrsta kriminalaca koji ju brzo i sigurno uništavaju.
orion- Posts : 2287
2017-06-06
Jednovlašća je bilo stotinama godina,a ne samo 50.orion wrote: pritišću nas tragovi prošlosti i 50 godina
Okruženje nam je turbulentno od dolaska na ove prostore.
To i nisu neka opravdanja.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jastreb wrote:Jednovlašća je bilo stotinama godina,a ne samo 50.orion wrote: pritišću nas tragovi prošlosti i 50 godina
Okruženje nam je turbulentno od dolaska na ove prostore.
To i nisu neka opravdanja.
Ništa ne opravdavam, tek nabacano nabrajam .... za stanje svijesti i nastavno tome djelovanja velikog dijela našeg stanovništva nema opravdanja.
orion- Posts : 2287
2017-06-06
Očito je uvalio dva komada odjednom pa halucinira...čardak efendija wrote:tampon efendija
opet u agresiji
Odjednom je postao velikì borac za slobodu i neovisnost RH...
T.- Posts : 17552
2014-04-14
gadno se navukoTotenkopf wrote:Očito je uvalio dva komada odjednom pa halucinira...čardak efendija wrote:tampon efendija
opet u agresiji
Odjednom je postao velikì borac za slobodu i neovisnost RH...
treba da ide kod onog našeg
pravoslavnog popa što narkiće
i ostale leči sa lopatom preko leđa
Ja sam neovisan. Slobodan nisam, oženjen sam.
Similar topics
» Ponavljajte: mi smo slobodni
» Neovisni novinar Domagoj Margetic na korak do smrti
» Neovisni za Hrvatsku više nemaju klub u Zagrebu, Hasanbegović osnovao svoj
» Pukla emanicipacija u Splitu ; Sve se više traže slobodni stanovi , zlostavljane žene završavaju na ulici
» Jesmo li naivni statisti u globalnom igrokazu?
» Neovisni novinar Domagoj Margetic na korak do smrti
» Neovisni za Hrvatsku više nemaju klub u Zagrebu, Hasanbegović osnovao svoj
» Pukla emanicipacija u Splitu ; Sve se više traže slobodni stanovi , zlostavljane žene završavaju na ulici
» Jesmo li naivni statisti u globalnom igrokazu?
Page 1 of 1