ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku?

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Go down

Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku? Empty Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku?

Post by Serbinho-3 27/8/2017, 15:47

[size=30]Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku?[/size]
Kina je najambiciozniji geopolitički partner Grčke i to predstavlja veliku brigu za Evropsku uniju, piše Njujork tajms.

Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku? Imagejpeg

Pored ekonomskih posledica, o kojima možete pročitati na stranicama rubrike Biz, kineski novac ima i značajnu političku ulogu.
Grčka je prošle godine pomogla zaustavljanje zajedničke izjave EU o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru.
Vlasti u Atini su u junu blokirale izjavu EU kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Kini. Grčka se nekolio dana potom pobunila protiv strožih kontrola kineskih investicija u Evropi. 

Diplomatski stav Grčke nije prošao neprimećeno kod njenih evropskih partnera niti SAD. Brisel i Vašington su ranije strahovali da bi Grčka ekonomska ranjivost mogla da je učini lakom metom za Rusiju, zemlji koja je, po oceni Njujork tajma, oduvek želela da podeli Uniju. 

Umesto toga, Kinezi postaju sve snažniji strani "igrač" u Grčkoj, što se može posmatrati kao rezultat usresređenosti i strpljive diplomatije. 

Kineska brodska kompanija (COSCO), kompanija u državnom vlasništvu, 2016. godine preuzela je većinski deo grčke luke Pirej. 

Vlada u Pekingu smatra Pirej glavnom kapijom za kineski izvoz u južnu, istočnu i centralnu Evropu, ali i glavnim centrom za prekomorski transport preko i oko Sredozemnog mora. 

Kina želi da Pirej ima ključnu ulogu u velikom infrastrukturnom projektu "Jedan pojas, jedan put" - novom putu svile u Evropi, navodi američki list. 

Dok je Nemačka tretirala Grčku kao "delikventa" u Evrozoni, Kina je postala njihov najpouzdaniji prijatelj. 

"Dok su se Evropljani ponašali prema Grčkoj kao srednjovekovne pijavice, Kinezi su nastavljali da donose novac", rekao je član Sirize i poslanik u grčkom parlamentu Konstans Douzinas. 

Kina je već iskoristila svoje "političke mišiće" da ostavi veliki geopolitički trag u Africi i Južnoj Americi. 

Kako navodi Njujork tajms, Peking je godinama ulagao značajna sredstva u EU, svog najvećeg trgovinskog partnera, ali sada zabrinjava činjenica da Kina koristi svoju ekonomsku snagu za jačanje političkog uticaja u Evropi. 

Douzinas je rekao da Kina nikada nije direktno tražila od Grčke podršku za glasanje o stanju ljudskih prava u toj zemlji niti za druga osetljiva pitanja, mada su grčki zvaničnici več naveli da eksplicitni zahtevi nisu potrebni. 

Prema njegovim rečima, ako se nalazite na zemlji i jedna strana vas šamara, a druga vam pomaže, logično je kome ćete pomoći. 

EU strahuje zbog kineske kupovine u slučaju glasanja o izjavi kojom bi se osudilo kršenje ljudskih prava u toj zemlji, ali i potcenjivanje mogućnoti Unije da govori jednim glasom. 

Analitičari navode da Peking bira manje zemlje kojima je neophodan novac, poput Španije i Portugala, ali i drugih koje još pate od ekonomske krize, poput Mađarske u čiju železnicu Kina ulaže milione. List podseća da je Budimpešta takođe blokirala izjavu o kineskoj agresiji u Južnom kineskom moru. 

Oni naglašavaju da je veto grčkog premijera Aleksisa Ciprasa usledio nakon posete samitu u Kini u maju, gde su dve strane potpisale sporazume o više milijardi kineskih investicija u Grčku.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=08&dd=27&nav_category=1262&nav_id=1297386
Serbinho-3
Serbinho-3

2014-08-25

Back to top Go down

Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku? Empty Re: Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku?

Post by melkior 27/8/2017, 15:51

Serbinho-3 wrote:

Dok je Nemačka tretirala Grčku kao "delikventa" u Evrozoni, Kina je postala njihov najpouzdaniji prijatelj. 

"Dok su se Evropljani ponašali prema Grčkoj kao srednjovekovne pijavice, Kinezi su nastavljali da donose novac", rekao je član Sirize i poslanik u grčkom parlamentu Konstans Douzinas. 

melkior

2015-08-09

Back to top Go down

Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku? Empty Re: Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku?

Post by Serbinho-3 27/8/2017, 15:53

Ovaj nas Tarzan jos trci u istu a ispascemo Cita u celoj pricu.
Serbinho-3
Serbinho-3

2014-08-25

Back to top Go down

Post by Guest 27/8/2017, 15:54

posljedica Njemačkog neoliberalizma i politike štednje

komunistička Kina printa novac i kupuju sve, raste 7% godišnje na kredit

štedljiva EU propada, jer vjeruje da je potrošnja nemoralna

dug = njem. "schuld" = krivnja, grešnost

i tu je opet utjecaj kršćanske filozofije na propast zapada
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Kermit 27/8/2017, 15:57

Evropa općenito postaje ne 3. nego 4. razredni igrač
Kermit
Kermit

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Serbinho-3 27/8/2017, 15:57

Njujork tajms: Brisel u haosu – Kinezi su "oteli" Grčku? Imagejpeg
Serbinho-3
Serbinho-3

2014-08-25

Back to top Go down

Post by Guest 27/8/2017, 16:00

schuld f (plural schulden)

debt (money owed)
   blame; fault (responsibility for a mishap or mistake)
   guilt (state of having been found legally guilty)
   guilt; fault (condition of moral deficiency)

moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh

Mea culpa

meine Schuld, meine Schuld, meine große Schuld
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Antijunak 27/8/2017, 16:15

Grci će se sa sjetom sjećati europskog (njemačkog) gospodstva kad budu osjetili brutalnost kineskog gospodstva i kapitalizma.
Antijunak
Antijunak

2015-09-26

Back to top Go down

Post by Kermit 27/8/2017, 16:24

Antijunak wrote:Grci će se sa sjetom sjećati europskog (njemačkog) gospodstva kad budu osjetili brutalnost kineskog gospodstva i kapitalizma.
U biti EU i Švabe će se sjetiti jednog dana kako su lahko odjebali grke da isti budu trojanski konj kinezima
Kermit
Kermit

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Serbinho-3 27/8/2017, 16:44

EU prvo Turska ispade a uletese Rusi, zatim i Grcka, uleteo Brus Li.

Nema veze, slavili su ulazak Crne Gore u NATO.
Serbinho-3
Serbinho-3

2014-08-25

Back to top Go down

Post by Eroo 27/8/2017, 17:15

asilovski wrote:Evropa općenito postaje ne 3. nego 4. razredni igrač
A štaš, patimo se....šta bi mi bez vas, barem nam vi dođete da s nama podijelite ovu tugu. :D
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Eroo 27/8/2017, 17:16

Serbinho-3 wrote:EU prvo Turska ispade a uletese Rusi, zatim i Grcka, uleteo Brus Li.

Ahahahaha...šta bi mi bez Grčke i Turske. :^0
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by crvenkasti 27/8/2017, 17:18

Eroo wrote:
Serbinho-3 wrote:EU prvo Turska ispade a uletese Rusi, zatim i Grcka, uleteo Brus Li.

A mi smo, tko?
crvenkasti
crvenkasti

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Eroo 27/8/2017, 17:26

crvenkasti wrote:
Eroo wrote:

A mi smo, tko?
Nemam pojma. Nemate ni vi.
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by Serbinho-3 27/8/2017, 17:28

Eroo wrote:

Tek Crne Gore :cleanteeth
Serbinho-3
Serbinho-3

2014-08-25

Back to top Go down

Post by Eroo 27/8/2017, 17:29

Serbinho-3 wrote:
Eroo wrote:

Tek Crne Gore :cleanteeth
Crna Gora nam je došla ko kec na desetku, šta ne?
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by crvenkasti 27/8/2017, 17:32

Eroo wrote:
crvenkasti wrote:
Eroo wrote:

A mi smo, tko?

Mi smo Europa i Amerika, a oni su Rusi, Srbi i Kinezi. A sad su im pridružili i Grci i Turci.
Jesam li pogodio?
crvenkasti
crvenkasti

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Guest 27/8/2017, 17:50

crvenkasti wrote:
Eroo wrote:
crvenkasti wrote:
Eroo wrote:

A mi smo, tko?

Mi smo Europa i Amerika, a oni su Rusi, Srbi i Kinezi. A sad su im pridružili i Grci i Turci.
Jesam li pogodio?
Jesi..i nemoj se smijati..Imas da budes zabrinut.. Suspect
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Eroo 27/8/2017, 18:04

crvenkasti wrote:
Eroo wrote:
crvenkasti wrote:
Eroo wrote:

A mi smo, tko?

Jesam li pogodio?
Toplo, toplo...
Eroo
Eroo

2016-07-22

Back to top Go down

Post by pizzon2 27/8/2017, 21:03

kako ono rece,
srednjovekovne pijavice :))
pizzon2

2017-05-25

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Back to top

- Similar topics