Krajino,krvava haljino
Page 2 of 4
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Krajino,krvava haljino
kofein wrote:
Dule...
Zelenbaba. Gdje je ta primitivna budaletina sada?
Guest- Guest
jastreb wrote:Hehehe,Krajina je mrtva i učmala,pusta i monotona,ali ljeti se ovdje počinju događati izuzetno zanimljive stvari.
Mislim da će ova rubrika(ukoliko je Kic ili Horni ne izbrišu) vrvjeti od interesantnih događaja.
Sprema se nova traktorijada?
Guest- Guest
Jastrebe, uvijek trazis ravnotezu i tesko se suocavas s prosloscu :D
2014-04-12
slidingdoorsoperator wrote:kofein wrote:
Dule...
U Kanadi. Neće u Rusiju valjda bogati.... :)
Guest- Guest
Vuk se bavi prošlošću. Eto odmah kači nešto iz 90-tih. A ovaj drugi Zelenbabu.maggie13 wrote:Jastrebe, uvijek trazis ravnotezu i tesko se suocavas s prosloscu :D
A ja se bavim sadašnjošću. Znači Krajina danas.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
kofein wrote:slidingdoorsoperator wrote:
U Kanadi. Neće u Rusiju valjda bogati.... :)
Batali pravoslavlje i braću Ruse, važna je lova. :)
Guest- Guest
jastreb wrote:A ja se bavim sadašnjošću. Znači Krajina danas.
Ne postoji. Ukratko, baviš se ničim.
Guest- Guest
Bavim se interesantnim događajima koji se ljeti odvijaju na tim živopisnim područjima,a od kojih su neki u žiži zanimanja cjelokupne hrvatske javnosti. Primjerice događaji u Srbu,slidingdoorsoperator wrote:jastreb wrote:A ja se bavim sadašnjošću. Znači Krajina danas.
Ne postoji. Ukratko, baviš se ničim.
2014-04-22
Oni pace misle da su buducnostGnječ wrote:on teško vi ustaše nikako.
Ludaci
Poznati nogometaš Željko Janjanin preminuo je 21. jula u toplicama Lešće kod Generalskog Stola, dvadesetak kilometara udaljenim od Gornjih Dubrava gdje je nakon povratka iz Austrije živio s majkom. Neslužbeno se saznaje da je poznatog igrača, a kasnije i trenera, izdalo srce.
Željko i njegov mlađi brat Rajko (1956.) ponikli su u nogometnom klubu Karlovac, a njihov igrački kapacitet otkrio je poznati lovac na talente Branko Čavlović Čavlek. Iz Čavlekove škole ponikao je niz igrača, a među njima također braća Zvezdan i Boro Cvetković. Željko Janjanin je osim u NK Karlovcu igrao u Dinamu, Napretku iz Kruševca, Rijeci i austrijskom Leobenu. Nakon završetka igračke karijere, kao i brat posvetio se trenerskom pozivu, a stručnjaci kažu da ga je kao igrača krasila velika tehnika i profinjenost.
Pošto je selektor reprezentacije Srpskog narodnog vijeća, tj. momčadi srpske nacionalne manjine Zoran Čugalj našao trenerski angažman u Njemačkoj, na tom mjestu ga je trebao zamijeniti upravo Željko Janjanin. Nažalost, iznenadna smrt spriječila ga je u tome.
http://www.portalnovosti.com/in-memoriam-celjko-janjanin-1954-2017
Željko i njegov mlađi brat Rajko (1956.) ponikli su u nogometnom klubu Karlovac, a njihov igrački kapacitet otkrio je poznati lovac na talente Branko Čavlović Čavlek. Iz Čavlekove škole ponikao je niz igrača, a među njima također braća Zvezdan i Boro Cvetković. Željko Janjanin je osim u NK Karlovcu igrao u Dinamu, Napretku iz Kruševca, Rijeci i austrijskom Leobenu. Nakon završetka igračke karijere, kao i brat posvetio se trenerskom pozivu, a stručnjaci kažu da ga je kao igrača krasila velika tehnika i profinjenost.
Pošto je selektor reprezentacije Srpskog narodnog vijeća, tj. momčadi srpske nacionalne manjine Zoran Čugalj našao trenerski angažman u Njemačkoj, na tom mjestu ga je trebao zamijeniti upravo Željko Janjanin. Nažalost, iznenadna smrt spriječila ga je u tome.
http://www.portalnovosti.com/in-memoriam-celjko-janjanin-1954-2017
2014-04-22
E vid jastreba
Hoce ovo oglasi o umrlima ?
Hoce ovo oglasi o umrlima ?
jastreb wrote:U ovoj rubrici pratit ću vijesti i događaje na području nekadašnje Vojne krajine.
naslov je u najmanju ruku bombastičan ..... nije da sam se lagano scimala, al je blizu toga
orion- Posts : 2287
2017-06-06
jastreb wrote:Vuk se bavi prošlošću. Eto odmah kači nešto iz 90-tih. A ovaj drugi Zelenbabu.maggie13 wrote:Jastrebe, uvijek trazis ravnotezu i tesko se suocavas s prosloscu :D
A ja se bavim sadašnjošću. Znači Krajina danas.
Poprilično otužno područje ..... jedino što dobro ide je sječa drva.... granično područje sa Bosnom ora je za drvosječe - metar se vidi, deset se smrači pa posao cvate.....
2017-06-06
Radi se o staroj narodnoj pjesmi.orion wrote:jastreb wrote:U ovoj rubrici pratit ću vijesti i događaje na području nekadašnje Vojne krajine.
naslov je u najmanju ruku bombastičan ..... nije da sam se lagano scimala, al je blizu toga
Oj Krajino,krvava haljino
s krvi ručak, a s krvi večera,
Svak krvave žvače zalogaje...
2014-04-22
jastreb wrote:Radi se o staroj narodnoj pjesmi.orion wrote:jastreb wrote:U ovoj rubrici pratit ću vijesti i događaje na području nekadašnje Vojne krajine.
teške riječi na teškoj zemlji
2017-06-06
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/raspusta-se-kninski-hdz-uvijek-pred-oluju-ista-prica-1047740/
I JOŠ 4 ORGANIZACIJE+AAA -
RASPUŠTA SE KNINSKI HDZ! ‘Uvijek pred Oluju ista priča’
Autor: HinaPonedjeljak, 31. srpanj 2017. u 17:58
"Svaki put pred 'Oluju' netko diže temperaturu u Kninu, pa je tako i sada", kazala je Rimac.
Županijski odbor šibensko-kninskog HDZ-a donio je odluku o raspuštanju svojih ogranaka u Kninu, Pirovcu, Tribunju, Tisnom i Primoštenu gdje je ta stranka na lokalnim izborima polučila loš rezultat, potvrdio je u ponedjeljak njihov predsjednik Nediljko Dujić.
“Odluku smo donijeli na sjednici u srijedu i to sukladno predizbornom dogovoru da ćemo raspustiti sve organizacije koje na lokalnim izborima ne poluče dobar rezultat. Ovih pet organizacija o kojima je riječ nisu još raspuštene nego je pokrenut proces razrješenja njihovih predsjednika i odbora kako bi na njihovo mjesto došli povjerenici i u roku od šest mjeseci pripremili sve za održavanje izbora za nova vodstva”, rekao je Dujić.
Šefovi tih pet ogranaka, dodao je, još su u izbornoj noći dali svoj mandat na raspolaganje stranci.
“Vrlo su svjesni situacije i nitko od njih, pa ni predsjednica kninskog HDZ-a Josipa Rimac, ne protivi se postupku razrješenja”, kazao je Dujić.
Predsjednica kninskog HDZ-a Josipa Rimac, koja je nakon izbornog poraza dala svoj mandat na raspolaganje kninskom HDZ-u, što oni nisu prihvatili, izjavila je u ponedjeljak da čeka sljedeće korake Županijskog odbora te stranke.
“Svaki put pred ‘Oluju’ netko diže temperaturu u Kninu, pa je tako i sada, no navikla sam već na to. Statut HDZ-a je jasan i Županijski odbor može raspuštati gradske i općinske organizacije, a vjerojatno će dati i kakvo obrazloženje zašto nas raspuštaju i kada će dovesti povjerenika. Kako bilo, mi smo na sjednici Gradskog odbora napravili detaljnu analizu i raspravili to, a onda sam tom tijelu dala svoj mandat na raspolaganje smatrajući to moralnim i korektnim. No, oni moju ostavku nisu prihvatili i sada čekamo daljnje korake Županijskog odbora”, rekla je Josipa Rimac.
Medijske napise o preseljenju u Zagreb nije htjela komentirati.
“Očito svi o meni znaju bolje nego ja sama, ali na to sam već navikla. Čula sam dosta varijanti o sebi i svojim životnim aktivnostima, a valjda ću na kraju odabrati ono što za mene bude najbolje. Blago meni kad svi misle o meni, no ja bih se najradije malo odmarala”, rekla je bivša kninska gradonačelnica i direktorica kampanje HDZ-a u doba predsjednika Tomislava Karamarka.
Na pitanje hoće li se opet kandidirati za šeficu stranke u Kninu nakon raspuštanja kninskog HDZ-a, Rimac je poručila “neka procedura ide svojim tijekom” i da ne misli “izlijetati s izjavama prije vremena”.
“Hipotetski, mogu se kandidirati opet, ali neka procedura ide svojim tijekom. Ne trčim pred rudo i ne pada mi na pamet izlijetati s izjavama prije vremena. Vidjet ćete. Sada je najvažnije da imamo sjednicu Vlade u Kninu”, rekla je Josipa Rimac nakon što je objavljeno da šibensko-kninski HDZ-a kreće u raspuštanje kninskog HDZ-a kojem je ona na čelu, ali i općinskih organizacija u Tisnom, Primoštenu, Pirovcu i Tribunju.
I JOŠ 4 ORGANIZACIJE+AAA -
RASPUŠTA SE KNINSKI HDZ! ‘Uvijek pred Oluju ista priča’
"Svaki put pred 'Oluju' netko diže temperaturu u Kninu, pa je tako i sada", kazala je Rimac.
Županijski odbor šibensko-kninskog HDZ-a donio je odluku o raspuštanju svojih ogranaka u Kninu, Pirovcu, Tribunju, Tisnom i Primoštenu gdje je ta stranka na lokalnim izborima polučila loš rezultat, potvrdio je u ponedjeljak njihov predsjednik Nediljko Dujić.
“Odluku smo donijeli na sjednici u srijedu i to sukladno predizbornom dogovoru da ćemo raspustiti sve organizacije koje na lokalnim izborima ne poluče dobar rezultat. Ovih pet organizacija o kojima je riječ nisu još raspuštene nego je pokrenut proces razrješenja njihovih predsjednika i odbora kako bi na njihovo mjesto došli povjerenici i u roku od šest mjeseci pripremili sve za održavanje izbora za nova vodstva”, rekao je Dujić.
Šefovi tih pet ogranaka, dodao je, još su u izbornoj noći dali svoj mandat na raspolaganje stranci.
“Vrlo su svjesni situacije i nitko od njih, pa ni predsjednica kninskog HDZ-a Josipa Rimac, ne protivi se postupku razrješenja”, kazao je Dujić.
Predsjednica kninskog HDZ-a Josipa Rimac, koja je nakon izbornog poraza dala svoj mandat na raspolaganje kninskom HDZ-u, što oni nisu prihvatili, izjavila je u ponedjeljak da čeka sljedeće korake Županijskog odbora te stranke.
“Svaki put pred ‘Oluju’ netko diže temperaturu u Kninu, pa je tako i sada, no navikla sam već na to. Statut HDZ-a je jasan i Županijski odbor može raspuštati gradske i općinske organizacije, a vjerojatno će dati i kakvo obrazloženje zašto nas raspuštaju i kada će dovesti povjerenika. Kako bilo, mi smo na sjednici Gradskog odbora napravili detaljnu analizu i raspravili to, a onda sam tom tijelu dala svoj mandat na raspolaganje smatrajući to moralnim i korektnim. No, oni moju ostavku nisu prihvatili i sada čekamo daljnje korake Županijskog odbora”, rekla je Josipa Rimac.
Medijske napise o preseljenju u Zagreb nije htjela komentirati.
“Očito svi o meni znaju bolje nego ja sama, ali na to sam već navikla. Čula sam dosta varijanti o sebi i svojim životnim aktivnostima, a valjda ću na kraju odabrati ono što za mene bude najbolje. Blago meni kad svi misle o meni, no ja bih se najradije malo odmarala”, rekla je bivša kninska gradonačelnica i direktorica kampanje HDZ-a u doba predsjednika Tomislava Karamarka.
Na pitanje hoće li se opet kandidirati za šeficu stranke u Kninu nakon raspuštanja kninskog HDZ-a, Rimac je poručila “neka procedura ide svojim tijekom” i da ne misli “izlijetati s izjavama prije vremena”.
“Hipotetski, mogu se kandidirati opet, ali neka procedura ide svojim tijekom. Ne trčim pred rudo i ne pada mi na pamet izlijetati s izjavama prije vremena. Vidjet ćete. Sada je najvažnije da imamo sjednicu Vlade u Kninu”, rekla je Josipa Rimac nakon što je objavljeno da šibensko-kninski HDZ-a kreće u raspuštanje kninskog HDZ-a kojem je ona na čelu, ali i općinskih organizacija u Tisnom, Primoštenu, Pirovcu i Tribunju.
2014-04-22
jastreb wrote:Radi se o staroj narodnoj pjesmi.orion wrote:jastreb wrote:U ovoj rubrici pratit ću vijesti i događaje na području nekadašnje Vojne krajine.
mislim da si malo falio u opjevavanju tebi neprežaljene tzv. SAO Krajine:
Prepoznali su te karakteristike razni vladari koji su kroz vijekove koristili snagu i hrabrost krajiškog čovjeka protkanu sa velikom naivnošću, pa su ih slali u razne borbe i ratove za odbranu tuđih ciljeva ( rijetko su kad Krajišnici ginuli za svoje ciljeve, izuzetak je zadnji rat ) . U Osmanskom Crastvu bili su izuzetno cijenjeni ratnici i zbog svoje odanosti i hrabrosti slati su u najisturenije dijelove Carstva radi odbrane istog. O svemu tome svjedoče i stihovi:
Oj, Krajino krvava haljino,
krvav bio ko te zavrgao
Ovaka je krvava Krajina,
Svak krvave žvače zalogaje,
nikad b'jela danka za odmorka.
krvav bio ko te zavrgao
Ovaka je krvava Krajina,
Svak krvave žvače zalogaje,
nikad b'jela danka za odmorka.
Zbilja ima nešto posebno u krajiškim ljudima, nešto nevidljivo ljudskom oku ali „opipljivo“ srcu. Kao što smo i utvrdili u onom našem razgovoru pismenim putem, okovani su Krajišnici, tvrdom Muhammedanskom vjerom, od glave do pete.
Osim u vjeru koju su naslijedili od svojih predaka, čvrsto vjeruju u svoje stavove i svoje nepogrješivo mišljenje, rijetko kad Krajišnici razmišljaju srcem, većinom ih vodi razum. Čudni su to ljudi, izvana tvrdi, hladni, daleki, a unutar svoja četiri zida osjećajni, pažljivi, milostivi… To su oni ljudu koji kad se kući vraćaju s posla ma kako on težak i naporan bio, djeci nose poneki slatkiš a suprugama osmijeh, to su oni ljudi koji na pogreške ukazuju na pomalo neobičan način, lijepom riječju a ne galamom, vikom, udaranjem . Na prvom mjestu im je porodica a sve drugo pada u drugi plan.
To su oni ljudi koji se vesele i tuđem veselju, koji tuguju nad tuđom tragedijom… Osjećaju i suosjećaju ali to teško pokazuju. Poštuju tuđe i ne diraju u tuđe sve dok se i njihovo poštuje i ne dira. U suprotnom možete se naći u neobranom grožđu, jer kad se dirne ili povrijedi ponos Krajišnika kao da si dirnuo u osinje gnijezdo, žalci peckaju na sve strane i ne znaš šta bi prije zaštitio, ili glavu ili srce…
http://radio-krajina.com/sta-je-krajina-ko-su-kakvi-su-krajisnici/
Guest- Guest
Ne pričamo o toj Krajini ,niti o tim Krajišnicima. Krajina je širok pojam.metilda wrote: okovani su Krajišnici, tvrdom Muhammedanskom vjerom, od glave do pete.
Govorimo o vojnoj krajini,gdje su ljudi bili okovani svim i svačim,samo ne "tvrdom Muhamedovom vjerom". Ovdje vidim svojevrsne natruhe cvjećarstva i hasanbegovštine.
2014-04-22
ma krajina kao povijesni pojam...prakticno je bilo leglo hajducije i bezakonja...ako cemo realno..jebote cestarinu,mostarinu naplacivali 'hajduci' i vec tada lokalni 'serifi'...no tako nije bilo u vojnim krajinama u zapadnoj slavoniji ili krajini između kupe i une..gdje je ipak austrija imala veci utjecaj i shodno tome gradovi pa i manja mjesta su bili malo razvijeniji i uljuđeniji..za razliku od licke,bosanske krajine i dalmatinske zagore...gdje mlecici nisu imali hrabrosti dublje uci nego se zadrzavali vecinom uz obalu..tek ulaskom napoleona i francuske vojske..neki dijelovi tih krajina poprimaju modernije obrise..
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
evo zanimljivog putopisa kad je car franjo I 1818 godine posjetio Vrliku i taj dio krajine..zanimljivo stivo
http://www.vrlika.hr/index.php/grad-vrlika/povijest/item/276-car-franjo-i-u-hrvatskoj-1818-godine
http://www.vrlika.hr/index.php/grad-vrlika/povijest/item/276-car-franjo-i-u-hrvatskoj-1818-godine
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» “Krvava Gina” postaje direktorica CIA-e
» Krvava Zlatica teče kroz Zvornik
» ekscesi kršćanstva - Krvava Povijest Crkve.
» Krvava Zlatica teče kroz Zvornik
» ekscesi kršćanstva - Krvava Povijest Crkve.
Page 2 of 4