Index i bankari razočarani jer im mladi Hrvati ne vjeruju
Page 3 of 4
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Index i bankari razočarani jer im mladi Hrvati ne vjeruju
....nije mi jasno kako banka može stvorit novac...jednostavno na svoj račun ili gdje već, doda jednu ili dve nule? Kako?asilovski wrote:
to je tako bilo, međutim sada je ovo što deda priča
guma_1- Posts : 431
2015-09-02
asilovski wrote:
Degenerik par excellance
Metak.Celo. Nema rasprave.
darth_vader-
2014-04-17
guglaj fractional reserve bankingguma_1 wrote:....nije mi jasno kako banka može stvorit novac...jednostavno na svoj račun ili gdje već, doda jednu ili dve nule? Kako?asilovski wrote:
2014-04-16
guma_1 wrote:
...banka stvara novi novac....kako? Iz zraka? Ako se "stvara" novac, raste inflacija...ili? Ne znam, pa pitam...
napiše ti na raču da imaš 10.000kn, s druge strane ti napiše da duguješ 10.000
stvorili su novih 10.000 tako što su stvorili i dug
10-10 je 0, pa je računovodstveno stanje nepromjenjeno
kad vraćaš kredit novac nestaje jednako kao što nestaje i dug, a kad dižeš kredit količina novca se povećava
Guest- Guest
aben wrote:guglaj fractional reserve bankingguma_1 wrote:....nije mi jasno kako banka može stvorit novac...jednostavno na svoj račun ili gdje već, doda jednu ili dve nule? Kako?asilovski wrote:
to nije frakcijsko rezervno bankarstvo, tamo imaš multiplikaciju novca
frakcijsko rezervno bankarstvo se nigdje ne koristi i nije se nikad koristilo zato što je nemoguće imati multiplikaciju sa dvostrukim knjigovodstvom u biznisu
to je samo teoretski model koji nema primjenu u praksi
Guest- Guest
marcellus wrote:razliku sam ti objasnio, dakle kreditna kartica - kupuješ sad a platit ćeš kasnije, na računu
debitna kartica - odmah ti se skida s računa u banci
revolving kartica - vječno si dužan banci
A zajedničko im je svima da ih čim prije treba škarama precvikati...
darth_vader-
2014-04-17
A kad rikneš, nosiš sve zlato sa sobom :DEva_ wrote:Jedan učenik citirao je 'staru židovsku' prema kojoj je vlasništvo najsigurnije ako je jedna trećina u gotovini, trećina u zlatu, a trećina u nekretninama.
i mali dodatak, od svakog prihoda 10% se štedi.
Oh_Femder- Posts : 4103
2016-11-08
....daj nemoj me jebat....po čemu oni mogu meni napisat da sam ja njima dužan 10 soma kuna? Od kud im pravo? Ako imam u banci 10 soma ojra oročeno, po tvojem sam im automatski dužan 10 soma ojra?Srećko wrote:guma_1 wrote:
...banka stvara novi novac....kako? Iz zraka? Ako se "stvara" novac, raste inflacija...ili? Ne znam, pa pitam...
napiše ti na raču da imaš 10.000kn, s druge strane ti napiše da duguješ 10.000
stvorili su novih 10.000 tako što su stvorili i dug
10-10 je 0, pa je računovodstveno stanje nepromjenjeno
kad vraćaš kredit novac nestaje jednako kao što nestaje i dug, a kad dižeš kredit količina novca se povećava
2015-09-02
dokaz da nema frakcijskog rezervnog bankarstva je npr. QE program, snižavanje obveznih rezervi i niskih kamata
da je ta teorija točna došlo bi do hiperinflacije kako su i predviđali, jer se multiplikator povećao višestruko
da je ta teorija točna došlo bi do hiperinflacije kako su i predviđali, jer se multiplikator povećao višestruko
Guest- Guest
guma_1 wrote:Ako imam u banci 10 soma ojra oročeno, po tvojem sam im automatski dužan 10 soma ojra?
nisi ti, ti imaš novac na računu bez duga, dužan je netko drugi u sustavu, država, ili npr. netko tko je digao kredit u eurima da kupi stan..., ti euri su na kraju završili kod tebe na štednji
npr. ako tražiš da se smanji javni dug države to znači da tražiš da se smanji tvoja štednja, jer taj dug se može smanjiti jedino ako ti svoju štednju potrošiš i da te država pri tome oporezuje
Guest- Guest
dedalose, svako kreditiranje do mire di ne moreš isplotiti svu stednju je frakcijsko bankarstvo.Srećko wrote:aben wrote:guglaj fractional reserve bankingguma_1 wrote:....nije mi jasno kako banka može stvorit novac...jednostavno na svoj račun ili gdje već, doda jednu ili dve nule? Kako?asilovski wrote:
to nije frakcijsko rezervno bankarstvo, tamo imaš multiplikaciju novca
frakcijsko rezervno bankarstvo se nigdje ne koristi i nije se nikad koristilo zato što je nemoguće imati multiplikaciju sa dvostrukim knjigovodstvom u biznisu
to je samo teoretski model koji nema primjenu u praksi
2014-04-16
sva štednja se može isplatiti, niti 1 kuna štednje nije dana u kreditaben wrote:
dedalose, svako kreditiranje do mire di ne moreš isplotiti svu stednju je frakcijsko bankarstvo.
dapače kredit stvara novac za štednju i rast BDPa
zato to nije frakcijsko rezervno bankarstvo, frakcijsko rezervno b. je model za ekonomiju sa zlatnim standardom, kad se svima ne može zlato isplatiti jer ima više novca nego zlata
a mi imamo fiat sustav
tako ta vi libertarijanci ne znate ni u kojem stoljeću živite, a kamoli koji je monetarni sustav na snazi, zaostali ste vremenski na kaubojima, konjskim zapragama i zlatu, a mi smo danas u 21. stoljeću na plastičnik karticama i fiat digitalnom novcu koji se tiska tipkanjem brojki na tastaturi računala
Guest- Guest
...jebamepas ak i ti sam kužiš kaj pišeš....ti si pravi političar.....malo bi se jebo, malo bi se ljubio.....Srećko wrote:guma_1 wrote:Ako imam u banci 10 soma ojra oročeno, po tvojem sam im automatski dužan 10 soma ojra?
nisi ti, ti imaš novac na računu bez duga, dužan je netko drugi u sustavu, država, ili npr. netko tko je digao kredit u eurima da kupi stan..., ti euri su na kraju završili kod tebe na štednji
npr. ako tražiš da se smanji javni dug države to znači da tražiš da se smanji tvoja štednja, jer taj dug se može smanjiti jedino ako ti svoju štednju potrošiš i da te država pri tome oporezuje
2015-09-02
guma_1 wrote:...jebamepas ak i ti sam kužiš kaj pišeš....ti si pravi političar.....malo bi se jebo, malo bi se ljubio.....Srećko wrote:guma_1 wrote:Ako imam u banci 10 soma ojra oročeno, po tvojem sam im automatski dužan 10 soma ojra?
ako ti imaš ušteđevinu, netko drugi ima kredit
ako ti imaš kredit, Todorić ima ušteđevinu...
nema novca bez kredita danas
Guest- Guest
...pa koj kurac kompliciraš onda! O tome ti ja pričam od početka jebate....Srećko wrote:
ako ti imaš ušteđevinu, netko drugi ima kredit
ako ti imaš kredit, Todorić ima ušteđevinu...
nema novca bez kredita danas
2015-09-02
https://en.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking
Sir Mervyn King, former Governor of the Bank of England said "Textbooks assume that money is exogenous"... "In the United Kingdom, money is endogenous".
https://en.wikipedia.org/wiki/Endogenous_money
Glenn Stevens, governor of the Reserve Bank of Australia, said of the "money multiplier", "most practitioners find it to be a pretty unsatisfactory description of how the monetary and credit system actually works."
Lord Adair Turner, formerly the UK's chief financial regulator, said "Banks do not, as too many textbooks still suggest, take deposits of existing money from savers and lend it out to borrowers: they create credit and money ex nihilo – extending a loan to the borrower and simultaneously crediting the borrower’s money account".
Former Deputy Governor of the Bank of Canada William White said "Some decades ago, the academic literature would have emphasised the importance of the reserves supplied by the central bank to the banking system, and the implications (via the money multiplier) for the growth of money and credit. Today, it is more broadly understood that no industrial country conducts policy in this way under normal circumstances."
Fractional-reserve banking Criticisms
Sir Mervyn King, former Governor of the Bank of England said "Textbooks assume that money is exogenous"... "In the United Kingdom, money is endogenous".
https://en.wikipedia.org/wiki/Endogenous_money
Glenn Stevens, governor of the Reserve Bank of Australia, said of the "money multiplier", "most practitioners find it to be a pretty unsatisfactory description of how the monetary and credit system actually works."
Lord Adair Turner, formerly the UK's chief financial regulator, said "Banks do not, as too many textbooks still suggest, take deposits of existing money from savers and lend it out to borrowers: they create credit and money ex nihilo – extending a loan to the borrower and simultaneously crediting the borrower’s money account".
Former Deputy Governor of the Bank of Canada William White said "Some decades ago, the academic literature would have emphasised the importance of the reserves supplied by the central bank to the banking system, and the implications (via the money multiplier) for the growth of money and credit. Today, it is more broadly understood that no industrial country conducts policy in this way under normal circumstances."
Last edited by Srećko on 31/3/2017, 14:32; edited 1 time in total
Guest- Guest
...nisu oni upoznali našeg Vujčića.....nemaju pojma.... ;)
2015-09-02
Srećko wrote:Gnječ wrote:
Da, mene kreditira tvojim parama a tebe kreditira mojim parama. LOL!
Na kojem si ti ljepilu jebote? šta snifaš Bostik? Super Attack? ljepilo za tapete?
kreditni novac je ex nihilo, banka stvara novi novac, ne dira tvoj na štednji ili tekućem
https://en.wikipedia.org/wiki/Credit_theory_of_money
money equates to credit in a system based on fiat money, where all forms of money including cash can be considered as forms of credit money
deda opet si retardiran
marcellus wrote:
deda opet si retardiran
2015-09-02
ono ča je nekad bilo zloto, danas su novčanice.Srećko wrote:sva štednja se može isplatiti, niti 1 kuna štednje nije dana u kreditaben wrote:
dedalose, svako kreditiranje do mire di ne moreš isplotiti svu stednju je frakcijsko bankarstvo.
dapače kredit stvara novac za štednju i rast BDPa
zato to nije frakcijsko rezervno bankarstvo, frakcijsko rezervno b. je model za ekonomiju sa zlatnim standardom, kad se svima ne može zlato isplatiti jer ima više novca nego zlata
a mi imamo fiat sustav
tako ta vi libertarijanci ne znate ni u kojem stoljeću živite, a kamoli koji je monetarni sustav na snazi, zaostali ste vremenski na kaubojima, konjskim zapragama i zlatu, a mi smo danas u 21. stoljeću na plastičnik karticama i fiat digitalnom novcu koji se tiska tipkanjem brojki na tastaturi računala
da je to tako kako govoriš, banke ne bi uopće primale depozite, ča će in, osin da gubu šoldi.
2014-04-16
marcellus wrote:deda opet si retardiranSrećko wrote:
kreditni novac je ex nihilo, banka stvara novi novac, ne dira tvoj na štednji ili tekućem
https://en.wikipedia.org/wiki/Credit_theory_of_money
ja nemam problema s logaritmima, a još manje sa zbrajanjem i oduzimanjem
da znaš računati ne bi bio zbunjen
Guest- Guest
Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Mladi više vjeruju crkvi nego stariji.
» HRVATI IZ SUBOTICE RAZOČARANI
» ''PORAŽAVAJUĆE: Mladi vole autoritarizam, vjeruju da su veze i poznanstva ključni, a raste dubinski retrogradan uvjet za brak''
» Amerikanci razočarani: Živjet ćemo jednako dugo kao Hrvati
» Hrvati vise vjeruju svecenicima nego novinarima
» HRVATI IZ SUBOTICE RAZOČARANI
» ''PORAŽAVAJUĆE: Mladi vole autoritarizam, vjeruju da su veze i poznanstva ključni, a raste dubinski retrogradan uvjet za brak''
» Amerikanci razočarani: Živjet ćemo jednako dugo kao Hrvati
» Hrvati vise vjeruju svecenicima nego novinarima
Page 3 of 4