Srbija postaje centar za održavanje Gazela
Page 1 of 1
Srbija postaje centar za održavanje Gazela
„Moma“ postaje centar za održavanje Gazela
– Drugi deo ovog ugovora je važan sa aspekta industrijskog paketa. O tome je manje pisano a mislim da je jednako važno. Dakle dobiće se aspekt tehnologije za rešavanje dva problema, jednog starog i jednog novog. – započeo je Zrnić i nastavio:
– Stari problem je održavanje helikoptera Gazela. Mi trenutno imamo 45+ helikoptera Gazela, sa MUP-ovim to je 50+, region Zapadnog Balkana ima 70+ Gazela. Remontni zavod „Moma Stanojlović“ jedini u regiji ima kapacitet da održava taj helikopter ali smo se trenutno samo samoproglasili za to.
Za to mora neko drugi da nas proglasi, naravno. Taj neko drugi se obećao ovim ugovorom da će besplatno za nas da izvrši proces sertifikacije čak i do opremanja. Čak će se u „Momi“ proizvoditi i gumeno zaptivni materijal koji će nakon sertifikacije sam Erbas kupovati za sebe, na to su se obavezali. Ne smem zbog ugovora da vam govorim konkretne godišnje količine ali u evrima će biti veoma ozbiljne. Sad više strahujemo da li ćemo mi moći da ih toliko proizvedemo, ali polako.
Ugovorom je predviđen transfer tehnologije za održavanje H145 koji kao letelica apsolutno nema veze s bilo čim što Srbija trenutno ima u vazduhoplovstvu. Radi se o najsavremenijoj digitalnoj avionici koja zahteva veliku absorpcionu moć. Dogodiće se prilično velika dubina u transferu tehnologije. Kada imate neku malu flotu vi imate glavobolju do koje mere da investirate u dubinu uređaja, dokumentacije i svega što je potrebno za nivo nekog održavanja, na primer za T nivo.
Kad bude završena sertifikacija „Mome“ koja će se desiti krajem drugog kvartala 2018. godine on će od Erbasa da dobije ekskluzivitet za vršenje radova na takozvanim C2 pregledima posle 4000 sati i T2 nakon 12 godina vremenskog resursa na svim helikopterima Gazela uključujući i teritorije Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Obaveza Erbasa će biti da vrši promociju „Mome“ kao servisnog centra. Podsetiću da će „Moma“ biti treći centar van Nemačke i Francuske koji je Erbas sertifikovao za održavanje helikoptera. Ono što ja mogu reći je da se nadam da ćemo uspeti da iskoristimo tu veliku priliku. – rekao je Zrnić.
https://tangosix.rs/2017/20/03/novi-detalji-ugovora-sa-erbasom-moma-stanojlovic-bice-servisni-centar-regije-za-gazele-uskoro-konkurs-za-zanavljanje-kadra/
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Similar topics
» I Srbija se buni,Vulin:Srbija ne može primiti neograničen broj izbjeglica i neće biti prihvatni centar'
» SIPA (BiH): "BiH postaje glavni centar za islamske ekstremiste"
» Djuro Djakovic postaje strateski centar NATO-a
» Luka Ploče postaje glavni centar za naftu i plin
» Beograd postaje tehnološki centar regiona, velike kompanije otvaraju investicije u oblasti telekomunikacija i IT-a
» SIPA (BiH): "BiH postaje glavni centar za islamske ekstremiste"
» Djuro Djakovic postaje strateski centar NATO-a
» Luka Ploče postaje glavni centar za naftu i plin
» Beograd postaje tehnološki centar regiona, velike kompanije otvaraju investicije u oblasti telekomunikacija i IT-a
Page 1 of 1