Split - glavni grad turbo-folka
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Split - glavni grad turbo-folka
Split - glavni grad turbo-folka: Hrvati odlepili, gradom se ore srpski narodnjaci
Split je postao centar narodne muzike
Godinama unazad kod nas u Srbiji gostuju hrvatske pevačke zvezde, a i naša kinematografija je vrlo otvorena za glumce iz susedstva. Međutim, da li je tako i sa druge strane?
HRVATI REKLI KOJU MUZIKU SLUŠAJU: Volimo Tompsona, a od narodnjaka ni Cecu ni Karleušu već… (VIDEO)
Hrvatska se godinama branila od takozvanih “cajki” i nisu želeli da priznaju da ih, ipak, baš vole. Poznato je da naša zemlja prednjači sa listom narodnjaka, barem kada su zemlje bivše Jugoslavije u pitanju. Naši pevači gostuju svuda gde imaju publiku, pa tako i u Hrvatskoj.
Na Slobodnoj Dalmaciji, pojavio se ovaj tekst, a mi vam ga prenosimo:
– Jedan od najlepših klubova u Splitsko-dalmatinskoj županiji bio je Imperium u splitskoj luci. Otvoren je u rano proleće pre četiri godine, romantičnim koncertom Olivera Dragojevića, da bi ubrzo taj reprezentativni prostor počela da napušta romantika, a nastanjuje “dinamika”.
Foto: Wikipedia/DIREKTOR
Usledio je, naime, pop-folk koncert Željka Bebeka, a uskoro se zvuk u Imperiumu još više “stvrdnuo” i zaređali su koncertni nastupi folk-pevača iz susedstva.
Pomno arhitektonski dizajniran enterijer neizbežno je okrenut zvucima folkera koji čak nisu ni na A-listi popularnosti među poklonicima. Klub je lagano tonuo u treš i dugove, da bi ga nakon hibernacije od neke dve godine zatvorila Poreska inspekcija.
Folk-muzika u Splitu imala je druge svoje oaze. Jedna od najtvrdokornijih bio je opskurni Paganini, kultni splitski klub osamdesetih godina, koji je postao striptiz-oaza “Dolls”.
Foto: Telegraf
Memljivi vonj atomskog skloništa pretvorenog u klub koji je odavno izgubio stari sjaj bio je najprivlačniji onima koji “urlanje pevaljke na mukama” vole da čuju kada se sve drugo pozatvara, posle pet-šest ujutru.
“Veseli” repertoar
Ipak, folk nije ostao rezervisan samo za “after fajront partije”, nego se sve više domaćio i, na kraju, odomaćio. Kada je u prošle godine turbofolk pevač iz Crne Gore, sa adresom u Beogradu, Boban Rajović uspeo da napuni “Spaladium Arenu”, na noge su se digli psiholozi, sociolozi i novinari koji su slučaj analizirali na nivou fenomena.
Zapravo, činjenica je sledeća: Split je “folk-frendli” grad, a taj je muzički pravac postao je mejnstrim dobrog dela mladih.
Foto: A. Nalbantjan
Klub “Chaos” na Gripama ove je godine mesto u kojem se traži karta više za Radu Manojlović, Anu Bekutu, Sandru Afriku, a proteklog vikenda je ugostio i “posrnulog umjetnika” i – budimo realni – nikad traženijeg na tržištu, danas pop-folk izvođača Acu Lukasa iz Beograda.
(Telegraf.rs)
Guest- Guest
Re: Split - glavni grad turbo-folka
ovo je istina...na zalost gleda se samo kako da se lova obrne...
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Prema jednom istraživanju, koje je sprovedeno u šest primorskih gradova u Hrvatskoj, pokazalo se da mladi u Zadru više vole narodnjake i Tompsona nego knjige i pozorište.
http://www.telegraf.rs/vesti/2191684-hrvati-rekli-koju-muziku-slusaju-volimo-tompsona-a-od-narodnjaka-ni-cecu-ni-karleusu-vec-vide
http://www.telegraf.rs/vesti/2191684-hrvati-rekli-koju-muziku-slusaju-volimo-tompsona-a-od-narodnjaka-ni-cecu-ni-karleusu-vec-vide
Guest- Guest
"Split je “folk-frendli” grad, a taj je muzički pravac postao je mejnstrim dobrog dela mladih."
ne trebaju tu psiholozi ni analitičari. seljačine danas drmaju, kod njih je lova i njihova se glazba vrti. mamić je recimo primjer uspješnog poduzetnog čovjeka u hrvata. jebote, meni susjeda priča ekavicom, cajke joj isprale mozak. prije 15,20 godina kada je onaj brko s crnim šeširom dolazio na koncert u kaštela dogodio se narodni ustanak, tada je bila sramota to slušati.
ne trebaju tu psiholozi ni analitičari. seljačine danas drmaju, kod njih je lova i njihova se glazba vrti. mamić je recimo primjer uspješnog poduzetnog čovjeka u hrvata. jebote, meni susjeda priča ekavicom, cajke joj isprale mozak. prije 15,20 godina kada je onaj brko s crnim šeširom dolazio na koncert u kaštela dogodio se narodni ustanak, tada je bila sramota to slušati.
split je postao kurcina od grada...i doista sve vise vjerujem da ce kerum biti najuspjesniji gradonacelnik..bar unazad 20 godina...ako nista drugo bar je nesto gradio...pod baldasarom grad je otisao tri koraka natrag
2015-09-08
pizzon wrote:Split je postao centar narodne muzike
Pa zbog toga tolika količina nasilja u Splitu, jer je takva... hm, glazba intrizično agresivna, budi u ljudima njihove najgore osobine. Tučnjave, paljevine automobila, obračuni narko dilera i bandi...
Riješenje?
Praktički ako ne baš zabraniti, a ono svakako značajno obeshrabriti rad takvim izvođačima, njihovim menadžerima i prostorima u kojima izvode tu svoju... hm, glazbu.
Međutim, ima ta agresivnost i svoju bolju stranu.
Naime, uvijek dobro dođe u ratnim sukobima za kakve je jasno da će se relativno skoro dogoditi na ovim prostorima.
Dakle, nije ni ovaj vrag baš toliko crn kako se to može zaključiti na prvi pogled.
Guest- Guest
Hehe a baš nešto Yoda govorio da se situaciji smirila i da se ekipa više toliko ne loži na cajke :)
smirila se-...sad ne pale 10 auti dnevno nego devet i pol..catabbath wrote:Hehe a baš nešto Yoda govorio da se situaciji smirila i da se ekipa više toliko ne loži na cajke :)
2015-09-08
pizzon wrote:ova 1 liga
Muzika nije moj đir ali koka je prva liga
catabbath-
2015-08-22
To se lako rieši. U tim klubovima u vrieme konceratah postaviti bombe pa će odustati. Kad se čuje da dreči iz nekog stana, oderati rafalom.
Regoč wrote:To se lako rieši. U tim klubovima u vrieme konceratah postaviti bombe pa će odustati. Kad se čuje da dreči iz nekog stana, oderati rafalom.
Eh, samo šta su uživatelji cajka bolje naoružani od nrp. uživatelja hladnog pivi ili nedajbože Bacha i Mozarta :)
catabbath-
2015-08-22
pa, to, ona je 1 ligacatabbath wrote:pizzon wrote:ova 1 liga
Muzika nije moj đir ali koka je prva liga
Guest- Guest
Zato akcija mora biti promišljena.catabbath wrote:Regoč wrote:To se lako rieši. U tim klubovima u vrieme konceratah postaviti bombe pa će odustati. Kad se čuje da dreči iz nekog stana, oderati rafalom.
Eh, samo šta su uživatelji cajka bolje naoružani od nrp. uživatelja hladnog pivi ili nedajbože Bacha i Mozarta :)
Glavni grad bio i ostao ipak Zagreb...
darth_vader-
2014-04-17
prošla su ta vremena, srbi kao srbi pišu da napišu članke.catabbath wrote:Hehe a baš nešto Yoda govorio da se situaciji smirila i da se ekipa više toliko ne loži na cajke :)
ja kada sam izlazio vanka prije 10-15ak godina, tada je bila i brutalno jaka metal scena u splitu, imao si nekoliko metal bandova, čak i ja sam svirao malo gitaru, imao i cajkaše, čak je jedno vrijeme bio rat metalaca/punkera protiv cajkaša, sićam se kada svjedočio kako su ovi bili napali cajkaški klub..
zadnjih 10ak godina, nema više cajki, pa ni metala.. OK uleti neki band od Iron Mejdena do neke "pevaljke" i to je to, ali nije kao prije 10ak godina?
Recimo meni sestra je bila fan tih cajki, sada ona i ekipa i ostali, idu na ove "klape", zamjenili su cajke.. ne one stare klape , nego ove nove gdje ih mixaju sa modernom glazbom..
a drugi razlog je demografija, grad je bio puno mlađi prije 15godina -sićam se , srednja škola, suboa navečer, par lokacija gdje se izlazilo.. to je sve bilo dupkom puno ljudi.. najveća bura, nema frke , boca vina i adio.., pun kurac mladih je bilo, kako rekoh i cajkaški klubovi su bili dupkom puni (sada pitanje je da li radi uopće iti 1 od njih, a prije je njih 4-5 operiralo po gradu i non stop bili puni) a okupljalište metalaca i punkera i skinheadsa isto sve bilo puno ljudi .. nekada sa frendom bacim đir preko te lokacije sve pustinja.. a cajkaški klubovi ne postoje
rekao bih da je SPlit ostario, jer ono je bila generacija rođena 80tih , kada je bio dobar natalitet pa je bilo dosta mladih, pa je bilo i dosta "događanja" a ovo je generacija 90tih , kada je bio loš natalitet, + dodaj iseljavanje , iseljavaju se mladi, a u Splitu nema više useljavanja, i eto..
Guest- Guest
....jbg....ali sad mi je ne racunajuci sad ove kriminalen ispade...nekako postao mirniji...izgubio s eonaj temperament..cak ni ljeti nema onog susura navecer ili preko dana kada bi sve zvucalo od govora,dovikivanja,glasnih razgovora...Pinochet wrote:prošla su ta vremena, srbi kao srbi pišu da napišu članke.catabbath wrote:Hehe a baš nešto Yoda govorio da se situaciji smirila i da se ekipa više toliko ne loži na cajke :)
ja kada sam izlazio vanka prije 10-15ak godina, tada je bila i brutalno jaka metal scena u splitu, imao si nekoliko metal bandova, čak i ja sam svirao malo gitaru, imao i cajkaše, čak je jedno vrijeme bio rat metalaca/punkera protiv cajkaša, sićam se kada svjedočio kako su ovi bili napali cajkaški klub..
zadnjih 10ak godina, nema više cajki, pa ni metala.. OK uleti neki band od Iron Mejdena do neke "pevaljke" i to je to, ali nije kao prije 10ak godina?
Recimo meni sestra je bila fan tih cajki, sada ona i ekipa i ostali, idu na ove "klape", zamjenili su cajke.. ne one stare klape , nego ove nove gdje ih mixaju sa modernom glazbom..
a drugi razlog je demografija, grad je bio puno mlađi prije 15godina, pun kurac mladih je bilo, kako rekoh cajkaški klubovi su bili dupkom puni (sada pitanje je da li radi uopće iti 1 od njih, a prije je njih 4-5 operiralo po gradu i non stop bili puni) a okupljalište metalaca i punkera i skinheadsa isto sve bilo puno ljudi .. nekada sa frendom bacim đir preko te lokacije sve pustinja..
rekao bih da je SPlit ostario, jer ono je bila generacija rođena 80tih , kada je bio dobar natalitet pa je bilo dosta mladih, pa je bilo i dosta "događanja" a ovo je generacija 90tih , kada je bio loš natalitet, + dodaj iseljavanje , iseljavaju se mladi, a u Splitu nema više useljavanja, i eto..
2015-09-08
ne misat politiku i zabavu.jedini preduvijet za glazbenike iz srbistana,prije pocetka koncerta,kleknut i molit za oprost za sve sto su im zemljaci pocinili 90ih...
max123- Posts : 2853
2015-10-28
vuksadinare wrote:....jbg....ali sad mi je ne racunajuci sad ove kriminalen ispade...nekako postao mirniji...izgubio s eonaj temperament..cak ni ljeti nema onog susura navecer ili preko dana kada bi sve zvucalo od govora,dovikivanja,glasnih razgovora...Pinochet wrote:prošla su ta vremena, srbi kao srbi pišu da napišu članke.catabbath wrote:Hehe a baš nešto Yoda govorio da se situaciji smirila i da se ekipa više toliko ne loži na cajke :)
a drugi razlog je demografija, grad je bio puno mlađi prije 15godina, pun kurac mladih je bilo, kako rekoh cajkaški klubovi su bili dupkom puni (sada pitanje je da li radi uopće iti 1 od njih, a prije je njih 4-5 operiralo po gradu i non stop bili puni) a okupljalište metalaca i punkera i skinheadsa isto sve bilo puno ljudi .. nekada sa frendom bacim đir preko te lokacije sve pustinja..
grad stari, Hrvatska stari i izumire i iseljava se.. a onda ja izlazia tako u metal scenu 2000tih, i susreo bih starije ljude, i govorili da je scena nakon rata, 90tih bila još žeća, još mladih itd..
smanjuje se broj stanovnika, mlađe generacije su sve manje i manje, a hrpa njih se iseljava.. grad stari.. Split je još dobar(drži nas turizam) kakav je Osijek ili Rijeka, Osijek je propao totalno..
pretpostavljam da se jedino nešto dešava u ZGu, tu se ima para, a tu se i naseljava i ostatka države..
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Život i gospodarstvo se sele na Jadran, treba li Split biti glavni grad!?
» Zagreb-glavni grad BiH
» Erdogan : Jeruzalem je glavni grad muslimana
» Izrael bombardira glavni grad Sirije , part 666
» Zašto je Zagreb vukojebina a ne glavni grad i metropola
» Zagreb-glavni grad BiH
» Erdogan : Jeruzalem je glavni grad muslimana
» Izrael bombardira glavni grad Sirije , part 666
» Zašto je Zagreb vukojebina a ne glavni grad i metropola
Page 1 of 2