POSLE ČOKOLADICE, STIŽE ĐUVEČ Srpski specijalitet na meniju hrvatskih vojnika
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
POSLE ČOKOLADICE, STIŽE ĐUVEČ Srpski specijalitet na meniju hrvatskih vojnika
[size=29]POSLE ČOKOLADICE, STIŽE ĐUVEČ Srpski specijalitet na meniju hrvatskih vojnika
24sata.hr | 28. 12. 2016 - 14:33h
| Komentara: 7
[/size]
Nakon "Čokogejta", Hrvatsku potresa nova afera. Sada je u pitanju srpski đuveč, koji se služi vojnicima hrvatske armije.
Tweet
[url=viber://forward?text=Pro%C4%8Ditaj%3A http%3A%2F%2Fwww.blic.rs%2Fvesti%2Fsvet%2Fposle-cokoladice-stize-djuvec-srpski-specijalitet-na-meniju-hrvatskih-vojnika%2Feesdxyf]Share[/url]
Sagovornik portala "24sata.hr" ne može da se načudi da se od tolikog Jadrana sardine za Hrvatsku vojsku uvoze iz Mađarske, a uz kampanju “Kupujmo hrvatsko” đuveč stiže iz Srbije. Kaže da razlozi njegova očaja ne leže u nekom nacionalizmu, nego su sasvim racionalni i zdravorazumski.
- Naše fabrike sardina godinama su propadale. U Hrvatskoj je neobrađeno više od milion hektara zemljišta, a svake godine takvih je neobrađenih parcela sve više. Iz Slavonije, bogom dane zemlje za poljoprivredu, mediji svakodnevno izveštavaju o autobusima punim mladih ljudi koji odlaze u Nemačku jer nemaju posla i nemaju od čega da žive - kaže ovaj vojni zvaničnik.
Konzerve s đuvečom iz Srbije hrvatskoj vojsci prodaje kompanija AIPK, a tu kompaniju vode članovi porodice Marinović, na čelu sa Zoranom Marinovićem, dugogodišnjim preduzetnikom i profesorom matematike i fizike, i njegovom suprugom Željkom, inače pevačicom duhovne muzike. Željka je za svoje albume dobila i Porina za duhovnu muziku, i objavila ih je četiri.
Ministarstvo obrane RH propisalo je kakve kalorijske, tehnološke i nutricionističke uslove svaka namirnica ili obrok moraju da zadovolje. Međutim, MORH nema uticaja gde i od koga pružatelji usluga, a među njima je i trgovačko društvo Pleter, nabavljaju te namirnice", stoji u odgovoru. Osim srpskog đuveča i mađarskih sardina, hrvatska vojska može da se počasti i makedonskim ajvarom.
- Hrvatska poljoprivreda je uništena, a uvoz iz Srbije i Makedonije je najkvalitetniji. Njihova zemljišta su ekološki čista, bez pesticida, nemaju GMO hranu i njihove namirnice ulaze u kategoriju zdrave hrane - objašnjavaju u AIPK te nastavljaju:
Monopol je najveći problem ove države. Uz to, država štedi i javnom nabavom traže se najjeftinije cene i najkvalitetniji proizvodi, a njih je u toj kategoriji životnih namirnica najlakše naći baš u ove dve zemlje.
http://www.blic.rs/vesti/svet/posle-cokoladice-stize-djuvec-srpski-specijalitet-na-meniju-hrvatskih-vojnika/eesdxyf
24sata.hr | 28. 12. 2016 - 14:33h
| Komentara: 7
[/size]
Nakon "Čokogejta", Hrvatsku potresa nova afera. Sada je u pitanju srpski đuveč, koji se služi vojnicima hrvatske armije.
Tweet
[url=viber://forward?text=Pro%C4%8Ditaj%3A http%3A%2F%2Fwww.blic.rs%2Fvesti%2Fsvet%2Fposle-cokoladice-stize-djuvec-srpski-specijalitet-na-meniju-hrvatskih-vojnika%2Feesdxyf]Share[/url]
Sagovornik portala "24sata.hr" ne može da se načudi da se od tolikog Jadrana sardine za Hrvatsku vojsku uvoze iz Mađarske, a uz kampanju “Kupujmo hrvatsko” đuveč stiže iz Srbije. Kaže da razlozi njegova očaja ne leže u nekom nacionalizmu, nego su sasvim racionalni i zdravorazumski.
- Naše fabrike sardina godinama su propadale. U Hrvatskoj je neobrađeno više od milion hektara zemljišta, a svake godine takvih je neobrađenih parcela sve više. Iz Slavonije, bogom dane zemlje za poljoprivredu, mediji svakodnevno izveštavaju o autobusima punim mladih ljudi koji odlaze u Nemačku jer nemaju posla i nemaju od čega da žive - kaže ovaj vojni zvaničnik.
Konzerve s đuvečom iz Srbije hrvatskoj vojsci prodaje kompanija AIPK, a tu kompaniju vode članovi porodice Marinović, na čelu sa Zoranom Marinovićem, dugogodišnjim preduzetnikom i profesorom matematike i fizike, i njegovom suprugom Željkom, inače pevačicom duhovne muzike. Željka je za svoje albume dobila i Porina za duhovnu muziku, i objavila ih je četiri.
Ministarstvo obrane RH propisalo je kakve kalorijske, tehnološke i nutricionističke uslove svaka namirnica ili obrok moraju da zadovolje. Međutim, MORH nema uticaja gde i od koga pružatelji usluga, a među njima je i trgovačko društvo Pleter, nabavljaju te namirnice", stoji u odgovoru. Osim srpskog đuveča i mađarskih sardina, hrvatska vojska može da se počasti i makedonskim ajvarom.
- Hrvatska poljoprivreda je uništena, a uvoz iz Srbije i Makedonije je najkvalitetniji. Njihova zemljišta su ekološki čista, bez pesticida, nemaju GMO hranu i njihove namirnice ulaze u kategoriju zdrave hrane - objašnjavaju u AIPK te nastavljaju:
Monopol je najveći problem ove države. Uz to, država štedi i javnom nabavom traže se najjeftinije cene i najkvalitetniji proizvodi, a njih je u toj kategoriji životnih namirnica najlakše naći baš u ove dve zemlje.
http://www.blic.rs/vesti/svet/posle-cokoladice-stize-djuvec-srpski-specijalitet-na-meniju-hrvatskih-vojnika/eesdxyf
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
Re: POSLE ČOKOLADICE, STIŽE ĐUVEČ Srpski specijalitet na meniju hrvatskih vojnika
Ima tema :
http://ex-iskon.forumcroatian.com/t14827-tko-ce-dobiti-rat-onaj-koji-bude-bolje-srat
http://ex-iskon.forumcroatian.com/t14827-tko-ce-dobiti-rat-onaj-koji-bude-bolje-srat
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: POSLE ČOKOLADICE, STIŽE ĐUVEČ Srpski specijalitet na meniju hrvatskih vojnika
Stavio bas normalan naslov, kada vidim, takve bisere i ne otvaram...
2014-08-25
Ma čita sam to danas u novinama ....tamo na onoj temi sam ti dao odgovor......nije me briga.
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
jos kao klinac sam ga zavoleo )
Guest- Guest
Potrebno je:
- 1 kg svinjskog mesa od buta
- 300 g šampinjona
- 100 g kukuruza šećerca
- 1/2 kg krompira
- 200 ml domaćeg paradajza iz flaše
- 200 ml belog vina
- 200 ml vode
- 100 ml ulja
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 veće šargarepe
- 1 sveža, ljuta, papričica
- 1 koren paškanata
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera
- 3 kašičice suvi biljni začin
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica kurkume
- 3 listića lorbera
- sveže začinsko bilje
- (matičnjak, bosiljak, mirođija i ruzmarin)
Priprema
1
Svinjsko meso iseći na veće kocke, šampinjone preseći na pola (ako su veći komadi iseći ih na četvrtine), krompir, crni i beli luk iseći na četvrtine, ljutu papričicu preseći na četiri dela, a šargarepu i paškanat iseći na krugove.
2
[size]Meso sa povrćem staviti u dublju vanglicu i posuti sa biberom, biozačinom i kurkumom. Sve sastojke dobro promešati.
[/size]
3
[size]Pripremljeno meso sa povrćem preručiti u, dublji, zemljani lonac. Preko sipati ulje. Sjediniti domaći paradajz (iz flaše), belo vino i vodu. Dodati paradajz pire, pa dobro promešati, da bi se paradajz pire rastvorio. Sipati preko jela. Na površinu poređati lorber i začinsko bilje.
[/size]
4
[size]Zemljani lonac poklopiti (samo ako poklopac nema rupice za ispuštanje pare) ili prekriti alu folijom i čvrsto vezati kuhinjskim kanapom. Staviti da se kuva u, prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Čim jelo provri smanjiti na 160 stepeni i kuvati tri sata.[/size]
Guest- Guest
pizzon wrote:
jos kao klinac sam ga zavoleo )
ovo je djuvec isto kao burek od sira
debotoijusto- Posts : 31574
2014-04-12
i ovo volim gulaš !
Guest- Guest
ja sam danas varivo od kelja s kobasama od divljači :)
Guest- Guest
przenija sa jajima, super !
Guest- Guest
Noor wrote:ja sam danas varivo od kelja s kobasama od divljači :)
kobaje volim, posebno te od divljaci
Guest- Guest
pizzon wrote:Noor wrote:ja sam danas varivo od kelja s kobasama od divljači :)
a kelj ne bi, a? :D
Guest- Guest
:((((Noor wrote:pizzon wrote:Noor wrote:ja sam danas varivo od kelja s kobasama od divljači :)
dobar za izbegavanje )
u sustini volim variva, ali, kelj, ako moze, ne
Guest- Guest
moj je bas fini :)pizzon wrote::((((Noor wrote:pizzon wrote:Noor wrote:ja sam danas varivo od kelja s kobasama od divljači :)
dobar za izbegavanje )
u sustini volim variva, ali, kelj, ako moze, ne
Al mora biti dosta tamnih listova :)
Guest- Guest
Dzuvec je bugarsko jelo a dati recept nimalo ne odgovara originalu..
Guest- Guest
djuveč
onako gust i zapečen
odlican rucak
onako gust i zapečen
odlican rucak
Guest- Guest
pismejker wrote:Dzuvec je bugarsko jelo a dati recept nimalo ne odgovara originalu..
podignuo si temu koja je stara 2 godine. koji razlog je?
Guest- Guest
2014-08-25
zar nije srpsko...pismejker wrote:Dzuvec je bugarsko jelo a dati recept nimalo ne odgovara originalu..
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
trebalo mu je 2 godine da izgugla čije je jelo... jer je do sinoć mislio da je domaće... srpsko jel...Gnječ wrote:pismejker wrote:Dzuvec je bugarsko jelo a dati recept nimalo ne odgovara originalu..
podignuo si temu koja je stara 2 godine. koji razlog je?
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Gotovina otkrio da je u VRO Maslenica poginulo 180 hrvatskih vojnika
» Sabor odobrio slanje hrvatskih vojnika u Poljsku i Litvu
» "Stiže 50 milijuna islamskih vojnika, spas je u Kristu"
» Na makedonsko-grčku granicu stiže 400 vojnika Fronteksa
» VOJSKA SRBIJE ĆE GRMETI: Posle isporuke 6 migova stiže i druga isporuka od 12 aviona MIG-29
» Sabor odobrio slanje hrvatskih vojnika u Poljsku i Litvu
» "Stiže 50 milijuna islamskih vojnika, spas je u Kristu"
» Na makedonsko-grčku granicu stiže 400 vojnika Fronteksa
» VOJSKA SRBIJE ĆE GRMETI: Posle isporuke 6 migova stiže i druga isporuka od 12 aviona MIG-29
Page 1 of 2