Zablude ćemo plaćati siromaštvom,
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Zablude ćemo plaćati siromaštvom,
Zablude ćemo plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije Evrope
MBS | [size=11]20. 12. 2016 - 13:57h[/size]
| Komentara: 34
Na današnji dan pre tačno 25 godina ostavku je podneo Ante Marković, reformista i 31. i praktično poslednji premijer Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Proročanske reči iz naslova ovog teksta izgovorio je upravo on, decembra 1989. godine, tokom ekspozea u Skupštini SFRJ, upozoravajući nadiruće lidere nacionalističkih pokreta u Srbiji, Hrvatskoj i BiH - Slobodana Miloševića, Franju Tuđmana i Aliju Izetbegovića - na moguće posledice njihovih politika. Samo dve godine kasnije, sabotiran od istih vođa koje je upozoravao, vratio je mandat građanima jer "ne postoji više nijedan državni organ kome bi se mogla podneti ostavka".
- Ja sam uvek dosledno bio za demokratiju, mir, a protiv rata. Stoga je za mene neprihvatljivo predložiti ratni budžet i ja to ne mogu i neću napraviti - izjavio je Marković 20. decembra 1991. godine obrazlažući ostavku.
Usledili su ratovi i raspad SFRJ, smrt, siromaštvo, trovanje duha i položaj daleke periferije Evrope.
Ante Marković je umro 28. novembra 2011. godine u Zagrebu, u 88. godini života.
Mi na Balkanu i dalje životarimo.
MBS | [size=11]20. 12. 2016 - 13:57h[/size]
| Komentara: 34
Na današnji dan pre tačno 25 godina ostavku je podneo Ante Marković, reformista i 31. i praktično poslednji premijer Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Proročanske reči iz naslova ovog teksta izgovorio je upravo on, decembra 1989. godine, tokom ekspozea u Skupštini SFRJ, upozoravajući nadiruće lidere nacionalističkih pokreta u Srbiji, Hrvatskoj i BiH - Slobodana Miloševića, Franju Tuđmana i Aliju Izetbegovića - na moguće posledice njihovih politika. Samo dve godine kasnije, sabotiran od istih vođa koje je upozoravao, vratio je mandat građanima jer "ne postoji više nijedan državni organ kome bi se mogla podneti ostavka".
- Ja sam uvek dosledno bio za demokratiju, mir, a protiv rata. Stoga je za mene neprihvatljivo predložiti ratni budžet i ja to ne mogu i neću napraviti - izjavio je Marković 20. decembra 1991. godine obrazlažući ostavku.
Usledili su ratovi i raspad SFRJ, smrt, siromaštvo, trovanje duha i položaj daleke periferije Evrope.
Ante Marković je umro 28. novembra 2011. godine u Zagrebu, u 88. godini života.
Mi na Balkanu i dalje životarimo.
Guest- Guest
Re: Zablude ćemo plaćati siromaštvom,
Nema veze, glavno da smo bili Hrvati.
crvenkasti-
2014-04-17
eh....znao je on da se yu raspada ko i ameri pa je od njih iskamcio na laznom obecanju desetak milijardi dolara..i davao i za sto je trebalo a vise za sto nije trebalo...
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
al eto, prozivili smo tu godinu dvije....vuksadinare wrote:eh....znao je on da se yu raspada ko i ameri pa je od njih iskamcio na laznom obecanju desetak milijardi dolara..i davao i za sto je trebalo a vise za sto nije trebalo...
2016-11-17
vuksadinare wrote:eh....znao je on da se yu raspada ko i ameri pa je od njih iskamcio na laznom obecanju desetak milijardi dolara..i davao i za sto je trebalo a vise za sto nije trebalo...
normalno da je greska,
ok osoba medju ludacima !
on, a.m. jedini se nije uklapao
Guest- Guest
E, da nije bilo velikosrbske genocidne agresije...
glavno je da vi više niste "hrvati", odnosno da ste svedeni na minimum, još u narednom razdoblju dokinuti vam nepripadni društveni i politički utjecaj i najtaman....crvenkasti wrote:Nema veze, glavno da smo bili Hrvati.
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
Pa kao i uvijek Markovića i njegove reforme i njegov Dinar,tada ste napadali jedino vi Srbi i oni glupi Crnogorci,tvrdeći kako su reforme antisrpske i antijugoslovenske.pizzon wrote:vuksadinare wrote:eh....znao je on da se yu raspada ko i ameri pa je od njih iskamcio na laznom obecanju desetak milijardi dolara..i davao i za sto je trebalo a vise za sto nije trebalo...
normalno da je greska,
ok osoba medju ludacima !
on, a.m. jedini se nije uklapao
Politici Ante Markovića suprostavili ste se suludom i agresivnom politikom Slobodana Miloševića.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Ajde Jastreb ne filozofiraj.
Jedini protesti su postojali u BGD, 600.000 po ulicama.
Moji su glasali za Markovica.
HR kompletno za Tudjmana, verovatno i ti.
Hrvatska je bila ta odakle je dolazio taj nacionalizam otcepljenja.
Gurali sve sa nazivom Croatia, cigarete, sve gde se moglo nakaciti.
Ajde da ste i otisli mirnim putem, vec ste doneli i rat za koji ste optuzili kasnije Srbe.
Ajde da ste i otisli mirnim putem, vec ste doneli i rat za koji ste optuzili kasnije Srbe.
Serbinho-3- Posts : 27664
2014-08-25
znači i ti si u stvari naš srbić.... neće jezik nego pravo... :)))Serbinho-3 wrote:Ajde Jastreb ne filozofiraj.
michaellcmacha- Posts : 21325
2015-08-08
Lako za nas,ali optužio vas je cijeli svijet.Serbinho-3 wrote:Ajde Jastreb ne filozofiraj.
Iako ja kažem da su prve iskre zapalili Crnogorci. Oni su prvi započeli sa mitinzima i oni su i ustoličili Slobu,koji je i sam Crnogorac.
2014-04-22
Dakle kad se jednom nakon više godina strasti smire i o ratu počne govoriti hladnih glava nikako se ne smiju zaboraviti Crnogorci i njihova uloga u rušenju Jugoslavije.
2014-04-22
Žao mi je što na ovom forumu nema ni jednog Đetića,pa da mu sve skrešem u brk.
2014-04-22
Koliko ja znam kroz cijelo vrijeme postojanja Juge,postojale su Croatia baterije(i vi ste ih koristili za vokmene,tranzistore i lampadine),a postojalo je i Croatia osiguranje i to sa ratom nema veze.Serbinho-3 wrote:
2014-04-22
a.m. je smetao tudjmanu do neba.
ja sam glasao za a.m. odavde iz srbije.
verujem da je od srba dobija najvise glasava,
ne samo kvantitavno vec i kvalitativno, u odnosu
na yu glasacko telo.
ja sam glasao za a.m. odavde iz srbije.
verujem da je od srba dobija najvise glasava,
ne samo kvantitavno vec i kvalitativno, u odnosu
na yu glasacko telo.
Guest- Guest
U Hrvatskoj nije mogao dobiti nikakve glasove jere je SRSJ osnovan tek nakon izborah, ali je SKH podržavao njegovu politiku, a to oko četvrtine tadašnjega biračkoga tiela.
ma nismo celi otic mirnim putem jer kako bi vam onda tenkove gadali kamenjem I paradajizomSerbinho-3 wrote:Ajde Jastreb ne filozofiraj.
imal kod vas ko normalan
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
Prci, ako ćemo po istini, željeli smo ratna razaranja kako bismo građevinsku operativu stavili u funkciju, to je bio cilj, a ne demokracija i nacionalna sloboda. Sad će ovo srbadija još malo doraditi.
Serbinho-3 wrote:Ajde Jastreb ne filozofiraj.
Sve je to u redu ali srbi su potencirali raspad Jugoslavije i uvid u rat, tj ucinili vise od hrvata da bude taj rat krvaviji . Zato sto :
PROVELI ANTIBIROKRATSKU REVOLUCIJU TAKO DA SU SRUSILI USTAV SFRJ , ukidajuci pokrajine i principe jednakoprwvnosti repubilika
STO SU NA KOSOVU PROVODILI NEVIDENU REPRESIJU KRAJEM 80.tih koja je pokazala kakvi su njihovi pristupi NOVOJ JUGOSLSVIJI KOJU SU TRAZILI
STO SU NAORUZAVALI SRBE U HRVATSKPJ ...osobno sam svjedocila kolonama BG registracija prema BANIJI .
e sad, da su tomsve skupa bile POLITICKE PRIPREME ZARAT to je to
NITKO NE VELI DA BEOGRADANI NISU BILI PROTIV MILOSEVICA , VISE NEGO HRVATI PROTIV TUDMANA
Ali kljuceve rata su imala obojica gadova FRANJO I SLOBO
da nije hornija bilo ovdje ja bi mislio da su oni svi teze spaljeni, nevjerojatnoRegoč wrote:Prci, ako ćemo po istini, željeli smo ratna razaranja kako bismo građevinsku operativu stavili u funkciju, to je bio cilj, a ne demokracija i nacionalna sloboda. Sad će ovo srbadija još malo doraditi.
prckov- Posts : 34555
2014-04-19
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Ovi odlaze, a mi ćemo plaćati neradnike iz tri saziva Sabora
» Plenkovic ima genijalnu ideju : Potjerali smo ljude , sad ćemo plaćati da se vrate.
» SRBIJA: Nove cene goriva: Evo koliko ćemo plaćati naredne nedelje
» Ministar pravosuđa: Vlada ne planira plaćati kazne umjesto ribara, pružit ćemo im pravnu pomoć
» Aplauz za Trumpa u Varšavi: 'Suočit ćemo se s terorizmom i pobijedit ćemo'
» Plenkovic ima genijalnu ideju : Potjerali smo ljude , sad ćemo plaćati da se vrate.
» SRBIJA: Nove cene goriva: Evo koliko ćemo plaćati naredne nedelje
» Ministar pravosuđa: Vlada ne planira plaćati kazne umjesto ribara, pružit ćemo im pravnu pomoć
» Aplauz za Trumpa u Varšavi: 'Suočit ćemo se s terorizmom i pobijedit ćemo'
Page 1 of 3