Globalno zagrijavanje prijeti Mediteranu
Page 1 of 1
Globalno zagrijavanje prijeti Mediteranu
Globalno zagrijavanje prijeti da uništi region Mediterana više nego bilo koja suša ili vreli talas u proteklih 10.000 godina i do kraja vijeka pretvoriće dijelove juga Evrope u pustinju, upozorili su danas naučnici.
Prema podacima u istraživanju na čijem je čelu bio francuski Univerzitet "Ei Marsej" prosječna temperatura vazduha u regionu od 19. vijeka već je porasla za 1,3 stepena Celzijusova što je iznad prosječnih 0,85 stepeni.
"Promjene koje je uzrokovao čovjek vjerovatno će izmijeniti eko-sisteme u Mediteranu na način bez presedana za proteklih 10.000 godina ukoliko Vlade ne smanje štetne gasove", navode istraživači u magazinu "Nauka".
U studiji se navodi da će se, u slučaju neometanog zagrijevanja, pustinje proširiti na jug Španije i Portugala, sjeverne dijelove Maroka, Alžira i Tunisa, ali i na druge regione, uključujući Siciliju, jug Turske i dijelove Sirije.
Mediteran je posebno osjetljiv na globalno zagrijevanje djelimično zbog toga što će oluje sa Atlantika promjeniti pravac ka sjeveru, što znači mnogo više Sunca, a manje kiše.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/globalno-zagrijavanje-prijeti-mediteranu/161027125
Izgleda da i ovi čitaju Nostradamusa .........
Prema podacima u istraživanju na čijem je čelu bio francuski Univerzitet "Ei Marsej" prosječna temperatura vazduha u regionu od 19. vijeka već je porasla za 1,3 stepena Celzijusova što je iznad prosječnih 0,85 stepeni.
"Promjene koje je uzrokovao čovjek vjerovatno će izmijeniti eko-sisteme u Mediteranu na način bez presedana za proteklih 10.000 godina ukoliko Vlade ne smanje štetne gasove", navode istraživači u magazinu "Nauka".
U studiji se navodi da će se, u slučaju neometanog zagrijevanja, pustinje proširiti na jug Španije i Portugala, sjeverne dijelove Maroka, Alžira i Tunisa, ali i na druge regione, uključujući Siciliju, jug Turske i dijelove Sirije.
Mediteran je posebno osjetljiv na globalno zagrijevanje djelimično zbog toga što će oluje sa Atlantika promjeniti pravac ka sjeveru, što znači mnogo više Sunca, a manje kiše.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/globalno-zagrijavanje-prijeti-mediteranu/161027125
Izgleda da i ovi čitaju Nostradamusa .........
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Globalno zagrijavanje prijeti Mediteranu
Dalo bi se o ovome više al tek je 2016 no svake godine če biti sve izraženije i izraženije .....i onda klimatske izbjegliče i svašta nešto ..........rano je da vas gnjavim al ima sve to u Nostradamusa zapisano.
Kako god to je to : zagrijavanje i promjene klime.
2014-04-11
Nostradamus se zajebo, nije predvidio Plenkovica.RayMabus wrote:Dalo bi se o ovome više al tek je 2016 no svake godine če biti sve izraženije i izraženije .....i onda klimatske izbjegliče i svašta nešto ..........rano je da vas gnjavim al ima sve to u Nostradamusa zapisano.
I to globalno zagrijavanje i klimatske promjene idu u program Vlade, Andrej ce to rijesit u mandatu ove Vlade.
Guest- Guest
Mislim da je predvidio i Plenkoviča .....manđurijski kandidat ....od Hr če napravit hot spot.
Nažalost predvidio ga je.
Nije ga imenovao al ga je predvidio.
Nažalost predvidio ga je.
Nije ga imenovao al ga je predvidio.
2014-04-11
E longi...svakom vrijeme prodje, pa i Spanuolisu.
Njega je valjda Nostradamus predividio.
Njega je valjda Nostradamus predividio.
Guest- Guest
OK al ako gledaš čisto tehnički i strategijski sad ti je kasno za zaustavljanje ove šeme.deda sindikalac wrote:treba smanjiti štetne gasove
Po meni treba aktivirat proizvodnju bojnih otrova i pobit sve u sjevernoj Afriči.
2014-04-11
to je tehnologija iz 1. svjetskog rataRayMabus wrote:
Po meni treba aktivirat proizvodnju bojnih otrova i pobit sve u sjevernoj Afriči.
bolje neko moderno biološko oružje, neki virus
evo ima novi film Dan Browna na tu temu, neki "ludi" znanstvenik napravio virus koji će smanjiti čovječanstvo za 90%
Tom Hanks ga ganja i pokušava odgonetnuti šifru iz neke slike poznatog slikara u kojoj je skrivena masonska poruka, no ne uspjeva, stiže prekasno i vćina na svjetu umire
http://www.nacional.hr/video-povratak-roberta-langdona-pogledajte-prvi-trailer-za-inferno/
Guest- Guest
Zanemarite ovo sa bojnim otrovima , to je samo moj osobni stav.
Temu sam samo otvorio da ukažem na zagrijavanje Mediterana te neke poslijediče koje iz toga proizlaze.
Temu sam samo otvorio da ukažem na zagrijavanje Mediterana te neke poslijediče koje iz toga proizlaze.
2014-04-11
RayMabus wrote:Zanemarite ovo sa bojnim otrovima , to je samo moj osobni stav.
misliš da bi te netko mogao pozvati zbog stavova o migrantima, kao što zovu ove druge zbog stavova o homoseksualcima?
Guest- Guest
Ne nego je ovdje bitnija činjeniča nego to šta bih ja napravio.....a činjeniča je zagrijavanje.....Mediterana .....deda sindikalac wrote:RayMabus wrote:Zanemarite ovo sa bojnim otrovima , to je samo moj osobni stav.
misliš da bi te netko mogao pozvati zbog stavova o migrantima, kao što zovu ove druge zbog stavova o homoseksualcima?
2014-04-11
RayMabus wrote:a činjeniča je zagrijavanje.....Mediterana .....
zagrijavanje je posljedica trenja, raste napetost, doći će ili do plastične deformacije ili do loma, porast temperature je samo indikator onog što je ispod površine
Guest- Guest
Pričat če se još o owoj temi : kao šta rekoh 2016 godina je ....polako.
2014-04-11
Similar topics
» Švedska i znanost: globalno zagrijavanje krivo za val silovanja
» '' GLOBALNO ZAGRIJAVANJE ZNANSTVENICI NIKAD ZABRINUTIJI 'Koncentracija CO2 u atmosferi je neizdrživa, ako to ne zaustavimo strašni udari su neizbježni' ''
» ''VELIKO UMIRANJE PRIJETI LI KATAKLIZMA I NAMA? Najmasovnije izumiranje života dogodilo se zbog fenomena koji nam prijeti i danas''
» GLOBALNO
» Americki visoki vojni duznosnik:'Rat Ukrajine i Rusije?To je zagrijavanje tek slijedi ono veliko.'
» '' GLOBALNO ZAGRIJAVANJE ZNANSTVENICI NIKAD ZABRINUTIJI 'Koncentracija CO2 u atmosferi je neizdrživa, ako to ne zaustavimo strašni udari su neizbježni' ''
» ''VELIKO UMIRANJE PRIJETI LI KATAKLIZMA I NAMA? Najmasovnije izumiranje života dogodilo se zbog fenomena koji nam prijeti i danas''
» GLOBALNO
» Americki visoki vojni duznosnik:'Rat Ukrajine i Rusije?To je zagrijavanje tek slijedi ono veliko.'
Page 1 of 1