Maldivi napustili Komonvelt
Page 1 of 1
Maldivi napustili Komonvelt
Maldivi su saopštili danas da napuštaju Komonvelt posle višegodišnjeg spora povodom stanja ljudskih prava u ovoj zemlji, u kojoj je pre četiri godine svrgnut prvi demokratski izabrani lider.
"Odluka da napustimo Komonvelt bila je teška, ali neizbežna", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje napominjući da je odnos prema ovoj državi sa 340.000 sunitskih muslimana bio "nepravedan i nepošten", preneo je AFP.
Komonvelt, organizacija koju čine 53 države, dugo je vršio pritisak na Maldive zbog korupcije i pogoršanja stanja ljudskih prava u toj zemlji.
Vlada Maldiva odbacila je optužbe o pranju novca i glasine o pripremi novog državnog udara.
Predsednik Mohamed Našid smenjen je sa funkcije 2012. godine, a njegove pristalice tvrde da je to bio državni udar.
Komonvelt je 23. septembra dao rok od šest meseci vlastima Maldiva da riješe problem pritvaranja i krivičnog gonjenja opozicionih lidera, miješanja u rad pravosuđa i potkopovanja demokratskih institucija.
Ovaj arhipelag u Indijskom okeanu najpoznatiji je po luksuznim turističkim odmaralištima. Država je 2008. godine izvršila tranziciju u demokratiju posle tridesetogodišnje vladavine autokrate Momuna Abdula Gejuma.
http://www.blic.rs/vesti/svet/maldivi-napustili-komonvelt/pspx6q3
"Odluka da napustimo Komonvelt bila je teška, ali neizbežna", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje napominjući da je odnos prema ovoj državi sa 340.000 sunitskih muslimana bio "nepravedan i nepošten", preneo je AFP.
Komonvelt, organizacija koju čine 53 države, dugo je vršio pritisak na Maldive zbog korupcije i pogoršanja stanja ljudskih prava u toj zemlji.
Vlada Maldiva odbacila je optužbe o pranju novca i glasine o pripremi novog državnog udara.
Predsednik Mohamed Našid smenjen je sa funkcije 2012. godine, a njegove pristalice tvrde da je to bio državni udar.
Komonvelt je 23. septembra dao rok od šest meseci vlastima Maldiva da riješe problem pritvaranja i krivičnog gonjenja opozicionih lidera, miješanja u rad pravosuđa i potkopovanja demokratskih institucija.
Ovaj arhipelag u Indijskom okeanu najpoznatiji je po luksuznim turističkim odmaralištima. Država je 2008. godine izvršila tranziciju u demokratiju posle tridesetogodišnje vladavine autokrate Momuna Abdula Gejuma.
http://www.blic.rs/vesti/svet/maldivi-napustili-komonvelt/pspx6q3
RayMabus- Posts : 184105
2014-04-11
Re: Maldivi napustili Komonvelt
Century X, Quatrain 100
The great empire will be for England, The pempotam for more than three hundred years: Great forces pass by sea and land, The Lusitains will not be content.....
300 godina su wladali.
2014-04-11
bogomdani wrote:Inace jedno od najljepsih rajeva na svijetu
Meni nisu inace napete te sheme toliko....ali to stvarno izgleda nestvarno lijepo.
Guest- Guest
Hebo was turizam .....obratite pažnju na raspad britanskog imperija.
Zato sam i posta temu.
BY BY ENGLESKE KUJE.
Zato sam i posta temu.
BY BY ENGLESKE KUJE.
2014-04-11
Mda...ipak,za zimu sam odlucio,pucam na Iceland...loodilo brale,nema previse ljudi,pustosije poput onih u Lord of the rings,priroda prelijepa,planiram u manja mjesta ismjestaj tipa malih gashausa.najmis 4x4 quad ili terenac i sibaj sam polako...MaximusDecimusMiridije wrote:bogomdani wrote:Inace jedno od najljepsih rajeva na svijetu
Meni nisu inace napete te sheme toliko....ali to stvarno izgleda nestvarno lijepo.
Guest- Guest
Ja sam proslu zimu isto imao hm....zimska prostranstva,snijeg i led to :)
Guest- Guest
Anglosasi na aparatima ....strateški otok sa aerodrom u zapadnom dijelu indijskog oceana.
2014-04-11
Jesu tu negdje i Filipini?bogomdani wrote:Inace jedno od najljepsih rajeva na svijetu
2014-04-14
Taman KInezima dobro dođe .....lijepo na ruti do ĐIbutija ....RayMabus wrote:Anglosasi na aparatima ....strateški otok sa aerodrom u zapadnom dijelu indijskog oceana.
U veljači ove godine lokalni čuvari deva prvi su primijetili da se nešto događa na obali Džibutija oko 13 km od američke najveće vojne baze u regiji. Na zemljištu od oko 364 tisuće četvornih metara novo jato građevina i brodskih kontejnera s kineskom zastavom ponudilo je prvi uvjerljivi znak ambicija Kine da proširi svoj vojni utjecaj preko puta Indijskog oceana i dalje.
Konačno, 8. travnja kinesko ministarstvo obrane izvijestilo je da je otpočela izgradnja prve prekomorske kineske vojne postaje koja bi trebala biti dovršena sljedeće godine. Pomorska vojna baza, službeno logistička baza za potporu, locirana je u Džibutiju, maloj ali strateški iznimno važnoj državi na rogu Afrike. Bilateralni sporazum cementira vojnu nazočnost Kine u Džibutiju do 2026. Baza će zapravo biti pomorska postaja koja će ugostiti kontingent do 10 tisuća vojnika, sastojat će se od skladišta oružja, postrojenja za popravak i održavanje avijacije i brodova te će vjerojatno biti smještene specijalne postrojbe.
Nesumnjivo, kinesko vojno i ekonomsko širenje u Africi izazov je sigurnosnom poretku kojeg su uspostavile zapadne sile nakon 1945. Kina sve više potvrđuje transformaciju iz izolacionističke kontinentalne sile u nezaobilaznu svjetsku silu. Izgradnja kineske vojne baze događa se u trenucima velikih napetosti oko teritorijalnih sporova u Južnom i Istočnom kineskom moru. Nepokolebljiva izgradnja prve prekomorske oružane postaje predstavlja jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta predsjednika Xi Jinpinga koji želi Narodnu Republiku Kinu transformirati u prvu supersilu svijeta.
Džibuti, nekadašnja francuska kolonija koja je stekla neovisnost 1977., ...
http://www.advance.hr/vijesti/dzibuti-kao-ulazna-tocka-kineske-vojske-i-utjecaja-na-africkom-kontinentu-samo-13-km-od-najvece-americke-vojne-baze-u-regiji/
2014-04-11
koja tajuzenka desno..Winter is coming wrote:Jesu tu negdje i Filipini?bogomdani wrote:Inace jedno od najljepsih rajeva na svijetu
Guest- Guest
to me nikad nije privlacilo,ti silni okeani,otoci i cudesa
2014-04-14
cuj na par tjedana mrdnuti tamo,jos ako ima picija...sto fali??Winter is coming wrote:to me nikad nije privlacilo,ti silni okeani,otoci i cudesa
Guest- Guest
Pajdo to nije poanta nego ako su sad neutralni i odhebali anglosase a KIna ide u Đibuti .....aj zaključi sam.Winter is coming wrote:to me nikad nije privlacilo,ti silni okeani,otoci i cudesa
Indija na aparatima.
2014-04-11
Similar topics
» Oni, koji su nas napustili u 2022
» Ivanković, Jergović, Lovrenović i i Đikić napustili PEN BiH
» Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
» Izgleda da nisu svi Židovi napustili Egipat?
» Zašto su Romi napustili svoje nove kuće u Čapljini ?
» Ivanković, Jergović, Lovrenović i i Đikić napustili PEN BiH
» Kreće lov na muškarce koji su napustili Ukrajinu?
» Izgleda da nisu svi Židovi napustili Egipat?
» Zašto su Romi napustili svoje nove kuće u Čapljini ?
Page 1 of 1