Albanac prvi sajber-terorista
Page 1 of 1
B. Caranović | 09. oktobar 2016. 07:29 | Komentara: 0U Sjedinjenim Državama doneta istorijska presuda za novo krivično delo. Ardit Ferdži ukrao podatke službenika SAD i prodao regruteru Islamske države
PALA je prva, istorijska, presuda za sajber-terorizam! Federalni sud U Sjedinjenim Američkim Državama osudio je Ardita Ferdžija na 20 godina zatvora zbog "pružanja materijalne podrške Islamskoj republici i pristupanju zaštićenim računarima zarad krađe podataka". Ovaj dvadesetogodišnji državljanin Kosova uhapšen je u Maleziji prošle godine i osuđen u Istočnoj Virdžiniji. Prva je osoba koja je istovremeno osuđena za terorizam i hakovanje u jednoj presudi.
Po rečima Zorana Živkovića, predsednika Društva za informacionu bezbednost Srbije i eksperta za informaciono-komunikacione tehnologije, Ferdži je u Maleziji živeo oko godinu i bio zaposlen kao IT administrator u jednoj kompaniji. Uporedo je, međutim, pomagao islamskim teroristima.
- Tokom suđenja je priznao da je ukrao identifikujuće podatke od preko 1.000 ljudi zaposlenih u američkoj federalnoj službi i prosledio ih Islamskoj republici kako bi ih upotrebila u terorističkim aktivnostima - kaže Živković. - Iz optužnice podignute prošlog oktobra vidi se da je Ferdži hakovao podatke američke firme koja se bavi internet-prodajom. Iz podataka 100.000 kupaca uspeo je da pronađe podatke za 1.351 osobu zaposlenu u federalnoj službi ili vojsci.
NAPADOvaj oblik terorizma izuzetno je opasan jer za posledicu ima direktnu pretnju porodicama na način da nikome ni dom nije pošteđen - kaže Živković. SAD može da osudi lice van svoje teritorije, jer ima dovoljnu snagu i uticaj da to sprovede. Pitanje je, recimo, šta mi možemo da uradimo u nekom sličnom slučaju.
Sakupljene informacije je prosledio regruteru Islamske republike Juneidu Huseinu u avgustu 2015. godine.
- Ljudima sa tog spiska slate su poruke sa zastrašujućim pretnjama koje se tiču njih i njihovih porodica - kaže naš sagovornik. - Njihove podatke su čak objavili na internetu uz poziv da im se ukrade identitet, da budu pokradeni, ili da se čak fizički napadnu. Sve to bilo je objavljeno na "Tviteru".
FErdži, kako Živković kaže, nije skrivao svoju IP adresu niti ime u svojim onlajn aktivnostima, tako da policija nije imala težak zadatak da ga pronađe. Uhapsila ga je lokalna malezijska policija, nakon što je primila zahtev američke policije. Očigledno je, smatra naš sagovornik, znao šta radi i svesno želeo da se bar u ID zna da je on taj koji je pokrao podatke i obezbedio mogućnost pripadnicima ID da terorišu lica sa pomenutog spiska, ali i da ujedno pošalju još jednu preteću poruku celokupnoj javnosti.
Guest- Guest
Re: Albanac prvi sajber-terorista
evo, njihovi mezimci.
najomiljeniji nard sa balkana,
šiptarti i hrvati )
hrvati ce ih prodati 2.de sekunde
nakon sto osete da nesto žeži
ispod goozice )
najomiljeniji nard sa balkana,
šiptarti i hrvati )
hrvati ce ih prodati 2.de sekunde
nakon sto osete da nesto žeži
ispod goozice )
Guest- Guest
eto na.. ..Pa sad iako su Ameri tutleci po prirodi,ipak imaju brutalno zasticene agencijske mreze,i ako nis drugo,izvana ne mos huckirati,a da te bar ne primjete i organiziraju manhunting...
Kreten,trebao je kupiti od ruskih pirata a i kineskih sveukupno popis od 35 milijuna drzavnih sluzbenika Amerike..ili nes vise..mda..Kinezi prvi razvalili 35 milijuna ,a Rusi poslije 20...kakogod,platio bi neki sitnis a dobio spisak SVIH amera u drzavnim sluzbama...ako nit to.a ebemu mater..
Kreten,trebao je kupiti od ruskih pirata a i kineskih sveukupno popis od 35 milijuna drzavnih sluzbenika Amerike..ili nes vise..mda..Kinezi prvi razvalili 35 milijuna ,a Rusi poslije 20...kakogod,platio bi neki sitnis a dobio spisak SVIH amera u drzavnim sluzbama...ako nit to.a ebemu mater..
Guest- Guest
Ovaj desni vuce malo na Nermina.... bruder mozda..pizzon wrote:
Guest- Guest
a gdje su bijele kapice?
2014-04-14
Al bilo bi fora da ih šiptari još više kurišu :D
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
epikur37 wrote:Al bilo bi fora da ih šiptari još više kurišu :D
amerika republjik
2014-04-14
Similar topics
» Sajber bratstvo vojnika Srbije i SAD
» Kekin:'Moj Milutin će biti odličan prvi drug.. kh, kh prvi gospodin u Hrvatskoj'
» Žele nove izbore,nisu složni a prepucavaju se ko mala djeca:'Mi smo bili prvi.Ne,mi smo bili prvi.'
» Ban Jelačić prvi je povezao Hrvatsku sa svijetom ... 15.IX.1850. Ban Jelačić poslao prvi brzojav u Zagreb
» PENTAGON U ŠOKU Albanac s Kosova
» Kekin:'Moj Milutin će biti odličan prvi drug.. kh, kh prvi gospodin u Hrvatskoj'
» Žele nove izbore,nisu složni a prepucavaju se ko mala djeca:'Mi smo bili prvi.Ne,mi smo bili prvi.'
» Ban Jelačić prvi je povezao Hrvatsku sa svijetom ... 15.IX.1850. Ban Jelačić poslao prvi brzojav u Zagreb
» PENTAGON U ŠOKU Albanac s Kosova
Page 1 of 1