RUSIJA PODELJENA: Zabraniti abortuse ili ne?
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
RUSIJA PODELJENA: Zabraniti abortuse ili ne?
U Rusiji bi uskoro mogli da zabrane abortuse ili barem da ih isključe iz sistema besplatnog medicinskog osiguranja.
Тему, која је изазвала бурне дебате у руској јавности, покренуо је патријарх московски и патријарх целе Русије Кирил након што је потписао писмо у којем позива на потпуну забрану абортуса на територији Русије. У полемику су се укључили сви — верски поглавари, политичари, социолози, лекари и целокупна јавност.
Закон о забрани абортуса није новина — он је постојао још у СССР-у и био је на снази од 1936. до 1955. године. Али, како је показала пракса, забрана није довела до пораста рађања деце, него до повећања смртности међу женама, које су илегално, често у кућним условима, прекидале трудноћу. У Русији број прекида трудноће последњих година опада, али је и даље веома висок. Како наводе неки руски лекари, прошле године је у Русији извршено 747.000, а 2011. године 989.000 абортуса. Вицепремијерка Русије Олга Голодец позвала је да се том питању приступи са посебном пажњом.
„Наравно, смањење броја абортуса је велики плус за нашу демографију, али та одлука треба да буде избалансирана, разумна и не сме да носи са собом никакве озбиљне последице“, рекла је Голодецова.
Она је нагласила да се бележи позитиван тренд смањења броја абортуса и то захваљујући програму саветовалишта трудница. За годину дана број абортуса је смањен за 100.000. Притом, додаје Голодецова, однос порођаја и абортуса у Русији је велики: 1,9 милиона рођених наспрам 700.000 абортуса.
Русија, односно Совјетски Савез се деценијама суочавао са демографским суновратом. Демографски губици изазвани абортусима у периоду од шездесетих до осамдесетих година 20. века нанели су Русији 2,5 пута веће губитке него Први светски рат, Руски грађански рат и Велики отаџбински рат заједно. Број абортуса у СССР-у је средином шездесетих забележио рекордни број прекида трудноће у историји земље — чак 5,6 милиона у годину дана. Деведесетих година, после распада СССР-а, број абортуса је смањен, али је без обзира на то демографска ситуација и даље остала лоша — смањивао се број новорођених, а расла је смртност.
Демографи су стално упозоравали да руска нација стари. Тек после 2000. године и јачањем буџетске касе, руководство земље, на челу са председником Путином, озбиљније се позабавило демографским проблемом. Данас држава систематски приступа том питању и разним програмима подстиче рађање и подржава породицу. Држава је, рецимо, пре десетак година почела да исплаћује мајчински додатак — финансијску подршку за друго и треће дете.
© Фото: Pixabay
ADVERTISING
Дискусија о забрани абортуса у Русији траје већ годинама, а мишљења о том питању су подељена. Противници абортуса позивају се на традиционалне вредности и демографске проблеме, као и на искуства страних земаља где су абортуси забрањени, док њихови неистомишљеници упозоравају да би таквом забраном процветало црно тржиште абортуса, што са собом носи бројне ризике. Они наводе и да је забрана абортуса дискриминација и да нарушава право жена.inRead invented by Teads
Закон о забрани абортуса није новина — он је постојао још у СССР-у и био је на снази од 1936. до 1955. године. Али, како је показала пракса, забрана није довела до пораста рађања деце, него до повећања смртности међу женама, које су илегално, често у кућним условима, прекидале трудноћу. У Русији број прекида трудноће последњих година опада, али је и даље веома висок. Како наводе неки руски лекари, прошле године је у Русији извршено 747.000, а 2011. године 989.000 абортуса. Вицепремијерка Русије Олга Голодец позвала је да се том питању приступи са посебном пажњом.
„Наравно, смањење броја абортуса је велики плус за нашу демографију, али та одлука треба да буде избалансирана, разумна и не сме да носи са собом никакве озбиљне последице“, рекла је Голодецова.
Она је нагласила да се бележи позитиван тренд смањења броја абортуса и то захваљујући програму саветовалишта трудница. За годину дана број абортуса је смањен за 100.000. Притом, додаје Голодецова, однос порођаја и абортуса у Русији је велики: 1,9 милиона рођених наспрам 700.000 абортуса.
Русија, односно Совјетски Савез се деценијама суочавао са демографским суновратом. Демографски губици изазвани абортусима у периоду од шездесетих до осамдесетих година 20. века нанели су Русији 2,5 пута веће губитке него Први светски рат, Руски грађански рат и Велики отаџбински рат заједно. Број абортуса у СССР-у је средином шездесетих забележио рекордни број прекида трудноће у историји земље — чак 5,6 милиона у годину дана. Деведесетих година, после распада СССР-а, број абортуса је смањен, али је без обзира на то демографска ситуација и даље остала лоша — смањивао се број новорођених, а расла је смртност.
Демографи су стално упозоравали да руска нација стари. Тек после 2000. године и јачањем буџетске касе, руководство земље, на челу са председником Путином, озбиљније се позабавило демографским проблемом. Данас држава систематски приступа том питању и разним програмима подстиче рађање и подржава породицу. Држава је, рецимо, пре десетак година почела да исплаћује мајчински додатак — финансијску подршку за друго и треће дете.
Follow
СРБИН инфо
2014-04-14
Re: RUSIJA PODELJENA: Zabraniti abortuse ili ne?
Dobro pa znam ćirilicu.
Btw, medo zašto se skrivaš?
Btw, medo zašto se skrivaš?
Trinity-
2014-04-17
ha
2014-04-14
Ne razumijem.
@_@
@_@
2014-04-12
Nazad u školu.maggie13 wrote:Ne razumijem.
@_@
Što prije to bolje! Izuzev ugroženosti života žene.Winter is coming wrote:[size=20]U Rusiji bi uskoro mogli da zabrane abortuse
ukratko radi se o pokusaju zabrane abortusa,sto podrzavam,ali opet u proslosti kad je drzava to pokusavala samo se povecao broj smrtnosti zena u nekim ilegalnim klinikama,znaci jos gore,e ali sad je sve drugacije,Rusi nemaju vise taj mentalni sklop i drzava nudi novcanu pomoc za drugo i trece dijete a crkva nudi da ce uzeti svako djete koje majka ne zeli.
2014-04-14
Hvalevriedna inicijativa, nadam se da će i ostatak svieta uskoro njihovim stopama.Winter is coming wrote:ukratko radi se o pokusaju zabrane abortusa,sto podrzavam,ali opet u proslosti kad je drzava to pokusavala samo se povecao broj smrtnosti zena u nekim ilegalnim klinikama,znaci jos gore,e ali sad je sve drugacije,Rusi nemaju vise taj mentalni sklop i drzava nudi novcanu pomoc za drugo i trece dijete a crkva nudi da ce uzeti svako djete koje majka ne zeli.
na Balkanu crkva izbacuje ljude iz svog doma...Winter is coming wrote:ukratko radi se o pokusaju zabrane abortusa,sto podrzavam,ali opet u proslosti kad je drzava to pokusavala samo se povecao broj smrtnosti zena u nekim ilegalnim klinikama,znaci jos gore,e ali sad je sve drugacije,Rusi nemaju vise taj mentalni sklop i drzava nudi novcanu pomoc za drugo i trece dijete a crkva nudi da ce uzeti svako djete koje majka ne zeli.
Guest- Guest
Ja sam svakako za to da abortus ostane dozvoljen u Rusiji. Manje ludjaka na planeti.
Guest- Guest
zasto?dzango wrote:Nazad u školu.maggie13 wrote:Ne razumijem.
@_@
2014-04-12
mislim da im je jako visok postotak pobacaja u odnosu na broj rođenih.MaximusDecimusMiridije wrote:Ja sam svakako za to da abortus ostane dozvoljen u Rusiji. Manje ludjaka na planeti.
2014-04-12
Jer imas velike sise, i klincima treba dati ispravne uzore kada je u pitanju masturbacija kada dodju kuci nakon skole.
Guest- Guest
toliko mlada da ni ćirilicu nisi učila? dok sam je učila u trećem..podosta sam slovkala.. u međuvremenu nisam trenirala, a ide mi glatko.. kako to?maggie13 wrote:Ne razumijem.
@_@
frakcija- Posts : 5635
2016-03-09
pozelio si biti zena, ili?! B-)MaximusDecimusMiridije wrote:Jer imas velike sise, i klincima treba dati ispravne uzore kada je u pitanju masturbacija kada dodju kuci nakon skole.
2014-04-12
Zenama je primarna funkcija radjanje djece,sekundarna,da zabave Moškiju i sve vezano za to..sve suprotno narusava prirodnu ravnotezu...Mdaaa...
Guest- Guest
nisam rekla da ne znam cirilicu.frakcija wrote:toliko mlada da ni ćirilicu nisi učila? dok sam je učila u trećem..podosta sam slovkala.. u međuvremenu nisam trenirala, a ide mi glatko.. kako to?maggie13 wrote:Ne razumijem.
@_@
:D
Napredovala si :D
2014-04-12
maggie13 wrote:mislim da im je jako visok postotak pobacaja u odnosu na broj rođenih.MaximusDecimusMiridije wrote:Ja sam svakako za to da abortus ostane dozvoljen u Rusiji. Manje ludjaka na planeti.
Normalno da je jako visok postotak pobacaja zaboga :) unatoc popularnim predodzbama ljubitelja te zemlje je jedna od perjanica kad su u pitanju sexualne perverzije svih vrsta, degenerika ko u prici. Nemoze to Isus zaustaviti. Doduse nije fer reci ono "svi su oni takvi" ili slicne pizdarije. Ali izgleda jebote da je opcenito Istocna Europa onako...."vesela" kad su te stvari u pitanju. Shema je sto se nece definitivno smanjiti broj abortusa. Jer tamo ionako svi idu u privatne klinike ili kod "baba". I slicno.
Guest- Guest
a kako to?maggie13 wrote:nisam rekla da ne znam cirilicu.frakcija wrote:toliko mlada da ni ćirilicu nisi učila? dok sam je učila u trećem..podosta sam slovkala.. u međuvremenu nisam trenirala, a ide mi glatko.. kako to?maggie13 wrote:Ne razumijem.
@_@
:D
Napredovala si :D
frakcija- Posts : 5635
2016-03-09
bogomdani wrote:Zenama je primarna funkcija radjanje djece,sekundarna,da zabave Moškiju i sve vezano za to..sve suprotno narusava prirodnu ravnotezu...Mdaaa...
Zbog ovakvih izjava je i krenuo pokret Sufrazetkinja :))
Guest- Guest
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Rusija će zakonom zabraniti guranje ideje o neimanju djece
» Podeljena 651 kuća u Srbiji
» Užas: Rusija podržava Srbiju Rusija u njezinim akcijama po pitanju situacije na Kosovu
» Kurir treba zabraniti
» Don Anemični će zabraniti Bujicu
» Podeljena 651 kuća u Srbiji
» Užas: Rusija podržava Srbiju Rusija u njezinim akcijama po pitanju situacije na Kosovu
» Kurir treba zabraniti
» Don Anemični će zabraniti Bujicu
Page 1 of 2