ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nasljedstvo

Page 19 of 20 Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20  Next

Go down

Nasljedstvo - Page 19 Empty Re: Nasljedstvo

Post by aben 8/8/2015, 16:06

maggie13 wrote:
aben wrote:
maggie13 wrote:
aben wrote:
maggie13 wrote:
Trinity wrote:E sad je dosta.
Neka si aben otvara teme po želji. :x
Admini ključajte temu.
Roditelji nisu djeci dužni ništa ostaviti. Mogu sve svoje uživati za ovozemaljskog života.
Ako pak ostavljaju nešto djeci, trebali bi nastojati biti dosljedni i koliko-toliko ravnopravno i transparentno podijeliti, u skladu s zaslugama.

što ako zasuge nisu ravnopravne?
prilagodi se podjela principu zaslužene ravnopravnosti. pirat
tako je.

no, znaš, tu se umiša država i onda natira roditelje da prihvate ravnopranost kako je ona vidi, ne roditelji:(
ravnopravno ali u skladu s zaslugama?
u okviru zakona, tj. obaveznog dječjeg dijela..nije to nešto.
Iako može stvorit poteškoće u diobi. Suspect
lako za tehniku razdiobe, stvar je u pravu vlasnika da raspolaže svojon imovinon.
sama si rekla da roditelji moru spizditi lovu, ali ako je oće djelomično ostaviti radišnom sinu a razbaštiniti hći kurbu, op, ne more!

aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by L'âme 8/8/2015, 16:10

aben wrote:
maggie13 wrote:
aben wrote:
maggie13 wrote:
aben wrote:
maggie13 wrote:
Trinity wrote:E sad je dosta.
Neka si aben otvara teme po želji. :x
Admini ključajte temu.
Roditelji nisu djeci dužni ništa ostaviti. Mogu sve svoje uživati za ovozemaljskog života.
Ako pak ostavljaju nešto djeci, trebali bi nastojati biti dosljedni i koliko-toliko ravnopravno i transparentno podijeliti, u skladu s zaslugama.

što ako zasuge nisu ravnopravne?
prilagodi se podjela principu zaslužene ravnopravnosti. pirat
tako je.

no, znaš, tu se umiša država i onda natira roditelje da prihvate ravnopranost kako je ona vidi, ne roditelji:(
ravnopravno ali u skladu s zaslugama?
u okviru zakona, tj. obaveznog dječjeg dijela..nije to nešto.
Iako može stvorit poteškoće u diobi. Suspect
lako za tehniku razdiobe, stvar je u pravu vlasnika da raspolaže svojon imovinon.
sama si rekla da roditelji moru spizditi lovu, ali ako je oće djelomično ostaviti radišnom sinu a razbaštiniti hći kurbu, op, ne more!
ili obrnuto-može..samo napišu oporuku u kojoj neoomiljenom djetetu ostavljaju nešto što u naravi predstavlja otprilike dio nnjegovog/njezinog dječjeg dijela. da nema osnove za žalbu. ILi da bi se barem bilo vrlo komplicirano žalit.
Najgore je ostavljat nerazjašnjene odnose i nezavršene diobe do kraja života.

L'âme

2014-04-12

Back to top Go down

Post by aben 8/8/2015, 16:13

a, koliko je to?
nužni dio je pola od zakonskog dijela. misliš da in se more oporučit manje od toga i da onda žalba nema šanse?

And insofar as it is compulsory, it is not educational
aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by L'âme 8/8/2015, 16:16

aben wrote:a, koliko je to?
nužni dio je pola od zakonskog dijela. misliš da in se more oporučit manje od toga i da onda žalba nema šanse?
ne mislim, nego znam da može..samo nisam sigurna koliko od imovine trenutno predstavlja taj nužni dječji dio.

L'âme

2014-04-12

Back to top Go down

Post by aben 8/8/2015, 16:33

maggie13 wrote:
ne mislim, nego znam da može..samo nisam sigurna koliko od imovine trenutno predstavlja taj nužni dječji dio.
nužni je pola od zakonskog.
ako su dva brata, i ako je cijela ostavština 100, i ako roditelji oporučno ostave 10/90, ja mislim da je žalba moguća, i to do 25/70, odnosno polak od zakonskog ( 50/50 ).

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by L'âme 8/8/2015, 16:45

aben wrote:
maggie13 wrote:
nužni je pola od zakonskog.
ako su dva brata, i ako je cijela ostavština 100, i ako roditelji oporučno ostave 10/90, ja mislim da je žalba moguća, i to do 25/70, odnosno polak od zakonskog ( 50/50 ).
savjetuj se sa odvjetnikom...što je sigurno-sigurno je cat

L'âme

2014-04-12

Back to top Go down

Post by aben 8/8/2015, 16:58

ma ne interesira me to praktično, samo teoretski.

aben
aben

2014-04-16

Back to top Go down

Post by debotoijusto 30/8/2015, 14:54

Trinity wrote:Smatrate li da imate pravo naslijediti imovinu svojih roditelja?

Ako da, zašto da, ako ne , zašto ne ?

U kojim biste se slučajevima odrekli prava na nasljedstvo (da li bi uopće) ?

Da li je moguće nasljedstvo ravnomjerno raspodijeliti na svu djecu (ako ih je više) ?

Stavit ću par primjera koje sam uočila.
1. naravno ...u slucaju da roditelji odluce drugacije jbg.
2. ne vidim takav slucaj , to je moja mirovina u svijetu koji zivimo
3. tesko , nisu to vise klinci vec formirane osobe s zeljama i utjecajem sa strane...obitelj , krediti...
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by Trinity 30/8/2015, 16:23

Na šta se točno odnosi ovo pod 2. ?
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by debotoijusto 30/8/2015, 16:37

Trinity wrote:Na šta se točno odnosi ovo pod 2. ?
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by Trinity 30/8/2015, 16:51

Baš nikakav primjer ti ne pada na pamet?
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by debotoijusto 30/8/2015, 17:10

Trinity wrote:Baš nikakav primjer ti ne pada na pamet?
mislis kao u korist crkve :P ...ne , nije mi to na pameti
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by Trinity 30/8/2015, 17:19

Ni meni...
U korist majke, sestre, brata ...?
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Guest 30/8/2015, 17:20

Ja bih u korist majke,sestre,brata....
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by debotoijusto 30/8/2015, 17:41

Trinity wrote:Ni meni...
U korist majke, sestre, brata ...?
ne razumijem institut "u korist majke" ? zar ona ne nastavlja raspolagati imovinom nakon smrti oca ?...b/s nemam
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by Trinity 30/8/2015, 18:14

Polovicom. Ostalu polovicu dijeli ravnopravno s djecom.
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by debotoijusto 30/8/2015, 18:40

Trinity wrote:Polovicom. Ostalu polovicu dijeli ravnopravno s djecom.
nisam upucen , zahvaljujem...u tom slucaju bi uzeo svoj dio a majka bi se odrekla preko novina mene maloga drunken ...salim se , nisam o tome razmisljao na takav nacin , ne znam sto bi ucinio...
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by Brain32 30/8/2015, 23:10

Trinity wrote:Smatrate li da imate pravo naslijediti imovinu svojih roditelja?

Ako da, zašto da, ako ne , zašto ne ?

Da li je moguće nasljedstvo ravnomjerno raspodijeliti na svu djecu (ako ih je više) ?

Stavit ću par primjera koje sam uočila.
Smatram da itekako imam to pravo kao i svi ostali. Zašto da? Zato što je to obiteljski kapital, nisu moji grbačili cijeli život da u plodovima tog rada uživa Đuro iz općine.

Odrekao bi se prava ako dugovi premašuju vrijednost ostavina a ja na te dugove nisam imao nikakav utjecaj niti udjel.

Apsolutno je moguće ravnomjerno rasporediti ostavinu i ako takva želja (ili moralna obveza) postoji onda je jedino odgovorno riješiti za života prijenosom vlasništva tj. darovanjem(iako tu postoji još mogućnosti tipa ugovorom o doživotnom uzdržavanju pa makar i fingiranom)
Brain32
Brain32

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by Trinity 31/8/2015, 09:39

Brain32 wrote:Smatram da itekako imam to pravo kao i svi ostali. Zašto da? Zato što je to obiteljski kapital, nisu moji grbačili cijeli život da u plodovima tog rada uživa Đuro iz općine.

Ima smisla.
Odrekao bi se prava ako dugovi premašuju vrijednost ostavina a ja na te dugove nisam imao nikakav utjecaj niti udjel.
Praktičan si ti. :)

Apsolutno je moguće ravnomjerno rasporediti ostavinu i ako takva želja (ili moralna obveza) postoji onda je jedino odgovorno riješiti za života prijenosom vlasništva tj. darovanjem(iako tu postoji još mogućnosti tipa ugovorom o doživotnom uzdržavanju pa makar i fingiranom)

Meni se čini da nije. Zakonski možda da. Inače uvijek netko popusti na račun drugog zbog mira u familiji.
Trinity
Trinity

Female
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Brain32 31/8/2015, 12:02

Trinity wrote:

Meni se čini da nije. Zakonski možda da. Inače uvijek netko popusti na račun drugog zbog mira u familiji.

Pa iskreno, mislim da je to i odgovornost samih ostavitelja da ako postoje posebne zasluge kod pojedinih nasljednika da ih oni sukladno tome rasporede.
Kako radim u uredu javnog bilježnika prakse imam na tone a naravno ni teorije mi nije strana pa ću ponuditi par primjera.

1# Kćer se udaje i odlazi u drugi grad, sin se ženi i ostaje u roditeljskoj kući sa ženom i djecom te se brine za starce, kćer se ne brine, ne posjećuje ih pa se po navodima čak niti ne javlja. Starci sklapaju ugovor o doživotnom uzdržavanju kojim svu svoju imovinu u trenutku smrti prenose na sina. Ostavinske imovine nema, sin formalno stječe cijelo nasljedstvo temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju.

2# Starci raspoređuju nekretnine ugovorima o darovanju, radi vlastitog osiguranja na nekretnini na kojoj žive ugovorom ustanovljuju pravo doživotnog uživanja/stanovanja na nekretnini. Znači da iste ne ulaze u ostavinsku masu jer su raspoređene tijekom života. Rasprava se provodi na preostaloj imovini/ostavini, u RH se tu najčešće (99%) ne radi o vrijednim stvarima ni pravima pa do spora niti ne dolazi.

No to su tehnikalije kako nešto provesti, moja poanta je da opcije postoje a na ostaviteljima je da ako postoji potreba za života raspolažu imovinom sukladno eventualnim zaslugama, čak smatram pomalo neodgovornim prepustiti sve Zakonu ako postoje opravdani razlozi da imovina bude drugačije raspoređena.

Općenito po pitanju nasljedstva Hrvati se često ponašaju neodgovorno, odnosno po principu "kad me ne bu nek' me jebu" ali po ovom pitanju ostavitelji tj. roditelji su ti koji bi po posljednji puta trebali riješiti razmiricu među djecom, kako je bilo sa žutim bagerom kad su bili bebe tako i sada sa puno vrijednijim stvarima kada su odrasli ljudi. Roditeljstvo je cjeloživotna obveza i odgovornost. Eto to je moj stav, prihvaćam da možda ne razumijem situaciju jer sam jedinac ali mislim da to sa nasljednicima nema veze.
Brain32
Brain32

Male
2014-04-15

Back to top Go down

Post by kic 31/8/2015, 13:02

ugovor o dosmrtnom ili darovanje, ftw oba?
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

https://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 19 of 20 Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20  Next