ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HRVATSKI BRANITELJ: Tko smo mi bili? BUDALE!

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

Go down

HRVATSKI BRANITELJ: Tko smo mi bili? BUDALE! Empty HRVATSKI BRANITELJ: Tko smo mi bili? BUDALE!

Post by provocator 1/8/2016, 22:27

Nemojmo se lagati - sirotinja je izvukla rat. Momci obični, priprosti, većinom sa sela, manje iz grada, ali momci čisti, pošteni, nepokvareni. Istina, bilo je i baraba, probisvjeta, kokošara, ali takvih uvijek ima, u svečanim ložama neizmjerno više nego na bojištima. 
Četvrt stoljeća je prošlo od tih dana, a kao da je jučer bilo. Neki bi da zaborave, neki bi pamtili, neki bi vratili, neki bi... ni sami ne znaju što bi.

Na koncu, slušajući i danas beskonačne rasprave o ustašama, četnicima i partizanima, često se pitam - a tko smo bili mi? Mi čak ni imena svoga nismo dobili. U pravnim dokumentima smo "sudionici Domovinskog rata", u novinarskom izričaju "hrvatski branitelji". Branitelji? Ma dajte molim vas, branitelj je tako općenit izraz da ne govori ama baš ništa. Žalosno je to da čim izgovoriš "ustaša", "četnik", "partizan", čak i "švabo" ili "talijan", automatski vizualiziraš lik tog vojnika i vidiš ga nepogrešivo, sa svim karakterističnim obilježjima. A dok izgovoriš "braniteljdomovinskograta" već te prođe volja za bilo što.

Eto, danas nakon dvadeset i pet godina nemamo narodnih heroja, nemamo filmova, nemamo pjesama, imamo samo mitomaniju koja pred određene datume buja kao pivski kvasac da bi nakon toga splasnula do iduće prilike.

I da, na ime naše još uvijek mislim, kako ću svojoj djeci objasniti gdje im je otac bio? Ma, možda bolje da im ništa ne objašnjavam. I ne znam hoću li imati snage izgovoriti, ali mogao bi se usvojiti jedan univerzalni naziv za sve vojnike "naših" ratova. 
Mi smo svi bili - budale.

poveznica

-Eto tako piše jedan bivši branitelj na svom blogu. Btw., ovo je samo dio teksta. Pročitah ga u cijelosti i moram priznati dobro čovjek zbori.

Male
2015-08-11

Back to top Go down

HRVATSKI BRANITELJ: Tko smo mi bili? BUDALE! Empty Re: HRVATSKI BRANITELJ: Tko smo mi bili? BUDALE!

Post by max123 1/8/2016, 22:38

misljenja su ko supci.svak ih ima...
max123
max123

2015-10-28

Back to top Go down

HRVATSKI BRANITELJ: Tko smo mi bili? BUDALE! Empty Re: HRVATSKI BRANITELJ: Tko smo mi bili? BUDALE!

Post by kic 1/8/2016, 22:51

ako se sam napraviš crvom, nemoj se ni žaliti kad te počnu gaziti..
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

https://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Post by provocator 1/8/2016, 22:51

max123 wrote:misljenja su ko supci.svak ih ima...
Da... Ali ima i onih koji nemaju mišljenja ali su šupci...

Btw., što misliš da li je tekst ovog branitelja mišljenje ili stav?

Male
2015-08-11

Back to top Go down

Post by provocator 1/8/2016, 22:53

kic wrote:ako se sam napraviš crvom, nemoj se ni žaliti kad te počnu gaziti..
Misliš da branitelji spadaju u tu kategoriju, crv-i?

Male
2015-08-11

Back to top Go down

Post by Guest 1/8/2016, 22:55

Lenjin bi se sa njim srdacno slozio, svi ratovi osim onih u kojima se proletarijat dize protiv ugnjetavaca i brani su burzoaski i imperijalisticki i oni koji ginu u njima su budale lazne klasne svijesti.

Ja bih ipak to malo prosirio, pa kad ga dijete pita tko je on bio, moze reci: ''Onaj izmedju koljaca i tenkova i nase kuce.''
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 1/8/2016, 23:01

kolerik wrote:Lenjin bi se sa njim srdacno slozio, svi ratovi osim onih u kojima se proletarijat dize protiv ugnjetavaca i brani su burzoaski i imperijalisticki i oni koji ginu u njima su budale lazne klasne svijesti.

Ja bih ipak to malo prosirio, pa kad ga dijete pita tko je on bio, moze reci: ''Onaj izmedju koljaca i tenkova i nase kuce.''

A dijete zna šta su koljači?
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by kic 1/8/2016, 23:04

provocator wrote:

ne mislim, ali izgleda mi da ste sami izgubljeni malo.. izgubili fokus, uspoređivat se s Talijanskim vojnikom iz ww2?
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

Back to top Go down

Post by Guest 1/8/2016, 23:06

kic wrote:
provocator wrote:

ne mislim, ali izgleda mi da ste sami izgubljeni malo.. izgubili fokus, uspoređivat se s Talijanskim vojnikom iz ww2?

Nigdje ne piše godina proizvodnje može bit i današnji talijanski vojnik.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 1/8/2016, 23:12

Usne Stjepana Gnječa wrote:
kolerik wrote:Lenjin bi se sa njim srdacno slozio, svi ratovi osim onih u kojima se proletarijat dize protiv ugnjetavaca i brani su burzoaski i imperijalisticki i oni koji ginu u njima su budale lazne klasne svijesti.

Bolje mu je da ne sazna razliku, zato je caca i isao u rat. Djeca u Vukovaru su saznala razliku.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by dijagram 1/8/2016, 23:13

Ja sam bio legenda, kako onda tako i sad B-)
No to pretpostavljam i nije zanimljivo:)
Za sveopce zanimanje javnosti morao bih pokazati silno razocarenje.
Zatim i besmisao pruzanja otpora i svladavanje neprijatelja.
Besmisao obrane nasih domova, zivota prijatelja vojnika,civila.
Ukratko,besmisao stvaranja Hrvatske drzave.
No na sve kojima je tek to zanimljivo, popiskim se s balkona :rim
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

Back to top Go down

Post by kic 1/8/2016, 23:14

sigurno mu je vizualizacija prikazala današnjeg Talijana da, ratuju ko sumanuti..
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

Back to top Go down

Post by provocator 1/8/2016, 23:18

kic wrote:
provocator wrote:

Sad ako na osnovu dijela teksta gdje između ostalih autor spominje talijanskog vojnika ti misliš da su branitelji izgubljeni onda si promašio metu.
Naime, ako si pozorno pročitao čitav tekst, a čini mi se da nisi, onda bi shvatio kako je poanta u tome što pri spomenu ustaše, četnika, partizana, šavbe ili talijana ljudi mogu vizualizirati tog i takvog vojnika ponajviše zahvaljujući velikom broju filmova na temu Drugog svjetskog rata. To je autor rekao samo treba čitati s razumijevanjem a ne na ho-ruk.

Dakle ne radi se ni o kakvoj usporedbi s talijanskim ili nekim drugim vojnikom.

Last edited by provocator on 1/8/2016, 23:19; edited 1 time in total

Male
2015-08-11

Back to top Go down

Post by Guest 1/8/2016, 23:19

kolerik wrote:
Usne Stjepana Gnječa wrote:

Bolje mu je da ne sazna razliku, zato je caca i isao u rat. Djeca u Vukovaru su saznala razliku.

Imaš pravo male hrvatiće treba čeličit od malena i reć im tko su neprijatelji...virus mržnje se mora prenositi dalje to je ipak stara balkanska tradicija.
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 1/8/2016, 23:21

kic wrote:sigurno mu je vizualizacija prikazala današnjeg Talijana da, ratuju ko sumanuti..

Ima ih u Iraku, Afganistanu...
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by provocator 1/8/2016, 23:30

dijagram wrote:Ja sam bio legenda, kako onda tako i sad B-)
Je, samo što se Hrvatska nije stvarala nego branila... Bit će da se branitelji zbog toga i nazivaju braniteljima a ne stvarateljima.
Nadalje, netko tko je krv pišao i istinski krvario ubraneći svoju zemlju ima itekako razloga biti frustriran. Mogu ti nabrojiti čiav niz čimbenika koji toj frustraciji pridonose. Kao npr. to da danas povlašetnu mirovinu prima čovjek koji je u Vukovaru u odori JNA ispraćao ranjenike na Ovčaru pa poslije bio kolicijski partner stranci koja sebe imenuje onom koja je kao stvarala i stvorila Hrvatsku.

Ili to da danas Hrvatska koju su branili, kažu od agresora, priznaje sud tog istog agresora (slučaj Marić)

Ili to da je sirotinja ratovala a mutikaše su izveli pljačku zvanu pretvorba i privatizacija.

Ili to da je sirotinja krvarila a neki su u tih par godina postali milijarderi.

Ili to da se ni danas maloljetnim braniteljima ne priznaje status branitelja.

I da ne nabrajam dalje i više jerbo bi mogli srenuti s teme.

Male
2015-08-11

Back to top Go down

Post by kic 1/8/2016, 23:39

provocator wrote:
kic wrote:
provocator wrote:

Sad ako na osnovu dijela teksta gdje između ostalih autor spominje talijanskog vojnika ti misliš da su branitelji izgubljeni onda si promašio metu.
Naime, ako si pozorno pročitao čitav tekst, a čini mi se da nisi, onda bi shvatio kako je poanta u tome što pri spomenu ustaše, četnika, partizana, šavbe ili talijana ljudi mogu vizualizirati tog i takvog vojnika ponajviše zahvaljujući velikom broju filmova na temu Drugog svjetskog rata. To je autor rekao samo treba čitati s razumijevanjem a ne na ho-ruk.

Dakle ne radi se ni o kakvoj usporedbi s talijanskim ili nekim drugim vojnikom.

drugačija su vremena, 60ih nisu postojali alternativni mediji koji bi zagađivali ww2 forsirajući neke događaje, nama je svaka akcija danas dovođena u pitanje jer svako ima grlo, blog, udrugu, novine, ngo, i često većinu tih sufinancira i država, ja bih volio neki povratak herojskom u čovjeku, ali mislim da je bilo lakše snimati 60ih i 70ih takve stvari, ali baš se po ovome vidi da si komunist jer vrednuješ propagandu, ima dobrih knjiga i literature o Domovinskom Ratu recimo, koga zanima može naći neke dirljive i tragične, kao i velike ljudske priče koje su se stvarno odvijale, mislim, ja sam bliži tome nego da gledamo nekog Hrvatskog Ljubišu za mitraljezom koji kosi pola JNA..
kic
kic
Admin

Male
2014-04-10

Back to top Go down

Post by dijagram 1/8/2016, 23:45

provocator wrote:
dijagram wrote:Ja sam bio legenda, kako onda tako i sad B-)
Je, samo što se Hrvatska nije stvarala nego branila... Bit će da se branitelji zbog toga i nazivaju braniteljima a ne stvarateljima.
Nadalje, netko tko je krv pišao i istinski krvario ubraneći svoju zemlju ima itekako razloga biti frustriran. Mogu ti nabrojiti čiav niz čimbenika koji toj frustraciji pridonose. Kao npr. to da danas povlašetnu mirovinu prima čovjek koji je u Vukovaru u odori JNA ispraćao ranjenike na Ovčaru pa poslije bio kolicijski partner stranci koja sebe imenuje onom koja je kao stvarala i stvorila Hrvatsku.

Ili to da danas Hrvatska koju su branili, kažu od agresora, priznaje sud tog istog agresora (slučaj Marić)

Ili to da je sirotinja ratovala a mutikaše su izveli pljačku zvanu pretvorba i privatizacija.

Ili to da je sirotinja krvarila a neki su u tih par godina postali milijarderi.

Ili to da se ni danas maloljetnim braniteljima ne priznaje status branitelja.

I da ne nabrajam dalje i više jerbo bi mogli srenuti s teme.
Jesi ti taj koji je krvario?
Za mene se ovdje zna da jesam vise puta i sve godine rata.
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

Back to top Go down

Post by Guest 1/8/2016, 23:57

Mhhhhm....pa upoznah jednog Hrvata,obicnog,ne velikog...ono skromna dusha koja je pocetkom rata osla u Svabiju i do danas zaradila dva stana plac na moru i sagradila apartman....U kontekstu svega,on po meni nije defi itivno Budala...Svi ostali nek sami za sebe iskontempliraju u kojem su nivou manje vise ovo ili ono.. :D
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Guest 2/8/2016, 00:02

Mislim..sudjelovati u branjenju necega ili stvaranju ako hocete a onda ne moci uzivati u tome ako nisi lopov,parazit ili politicki poslusnik,ili naprosto .mazohist,je krajnje nezavdno..
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 1 of 4 1, 2, 3, 4  Next

Back to top

- Similar topics