Dublin (ni)je grad iz snova: donosimo priču Zadranina koji je uteka doma nakon deset dana
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Dublin (ni)je grad iz snova: donosimo priču Zadranina koji je uteka doma nakon deset dana
Trebaš imati zalihu novca, od tisuću do 1,5 tisuća eura obavezno, ispod toga teško. Soba je od 500 eura pa naviše uz obavezan depozit, a to je krevet u stanu. Ako ćeš bliže centru, bude njih deset na onim "vojnim“ krevetima u stanu, dva WC-a, traže još pet, a svaki po 500 eura za ležaj. Tamo je stala stanogradnja pa ljudi rentaju, a kako je veliki priljev Rumunja, Bugara, Poljaka, Hrvata, potražnja je velika i dižu cijene.
Neki traže depozit za mjesec dana, a neki za dva, tri mjeseca. A to znači 500 eura stanarine i još tri stanarine unaprijed, plus režije, životne potrebe... Čuli smo se telefonom, čovjek me zvao, dođi, sve pet, znao sam u globalu u što idem. Ali kad sam došao tamo, shvatio sam da su se "malo" promijenile okolnosti i došlo je na to da ne moram raditi baš svaki dan. S tim što smo i manje plaćeni mi iz "istočnog bloka“ nego Irci. Oni ne rade ispod 25 eura po satu, mi radimo na minimalcu koji je od 9,15 do 15 eura po satu, osim IT sektora i medicinskih sestara.
http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/319201/dublin-nije-grad-iz-snova-donosimo-pricu-zadranina-koji-je-uteka-doma-nakon-deset-dana
Neki traže depozit za mjesec dana, a neki za dva, tri mjeseca. A to znači 500 eura stanarine i još tri stanarine unaprijed, plus režije, životne potrebe... Čuli smo se telefonom, čovjek me zvao, dođi, sve pet, znao sam u globalu u što idem. Ali kad sam došao tamo, shvatio sam da su se "malo" promijenile okolnosti i došlo je na to da ne moram raditi baš svaki dan. S tim što smo i manje plaćeni mi iz "istočnog bloka“ nego Irci. Oni ne rade ispod 25 eura po satu, mi radimo na minimalcu koji je od 9,15 do 15 eura po satu, osim IT sektora i medicinskih sestara.
http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/319201/dublin-nije-grad-iz-snova-donosimo-pricu-zadranina-koji-je-uteka-doma-nakon-deset-dana
RayMabus- Posts : 184104
2014-04-11
Re: Dublin (ni)je grad iz snova: donosimo priču Zadranina koji je uteka doma nakon deset dana
E i... saće ga Kaljmeti zaposliti, samo što nije...
darth_vader-
2014-04-17
Re: Dublin (ni)je grad iz snova: donosimo priču Zadranina koji je uteka doma nakon deset dana
Oženiš medicinsku sestru , napraviš joj dijete a onda je pošalješ u Irsku nek se kurba i tuce nocne smjene.
Šalim se. Samo poslovna ideja.
Šalim se. Samo poslovna ideja.
2014-04-11
Dobro ajd ne mora se baš kurbat. Nek tuce samo nocne smjene.
2014-04-11
Uglavnom ovo cemo zapisati u bilježnicu u kojoj vodim evidenciju : Kakvoj u emanicipaciji moš napravit jedno dite.
Medicinska sestra ...Irska ...nocne smjene ....dobro.
Medicinska sestra ...Irska ...nocne smjene ....dobro.
2014-04-11
Boris se sa masom Rumuna za posao, HR realnost blagostanja.
Serbinho-3- Posts : 27662
2014-08-25
jebga. smetlre nitko ne trazi
2014-12-30
U biti i ne baš jer Njemačka je oslobodila svoje tržište rada za nas pa iduce godine to radi Švica , imamo i slab natalitet i baš nam sad dolaze na tržište rada generacije koje je poprilicno manje nego ove prije ( starije idu u penziju mlađe dolaze ) tako da ......tu i tamo će netko otic u Irsku al ne onako masovno kao prijašnjih godina.Serbinho-3 wrote:Boris se sa masom Rumuna za posao, HR realnost blagostanja.
Jedan od razloga odlaska u Irsku je bilo ono kao Britanija pa sutra ce i nama pustit da radimo tamo pa ono Irska , engleski jezik , blizina pa ok al sad nakon BREXITa nema više ni toga tako da .....
2014-04-11
Sta ti vredi sto ti oslobadjaju trziste rada, kada pristup istom imaju i milioni ostale sirotinje iz Istocne Evrope.
Bio u Dablinu, neka Tarzanija balticka radi u hotelu, los Engleski, nemaju blage veze sa kulturom hotelijerskom, hladni.
Da sam vlasnik, odmah bi ih poslao kuci, ne moze mutav postati pevac, pa ni hladan raditi u hotelu.
Bio u Dablinu, neka Tarzanija balticka radi u hotelu, los Engleski, nemaju blage veze sa kulturom hotelijerskom, hladni.
Da sam vlasnik, odmah bi ih poslao kuci, ne moze mutav postati pevac, pa ni hladan raditi u hotelu.
2014-08-25
Nemaju svi.Serbinho-3 wrote:Sta ti vredi sto ti oslobadjaju trziste rada, kada pristup istom imaju i milioni ostale sirotinje iz Istocne Evrope.
Guest- Guest
A cuj nekome je zgodnije u Švici , Njemačkoj , Austriji , ima nekog svoga i tako.Serbinho-3 wrote:Sta ti vredi sto ti oslobadjaju trziste rada, kada pristup istom imaju i milioni ostale sirotinje iz Istocne Evrope.
Irska ti je za Hrvate bila ok u pocetku a sad je ok samo za IT sektor , medicinske sestre nocni rad ( ljudi ovdje znaju engleski a njemački i druge jezike manje pa im je Irska ok ) i ovako sezonce i avanturiste al to ce sad bit sve manje , tu i tamo netko i to je to.
2014-04-11
Šta je imalo iselit iselilo je u ovim godinama masovno nakon primanja Hr u EU gdje im se oslobodilo tržište rada , odeseljava sada i odseljavat ce u nekoliko narednih godina ( rok da zadnja clanica pusti Hrvate na tržište rada od primanja u EU je sedam godina ) i onda nakon toga STOP jer nema više tko iseljavat.
Vidiš kakve nam kolicinski manje generacije dolaze ( stariji idu u penziju a mladih je manje ) :
Nema neke potrebe za iseljavanjem a niti ce imat tko iselit kad završi ovaj ciklus masovnog iseljavanja a to je u suštini vec za godinu dvije tri.
Vidiš kakve nam kolicinski manje generacije dolaze ( stariji idu u penziju a mladih je manje ) :
Nema neke potrebe za iseljavanjem a niti ce imat tko iselit kad završi ovaj ciklus masovnog iseljavanja a to je u suštini vec za godinu dvije tri.
2014-04-11
Ulazim u bus za aerodrom, neka Istocna tarzanska faca, pitas ga nesto na Engleskom, ne zna ni da odgovori.
Hrvati uglavnom iz ruralnih regija, okupljaju se po nekim lokalima, gde su uglavnom oni i po nekim na pesackoj ulici, odakle pazljivo iz daljine slusaju svaku rec ekavice.
Dve Zagrepcanke video u radnji, odmah se vidi da nisu sa sela, traze i one bolje sutra medju onom seljanom.
Sada, muskarac ako ima polozeno za bus, verovatno ce naci nesto, mada najbolje da covek ode prvo da vidi, oseti jel vidi sebe medju ruralnim djet setom sa Istoka.
Hrvati uglavnom iz ruralnih regija, okupljaju se po nekim lokalima, gde su uglavnom oni i po nekim na pesackoj ulici, odakle pazljivo iz daljine slusaju svaku rec ekavice.
Dve Zagrepcanke video u radnji, odmah se vidi da nisu sa sela, traze i one bolje sutra medju onom seljanom.
Sada, muskarac ako ima polozeno za bus, verovatno ce naci nesto, mada najbolje da covek ode prvo da vidi, oseti jel vidi sebe medju ruralnim djet setom sa Istoka.
2014-08-25
A ono al rekao sam ti zašto ce ti toga sad biti sve manje no Irska je ok jer je englesko govorno podrucje pa ono neradiš ovdje a nedati se njemački ucit pa malo tamo sezonski i to. Ako ništa drugo vidiš malo Irske , usavršiš engleski , iskustvo plus i tako.Serbinho-3 wrote:Ulazim u bus za aerodrom, neka Istocna tarzanska faca, pitas ga nesto na Engleskom, ne zna ni da odgovori.
2014-04-11
Pa dobro, nije lose kao iskustvo, narocito ako nemas nista drugo kao izbor a Nemacka i ostalo ne znam kako je.
Irska jeste donekle Englesko govorno podrucje, obzirom da oni izmedju sebe parlaju Irski i dvojni natpisi su svuda, neki cudan jezik.
Irska jeste donekle Englesko govorno podrucje, obzirom da oni izmedju sebe parlaju Irski i dvojni natpisi su svuda, neki cudan jezik.
2014-08-25
Mislim da Hrvati tamo kad dođu ipak ne pricaju taj njihov irski.Serbinho-3 wrote:Pa dobro, nije lose kao iskustvo, narocito ako nemas nista drugo kao izbor a Nemacka i ostalo ne znam kako je.
Englesko govorno podrucje , posebno Dublin kao kozmoplitski grad. To ti je to. Avionom i ono nađeš posao , relativno dobro placen cak i kad odbiješ podstanarstvo kad vec ovdje nemaš posao neki a njemčki ti se ne uci.
2014-04-11
Dobro placen posao tesko, uglavnom su to poslici obicni, znaci, plata neka obicna ili za Balkan odlicna.
Udjes u radnju suvenira, vidis Hrvate da rade, gledaju okolo da neko ne marise ili po Mc Donald's ili po zubarskim ordinacijama kao tehnicarke.
Svakako ako nemas nista u HR, nemas sta da izgubis a konkurencije tamo i nema, cirkus ekipa sa Istoka i juga Evrope, koja samo moze cenu rada da spusta.
Niko ne nosi brendiranu odecu, nema boljih automobila, Irci se samo smeju, mislim da su kolektivno pijani, nisu agresivni za posao i ne mrze strance, barem ne jos.
Irkinje nisu lepe.
Udjes u radnju suvenira, vidis Hrvate da rade, gledaju okolo da neko ne marise ili po Mc Donald's ili po zubarskim ordinacijama kao tehnicarke.
Svakako ako nemas nista u HR, nemas sta da izgubis a konkurencije tamo i nema, cirkus ekipa sa Istoka i juga Evrope, koja samo moze cenu rada da spusta.
Niko ne nosi brendiranu odecu, nema boljih automobila, Irci se samo smeju, mislim da su kolektivno pijani, nisu agresivni za posao i ne mrze strance, barem ne jos.
Irkinje nisu lepe.
2014-08-25
Za Balkan odlicno tj ili solidno placeni pogotovo ako ovdje ništa ne radiš. Na to sam mislio : u odnosu na ove naše place posebno ako ovdje ništa ne radiš a oceš radit.Serbinho-3 wrote:Dobro placen posao tesko, uglavnom su to poslici obicni, znaci, plata neka obicna ili za Balkan odlicna.
Irkinje nisu lepe.
IT poslovi su odlicno placeni , visoka strucna sprema , fali takve radne snage , posao kancelarija a moš i od doma tj kod kuce dosta toga radit , englesko govorno podrucje.
Medicinske sestre nocna smjena , englesko govorno podrucje , nemož svak taj posao radit nego baš moraš imat tu struku , nije ko IT ( al nije ni ista strucna sprema kad smo vec kod toga ) al se dobro placa.
2014-04-11
meni se vratio muso iz dublina, autolimar. Otišo je jer kad bi poplaćao režije i stanarinu ne bi mu ostalo ništa. Onda je skužio da mu tamo isto ne ostane ništa kad plati stanarinu i režije, samo što tamo pada kiša i kava ne valja. A i skupa je. A i ne može preko dana malo sjest na kavu u pauzi. I tako... veli kad već nemam ništa onda radije da nemam ništa ovdje.
..je a sto su ili sto su mislili..da ce za mjesec dana plivati u lovi.....ako nisi fakultetski obrazovan moes sanajti neku vecu lovu a da bi zaradio moras bar dva posla raditi a sa time se pomiri o nekakvom slobodnom vremenu...raditi i spavati..znam to dobro tri godine sam radio u nizozemskoj...nisam pet puta otisao na kavu ili pivu
vuksadinare- Posts : 100240
2015-09-08
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Nije lako Plenkiju ovih dana!Ljutiti Branko Borkovic nakon burnog sastanka sa uznemirenim Plenkovicem i Medvedom:'Imate 30 dana rok..'
» Hawking deset dana prije smrti završio rad o paralelnim svemirima
» 'Stvorite zalihe za deset dana': Njemačka donosi plan civilne obrane
» Uklanjaju se portreti četiri predsjednika Zastupničkog doma koji su služili Konfederaciji
» Kolinda: Imam dogovor sa drugim državama da Hrvati nakon obuka radeči od doma zarađuju 8.000 eura
» Hawking deset dana prije smrti završio rad o paralelnim svemirima
» 'Stvorite zalihe za deset dana': Njemačka donosi plan civilne obrane
» Uklanjaju se portreti četiri predsjednika Zastupničkog doma koji su služili Konfederaciji
» Kolinda: Imam dogovor sa drugim državama da Hrvati nakon obuka radeči od doma zarađuju 8.000 eura
Page 1 of 2