Proračun 2016
Page 2 of 4
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Proračun 2016
"Ministarstvo obrazovanja znanosti i sporta s početkom nove školske godine smanjiti će subvencije za javni međumjesni prijevoz srednjoškolca"
Koji će im qrac škola, subvencionirati će im novi ministar znanosti prijevoz do crikve :)
Koji će im qrac škola, subvencionirati će im novi ministar znanosti prijevoz do crikve :)
catabbath- Posts : 12438
2015-08-22
To je dio borbe protiv debljine. Debela smo nacija pa neka dječica i uče pješače.dawson wrote:"Ministarstvo obrazovanja znanosti i sporta s početkom nove školske godine smanjiti će subvencije za javni međumjesni prijevoz srednjoškolca"
gargamel0101- Posts : 3558
2015-07-23
preko_vode_do_slobode wrote:evo vrtim proračun od 600stranica , onako na brzinu, naletio da su srezali pare manjinama.. romima s 3milijuna kuna na 300 000...
kazna zbog kajtazija.
nije digao ručicu za domoljube...
sitting_bull-
2015-09-28
preko_vode_do_slobode wrote:centar za romske studije sa 800 000kn na 0kn
još jedan "orden" kajtaziju.
nikakav revanšizam i osveta...
sitting_bull-
2015-09-28
dawson wrote:Isto sa indexa "ZA ZNANOST i obrazovanje u proračunu Vlade Tihomira Oreškovića ove je godine predviđeno čak 158,1 milijuna kuna manje nego prošle godine."
"
Naime, iako su iz MOST-a, ali HDZ-a najavljivali kako će se za znanost i obrazovanje izdvajati znatno više novca, što su i potpisali u međusobnim pregovorima, to se nije dogodilo.
Tako se nastavio kontinuitet smanjenja izdataka u ovom sektoru."
lakše se manipulira neobrazovanima.
nije ovo socijalizam pa da karamarko može postati profesor povijesti već za 10 godina...
sitting_bull-
2015-09-28
deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
Guest- Guest
prije bi imao trajno stanje nemira na ulicama i pad svegadeda na aparatima wrote:deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
debotoijusto- Posts : 31651
2014-04-12
a zoč ne 300 miljardi?deda na aparatima wrote:deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
2014-04-16
zašto bi imao nemire kad bi ljudi bolje živjeli i imali posao?debotoijusto wrote:prije bi imao trajno stanje nemira na ulicama i pad svegadeda na aparatima wrote:deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
trebalo bi jedino malo aktivirati one zakone protiv uznemiravanja javnosti i obmanjivanja pa s njime stisnuti medije ako počnu širiti paniku i laži
Guest- Guest
aben wrote:a zoč ne 300 miljardi?deda na aparatima wrote:deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
zato što bi imali inflaciju od 80%
za razliku od tebe neki ljudi ipak imaju mozak u glavi pa su im jasne neke stvari, budalama pak nikad ništa nije jasno
Guest- Guest
postoje pravila igre a mi nismo ti koji ih postavljamodeda na aparatima wrote:zašto bi imao nemire kad bi ljudi bolje živjeli i imali posao?debotoijusto wrote:prije bi imao trajno stanje nemira na ulicama i pad svegadeda na aparatima wrote:deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
trebalo bi jedino malo aktivirati one zakone protiv uznemiravanja javnosti i obmanjivanja pa s njime stisnuti medije ako počnu širiti paniku i laži
posao vise ne ovisi primarno o ljudskoj radnoj snazi tako da te mjere bi bile primjerene prije 30g. ako i tad
2014-04-12
odnosno ti nemaš pojma o čemu ja pričam...debotoijusto wrote:postoje pravila igre a mi nismo ti koji ih postavljamodeda na aparatima wrote:zašto bi imao nemire kad bi ljudi bolje živjeli i imali posao?debotoijusto wrote:prije bi imao trajno stanje nemira na ulicama i pad svegadeda na aparatima wrote:deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
posao vise ne ovisi primarno o ljudskoj radnoj snazi tako da te mjere bi bile primjerene prije 30g. ako i tad
novac koji država potroši deficitom završi ili kao otplaćeni kredit privante tvrtke ili zaduženog građanina, ili kao štednja
da bi se privatni sektor razdužio, država se mora zadužiti, nema druge, kad se privatni sektor krene opet zaduživati, tad se država lako razduži
pravila igre su da to funkcionira kao klackalica
a to da bi svi trebali biti kao njemačka, to ne funkcionira ni u teoriji, a kamoli u praksi
njemačka ima +, zato što grčka ima -, ne mogu i grčka i njemačka u isto vrijeme imati +, fizički je nemoguće
ako država ne troši deficit, onda građani otplaćuju kredite i povećavaju štednju tako što smanjuju BDP, a to vodi u smanjenje plaća, smanjenje potrošnje te porast nezaposlenosti, i tako u krug, dobiješ negativnu deflacijsku spiralu
Guest- Guest
Jel može neki link za državni proračun?preko_vode_do_slobode wrote:evo vrtim proračun od 600stranica , onako na brzinu, naletio da su srezali pare manjinama.. romima s 3milijuna kuna na 300 000...
Antijunak- Posts : 997
2015-09-26
ok,deda na aparatima wrote:aben wrote:a zoč ne 300 miljardi?deda na aparatima wrote:deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
zato što bi imali inflaciju od 80%
za razliku od tebe neki ljudi ipak imaju mozak u glavi pa su im jasne neke stvari, budalama pak nikad ništa nije jasno
a koliki deficit moramo furati za rast od 10 %?
2014-04-16
i, odma potpitanje,
a koliki za rast od 20%?
:)
a koliki za rast od 20%?
:)
2014-04-16
deda na aparatima wrote:odnosno ti nemaš pojma o čemu ja pričam...debotoijusto wrote:postoje pravila igre a mi nismo ti koji ih postavljamodeda na aparatima wrote:zašto bi imao nemire kad bi ljudi bolje živjeli i imali posao?debotoijusto wrote:prije bi imao trajno stanje nemira na ulicama i pad svegadeda na aparatima wrote:deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
novac koji država potroši deficitom završi ili kao otplaćeni kredit privante tvrtke ili zaduženog građanina, ili kao štednja
da bi se privatni sektor razdužio, država se mora zadužiti, nema druge, kad se privatni sektor krene opet zaduživati, tad se država lako razduži
a to da bi svi trebali biti kao njemačka, to ne funkcionira ni u teoriji, a kamoli u praksi
njemačka ima +, zato što grčka ima -, ne mogu i grčka i njemačka u isto vrijeme imati +, fizički je nemoguće
ako država ne troši deficit, onda građani otplaćuju kredite i povećavaju štednju tako što smanjuju BDP, a to vodi u smanjenje plaća, smanjenje potrošnje te porast nezaposlenosti, i tako u krug, dobiješ negativnu deflacijsku spiralu
nova koji Rh vlada potroši deficitom, završi uglavnom kao suficit njemačke industrije ili na štednji. efekti na ekonomiji su slabi(niski multiplikativni efekti vjerojatno niži od 0.5)
ok ova druga stavka, svi kao njemačka,ti ekonomiju gledaš kao fiziku, ono koji je onaj zakon termodinamike o ograničenoj količini energije u sustavu.. u ekonomiji ukupni BDP nije ograničen državom, nego radom građana. Ako se izumi neka nova tehnologija, neka organizacijska šema, bilo što što povećava ukupni BDP nevidim načina čemu je potreban državni deficit. Privati sektor sam stvori novac, preko privatnih banaka i onih raznih šema što si mi dao link.
nevidim zašto grci moraju biti u deficitu recimo. zamisli grci se bave nečim korisnijim, stvaraju proizvode i usluge, prodaju proizvode i usluge, i za dobijeni novac kupuju švapska auta.. nevidim zašto država to mora biti u jednadžbi, pogotovo kada privatni sektor može stvarati dodatnu vrijednost.
recimo imaš u RH 500 000 nezaposlenih -recimo država sreže barijere za business, poreze, i zaposli se 400 000 ljudi. to je ogromna dodatna vrijednost, skočio bdp, banke stvaraju novac preko kredita, novac ima pokriće u realnoj vrijednosti(količina stvorenih usluga i proizvoda), nema inflacije, itd.. bdp svima narasta.
sa druge strane, država vodi politiku deficita, plaća neke uhljebe da lupaju pečate, zaposli 400 000 uhljeba, dobiju novac.. međutim proizvodi tih uhljeba nisu nešto što treba nekome na tržištu.. tako stvoreni novac =inflacija
eto neznam di griješim ;/
Guest- Guest
jasno mi sto govorisdeda na aparatima wrote:odnosno ti nemaš pojma o čemu ja pričam...debotoijusto wrote:postoje pravila igre a mi nismo ti koji ih postavljamodeda na aparatima wrote:zašto bi imao nemire kad bi ljudi bolje živjeli i imali posao?debotoijusto wrote:prije bi imao trajno stanje nemira na ulicama i pad svegadeda na aparatima wrote:deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
vise novca u sustavu danas znaci da lik kao todoric umjesto 100 necega ima 150 s upola radne snage
zasigurno deficit drzave nece trositi na ljude kad moze na stroj koji nikada nije bolestan nema djecu i ne spava
treba nam novo poimanje ekonomije neke zemlje EU vec dugo rade na raznim modelma
mi samo trebamo pratit razvoj i prilagodit model nasim okolnostima , ljudi nisu grafikoni ni krolpiri
2014-04-12
grišiš jer ne znaš brati plodove s monetarnog stabla.preko_vode_do_slobode wrote:deda na aparatima wrote:odnosno ti nemaš pojma o čemu ja pričam...debotoijusto wrote:postoje pravila igre a mi nismo ti koji ih postavljamodeda na aparatima wrote:zašto bi imao nemire kad bi ljudi bolje živjeli i imali posao?debotoijusto wrote:prije bi imao trajno stanje nemira na ulicama i pad svegadeda na aparatima wrote:deficit bi trebao biti bar 30 milijardi, pa bi imali fini rast od 5% i smanjenje nezaposlenostidawson wrote:Bitno da cu vjerskim organizacijama podebljali. Inače takav proračun sa skoro 10 000 000 000 kn deficita može moja baba složiti :)
nova koji Rh vlada potroši deficitom, završi uglavnom kao suficit njemačke industrije ili na štednji. efekti na ekonomiji su slabi(niski multiplikativni efekti vjerojatno niži od 0.5)
ok ova druga stavka, svi kao njemačka,ti ekonomiju gledaš kao fiziku, ono koji je onaj zakon termodinamike o ograničenoj količini energije u sustavu.. u ekonomiji ukupni BDP nije ograničen državom, nego radom građana. Ako se izumi neka nova tehnologija, neka organizacijska šema, bilo što što povećava ukupni BDP nevidim načina čemu je potreban državni deficit. Privati sektor sam stvori novac, preko privatnih banaka i onih raznih šema što si mi dao link.
nevidim zašto grci moraju biti u deficitu recimo. zamisli grci se bave nečim korisnijim, stvaraju proizvode i usluge, prodaju proizvode i usluge, i za dobijeni novac kupuju švapska auta.. nevidim zašto država to mora biti u jednadžbi, pogotovo kada privatni sektor može stvarati dodatnu vrijednost.
recimo imaš u RH 500 000 nezaposlenih -recimo država sreže barijere za business, poreze, i zaposli se 400 000 ljudi. to je ogromna dodatna vrijednost, skočio bdp, banke stvaraju novac preko kredita, novac ima pokriće u realnoj vrijednosti(količina stvorenih usluga i proizvoda), nema inflacije, itd.. bdp svima narasta.
sa druge strane, država vodi politiku deficita, plaća neke uhljebe da lupaju pečate, zaposli 400 000 uhljeba, dobiju novac.. međutim proizvodi tih uhljeba nisu nešto što treba nekome na tržištu.. tako stvoreni novac =inflacija
grčka samo tribo povećati deficit, i može imati lipi rast od 5%...
2014-04-16
preko_vode_do_slobode wrote:
novac koji Rh vlada potroši deficitom, završi uglavnom kao suficit njemačke industrije ili na štednji. efekti na ekonomiji su slabi(niski multiplikativni efekti vjerojatno niži od 0.5)
To nije baš istina, Njemačka i druge zemlje iz kojih uvozimo dobiju na račun našeg proračunskog deficita (trgovinski def. je nešto sasvim drugo) samo onoliko kolika je razlika između uvoza i izvoza, no točno je da Njemačka ima trgovinski i proračunski suficit zato što mi, Grčka, Španjolska, Italija itd. imaju trgovinski deficit s Njemačkom, deficit jedne strane je suficit druge strane, nema tu puno mudrosti.
Milanovićeva vlada je 2015 upumpala 20 milijardi, od toga smo na uvoz izgubili 300 milijuna, sve ostalo je ostalo u HR ekonomij, 13 u obliku štednje, a za 6.5 milijardi je rastao BDP.
Također besmisleno je Hrvatsku promatrati izvan konteksta EU, jer Hrvatska ima deficit prema Njemačkoj u istom smislu u kojem Osijek ima deficit prema Zagrebu. Mi više nemamo granice, ni carinu, ni tarife i kvote, a nemamo ni monetarnu politiku jer nam je ona usklađena s onom koju vodi Brisel. Ono što Lovrenčević želi neće raditi HNB nego će evo raditi ECB, kako je to najavljeno eto u susjednoj temi koju je otvorio asila. Tako da je besmisleno promatrati hrvatsku ekonomiju van konteksta EU, kao što je besmisleno zasebno promatrati ekonomiju američke Kalifornije bez SAD-a.
Može se povući paralela sa tim tehničkim znanostima u smislu da je količina novca očuvana, novac se ne može odjednom magično pojaviti ili nestati. Na svim razinama ekonomije vodi se tzv. " dvostruko knjigovodstvo", dakle nečiji minus, je nečiji plus, kredit jednog subjekta je štednja drugog, to je jednostavna činjenica, potrošnja jednog je zarada drugog. Zato nema zarade bez potrošnje, nema štednje bez kredita, jer iznosi na knjigama su ekvivalentni.preko_vode_do_slobode wrote:
ok ova druga stavka, svi kao njemačka,ti ekonomiju gledaš kao fiziku, ono koji je onaj zakon termodinamike o ograničenoj količini energije u sustavu.. u ekonomiji ukupni BDP nije ograničen državom, nego radom građana. Ako se izumi neka nova tehnologija, neka organizacijska šema, bilo što što povećava ukupni BDP nevidim načina čemu je potreban državni deficit. Privati sektor sam stvori novac, preko privatnih banaka i onih raznih šema što si mi dao link
Dakle državni deficit je suficit privatnog sektora. Kad država ide u minus, građani i tvrtke idu u plus, ako ti misliš da je to loše, onda OK.
Privatni sektor je u stvaranju novca ograničen svojim prihodima, banka ne izdaje kredite koje ne možeš iz svojih prihoda platiti, privatne tvrtke su "revenue constrained", isto tako i gradovi, općine..., država nije. Država nije ograničena u stvaranju novca. Izdavanjem obveznica i trezorskih zapisa na našem tržištu u kunama država stvara novac, kada ih na sekundarnom tržištu od privatnih investitora otkupi HNB. Zakonski ni HNB ni ECB ne mogu direktno kupovati obveznice ili trezorske zapise od država, općina itd.
Privatni sektor je imao dug od 140% BDPa, da bi taj dug vratio netko mora potrošiti svoju štednju, u suprotnom jedini izvor novca će doći iz smanjenja BDPa. Ako država ne želi da se BDP smanjuje, onda mora voditi deficit koji će pokriti potrebu za štednjom, potrebu za vraćanjem kredita te stvoriti razuman rast BDPa. Znači, da bi privatnici vratili svoj dug prema bankama, novac za pokrivanje tog duga može doći samo iz potrošenje štednje, smanjenja BDPa, ili državnog deficita, ne može se magično pojaviti od nikud.
Ti očito u svojim izračunima ne uzimaš cjelokupnu ekonomiju, imaš javni i privatni sektor, ti gledaš samo privatni. Pogledaj kapitalistički SAD, u zadnjih 100 godina država je samo dva puta vodila suficit, jednom za vrijeme Clintona 90ih, i drugi put neposredno prije velike recesije 30ih. Svo ostalo vrijeme vodi deficit i nema uravnotežen proračun.
Iz jednostavnog razloga, kad promatraš i javni i privatni sektor, država mora trošiti više novca nego ubere porezima kako bi privatni sektor uopće mogao plaćati poreze. Da bi građani mogli platiti poreze, vratiti svoje privatne kredite i još uz to štedjeti država svojim proračunom nužno mora biti u minusu da bi to pokrila, jer novac ne dolazi magično niotkud, knjigovodstveno ulazi moraju odgovarati izlazima, potrošnja mora biti jednaka zaradi, ukupna količina kapitala jednaka je ukupnoj količini duga.
Samo kad uzmeš poreze u obzir, bez potrebe građana za štednjom ili potrebe da vraćaju svoj privatni dug, ako država vodi uravnotežen proračun ili ima proračunski suficit, druga strana, privatni sektor je u minusu.
Dakle ako ne želiš da država uzima privatnom sektoru i da se zbog poreza privatni sektor ne smanjuje, država nužno mora voditi deficit.
Ne možeš imati sustav u kojemu država porezima ne smanjuje privatni sektor bez da država ide u minus, to je jednostavna aritmetička činjenica lako dokaziva običnim zbrajanjem i oduzimanjem. Ne možeš imati i ovce i novce, ne možeš imati rast privatnog sektora i profita građana, a u isto vrijeme da i država ima proračunski suficit. A većina vas zagovara i jedno i drugo, išli bi u isto vrijeme i u lijevo i u desno, pa onda ne idete nigdje.
Njemačka ima trgovinski suficit na račun našeg deficita, te deficita Grčke, Španjolske itd., ne možemo i mi i Njemačka imati suficit u isto vrijeme. Tajd deficit isto tako ne možeš spriječiti jer nemaš granice, nemaš carinu, ne možeš zabraniti ni smanjiti uvoz osim uvođenjem poreza na osobnu potrošnju. Ono što će se raditi na razini EU je da će se njemački proračunski suficit preko politike ECBa, te drugih mjera i razvojnih fondova preusmjeravati u države s deficitom dok se ne uvede fiskalna unija poput one u SADu.
Ako želiš ignorirati udio i ulogu javnog sektora u ekonomiji, možeš, no dobit ćeš samo krive procjene poput ove dolje.
očito negdje grješiš, jer evo koliko je inflacije uzrokovao deficit od 20 milijardi kuna, tj 5% BDPa
http://www.tradingeconomics.com/croatia/inflation-cpi
Inflacije nije bilo jer je većina novca otišla na štednju i vraćanje privatnih kredita, tj. nestala je iz BDPa jednako kako je i ušla.
Guest- Guest
http://www.businessspectator.com.au/article/2014/5/2/economy/should-governments-run-budget-surpluses
https://www.youtube.com/watch?v=D0iFiUfDqSw&feature=youtu.be&t=2m33s
https://www.youtube.com/watch?v=D0iFiUfDqSw&feature=youtu.be&t=2m33s
Guest- Guest
nezaposleni su dio javnog sektora, jednako kao i oni koji rade za državu, jer račun za njihovu socijalnu pomoć te besplatno zdravstveno se plaća iz državnog proračuna
nezaposleni aben je u jednakoj mjeri uhljeb kao i neki lupač pečata, jer je na državnom proračunu
e sad po kojoj je logici bolje da imamo 300.000 nezaposlenih, nego da se cilja povećanje zaposlenosti meni nije jasno
očito je to neka duboko ukorjenjena kulturološka paradigma da je trošiti loše, i da je dug loš, a štednja je dobra
nezaposleni aben je u jednakoj mjeri uhljeb kao i neki lupač pečata, jer je na državnom proračunu
e sad po kojoj je logici bolje da imamo 300.000 nezaposlenih, nego da se cilja povećanje zaposlenosti meni nije jasno
očito je to neka duboko ukorjenjena kulturološka paradigma da je trošiti loše, i da je dug loš, a štednja je dobra
Guest- Guest
Page 2 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Dječji proračun
» Proračun RS bankrotira 2024
» Britanci sjebali španjolski proračun
» Rusi režu vojni proračun
» Pupovac - troll nakačen na proračun
» Proračun RS bankrotira 2024
» Britanci sjebali španjolski proračun
» Rusi režu vojni proračun
» Pupovac - troll nakačen na proračun