Fiat: Nema posla, fabrika ne radi do 7.marta
Page 1 of 3
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Fiat: Nema posla, fabrika ne radi do 7.marta
KRAGUJEVAC - Zaposleni u kompaniji Fiat Krajsler automobili u Kragujevcu neće raditi od danas do ponedeljka 7. marta, zbog nedostatka posla izazvanog smanjenom potražnjom modela fiat 500L.
Pema informacijama iz fabričkog sindikata na plaćenom odsustvu dve nedelje će biti oko 3.000 zaposlenih, koji će primati 65 odsto plate.
Sličnih prekida bilo je i tokom prošle godine, tokom koje se ukupno sa odmorima, praznicima i plaćenim odsustvima nije radilo oko 80 dana.
Očekivalo se da će u kragujevačkoj fabrici početi montaža nekog novog Fiatovog modela, što bi doprinelo većoj proizvodnji u pogonima čiji su instalirani kapaciteti znatno veći od sadašnjih proizvodnih planova, ali do toga nije došlo.
Istovremeno, Rusija do sada nije uslišila molbe srpskih zvaničnika o bescarinskom izvozu fiata 500L na njeno tržište, pa je i to uticalo na smanjenje prodaje.
Kompanija FCA je u 2015. godini, sa izvozom od 1,85 milijardi evra, bio najveći izvoznik u Srbiji.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:592502-Fiat-Nema-posla-fabrika-ne-radi-do-7marta
Pema informacijama iz fabričkog sindikata na plaćenom odsustvu dve nedelje će biti oko 3.000 zaposlenih, koji će primati 65 odsto plate.
Sličnih prekida bilo je i tokom prošle godine, tokom koje se ukupno sa odmorima, praznicima i plaćenim odsustvima nije radilo oko 80 dana.
Očekivalo se da će u kragujevačkoj fabrici početi montaža nekog novog Fiatovog modela, što bi doprinelo većoj proizvodnji u pogonima čiji su instalirani kapaciteti znatno veći od sadašnjih proizvodnih planova, ali do toga nije došlo.
Istovremeno, Rusija do sada nije uslišila molbe srpskih zvaničnika o bescarinskom izvozu fiata 500L na njeno tržište, pa je i to uticalo na smanjenje prodaje.
Kompanija FCA je u 2015. godini, sa izvozom od 1,85 milijardi evra, bio najveći izvoznik u Srbiji.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:592502-Fiat-Nema-posla-fabrika-ne-radi-do-7marta
RayMabus- Posts : 184137
2014-04-11
Re: Fiat: Nema posla, fabrika ne radi do 7.marta
-2milijarde izvoza na konto srpske ekonomije.. katastrofa.
pa ti nemoj imati turizam, da nam nije turizma, standard kao u srbiji bi bio
pa ti nemoj imati turizam, da nam nije turizma, standard kao u srbiji bi bio
Guest- Guest
Štrajk radnika pribojskog FAP-a
23 februar 2016 Izmijenjeno 18:19 CET
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/strajk-radnika-pribojskog-fap
23 februar 2016 Izmijenjeno 18:19 CET
Uposlenici Fabrike automobila Priboj traže isplatu zaostalih plata i uvezivanje radnog staža.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/strajk-radnika-pribojskog-fap
2014-04-11
Kroz dvije godine ističe ugovor između Vlade Srbije i Fiata i nakon toga napuštaju Srbiju, pobrali pare od subvencija i jeftine radne snage i sad adios. Neće ni najavljivati novi model.
Veći problem od FIAT-a će Srbiji biti željezara u Smerderevu sa preko 5000 radnika koji primaju plaće iz budžeta, a ne rade. Još kad u pregovorima sa EU ukinu državne subvencije, proći će gore nego naša brodogradilišta.
Inače, FIAT i željezara su dva najveća izvoznika u Srbiji, Vučić će morati dobrano upregnuti demagošku mašineriju da prikrije tako velike gubitke za ekonomiju u kampanji.
Veći problem od FIAT-a će Srbiji biti željezara u Smerderevu sa preko 5000 radnika koji primaju plaće iz budžeta, a ne rade. Još kad u pregovorima sa EU ukinu državne subvencije, proći će gore nego naša brodogradilišta.
Inače, FIAT i željezara su dva najveća izvoznika u Srbiji, Vučić će morati dobrano upregnuti demagošku mašineriju da prikrije tako velike gubitke za ekonomiju u kampanji.
Piglet- Posts : 1522
2016-02-24
RayMabus wrote:Kompanija FCA je u 2015. godini, sa izvozom od 1,85 milijardi evra, bio najveći izvoznik u Srbiji.
i najveći uvoznik jer u biti u Srbiji ne rade ništa osim montaže i lakiranja
pisao sam ja davno da je to zakurac posao za srbe, oni da fiatu sagrade praktički svojim parama cestu i tvornicu i oproste im porez i srbija da sama plati radnicima socijalno i mirovinsko a fiat će radit aute
jasno 500 l je promašen model koji se slabo prodaje a 500 kao takav i 500x rade kod sebe u italiji
moze li neko tu objavit pizzonove postove od prije dvije,tri godine na temu fiata u kragujevcu i njegovog hvalospjeva
vuksadinare- Posts : 100320
2015-09-08
U biti soćijalizam ....samo je malo drukčije naprawljen al soćijalizam sistem.marcellus wrote:RayMabus wrote:Kompanija FCA je u 2015. godini, sa izvozom od 1,85 milijardi evra, bio najveći izvoznik u Srbiji.
i najveći uvoznik jer u biti u Srbiji ne rade ništa osim montaže i lakiranja
pisao sam ja davno da je to zakurac posao za srbe, oni da fiatu sagrade praktički svojim parama cestu i tvornicu i oproste im porez i srbija da sama plati radnicima socijalno i mirovinsko a fiat će radit aute
jasno 500 l je promašen model koji se slabo prodaje a 500 kao takav i 500x rade kod sebe u italiji
2014-04-11
to sam i napisao, fiat je tu tvornicu uzeo samo radi ruskog tržišta preko srbije, a od tog posla nema ništa. Pokupit će masne subvencije, praktički je deal "troškovi vladi srbije a dobit ako je ima fiatu", a kad im istekne deset godina koliko imaju sve besplatno jednostavno će reć fala đenja
srbiji jasno ostaje tvornica ali koji kurac da rade s njom?
Mogu smjestit imigrante u nju .....
2014-04-11
Pa isto što i Rusi sa ladom.marcellus wrote:srbiji jasno ostaje tvornica ali koji kurac da rade s njom?
Preorijentirati se na tržište regiona sa vlastitim domaćim proizvodima.
Kamioni im nisu bili loši. Vojna industrija im je bila odlična.
Rješenja ima.
No što ću ja lupati glavu sa time.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
a šta će im tvornica kad nemaju proizvod? Rusi su proizvodili fiat 124 po licenci. To se zvalo lada. Ono što se kasnije zvalo lada ne kupuje nitko normalan, osim onih koji moraju
doduše ruska lada se privatizirala, i to mislim od talijanskog/francuskog kapitala i više nije kanta, jer je privatna neoliberalna firma, za razliku od vremena kada je bila socijalistička rupajastreb wrote:Pa isto što i Rusi sa ladom.marcellus wrote:srbiji jasno ostaje tvornica ali koji kurac da rade s njom?
Preorijentirati se na tržište regiona sa vlastitim domaćim proizvodima.
Kamioni im nisu bili loši. Vojna industrija im je bila odlična.
Rješenja ima.
No što ću ja lupati glavu sa time.
Guest- Guest
iako je većina ruske autoindustrije privatizirana, nisam primjetio da su se uspjeli probiti igdje na zapad..dakle nema izvoza ruskih auta na eu tržište, iako je to privatizirano..
dok recimo rumunji, česi, ovi izvoze svoja auta(privatne firme su sada to)
dok recimo rumunji, česi, ovi izvoze svoja auta(privatne firme su sada to)
Guest- Guest
da, ovo što lada misli raditi od iduće godine je u biti stari model renaulta clio samo redizajniran i jeftiniji, slično kao dacia
ali jasno sve je to renault, nema tu neke ruske pameti i razvoja, sve je to šrafciger-industrija koja postoji čisto radi toga jer su rumunjska i rusija presiromašne za zapadne proizvode, pa rade svoju ogoljenu i jeftiniju varijantu istih
ali jasno sve je to renault, nema tu neke ruske pameti i razvoja, sve je to šrafciger-industrija koja postoji čisto radi toga jer su rumunjska i rusija presiromašne za zapadne proizvode, pa rade svoju ogoljenu i jeftiniju varijantu istih
Pa zašto ne.marcellus wrote:da, ovo što lada misli raditi od iduće godine je u biti stari model renaulta clio samo redizajniran i jeftiniji, slično kao dacia
Svojevremeno je sarajevski TAS proizvodio golfove. Sasvim solidne autiće.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
iako gledao sam slike nove lade, izgleda mi super i jeftino, jer radi devalvacije ruske rublje, mislim da joj je cijena nekih 5000€ bila , kolika je carina na uvest takvo rusko auto u RH?marcellus wrote:da, ovo što lada misli raditi od iduće godine je u biti stari model renaulta clio samo redizajniran i jeftiniji, slično kao dacia
da li je moguće otić u rusiju, kupiti auto i sa autom se vratiti u RH? :D
Guest- Guest
preko_vode_do_slobode wrote:iako gledao sam slike nove lade, izgleda mi super i jeftino, jer radi devalvacije ruske rublje, mislim da joj je cijena nekih 5000€ bila , kolika je carina na uvest takvo rusko auto u RH?marcellus wrote:da, ovo što lada misli raditi od iduće godine je u biti stari model renaulta clio samo redizajniran i jeftiniji, slično kao dacia
da li je moguće otić u rusiju, kupiti auto i sa autom se vratiti u RH? :D
zaboravi, ako auto nije homologiran nema šansi, a ako je onda ga ovdje neko i prodaje i to ti je jeftinije nego ga sam uvozit
a usto da ti tamo kupiš auto za pet k eura dok ga dovezeš ovdje, trošarina, 25% pdv, carina, dođe na deset i više tisuća eura.
a za deset somova kupiš clia novog
aukurac. šteta što rusija nije dio eu tržišta, išlo bi to jeftinije.
Guest- Guest
Page 1 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» NEMA POSLA, NEMA PARA Nezaposlenost u Hrvatskoj porasla na velikih 15,4% u siječnju
» Gluposti 'hr' ljevičara nema kraja!Boris Jokić:Tko će bolje Hrvatsku obraniti-raštimani F16 ili učiteljica Marta
» Posla ima, ali niko neće da ga radi
» Pa kažu nema posla :)
» Nema posla u Irskoj , štakori napuštaju brod
» Gluposti 'hr' ljevičara nema kraja!Boris Jokić:Tko će bolje Hrvatsku obraniti-raštimani F16 ili učiteljica Marta
» Posla ima, ali niko neće da ga radi
» Pa kažu nema posla :)
» Nema posla u Irskoj , štakori napuštaju brod
Page 1 of 3