Slovenija v nakup 2 sistema zračne obrambe, vrednega 200 milijonov evrov Avtorji: D.K., STA
Page 1 of 1
Slovenija v nakup 2 sistema zračne obrambe, vrednega 200 milijonov evrov Avtorji: D.K., STA
Ministrstvo za obrambo je z nemškim zveznim ministrstvom za obrambo danes
sklenilo programski dogovor o sodelovanju pri nakupu sistema iris-T SLM, na podlagi
katerega bo država od nemškega proizvajalca Diehl Defence GmbH kupila sistem
zračne obrambe srednjega dosega, so sporočili z ministrstva.
Ob tem so spomnili, da je Slovenija ob robu srečanja ministrov zveze Nato oktobra lani
s 14 državami podpisala pismo o nameri za vključitev v pobudo za zaščito evropskega neba,
katere pobudnica je bila Nemčija, od julija letos pa v njej sodeluje 19 evropskih držav.
Slovenija je prva izmed 19 članic pobude, ki je z Nemčijo podpisala programski dogovor
za nakup sistema iris-T SLM.
Avgusta letos je bil nato podpisan memorandum o soglasju o skupnem javnem naročanju
sistemov zračne obrambe v okviru ESSI (European Sky Shield Initiative Memorandum of
Understanding – ESSI MOU), ki predstavlja podlago za vzpostavitev mehanizma skupnega
javnega naročanja sistemov zračne obrambe, so pojasnili na ministrstvu.
https://siol.net/novice/slovenija/slovenija-v-nabavo-sistema-zracne-obrambe-vrednega-200-milijonov-evrov-621731
Eroo- Posts : 79072
2016-07-22
Re: Slovenija v nakup 2 sistema zračne obrambe, vrednega 200 milijonov evrov Avtorji: D.K., STA
Sustav protuzračne obrane koristi verziju IRIS-T s poboljšanim performansama kao efektor. IRIS-T SL ima poboljšani raketni motor, koji može letjeti do 25 km u visinu i 40 km u duljinu
https://hr.wikipedia.org/wiki/IRIS-T_SLM
https://hr.wikipedia.org/wiki/IRIS-T_SLM
RayMabus- Posts : 184137
2014-04-11
Re: Slovenija v nakup 2 sistema zračne obrambe, vrednega 200 milijonov evrov Avtorji: D.K., STA
Odlična cijena i pametna kupovina. Ja bih sigurno zagovarao kupnju 3 sistema.
No, dobro, jedan od 3 bi za SLO odgovarao MIM-103 Patriot, Pac 3.
Cijena ovog jednog je veća za 2x od 2 sistema IRIS-T.
Svaki sistem ima 3 lansera po 8 raketa, komandno vozilo i radar.
200 milijuna za 2 sistema mi miriše na proizvodnu i ne tržnu cijenu,...možda i donaciju.
No, dobro, jedan od 3 bi za SLO odgovarao MIM-103 Patriot, Pac 3.
Cijena ovog jednog je veća za 2x od 2 sistema IRIS-T.
Svaki sistem ima 3 lansera po 8 raketa, komandno vozilo i radar.
200 milijuna za 2 sistema mi miriše na proizvodnu i ne tržnu cijenu,...možda i donaciju.
Last edited by Eroo on Thu 7 Dec - 1:30; edited 1 time in total
2016-07-22
Slovenija je članica EU a onda ako tri i više članica EU kupuju neki vojni proizvod postoje poticaji iz EU kako bi se potakla EU vojna industrija ( koju naravno opet kad su ti složeni sistemi drže upravo te iste najveće države članice EU ) i onda pošto je Slovenija članica EU te su ove sistee kupile i druge države članice EU postoji taj poticaj pa dođe jeftinije.Eroo wrote:Odlična cijena i pametna kupovina. Ja bih sigurno zagovarao kupnju 3 sistema.
Svaki sistem ima 3 lansera po 8 raketa, komandno voziloi radar.
200 milijuna za 2 sistema mi miriše na proizvodnu i ne tržnu cijenu, iliti donaciju.
Tako je Hrvatska uzela Rafale nešto povoljnije jer ih je uz Hrvatsku kupila i Grčka pa je to uz Francusku ( ona jest proizvođač al ta firma je firma iz Francuske a ministarstvo obrane Francuske dakle država je kupac pa je i ona država EU koja ih kupuje ) tri članice EU i onda popust na kupovinu Rafala jer je visokosofisticari EU proizvod.
RayMabus- Posts : 184137
2014-04-11
Ukrajina je mjesto za testiranje oružja i PZO. Za sada su se kao najbolji sitemi pokazali:
-nekoliko destljeća stari M142 HIMARS i M270 GMLRS. Nerješiv problem za rusku vojsku.
-Haubice PzH 200, Caesar i drugi...
-PZO s IRIS-t i MIM-103 Patriot...Skinili svih 6 Kinžala!
Od ruskog nemam što pohvaliti, ustvari, razočaran sam nad svime što su do sada
pokazali. Posebno me iznenađuje mali domet njihovih topova i haubica.
Valjda nije do haubica i topova, već do neadekvatne municije. Netočnost je
veliki nedostatak ruske ariljerije. Na tome će u budućnosti itekako morati
poraditi. Masovnost nije nešto što me fascinira i s čime se hvale.
Zapad nema naštelanu inustriju za ratno stanje , na što računaju u ratu u UA.
To se može u trenutku promijeniti...Nedo Bog da bude morao.
-nekoliko destljeća stari M142 HIMARS i M270 GMLRS. Nerješiv problem za rusku vojsku.
-Haubice PzH 200, Caesar i drugi...
-PZO s IRIS-t i MIM-103 Patriot...Skinili svih 6 Kinžala!
Od ruskog nemam što pohvaliti, ustvari, razočaran sam nad svime što su do sada
pokazali. Posebno me iznenađuje mali domet njihovih topova i haubica.
Valjda nije do haubica i topova, već do neadekvatne municije. Netočnost je
veliki nedostatak ruske ariljerije. Na tome će u budućnosti itekako morati
poraditi. Masovnost nije nešto što me fascinira i s čime se hvale.
Zapad nema naštelanu inustriju za ratno stanje , na što računaju u ratu u UA.
To se može u trenutku promijeniti...Nedo Bog da bude morao.
2016-07-22
Similar topics
» Talijanska vlada dijeli stanovništvu po 500€ za nakup tableta i računala
» EKSKLUZIVNO: Već odobreni nakup F-16 Barak od strane američke vlade je osporila američka ambasada u ZG (VIDEO)
» Slom sistema
» Slom sistema
» Raspad sistema
» EKSKLUZIVNO: Već odobreni nakup F-16 Barak od strane američke vlade je osporila američka ambasada u ZG (VIDEO)
» Slom sistema
» Slom sistema
» Raspad sistema
Page 1 of 1