Treba dokinuti lijevu kulturnu hegemoniju. Subito!
Page 2 of 3
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Re: Treba dokinuti lijevu kulturnu hegemoniju. Subito!
Znam što hoćeš reći.Yehudi wrote:Poanta je u tome da mnoge zemlje pričaju npr
-arapskim-jezikom (SA, Egipat, Maroko, Tunis, Sirija,Jordan.....itd) ali je jezik jedan, razumiju se svi jer je 80% isti jezik.
-engleskim- jezikom ( Engleska, USA, Canada, Australija, JAR......itd
-njemačkim- Njemačka, Austrija i dio Švicarske
A ne postoji Austrijski jezik, niti marokanski, niti tuniški...............kužite li poantu uopće?
Neka svi lijepo pričaju hrvatski i neka ga tako zovu, Hrvati, siguran sam, neće imati ništa protiv .
Ero0- Posts : 498
2014-04-24
mortal-joint wrote:da nisi mislio onako-"sad ćeš ti vidjeti svoga B..."Ero0 wrote:Ako digneš glavu mogao bi ga i vidjeti. Mislim svoga boga.bogomdani wrote:Pa vi ste svi kršteni,no rijetki se ponašaju kao Kršćani..mene?? nikad pa niti onda..imam ja svojeg Boga..
2014-04-24
Pobenavio si skoro skrozEro0 wrote:Znam što hoćeš reći.Yehudi wrote:Poanta je u tome da mnoge zemlje pričaju npr
-arapskim-jezikom (SA, Egipat, Maroko, Tunis, Sirija,Jordan.....itd) ali je jezik jedan, razumiju se svi jer je 80% isti jezik.
A ne postoji Austrijski jezik, niti marokanski, niti tuniški...............kužite li poantu uopće?
Neka svi lijepo pričaju hrvatski i neka ga tako zovu, Hrvati, siguran sam, neće imati ništa protiv .
To možeš predložiti svojim de lux Hrvatinama a druge pusti na miru
Sora- Posts : 23839
2014-04-29
poanta je u tome da lingvistica potpuno ignorira povijesni razvoj srpskog i hrvatskog jezika, književni dogovori su sklapani kako bi se mogli razumjeti.Yehudi wrote:Poanta je u tome da mnoge zemlje pričaju npr
Austrijanci uče Deutsch, ali Austrijanca odmah prepoznaš po njegovom seljačkom naglasku, tako i mi uvijek prilično lako razlučimo tko je Srbin, tko Hrvat..
Poanta je u tome da se razumijemo jer su to isti jezici
Ostalo su nebitne nijanse
what is "Istarski razvod"Sora wrote:Poanta je u tome da se razumijemo jer su to isti jezici
Nista posebno
Čitam taj tekst iz Istarskog razvoda i vidim rijeci koje ne razumijem, arhaične i izumrle i strane tuđice pun kuac.
Taj tekst ne demantira tezu da du hrvatski i srpski isti jezici.
Čitam taj tekst iz Istarskog razvoda i vidim rijeci koje ne razumijem, arhaične i izumrle i strane tuđice pun kuac.
Taj tekst ne demantira tezu da du hrvatski i srpski isti jezici.
mortal-joint wrote:
dati da samo Hrvati po narodnosti mogu voditi politiku u Hrvatskoj
Ovako rasističke metode su provodili Hitler i slični, a vidjeli smo do kakvih tragedija su dovele.
Žalosno je da i danas ima ljudi koji razmišljaju po nacionalističkoj liniji.
Bran_Do- Posts : 807
2014-04-17
Sora wrote:Poanta je u tome da se razumijemo jer su to isti jezici
Istina.
Možemo ga mi zvati kako hoćemo, mogu ga oni preko Drine zvati kako hoće, ali poanta je da se razumijemo i da se u suštini radi o istom jeziku, gledano s lingvističke strane.
Razlika koju koristimo kad kažemo hrvatski, bošnjački, itd. više je konvencionalne prirode i ima veze s politikom i kulturom, a nipošto sa samim karakterom jezika, niti s lingvistikom.
2014-04-17
kic wrote:poanta je u tome da lingvistica potpuno ignorira povijesni razvoj srpskog i hrvatskog jezika, književni dogovori su sklapani kako bi se mogli razumjeti.
Pa naravno da ignorira, s obzirom da je lingvistica. Zašto bi ijedan lingvist nužno morao uzimati u obzir povijesne kriterije, ako povjesničari istodobno većinom ignoriraju lingvističke kriterije za račun povijesnih i političkih?
2014-04-17
hrenovke u tvornici umjetnog gnojiva - viršle u fabrici veštačkog đubrivaBran_Do wrote:Sora wrote:Poanta je u tome da se razumijemo jer su to isti jezici
Istina.
Možemo ga mi zvati kako hoćemo, mogu ga oni preko Drine zvati kako hoće, ali poanta je da se razumijemo i da se u suštini radi o istom jeziku, gledano s lingvističke strane.
Razlika koju koristimo kad kažemo hrvatski, bošnjački, itd. više je konvencionalne prirode i ima veze s politikom i kulturom, a nipošto sa samim karakterom jezika, niti s lingvistikom.
-znam da su slični, ovaj primjer je bezobrazan, iako ako je netko učio srpski il hrvatski, teško bi razumio ove druge u nekim slučajevima.
-al opet i sam hrvatski ajme različit (i to je normalno). Dobar primjer su mi mormoni koji su kukali kad su iz Osijeka išli u Varaždin
genitalni_herpes-
2014-04-11
genitalni_herpes wrote:hrenovke u tvornici umjetnog gnojiva - viršle u fabrici veštačkog đubriva
-znam da su slični, ovaj primjer je bezobrazan, iako ako je netko učio srpski il hrvatski, teško bi razumio ove druge u nekim slučajevima. Dobar primjer su mi mormoni koji su kukali kad su iz Osijeka išli u Varaždin
Geni, ali logikom razlika u vokabularu onda možeš i različite dijalekte hrvatskog jezika proglasit "zasebnim jezicima", zar ne?
Meni, recimo, kad su na TV-u "Gruntovčani" treba prevoditelj i moram se ful skoncentrirati da bi pohvatao o čemu podravci u seriji pričaju, dok mi npr. za "Bolji život" baš i ne treba.
2014-04-17
normalno...zato sam uzeo primjer mormonaBran_Do wrote:genitalni_herpes wrote:hrenovke u tvornici umjetnog gnojiva - viršle u fabrici veštačkog đubriva
-znam da su slični, ovaj primjer je bezobrazan, iako ako je netko učio srpski il hrvatski, teško bi razumio ove druge u nekim slučajevima. Dobar primjer su mi mormoni koji su kukali kad su iz Osijeka išli u Varaždin
Geni, ali logikom razlika u vokabularu onda možeš i različite dijalekte hrvatskog jezika proglasit "zasebnim jezicima", zar ne?
Meni, recimo, kad su na TV-u "Gruntovčani" treba prevoditelj i moram se ful skoncentrirati da bi pohvatao o čemu podravci u seriji pričaju, dok mi npr. za "Bolji život" baš i ne treba.
-a i editovao sam si prošli post i napisao da su još veće razlike između nekih delova Hrvatske...
genitalni_herpes-
2014-04-11
genitalni_herpes wrote:normalno...zato sam uzeo primjer mormona
-a i editovao sam si prošli post i napisao da su još veće razlike između nekih delova Hrvatske...
Ovo me podsjetilo na 1999., kad je u naša kina prvi put nakon rata došao jedan srpski film.
Bila je to drama "Rane" i rekoh kolegici s faksa 'ajmo pogledati".
I možeš mislit urnebesa kad sam na platnu vidio - hrvatske titlove.
Lik u filmu opsuje "Kevu ti karam", a ispod fino, na tečnom standardnom hrvatskom stoji titl "Mamu ti j...."
2014-04-17
Bran_Do wrote:genitalni_herpes wrote:normalno...zato sam uzeo primjer mormona
Ovo me podsjetilo na 1999., kad je u naša kina prvi put nakon rata došao jedan srpski film.
Bila je to drama "Rane" i rekoh kolegici s faksa 'ajmo pogledati".
I možeš mislit urnebesa kad sam na platnu vidio - hrvatske titlove.
Lik u filmu opsuje "Kevu ti karam", a ispod fino, na tečnom standardnom hrvatskom stoji titl "Mamu ti j...."
nisam znao da su bili zatitlani.
Znam da se pričalo o tome al me nije zanimalo pa nisam znao da je stvarno tako bilo...o kevo mila.........nisam išao gledat to u kino.
genitalni_herpes-
2014-04-11
Kakav-povijeni razvoj- ? Linguistica, koja je gostovala u emisiji,-ZASIGURNO-zna o temi, puno više od tebe.kic wrote:poanta je u tome da lingvistica potpuno ignorira povijesni razvoj srpskog i hrvatskog jezika, književni dogovori su sklapani kako bi se mogli razumjeti.Yehudi wrote:Poanta je u tome da mnoge zemlje pričaju npr
Austrijanci uče Deutsch, ali Austrijanca odmah prepoznaš po njegovom seljačkom naglasku, tako i mi uvijek prilično lako razlučimo tko je Srbin, tko Hrvat..
Austrijanci nisu seljaci, zasigurno. Uostalom 1000 God. su ih tvoji predci zvali -Carevima-Austrougarskim i bili im sluge, konjušari ,svinjari.
Očito da ne kužiš poantu.
Yehudi- Posts : 14715
2014-04-20
Bran_Do wrote:
Meni, recimo, kad su na TV-u "Gruntovčani" treba prevoditelj i moram se ful skoncentrirati da bi pohvatao o čemu podravci u seriji pričaju.
Meni, kao erotu, na primjer ne treba. Razumijem ga jednako kao maternji, "hercegovački". Mene "ful" zanima u čemu je problem.
2014-04-24
Pa eto, ostavite nas na više na miru, p. mu malterina.Sora wrote:Pobenavio si skoro skrozEro0 wrote:Znam što hoćeš reći.Yehudi wrote:Poanta je u tome da mnoge zemlje pričaju npr
To možeš predložiti svojim de lux Hrvatinama a druge pusti na miru
Malo malo pa opet. Koji ste qratz vipše? Treba vam novi upravitelj?
2014-04-24
genitalni_herpes wrote:
hrenovke u tvornici umjetnog gnojiva - viršle u fabrici veštačkog đubriva
2014-04-24
Ero0 wrote:Meni, kao erotu, na primjer ne treba. Razumijem ga jednako kao maternji, "hercegovački". Mene "ful" zanima u čemu je problem.
A za "druge jezike" - bošnjački, crnogorski, srpski?
2014-04-17
Ima google translator...Bran_Do wrote:Ero0 wrote:Meni, kao erotu, na primjer ne treba. Razumijem ga jednako kao maternji, "hercegovački". Mene "ful" zanima u čemu je problem.
A za "druge jezike" - bošnjački, crnogorski, srpski?
2014-04-24
Page 2 of 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Dalićka Santo Subito
» Slovačka obnavlja kulturnu suradnju s Rusijom
» Petru Laszlo za President of the European Commission! Subito!
» Osveta za kulturnu baštinu, Rusi rasturili islamiste u Palmiri!
» NATO je ofenzivan savez čija agresija širi američku hegemoniju
» Slovačka obnavlja kulturnu suradnju s Rusijom
» Petru Laszlo za President of the European Commission! Subito!
» Osveta za kulturnu baštinu, Rusi rasturili islamiste u Palmiri!
» NATO je ofenzivan savez čija agresija širi američku hegemoniju
Page 2 of 3