Pitaj me, Pitam te.
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 4 of 9
Page 4 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Pitaj me, Pitam te.
Redovnici sve to rade. Nije to nikakav bijeg od života niti kukavičluk, oni rade jednako kao svi drugi ljudi, samo što nemaju obitelj (jedni su drugima obitelj, zato i oslovljavaju jedan drugog bratom, a opata ocem), odnosno nisu oženjeni, i udaljeni su od konzumerizma modernog doba. Kad uzmeš u obzir da veći dio svojih potreba sami namire i čak proizvedu dosta toga što im treba, to im nije veliki nedostatak, a vjerujem i da su zadovoljniji onim što imaju.kic wrote:nisam zahvalio na odgovoru, moja orijentacija? ne volim se definirati, čim se počnem malo više zagrijavati za nešto, počinjem vidjeti neke suptilne pukotine koje mi smetaju... vjera je za mene samo oruđe, vidim da ste nešto raspravljali o ljudima u samostanima i njihovoj duhovnoj superiornosti nad klerom koji radi s narodom, po meni je to povlačenje u samostanske zidine kukavičluk i lakši način za postizanje duhovnog sklada (va), i zato volim Uspenskog i njegov "Četvrti put", u njegovom sistemu razmišljanja ima možda također zastarjelih pojmova, ali sviđa mi se što ne bježi od svakodnevnog života i njegovih kušnji, najlakše se povući na brdo i meditirati, ali imati obitelj, raditi i uz sve to truditi se biti boljim, puno više vrednujem nekako..Sefirot wrote:kic wrote:@ sefirot, radiš li svoje rituale svakodnevno, od čeg se sastoje i koliko ti treba pripreme?
Da, radim ih svakodnevno.
No sastoje se od više elemenata. Prvo, da li je solitarni rad ili je grupni. Grupni su rijeđi, od jednom-dva put tjedno do 2-3 puta mjesečno. Solitarni rad je svakodnevan no ovisi i što radim. Neke radove radim jednom mjesečno ili kako mi vremenskim računanjem paše, neki su striktno svakodnevni.
Svakodnevni se sastoje najčešće od 3 do 4 elementa (rit. pentagrama, hexagrama, rubinove zvijezde, adoracija Sunca poznatiji kao liber Resh te meditacije itd) koje izvodim jednom do četiri puta dnevno (primjerice liber resh izvodim 4x dnevno).
Priprema, tuširanje, samoposvećivanje, bar 5-10 min meditacije i kontrole daha te koncentracije i fokusa.
to je u kratko.
p.s.
Postavio bi ti pitanje ali ne znam tvoju "orijentaciju"
Guest- Guest
oni su povlašteni, lakše je tražiti duhovnost kad si okružen ljudima koji to isto pokušavaju, dok je običan kler okružen ljudima kojima duhovnost nije na prvom mjestu, već kruh u trbuhu ili neke druge, stvarne stvari..von_Starhemberg wrote:Redovnici sve to rade. Nije to nikakav bijeg od života niti kukavičluk, oni rade jednako kao svi drugi ljudi, samo što nemaju obitelj (jedni su drugima obitelj, zato i oslovljavaju jedan drugog bratom, a opata ocem), odnosno nisu oženjeni, i udaljeni su od konzumerizma modernog doba. Kad uzmeš u obzir da veći dio svojih potreba sami namire i čak proizvedu dosta toga što im treba, to im nije veliki nedostatak, a vjerujem i da su zadovoljniji onim što imaju.
Nema jebene šanse.speare_shaker wrote:Vegvísir wrote:
Zašto u katolicizmu i pravoslavlju žena ne može biti svećenica, odnosno, djelovati in persona Christi, dok u protestantizmu nema takvih zabrana i žene obavljaju svećeničku ulogu?
Ja sam prije ravno 10 godina na tadašnjem Iskonovom forumu otvorio to pitanje kao temu na podforumu Religija i odmah dao i prognozu po kojoj će za kojih 30-40 godina (od sada) i u KC biti ženama omogućeno primanje tog sakramenta
Ja ću tada imati osandeset godina, i ako ti poživiš, i ako budeš u pravu, dat ću ti pola svog kraljevstva.
2014-04-16
Al, zašto to, jebote, radiš?Sefirot wrote:aben wrote:zašto on to radi? adoracija sunca? jel sunce ima neke specijalne moći ili je to zvijezda?
Ne radi se o adoraciji sunca kao fizičkog sunca kako to mnogi misle. Radi se o simbolici. "Svaki muškarac i svaka žena je zvijezda" što prikazuje da svaka osoba je individua označena zvijezdom=suncem. I svatko ima, simbolički prikazano adoracijom sunca, kretanje na dnevnoj ali i životnoj bazi. Ujtro, buđenje, buđenje duha i tijela, sredina dana, napon moći i snage, večer užitak i pripremanje za odmor, noć, odmor i san, ulaz u nesvijesno...
Adoracijom se budi svijesnost tog kruženja ali i kruženja cijele prirode. Svijesnost je specijalna moć.
Jel ti neki bog to naređuje?
2014-04-16
Ima. I to velike.aben wrote:Nema jebene šanse.speare_shaker wrote:Vegvísir wrote:
Zašto u katolicizmu i pravoslavlju žena ne može biti svećenica, odnosno, djelovati in persona Christi, dok u protestantizmu nema takvih zabrana i žene obavljaju svećeničku ulogu?
Ja sam prije ravno 10 godina na tadašnjem Iskonovom forumu otvorio to pitanje kao temu na podforumu Religija i odmah dao i prognozu po kojoj će za kojih 30-40 godina (od sada) i u KC biti ženama omogućeno primanje tog sakramenta
Ja ću tada imati osandeset godina, i ako ti poživiš, i ako budeš u pravu, dat ću ti pola svog kraljevstva.
Trinity-
2014-04-17
Ne će se to dogoditi, al ajd, tiš dobit drugu polovicu...
2014-04-16
Samo gledaj...aben wrote:Ne će se to dogoditi, al ajd, tiš dobit drugu polovicu...
Trinity-
2014-04-17
A, vićemo za 4 desetljeća
2014-04-16
Eto, vjerujen da sotonisti jedva čekaju:)
2014-04-16
Pa ništa zapravo, to je samo retorički pojačivač, ka caps lock napr.speare_shaker wrote:aben wrote:
pola svog kraljevstva.
Dakle, ništa.
Istina, dosta je da se počne govoriti o tome kako biblia ne zabranjuje izrjekom a da naglašava jednakovrijednost ljudi da se inaugurira papisa, al ne će.
Čujemo se 2054.
2014-04-16
aben wrote:Al, zašto to, jebote, radiš?Sefirot wrote:aben wrote:zašto on to radi? adoracija sunca? jel sunce ima neke specijalne moći ili je to zvijezda?
Ne radi se o adoraciji sunca kao fizičkog sunca kako to mnogi misle. Radi se o simbolici. "Svaki muškarac i svaka žena je zvijezda" što prikazuje da svaka osoba je individua označena zvijezdom=suncem. I svatko ima, simbolički prikazano adoracijom sunca, kretanje na dnevnoj ali i životnoj bazi. Ujtro, buđenje, buđenje duha i tijela, sredina dana, napon moći i snage, večer užitak i pripremanje za odmor, noć, odmor i san, ulaz u nesvijesno...
Adoracijom se budi svijesnost tog kruženja ali i kruženja cijele prirode. Svijesnost je specijalna moć.
Jel ti neki bog to naređuje?
Ne naređuje mi to niti jedan bog. Radim zbog prakse. Sve te vježbe imaju pozitivan utjecaj na psihu i duh te razvoj. U ostalom, to radi onaj koji je posvećenik staze i posvećuje se svom radu u potpunosti. Kao što je svatko tko voli svoj posao posvećen u svom radu da najbolje napravi svoj posao.
2014-04-29
A, tako.
Znači, neka bezbožna religija?
Jel spašava od smrti?
Jel spašava od smrti?
2014-04-16
aben wrote:A, tako.
Jel spašava od smrti?
Zašto misliš da je bezbožna?
Prvo treba razmotriti pojam smrti jer na fizičkoj razini sve što živi umire. Fizičko tijelo je vozilo duha ali se moramo brinuti za tijelo jer je ono Hram Boga.
Ono što u kršćanstvu opisuju Rajem, u islamu Džennet, govori se o Pleromi samo što se u Gnosticizmu ne negira i reinkarnacija.
2014-04-29
Pa zato šta se razvijate za ovaj svijet, za posa.
Znači duh ne umire? Šta se događa sa zločestima u kršćanskom smislu?
2014-04-16
aben wrote:Pa zato šta se razvijate za ovaj svijet, za posa.
To be more than a human. Ono što svi ljudi i jesu.... Sinovi i kćeri Boga.
Ne, ne umire. Zločestima u kršćanskom smislu? obrazloži pitanje, da li se radi o pitanju o ljudima koji su zli, a kršćani su ili misliš na kršćanski pogled na zle ljude?
2014-04-29
Al tim ritualima budeš više od čovika?Sefirot wrote:aben wrote:Pa zato šta se razvijate za ovaj svijet, za posa.
Ne, ne umire. Zločestima u kršćanskom smislu? obrazloži pitanje, da li se radi o pitanju o ljudima koji su zli, a kršćani su ili misliš na kršćanski pogled na zle ljude?
Zar nisi sin i bez rituala?
Čitam da je vama volja najviši princip, vodilja ponašanja, a to znači da tebi zlo nije i meni zlo, pa san precizira što je zločestoća.
2014-04-16
aben wrote:Al tim ritualima budeš više od čovika?Sefirot wrote:aben wrote:Pa zato šta se razvijate za ovaj svijet, za posa.
Zar nisi sin i bez rituala?
Čitam da je vama volja najviši princip, vodilja ponašanja, a to znači da tebi zlo nije i meni zlo, pa san precizira što je zločestoća.
Naravno da sam sin i bez rituala. Rituali služe kako za proslavu Najvišeg, ali i za vježbanje psihe i duha. Masoni to prikazuju sa neobrađenim kamenom i fino obrađenim kamenom. Kamen predstavlja čovjeka, neobrađeni kamen je svaki čovjek, obrađeni kamen je čovjek koji je radom na sebi došao ili pak stremi ka cilju. To se može vidjeti u principu Buddhe.
Da, Volja je najviši princip zato je zakon 'Čini što ti je Volja nek ti bude je sav Zakon, Ljubav je Zakon, Ljubav pod Voljom'. I taj zakon jako često ljudi u potpunosti krivo tumače mješajući Volju (Thelemu) sa egom i željom ega.
Etika i moral su visoki elementi i ako gledaš kroz svoje pitanje da, jer profani, lažni i licemjerni moral nije moral Thelemita zato ih ljudi smatraju nemoralnima jer se ne ukalupljuju u promjenjivi, opći kvazimoral. O tome se može uvidjeti kroz liber Oz i Liber Liberae o čemu sam već pisao.
Možeš li mi reći nešto o Koptskoj Crkvi?
2014-04-29
Sefirot wrote:
Pitanje nije upućeno meni, al' uskočila bih, ako se aben ne ljuti. Prije par godina sam radila nekakav kratki seminarski rad o njima i o Etiopskoj crkvi pa imam nešto informacija.
Ono što je za njih karakteristično je da su monofiziti (opredijelili su se za to nakon sabora u Kalcedonu 451. godine), odnosno, da uče kako postoji samo jedna Kristova narav - ona božanska, a odbacuju ideju o njegovoj ljudskoj naravi.Također odbacuju učenje da Duh Sveti izlazi "od Oca i Sina". Na čelu crkve se nalazi aleksandrijski patrijarh s jako dugom titulom - "patrijarh Koptsko-ortodoksne crkve Egipta, Abesinije, Nubije, Sudana, Jeruzalema i pet zapadnih gradova afričkog kontinenta i "baba" Aleksandrije".
Za njih je karakteristična i velika naklonost i štovanje koje upućuju Mariji (jako veliki broj blagdan je njoj posvećen, i uz to se svakog 21. u mjesecu održava njezina svetkovina; također odvajaju blagdan njezinog uznesenja i blagdan njezinog "usnuća"). Međutim, dok starije učenje naglašava Marijinu bezgrešnost, noviji teolozi dogmu o Bezgrešnom začeću su proglasili herezom i odbacili.
Od sakramenata imaju krštenje (vrši se trostrukim uranjanjem, kod dječaka najranije 40, a kod djevojčica 80 dana nakon rođenja), potvrda (neposredno nakon krštenja, pomazivanje 36 puta majrunom (smirnom)), euharistija (oltar je u sredini crkve i služi se samo jedna misa dnevno), ispovijed, bolesničko pomazanje, svećenički red (sedam stupnjeva: čitač, podđakon, đakon, prezbiter, arhiđakon, arhiprezbiter i biskup), ženidba (znam da postoje dvije vrste ženidbenog ugovora i da je dozvoljena rastava braka pod nekim uvjetima, al' ne znam dataljnije o tome)
E sad, mislim da se u eshatologiji nigdje ne spominje baš božji sud nego da arkanđeo Mihael prima i važe duše umrlih. Liturgija im je jednostavna, nosi naziv prema autoru (najpoznatija Anafora sv. Bazilija koja se ne obraća izravno bogu nego Kristu)
Uglavnom, to je sklepano nešto iz glave i nešto iz par natuknica što sam imala sačuvano; mislim da mi je tad izvor informacija bila Kolarićeva knjiga Ekumenska trilogija gdje je jedno poglavlje posvećeno Koptima. Zanimljivi su, čak sam u to vrijeme pročitala koptsku gramatiku, jer eto, dobro dođe u svakodnevnom životu...
Guest- Guest
Vegvísir wrote:Sefirot wrote:
Pitanje nije upućeno meni, al' uskočila bih, ako se aben ne ljuti. Prije par godina sam radila nekakav kratki seminarski rad o njima i o Etiopskoj crkvi pa imam nešto informacija.
Ono što je za njih karakteristično je da su monofiziti (opredijelili su se za to nakon sabora u Kalcedonu 451. godine), odnosno, da uče kako postoji samo jedna Kristova narav - ona božanska, a odbacuju ideju o njegovoj ljudskoj naravi.Također odbacuju učenje da Duh Sveti izlazi "od Oca i Sina". Na čelu crkve se nalazi aleksandrijski patrijarh s jako dugom titulom - "patrijarh Koptsko-ortodoksne crkve Egipta, Abesinije, Nubije, Sudana, Jeruzalema i pet zapadnih gradova afričkog kontinenta i "baba" Aleksandrije".
Za njih je karakteristična i velika naklonost i štovanje koje upućuju Mariji (jako veliki broj blagdan je njoj posvećen, i uz to se svakog 21. u mjesecu održava njezina svetkovina; također odvajaju blagdan njezinog uznesenja i blagdan njezinog "usnuća"). Međutim, dok starije učenje naglašava Marijinu bezgrešnost, noviji teolozi dogmu o Bezgrešnom začeću su proglasili herezom i odbacili.
Od sakramenata imaju krštenje (vrši se trostrukim uranjanjem, kod dječaka najranije 40, a kod djevojčica 80 dana nakon rođenja), potvrda (neposredno nakon krštenja, pomazivanje 36 puta majrunom (smirnom)), euharistija (oltar je u sredini crkve i služi se samo jedna misa dnevno), ispovijed, bolesničko pomazanje, svećenički red (sedam stupnjeva: čitač, podđakon, đakon, prezbiter, arhiđakon, arhiprezbiter i biskup), ženidba (znam da postoje dvije vrste ženidbenog ugovora i da je dozvoljena rastava braka pod nekim uvjetima, al' ne znam dataljnije o tome)
E sad, mislim da se u eshatologiji nigdje ne spominje baš božji sud nego da arkanđeo Mihael prima i važe duše umrlih. Liturgija im je jednostavna, nosi naziv prema autoru (najpoznatija Anafora sv. Bazilija koja se ne obraća izravno bogu nego Kristu)
Uglavnom, to je sklepano nešto iz glave i nešto iz par natuknica što sam imala sačuvano; mislim da mi je tad izvor informacija bila Kolarićeva knjiga Ekumenska trilogija gdje je jedno poglavlje posvećeno Koptima. Zanimljivi su, čak sam u to vrijeme pročitala koptsku gramatiku, jer eto, dobro dođe u svakodnevnom životu...
Hvala, još ću prokopati. Interesantnan dio je ovaj sa oltarom u sredini. Blisko mi je. kao i još neki navodi koje si dala.
p.s.
odlična ti je profilna slika, stilizirani sabbat
2014-04-29
Page 4 of 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Similar topics
» Pitam se pitam:Da li da branimo Srbe i uđemo u sukob sa KFOROM
» EU nista, samo pitam?
» Možda griješim ali pitam se da li se tko sjetio?
» Suljo:Pitam ruske prijatelje-Zašto?
» Pitam ja vas... Što uopće slavimo, pizdu lepe matere?
» EU nista, samo pitam?
» Možda griješim ali pitam se da li se tko sjetio?
» Suljo:Pitam ruske prijatelje-Zašto?
» Pitam ja vas... Što uopće slavimo, pizdu lepe matere?
ex-iskon-pleme :: Društvo :: Religija
Page 4 of 9