Europska središnja banka priprema digitalni euro za 2026. godinu
Page 1 of 1
Europska središnja banka priprema digitalni euro za 2026. godinu
Hrvatska će, kao što znamo, prvoga dana 2023. godine uvesti euro kao službenu valutu i njome zamijeniti kunu. Kako sada stvari stoje, već tri godine nakon toga taj bi euro mogao dobiti i svojeg digitalnog "dvojnika", stablecoin koji se razvija u Europskoj središnjoj banci (ECB). Digitalni euro omogućit će povećati stabilnost i neovisnost monetarnog sustava Europske unije te će povećati efikasnost sustava digitalnih plaćanja, najavio je to Fabio Panetta, član izvršnog odbora Europske središnje banke tijekom svojeg govora na Irskom nacionalnom sveučilištu (NCI) u Dublinu.
Digitalni će euro otvoriti mogućnost svima da koriste zajedničku valutu za isključivo digitalna plaćanja, bilo gdje, na lak i siguran način. Za razliku od kriptovaluta, koje imaju i špekulativnu narav, ova bi valuta bila izravno vezana za euro, kao svojevrsni stablecoin – iako je Panetta upozorio da čak i takvi coini mogu izgubiti svoje "sidro", kao što se to dogodilo prošloga tjedna s TerraUSD-om.
Fabio Panetta
Ovaj sustav plaćanja bio bi besplatan, jednostavan i pristupačan svima i svugdje, najavio je. No, da bi u tome uspio, korisnici u njemu moraju vidjeti da im donosi korist, odnosno da ima prednosti pred trenutačnim načinima plaćanja. Isto tako, mora biti prihvaćen svugdje – idealno kod svih trgovaca eurozone, kako online tako i u fizičkim dućanima. To su im pokazala preliminarna istraživanja, u kojima su ispitanici rekli da bi idealna digitalna valuta omogućavala i P2P plaćanje (izravni prijenos novca prijateljima) jednim klikom, bez obzira koju platformu ili banku platitelj i primatelj koriste.
Da bi se ostvario plan o digitalizaciji eura, ECB je lani osnovao radnu skupinu koja ima dvije godine za istražiti što će biti prioriteti kod izrade nove digitalne valute. Projekt bi u realizaciju potom mogao biti pušten do kraja 2023. godine. U drugoj će fazi biti testirana tehnološka rješenja te će se stvarati poslovno okruženje nužno za široko prihvaćanje digitalnog eura. To bi moglo potrajati oko tri godine, pa bi digitalni euro mogao, dakle, zaživjeti 2026.
Digitalni će euro otvoriti mogućnost svima da koriste zajedničku valutu za isključivo digitalna plaćanja, bilo gdje, na lak i siguran način. Za razliku od kriptovaluta, koje imaju i špekulativnu narav, ova bi valuta bila izravno vezana za euro, kao svojevrsni stablecoin – iako je Panetta upozorio da čak i takvi coini mogu izgubiti svoje "sidro", kao što se to dogodilo prošloga tjedna s TerraUSD-om.
Valuta za sve i u javnom interesu
Kako bi se takve situacije spriječile, iza digitalnog će eura stajati Europska središnja banka. Time bi ova digitalna valuta dobila na povjerenju, bila bi dizajnirana kao sigurna i u javnom interesu. Panetta ističe i da bi u rastuće digitaliziranom okruženju digitalni euro trebao olakšati digitalna plaćanja, a na tržištu bi svima dao priliku da ostanu "u igri". Tako bi i manji posrednici na financijskim tržištima, koji do sada nisu mogli pratiti ritam inovacija velikih igrača, dobili novu priliku.Fabio Panetta
Ovaj sustav plaćanja bio bi besplatan, jednostavan i pristupačan svima i svugdje, najavio je. No, da bi u tome uspio, korisnici u njemu moraju vidjeti da im donosi korist, odnosno da ima prednosti pred trenutačnim načinima plaćanja. Isto tako, mora biti prihvaćen svugdje – idealno kod svih trgovaca eurozone, kako online tako i u fizičkim dućanima. To su im pokazala preliminarna istraživanja, u kojima su ispitanici rekli da bi idealna digitalna valuta omogućavala i P2P plaćanje (izravni prijenos novca prijateljima) jednim klikom, bez obzira koju platformu ili banku platitelj i primatelj koriste.
Da bi se ostvario plan o digitalizaciji eura, ECB je lani osnovao radnu skupinu koja ima dvije godine za istražiti što će biti prioriteti kod izrade nove digitalne valute. Projekt bi u realizaciju potom mogao biti pušten do kraja 2023. godine. U drugoj će fazi biti testirana tehnološka rješenja te će se stvarati poslovno okruženje nužno za široko prihvaćanje digitalnog eura. To bi moglo potrajati oko tri godine, pa bi digitalni euro mogao, dakle, zaživjeti 2026.
catabbath-
2015-08-22
Re: Europska središnja banka priprema digitalni euro za 2026. godinu
Sad više ne moraju niti štampati bez pokrića, 1 klik i beskonačna dostupnost
Did you know that your choice of bank can have a huge impact on people and the planet?
This is because the money you put in your account is used by banks to make loans and investments. The industries that your bank chooses to loan to will ultimately shape the world we all live in.
This is because the money you put in your account is used by banks to make loans and investments. The industries that your bank chooses to loan to will ultimately shape the world we all live in.
Is your bank investing in industries that are doing good or creating harm?
prvo ce kontrola trosenja bit na dobrovoljnoj bazi, poslije kad se to malo u javnosti normalizira onda ce se digitalna lova moc trosit samo u dobre svrhe, tako ce ESG spasit planetu i rezim temeljen na kritickim teorijama
inace ovo iznad je jedna od reklama sto banke u australiji vec uveliko promoviraju
Gdje su stara dobra vremena gdje si morao ispuniti uplatnicu čekati u redu i platiti račun pravim novcem...
sad slikaš mobitelom, piješ pivo doma i gotovo..užas
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Eto između dva koncepta digitalne valute Rusija se priklonila Bitcoinu, o kojem i Trump nedavno daje pozitivne izjave.
EU i Kamala su bez sumnje za digitalnu valutu središnje banke...
Rat se vodi na svim razinama
EU i Kamala su bez sumnje za digitalnu valutu središnje banke...
Rat se vodi na svim razinama
2023-08-31
LoL pa Putin je ima koju godinu zabranio bitcoin u Rusiji baš iz razloga jer ne može kontrolirati podanike a prije par dana za nestašicu struje optužio rudare kriptovaluta.
To što će Putin uzeti kripto valute da bi sa njima financirao neke stvari za svoj režim ne znači da on želi da Rusi mogu isto. Nyet, dolari, euro, bitcoin su valuta Ruske države, Putina, Ruske elite a za Rusku sirotinju je rublja i samoubilački napadi na Časiv Jar.
Isto je i sa Sj Korejom, tamo nemaju niti internet a njihova država skuplja kripto valute.
Edit :evo Putin dopustio Ruskoj eliti (kapitalistima) i Ruskoj državi da koriste bitcoin za međunarodnu trgovinu da izbjegnu sankcije.
Samo radi toga.
Aj vidim da od kada je počeo rat makli su restrikcije čak i dozvolili rudarenje, ne iz razloga što Putina briga za Ruske slobode nego zbog nužde da stvori zalihe kapitala u uvjetima sankcija zbog brutalno rata kojeg je pokrenuo. Inače do rata u Rusiji i Kini su zabranjivali bitcoin iz razloga kontrole vlastite populacije. To isto su planirali ljevičari po Europi i usa ali na sreću nije prošlo.
To što će Putin uzeti kripto valute da bi sa njima financirao neke stvari za svoj režim ne znači da on želi da Rusi mogu isto. Nyet, dolari, euro, bitcoin su valuta Ruske države, Putina, Ruske elite a za Rusku sirotinju je rublja i samoubilački napadi na Časiv Jar.
Isto je i sa Sj Korejom, tamo nemaju niti internet a njihova država skuplja kripto valute.
Edit :evo Putin dopustio Ruskoj eliti (kapitalistima) i Ruskoj državi da koriste bitcoin za međunarodnu trgovinu da izbjegnu sankcije.
Samo radi toga.
Aj vidim da od kada je počeo rat makli su restrikcije čak i dozvolili rudarenje, ne iz razloga što Putina briga za Ruske slobode nego zbog nužde da stvori zalihe kapitala u uvjetima sankcija zbog brutalno rata kojeg je pokrenuo. Inače do rata u Rusiji i Kini su zabranjivali bitcoin iz razloga kontrole vlastite populacije. To isto su planirali ljevičari po Europi i usa ali na sreću nije prošlo.
Pratim sve ovo jer sam još 2017 uložio u bitcoin i imam još nešto u tome pa se sjećam tih godina kako je naš ekonomist Lovrinčević ovaj koji je u koaliciji sa kolakušićem na fejsu zagovarao zabranu bitcoin pa su mu ljudi jebali mater u komentarima, kao laje protiv banka a zagovara zabrane.
Tih godina Kina i Rusija su uvodili zabrane i restrikcije za BTC, razloge sam naveo (kontrola svojih podanika) a Rusi zbog sile prilika miču sada neke restrikcije,
Tih godina Kina i Rusija su uvodili zabrane i restrikcije za BTC, razloge sam naveo (kontrola svojih podanika) a Rusi zbog sile prilika miču sada neke restrikcije,
Inače pošto još imam uloženog u Btc u sve mi ovo odgovara. Svaka zemlja koja miče restrikcije ili ga kao Salvador uvodi kao sredstvo plaćanja ili netko poput Trumpa koji je promijenio priču pa je sada na strani BTCa, sve je to plus za cijenu
ja sam prehitio bcoin u zlato. prinos je 15%
čekam jarana marca da mi objasni kako je bolje u državne obveznice ulagat ili kupit peglu s 4 kotača
čekam jarana marca da mi objasni kako je bolje u državne obveznice ulagat ili kupit peglu s 4 kotača
2014-12-30
veber wrote:ja sam prehitio bcoin u zlato. prinos je 15%
Od polovice travnja na zlatu nije bilo prinosa.
crvenkasti-
2014-04-17
OK, ja imam nešto u Kriptu. Mene boli kurac hoće li ili neće Rusi osvojiti neki grad, ali kada legaliziraju kripto izvan koncepta centralne banke, kakav promovira Kina, EU i Kamala pozdravljam i veselim se.AssadNaPodmornici wrote:LoL pa Putin je ima koju godinu zabranio bitcoin u Rusiji baš iz razloga jer ne može kontrolirati podanike a prije par dana za nestašicu struje optužio rudare kriptovaluta.
Samo radi toga.
Hoholo Mudovski- Posts : 7451
2023-08-31
ako trump-u opet ukradu izbore otice kripto u septicku a zivoti ljudi ce vrijedit onoliko koliko danas vrijedi svinja za tovljenje
Hoholo Mudovski likes this post
2023-08-31
Koliko znam DNRH nema centralnu banku sta u nastvaku znaci nikakovu kontrolu na novcarskom politikom. Znaci ckomi i budi sretan. No i u zamlja3
me koje imaju svoju valutu i novac, trend je isti. Naime Svedska je prije par godina promijnila "sav" novac koji je bio u opticaju. Dosle su nove novcanice i kovanice koje se kao ne mogu falsificirati(kao stare je netko htio falsificirati) . Tada je izvrsena i kontrola ukupnih kolicina jer su morale izvaditi i one iz jastuka. Istom prilikom je iz opticaja povuceno 85% novcanica . Vecina restorana, kafeterija, apoteka i sl ne primaju vise fizicki novac. Sve vise obicnih ducana postupa na isti nacin. Iskren da budem ne znam ni kako izgledju monete jer iskljucivo placam karticom ili telefonom. Polako su me skuhali. Bilo kako bilo cilj je totalna kontrola. Kao da se stane crnoj tj sivoj ekonomiji. Borba se cini nemoguca jer jednoistavno neces dobiti robu ako ne platis bezgotovinski. O malverzaciji na makroekonomskom planu mogu neki bolje upucenio.Kila mozga...
me koje imaju svoju valutu i novac, trend je isti. Naime Svedska je prije par godina promijnila "sav" novac koji je bio u opticaju. Dosle su nove novcanice i kovanice koje se kao ne mogu falsificirati(kao stare je netko htio falsificirati) . Tada je izvrsena i kontrola ukupnih kolicina jer su morale izvaditi i one iz jastuka. Istom prilikom je iz opticaja povuceno 85% novcanica . Vecina restorana, kafeterija, apoteka i sl ne primaju vise fizicki novac. Sve vise obicnih ducana postupa na isti nacin. Iskren da budem ne znam ni kako izgledju monete jer iskljucivo placam karticom ili telefonom. Polako su me skuhali. Bilo kako bilo cilj je totalna kontrola. Kao da se stane crnoj tj sivoj ekonomiji. Borba se cini nemoguca jer jednoistavno neces dobiti robu ako ne platis bezgotovinski. O malverzaciji na makroekonomskom planu mogu neki bolje upucenio.Kila mozga...
2014-04-14
abraham wrote:Koliko znam DNRH nema centralnu banku sta u nastvaku znaci nikakovu kontrolu na novcarskom politikom. Znaci ckomi i budi sretan. No i u zamlja3
Problem je što kabala hoće povezati digitalni novčanik s društveno prihvatljivim ponašanjem kojeg će kabala sama propisati, te kažnjavati putem novčanika one koji se ne pridržaju smjernica.
2023-08-31
zato u njemačkoj je das bargeld zakon, 65% transakcija je cash.u zgeadi u kojoj živim svaki petak vlasnik dođe po najamninu, svi osim mene plate mu u kešu, meni firma plaća mjesečno. to je onih 35%. karticom samo plaćam cestarine kada idem za hr. sve ostalo je keš. i amazon je kartica.abraham wrote:Koliko znam DNRH nema centralnu banku sta u nastvaku znaci nikakovu kontrolu na novcarskom politikom. Znaci ckomi i budi sretan. No i u zamlja3
2014-12-30
Nije stvar u tome,vec danashnje ljudsko bice ,u prevodu zidovi,pokvare svaku dobru ideju da samo oni od toga imaju korist.Amerika je vec prosle godine {Bajden potpisao) donijela zakon o digitalnoj valuti.Proglasit ce papirni dolar bezvrijednim a digitalni glavnim plateznim sredstvom.I sta cesh onda?Pa jebiga morat cu prihvatiti to sranje jer necu moci nista kupiti sa papirnim novcem.Ovo ko je smislio motra se priznati da nije glup.Zato neke zemlje gomilaju zlato u svojim trezorima i idu na zlatnu podlogu.Srbija ima 40 tona zlata.Koliko ima Hrvatska?Ah da,zaboravio sam da nemate svoju valutu nego euro tako da ste ovisni o stampariji u Evropi.epikur37 wrote:Gdje su stara dobra vremena gdje si morao ispuniti uplatnicu čekati u redu i platiti račun pravim novcem...
Koji idiot i lazov.Kretenchino,koga boli kurac sta ti placash i koliko zaradjujesh?Na zapadu to je najveci nedostatak kulture govoriti ili nekoga pitati koliko zaradjuje.Cgojneru folksdojcerski prilagodi se kulturi i zemlji u kojoj zivis.veber wrote:zato u njemačkoj je das bargeld zakon, 65% transakcija je cash.u zgeadi u kojoj živim svaki petak vlasnik dođe po najamninu, svi osim mene plate mu u kešu, meni firma plaća mjesečno. to je onih 35%. karticom samo plaćam cestarine kada idem za hr. sve ostalo je keš. i amazon je kartica.abraham wrote:Koliko znam DNRH nema centralnu banku sta u nastvaku znaci nikakovu kontrolu na novcarskom politikom. Znaci ckomi i budi sretan. No i u zamlja3
kretenčino nepismena daj nađi u tekstu gdje sam naveo cifru.mentalitet wrote:Koji idiot i lazov.Kretenchino,koga boli kurac sta ti placash i koliko zaradjujesh?Na zapadu to je najveci nedostatak kulture govoriti ili nekoga pitati koliko zaradjuje.Cgojneru folksdojcerski prilagodi se kulturi i zemlji u kojoj zivis.veber wrote:zato u njemačkoj je das bargeld zakon, 65% transakcija je cash.u zgeadi u kojoj živim svaki petak vlasnik dođe po najamninu, svi osim mene plate mu u kešu, meni firma plaća mjesečno. to je onih 35%. karticom samo plaćam cestarine kada idem za hr. sve ostalo je keš. i amazon je kartica.abraham wrote:Koliko znam DNRH nema centralnu banku sta u nastvaku znaci nikakovu kontrolu na novcarskom politikom. Znaci ckomi i budi sretan. No i u zamlja3
iskompleksirani čistač račića za 6USD/h laže.
daj me citiraj gdje sam naveo svoju plaću, najam ili sl.
smrade polutanski
2014-12-30
Similar topics
» Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa
» Europska središnja banka nam poručila: "Bez nas nećete mijenjati ništa"
» Europska središnja banka sazvala hitni sastanak nakon loše vijesti iz Italije
» Američka središnja banka povećala kamate, smanjila procjene rasta BDP-a
» Evropska središnja banka uskoro prestaje kupovati državne obveznice
» Europska središnja banka nam poručila: "Bez nas nećete mijenjati ništa"
» Europska središnja banka sazvala hitni sastanak nakon loše vijesti iz Italije
» Američka središnja banka povećala kamate, smanjila procjene rasta BDP-a
» Evropska središnja banka uskoro prestaje kupovati državne obveznice