ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

hrt prevodi noleta

Page 11 of 21 Previous  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16 ... 21  Next

Go down

hrt prevodi noleta - Page 11 Empty Re: hrt prevodi noleta

Post by kaya Sat 27 Jun - 16:52

Sovak wrote:
venus wrote:
Pirate wrote:
marcellus wrote:
venus wrote:
I još da dodam, kao slovensko-hrvatsko dijete, da čovjek kojeg je sramota njegovog porijekla, u ovom slučaju Juge, je idiot.
Ne možeš promijeniti prošlost toksičnim sramom, nego zdravim stavom prema nečemu što je tada bilo tako kako je bilo.

Ja volim dobre ljude, neovisno o državi iz koje su.

moja mama je rođena u Zagrebu 42., u NDH.

šta bi trebala imat pavelićevu sliku na zidu da ne ispadne da ju je sram porijekla? Pisat korienskim pravopisom i goticom?

Radi se jednostavno o tome da hrvatski i srpski nisu isti jezik, i da je prijevod potreban - ja ga, uostalom, razumijem ali moja djeca baš i ne. Njima je srpski ko da meni pričaš međimurski.
Jok nisu isti, 99% su iste riječi. Manja je razlika izmedju srpskog i hrvatskog, nego izmedju British English i American English-a. 

Razumiju ti i djeca, samo ti seres bezveze. Jebote, po tebi se ispostavlja da je srpski vise nesto ko madjarski pa ti stvarno treba prijevod.

Bravo  :beer

Bravo, ali kurac od ovce za bravo.

Razumijevanje se odnosi samo na standardni jezik i to se odnosi na nas starije govornike, dok mlađi već počinju malo dizati obrve.

Nema potrebe objašnjavati zašto.

Otkad je nestalo ''zajedničko središte'' za jezičnu standardizaciju razlike su se počele povećavati.

Mi Hrvati pomalo vraćamo osobine hrvatskih jezičnih škola kojih smo se odrekli da bismo se bolje ''razumeli'' sa Srbima, a Srbi su počeli sve više koristiti sintaksu torlačkog narječja što je vidljivo po srbijanskim tiskovinama i medijima. Kad ptice polete, svaka svojem jatu odleti.

I da je tako kako on veli onda bi Srbi savršeno razumjeli hrvatske kajkavce i čakavce.

Koliko me sjećanje služi bilo je preko na  starom forumu, ali i tu i kajkavaca i čakavaca koji su tvrdo govorili (ne pričali) svoje narječje, pa su Srbi blejali kao ovce dok ne bi shvatili njihove padeže, leksik i sintaksu ... rekli bismo dok nisu naučili ''razumjeti''.

Ljubavi.
Sova, mlađi su ti intravenozno na senidi i ostalima , kuže sve. Dobro da ne govore haos 😅

kaya

2015-08-15

Back to top Go down

Post by marcellus Sat 27 Jun - 16:53

ono, dok ja njima objasnim da je "napolje" van, da je "ker" pas, da je "talas" val, i tako dalje, prođe neko vrijeme. Ne, nije da razumiju srpski sam po sebi

2014-04-16

Back to top Go down

Post by kaya Sat 27 Jun - 16:53

Ringo10 wrote:
kaya wrote:
Ringo10 wrote:
kaya wrote:Mislim da toliko srodan jezik nije potrebno titlovati, da ne bi domoljubni titl bio nerazumljiviji od orginala😀.
Mislim da se radi o tome da imaju neki zakon kojim su dužni titlovati sve što nije hrvatski jer netko nije razumeo žikinu dinastiju ili rane ili tako neki film pa se žalio, većina nije razumjela domoljubne  izraze u titlu nakon toga.
Tako da stvar je u nekom zakonu ili podzakonu ili drugom aktu koji je obavezan za hrt.
Nisu to srodni jezici..

Hrvatski, Srpski, Bosanski i Crnogorski su u sustini razne varijante jednog te istog jezika...

To sto smo svi mi narodi sa svojim posebnim identitetima ne mijenja cinjenicu da govorimo jednim jezikom

I to je cinjenica a sve drugo su maloumna sviranja kurcu
Dobro, toliko sličan. Ima par izraza koji su drugačiji, mrkva nije šargarepa. Ovo e i ije ne računam
Sargarepa je madjarska rijec...mislim

Srbi izvan Srbije ne koriste taj izraz nego kazu mrkva ..
A i mnogi u Srbiji
Stvarno, eto vidiš nisam znala.
kaya
kaya

2015-08-15

Back to top Go down

Post by marcellus Sat 27 Jun - 16:54

mi smo rasli uz stripove iz Novog milanovca, srpski dječji program, ono tipa branka kockice, svašta nešto, i mi razumijemo srpski. Današnja djeca uglavnom sve pokupe s netflixa i jubita na engleskom, ostalo je hrvatski. Sa srpskim gotovo da nemaju dodira i masu riječi ne razumiju.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by epikur37 Sat 27 Jun - 16:54

marcellus wrote:ono, dok ja njima objasnim da je "napolje" van, da je "ker" pas, da je "talas" val, i tako dalje, prođe neko vrijeme. Ne, nije da razumiju srpski sam po sebi

a često imaš rečenicu koja ide: nemoj napolje jer će biti talas kerova.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by kaya Sat 27 Jun - 16:54

marcellus wrote:ono, dok ja njima objasnim da je "napolje" van, da je "ker" pas, da je "talas" val, i tako dalje, prođe neko vrijeme. Ne, nije da razumiju srpski sam po sebi
Pričekaj da pocnu slušati muziku i izlaziti, morati ćeš im objasniti što je zrakoplov..
kaya
kaya

2015-08-15

Back to top Go down

Post by Guest Sat 27 Jun - 16:54

epikur37 wrote:ove stvari su tipičan primjer kompleksa i narcizma malih razlika...čisto hrvatsko-srpska opsesija ..

Gle hadezeovca .... he, he!
Guest
Guest

Back to top Go down

Post by epikur37 Sat 27 Jun - 16:55

Sovak wrote:
epikur37 wrote:ove stvari su tipičan primjer kompleksa i narcizma malih razlika...čisto hrvatsko-srpska opsesija ..

Gle hadezeovca .... he, he!

nego šta zna se ! :)
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by marcellus Sat 27 Jun - 16:56

kaya wrote:A i realno, u školi neće naučiti tih par različitih riječi ali ih ubodu kasnije kroz muziku...

kroz muziku sigurno ne jer su kod mene heroin i cajka zabranjeni u kući a i izvan nje, o svemu drugome možemo razgovarat i pregovarat...

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Ringo10 Sat 27 Jun - 16:56

Upravo tako ...
Ringo10
Ringo10

2015-09-24

Back to top Go down

Post by jastreb Sat 27 Jun - 16:57

Napolje se samo po sebi podrazumijeva. A pas je pas. Ker je sleng kao kod nas ćuko,ćeno,cucek,ili paćo...
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by kaya Sat 27 Jun - 16:57

marcellus wrote:
kaya wrote:A i realno, u školi neće naučiti tih par različitih riječi ali ih ubodu kasnije kroz muziku...

kroz muziku sigurno ne jer su kod mene heroin i cajka zabranjeni u kući a i izvan nje, o svemu drugome možemo razgovarat i pregovarat...
E da, ali kada budu veće neće te pitati 🙂. A hoće li netko nazvati ili pozvati vrlo brzo će skontati o čemu se radi i da to isto...
kaya
kaya

2015-08-15

Back to top Go down

Post by epikur37 Sat 27 Jun - 16:58

U ostalom hrvatski je južno slavenski jezik.
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by veber Sat 27 Jun - 16:59

marcellus wrote:
dijagram wrote:Da se isplate penzije za decembar

vidiš, ono što sam rekao za svoju djecu.. nit znaju što je "penzija" niti znaju što je "decembar" a i ne bi razumjele konstrukciju "da se isplate"
daj ne seri. odjednom svi papskiji od pape.
ako ti djeca ne uče još neki od eu jezika onda neznaju kaj je decembar o penziji još ne uče ali to će uskoro jer vidiš koliko je pansiona neiznajmljeno. da se isplati, pa baš i ne. gradnja pansiona.
kako tvoja djeca na engleskom vele za XII mjesec?

Male
2014-12-30

Back to top Go down

Post by epikur37 Sat 27 Jun - 16:59

kaya wrote:
marcellus wrote:

E da, ali kada budu veće neće te pitati 🙂. A hoće li netko nazvati ili pozvati vrlo brzo će skontati o čemu se radi i da to isto...

pa ako mu budu radili dišpet možda baš bude kroz cajku.

Marcello, možda je bolje da mi počnemo glumiti narodnjake a da se djeca emancipiraju od nas kroz rokenrol a ne obrnuto :)
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Pirate Sat 27 Jun - 17:00

epikur37 wrote:

Kerova sto su pojeli pun kazan pirinaca sa pavlakom i boranijom. Poslije za desert su jeli pihtije i tulumbe.
Pirate
Pirate

2019-09-06

Back to top Go down

Post by epikur37 Sat 27 Jun - 17:01

Pirate wrote:
epikur37 wrote:

Kerova sto su pojeli pun kazan pirinaca sa šavlakom i boranijom. Poslije za desert su jeli pihtije i tulumbe.

što je šavlaka...

mlim prijevod...eto vidiš da nismo isti jezik i isti narod

zds

:)
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by Maggie19 Sat 27 Jun - 17:01

epikur37 wrote:U ostalom hrvatski je južno slavenski jezik.
Neupitno je da je juznoslavenski.
Neupitno je i da se slazemo da se svi ne slazemo, odmosno da mislimo razlicito.
Zato se najbolje u formalnim situacijama drzati standarda, a u neformalnima po osjecaju i osobnom iskustvu te prosudbi.:-)

2019-01-30

Back to top Go down

Post by epikur37 Sat 27 Jun - 17:02

Maggie19 wrote:
epikur37 wrote:U ostalom hrvatski je južno slavenski jezik.
Neupitno je da je juznoslavenski.
Neupitno je i da se slazemo da se svi ne slazemo, odmosno da mislimo razlicito.
Zato se najbolje u formalnim situacijama drzati standarda, a u neformalnima po osjecaju i osobnom iskustvu  te prosudbi.:-)

Definiši formalnu situaciju!
epikur37
epikur37

2015-08-06

Back to top Go down

Post by jastreb Sat 27 Jun - 17:02

Cjepidlačite.  Priča mi neki dan jedan prijatelj Slovenac.

Kaže da su Slovenci ekavci i da je solidno savladao hrvatski,budući su ga u njegovo doba učili u školi.

E kad dođe u Hrvatsku budući je ekavac onda i svoj hrvatski navlači na ekavicu jer mu je(prirodno) lakše reći lepo nego liijeepo. Onda se neki benohrvati naprave pametni i kažu kako ne razumiju neke njegove "srbizme",a onda un udari na slovenštinu.

Pa razum(ij)eš ili ne. Tvoj problem.

I ima Borut pravo.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by jastreb Sat 27 Jun - 17:03

Ja u FBIH i u RS svugdje tražim kruh,a ne hljeb i nijedna pička mi nije rekla da ne zna što je kruh.

A ovdje se bene prave pšametne.
jastreb
jastreb

2014-04-22

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 11 of 21 Previous  1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 16 ... 21  Next

Back to top

- Similar topics