Trump pozvao Vučića i kosovskog premijera u Bijelu kuću: Na pomolu ‘korekcija granica‘?
Page 1 of 5
Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Trump pozvao Vučića i kosovskog premijera u Bijelu kuću: Na pomolu ‘korekcija granica‘?
Predstavnici Srbije i Kosova vjerojatno će se susresti u Bijeloj kući s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 27. lipnja, prenosi The Wall Street Journal. Prema tom izvoru dvije su strane potvrdile da su primile poziv iz Bijele kuće.
Richard Grenell, posebni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine, na svom je Twitteru objavio da su mu obje vlade potvrdile da će prestati s kampanjama: Beograd sa zahtjevima državama da povuku odluku o priznanju Kosova, a Priština sa zahtjevima za ulazak u članstvo međunarodnih organizacija.
Richard Grenell
@RichardGrenell
Great news! I have received the commitment from the governments of Kosovo and Serbia to temporarily pause the derecognition campaign and the seeking of international memberships in order to meet in Washington, DC at the White House on June 27 for Dialogue discussions. (1/2)
21,4 tis.
18:26 - 15. lip 2020.
Informacije o Twitter oglasima i zaštiti privatnosti
Broj osoba koje o tome govore: 6.231
Washington je dakle čekao da Kosovo povuče i carine na robu iz Srbije u iznosu od 100 posto, što je uveo bivši premijer Ramush Haradinaj i to platio premijerskim položajem. Zatim je nakon izbora premijerom postao Albin Kurti koji je ukinuo carine, ali je uveo reciprocitet prema kojem na svoj robi koja je namijenjena za prodaju na Kosovu mora stajati deklaracija Republika Kosovo. Pa je i on srušen u parlamentu.
Avdullah Hoti, novi kosovski premijer, među prvim je svojim odlukama ukinuo reciprocitet. Vrlo brzo nakon toga je stigla potvrda o pozivnici čelnicima za sastanak u Bijeloj kući. Na izborima u Srbiji ove nedjelje Aleksandar Adem Vuchiqi će potvrditi svoju vlast u zemlji pa više ništa ne stoji na putu dijalogu.
Trump je u prosincu 2018. godine poslao pismo Beogradu i Prištinu u kojem je rekao kako se nada da će čelnika država primiti u Bijeloj kući i proslaviti “povijesni događaj”.
EU za sada nije reagirala na ovaj poziv, ali sasvim je jasno da neće biti pretjeranog zadovoljstva. Naime, uz Grenellovo se ime cijelo vrijeme spominje “korekcija granica”, dakle ideja koja se pojavila prije nekih dvije godine o razmjeni teritorija Srbije i Kosova: Beograd bi dobio sjever Kosova, a Priština većinski albansku Preševsku dolinu. Što u Bruxellesu i posebno Berlinu smatraju pogreškom velikih razmjera koja bi imala utjecaja na stanje na Balkanu, ali i globalno.Indikativno je da je Adem Vuchiqi danas, u ponedjeljak, razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema priopćenju iz Vučićevog ureda, “tijekom detaljne razmjene mišljenja o rješavanju kosovskog pitanja, Vladimir Putin se založio za izradu kompromisnog rješenja prihvatljivog za Beograd, koje mora odobriti Vijeće sigurnosti UN-a”. O tome je prije neka dva mjeseca na isti način u intervjuu za beogradsku Politiku govorio i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
U Beograd dolazi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov 18. lipnja što je bilo dogovoreno nevezano za Trumpov poziv. Njegov je dolazak trebao biti dodatni vjetar u leđa Vučiću tri dana prije izbora, a sad će moći raspraviti i što učiniti u Washingtonu.
Rusija je zainteresirana za rješenje kosovskog pitanja razmjenomteritorija jer bi to mogla tumačiti presedanom za Krim, ali je svjesna da time gubi osnovnu polugu pritiska na Beograd.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/trump-pozvao-celne-ljude-srbije-i-kosova-u-bijelu-kucu-na-pomolu-korekcija-granica-15002695
.............................
trump
Richard Grenell, posebni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine, na svom je Twitteru objavio da su mu obje vlade potvrdile da će prestati s kampanjama: Beograd sa zahtjevima državama da povuku odluku o priznanju Kosova, a Priština sa zahtjevima za ulazak u članstvo međunarodnih organizacija.
Richard Grenell
@RichardGrenell
Great news! I have received the commitment from the governments of Kosovo and Serbia to temporarily pause the derecognition campaign and the seeking of international memberships in order to meet in Washington, DC at the White House on June 27 for Dialogue discussions. (1/2)
21,4 tis.
18:26 - 15. lip 2020.
Informacije o Twitter oglasima i zaštiti privatnosti
Broj osoba koje o tome govore: 6.231
Washington je dakle čekao da Kosovo povuče i carine na robu iz Srbije u iznosu od 100 posto, što je uveo bivši premijer Ramush Haradinaj i to platio premijerskim položajem. Zatim je nakon izbora premijerom postao Albin Kurti koji je ukinuo carine, ali je uveo reciprocitet prema kojem na svoj robi koja je namijenjena za prodaju na Kosovu mora stajati deklaracija Republika Kosovo. Pa je i on srušen u parlamentu.
Avdullah Hoti, novi kosovski premijer, među prvim je svojim odlukama ukinuo reciprocitet. Vrlo brzo nakon toga je stigla potvrda o pozivnici čelnicima za sastanak u Bijeloj kući. Na izborima u Srbiji ove nedjelje Aleksandar Adem Vuchiqi će potvrditi svoju vlast u zemlji pa više ništa ne stoji na putu dijalogu.
Trump je u prosincu 2018. godine poslao pismo Beogradu i Prištinu u kojem je rekao kako se nada da će čelnika država primiti u Bijeloj kući i proslaviti “povijesni događaj”.
EU za sada nije reagirala na ovaj poziv, ali sasvim je jasno da neće biti pretjeranog zadovoljstva. Naime, uz Grenellovo se ime cijelo vrijeme spominje “korekcija granica”, dakle ideja koja se pojavila prije nekih dvije godine o razmjeni teritorija Srbije i Kosova: Beograd bi dobio sjever Kosova, a Priština većinski albansku Preševsku dolinu. Što u Bruxellesu i posebno Berlinu smatraju pogreškom velikih razmjera koja bi imala utjecaja na stanje na Balkanu, ali i globalno.Indikativno je da je Adem Vuchiqi danas, u ponedjeljak, razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema priopćenju iz Vučićevog ureda, “tijekom detaljne razmjene mišljenja o rješavanju kosovskog pitanja, Vladimir Putin se založio za izradu kompromisnog rješenja prihvatljivog za Beograd, koje mora odobriti Vijeće sigurnosti UN-a”. O tome je prije neka dva mjeseca na isti način u intervjuu za beogradsku Politiku govorio i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.
U Beograd dolazi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov 18. lipnja što je bilo dogovoreno nevezano za Trumpov poziv. Njegov je dolazak trebao biti dodatni vjetar u leđa Vučiću tri dana prije izbora, a sad će moći raspraviti i što učiniti u Washingtonu.
Rusija je zainteresirana za rješenje kosovskog pitanja razmjenomteritorija jer bi to mogla tumačiti presedanom za Krim, ali je svjesna da time gubi osnovnu polugu pritiska na Beograd.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/trump-pozvao-celne-ljude-srbije-i-kosova-u-bijelu-kucu-na-pomolu-korekcija-granica-15002695
.............................
trump
epikur37- Posts : 45339
2015-08-06
Re: Trump pozvao Vučića i kosovskog premijera u Bijelu kuću: Na pomolu ‘korekcija granica‘?
Sa kim to Srbija treba da razmenjuje teritoriju? Sama sa sobom. Svašta.
Re: Trump pozvao Vučića i kosovskog premijera u Bijelu kuću: Na pomolu ‘korekcija granica‘?
vjerojatno će obojici izvuć uši
marcellus wrote:vjerojatno će obojici izvuć uši
trump ne trpi vanjsku politiku ni rješenja demokrata klinton-obama.
Ima svoj pristup kojim slabi ili povlači njihova rješenja
dobre vijesti za regiju!
2015-08-06
navijas za americku hegemonijuepikur37 wrote:marcellus wrote:vjerojatno će obojici izvuć uši
dobre vijesti za regiju!
prckov- Posts : 34561
2014-04-19
I o trećem će pričati.epikur37 wrote:marcellus wrote:vjerojatno će obojici izvuć uši
dobre vijesti za regiju!
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
kaya wrote:I o trećem će pričati.epikur37 wrote:marcellus wrote:vjerojatno će obojici izvuć uši
dobre vijesti za regiju!
I o četvrtom, važno da se otvori ;)
2015-08-06
evo jedan komentar kosovskog albanca:'Trump podijeli Chikago tamo Srba ima više nego na Kosovu'
vuksadinare- Posts : 100320
2015-09-08
veli trump da bu povukao vojsku iz njemačke.
da godinama uplaćuju samo milijardu, a da bi trebali više.
barem tri.
da godinama uplaćuju samo milijardu, a da bi trebali više.
barem tri.
2014-12-30
vjerojatno ce tu bit trgovine
ono ja tebi to ti meni to
s tim da ce tram krenit sa minimalnom ponudom a maksimalnim zahtjevomprckov wrote:vjerojatno ce tu bit trgovine
2014-04-19
trumpa doživljavaju jako.prckov wrote:s tim da ce tram krenit sa minimalnom ponudom a maksimalnim zahtjevomprckov wrote:vjerojatno ce tu bit trgovine
lik se davno pogubio.
živi je dokaz da u ameici svatko može steći bogatstvo i da inteligencija ne igru nikakvu ulogu da bi se postalo predsjednikom.
2014-12-30
prckov wrote:vjerojatno ce tu bit trgovine
Srbi će tražiti sjever Kosova, a Albanci Preševsku dolinu.
Na kraju se neće moći dogovoriti i od toga neće biti ništa.
Guest- Guest
ili vec stara prokusana taktika..'dogovorili smo se da se opet sastanemo'Speare Shaker wrote:prckov wrote:vjerojatno ce tu bit trgovine
2015-09-08
vuksadinare wrote:ili vec stara prokusana taktika..'dogovorili smo se da se opet sastanemo'Speare Shaker wrote:prckov wrote:vjerojatno ce tu bit trgovine
Leteći cirkus sastanaka republičkih predsjednika.
Na kraju su im stavovi bili tvrđi, a međusobne razlike veće nego na početku cijelog procesa.
Guest- Guest
...inace sumnjam da bu trumpa i vijeli nego ce netko iz njegove administracije ih primiti...trump ih je pozvao ali ne znaci da ce ih i primiti
2015-09-08
to obicno tako i bude...realno mislim da je trumpu sada najmanje do problema između kosova i srbije...jer ovakav sastanak je sigurno ugovoren prije ovih sranja u americi...ali termin je zakazan i mora s eodrzati sastanakSpeare Shaker wrote:vuksadinare wrote:ili vec stara prokusana taktika..'dogovorili smo se da se opet sastanemo'Speare Shaker wrote:prckov wrote:vjerojatno ce tu bit trgovine
Leteći cirkus sastanaka republičkih predsjednika.
Na kraju su im stavovi bili tvrđi, a međusobne razlike veće nego na početku cijelog procesa.
2015-09-08
mislim da tramp skuplja glasoveSpeare Shaker wrote:prckov wrote:vjerojatno ce tu bit trgovine
sumnjam da se u ovoj frci sad odjednom zabrino za stanje na kosovu
2014-04-19
vuksadinare wrote:evo jedan komentar kosovskog albanca:'Trump podijeli Chikago tamo Srba ima više nego na Kosovu'
odakle im kosovo
kad i je ikada siptarska gamad
ne samo vladala kosovom
nego i postojala.
neka uzmu turske popise
iz 15.veka.
tramp ima resenje na taj
komentar.
dobro kad je vase vi ga branite
pred sobom u UN
poluticki i vojno
nije problem
zna gamad istinu
pizzon- Posts : 5017
2020-04-21
niko ne bi ni repom
dotle su dosli
ali mi ne zelimo da budemo
a la hrvati pa da pobijemo
i proteramo ko hrvati srbe.
zelimo kompromis
dotle su dosli
ali mi ne zelimo da budemo
a la hrvati pa da pobijemo
i proteramo ko hrvati srbe.
zelimo kompromis
2020-04-21
Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Bide se povukao iz utrke za Bijelu kuću
» Putin pozvao Vučića na sastanak
» "Škaljarci" spremali zamku za premijera Vučića?
» Makron pozvao Vučića u Pariz 11. novembra.......
» Tomislav Josić(DP) :'Ja ne bi zvao Vučića. Očito je netko iz Brisela izvršio pritisak na premijera Plenkovića.'
» Putin pozvao Vučića na sastanak
» "Škaljarci" spremali zamku za premijera Vučića?
» Makron pozvao Vučića u Pariz 11. novembra.......
» Tomislav Josić(DP) :'Ja ne bi zvao Vučića. Očito je netko iz Brisela izvršio pritisak na premijera Plenkovića.'
Page 1 of 5