ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kupujmo domaće

Page 6 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Go down

Kupujmo domaće - Page 6 Empty Re: Kupujmo domaće

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 02:17

Hektorović wrote:
epikur37 wrote:
Valjda zbog kvalitetne zemlje i duge poljodjelske tradicije, valjda što ljudi već imaju doticaj s tim ili preko generacije ga vuku, isto tako jer su  poljoprivreda i dobra hrana in...

A nekako iskonski, ljudi se više vole baviti prirodom i hranom.

Što bi trebala biti prva asocijacija na lagane brežuljke Iloka, ah da, proizvodnja mangana ili možda ipak tvornica antena!

Počnimo s mrkvom, kukuruzom i krumpirom, pa onda hajmo na druge stvari...

Kao što se vidi iz priloženog, visoko razvijene zemlje unatoč high-tech industriji ne napuštaju svoju poljoprivredu.
kukuruz imamo, krumpir također ali tu je već problem koji sam spomenuo... tu gore... mrkvu je u hrvatskoj plantažno skoro pa neisplativo saditi.... stočnu još i nekako ali konzumnu ne... evo da plastificiram pa da vam bude malo jasnije   u hrvatskoj se od optimalnih 1 600 000 hektara kako koje godine obrađuje i kultivira oko 1 300 000 paa sve do punog opsega obradivih površina od čega 59% odlazi na žitarice, zatim slijedi šećerna i uljana repica s 20%, zelena krma 13,5%, ugari 4,0%, korjenasti i gomoljasti usjevi 2,9% i svježe povrće gdje pripada i mrkva, jagode, cvijeće i ukrasno bilje samo 1,1% , EVO DA PONOVIMO SVJEŽE POVRĆE, MRKVA, JAGODE, CVIJEĆE I UKRASNO BILJE SAMO 1,1%...   ZNAČI OD 1 537 630 OBRAĐENIH HEKTARA SAMO 1,1% OTPADA NA POVRĆE

michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by darth_vader 21/5/2020, 02:19

veber wrote:
Hektorović wrote:
veber wrote:efendija marc veli da je proizvodnja za kiki.
zato mrski nam okupatori rade.
glupi nijemci jabuke sade.

ono užas. bave se proizvodnjom.

Uglavnom sve se ovo uvozi iz puno bogatijih zemalja

zanimljivo...
zamisli uvozimo njemačku jabuku.
užas proizvodnja. puj, puj, puj. samo turizam rula

Škrpina s Islanda zamrznuta kaže bolja od Jadranske, a triput jeftinija... došlo mi ga udavit da je bija blizu kad sam pročita...zubatac iz Maroka, svježi veli... vrhunski... još je devedesetih leđno pliva po Atlanitku...
darth_vader
darth_vader

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by darth_vader 21/5/2020, 02:23

epikur37 wrote:Evo na primjer Cromaris riba...

Znači vrhunska riba iz uzgoja, ja ju preporučam svima.

Dobro, uvijek ću prije posegnuti za divljom i friškom. Ali na peškariji ima svega....bolje friška od kromarisa nego ušminkana divlja a 2-3 dana leži.

Cromaris je uvijek svjež, zdravstveno ispravan i ukusan.

Brancin kako tako, al od orade bjež glavom bez obzira. To nije ni približno ista vrsta ribe...
darth_vader
darth_vader

Male
2014-04-17

Back to top Go down

Post by Ringo10 21/5/2020, 02:45

Imam ovdje blizu jednu malu grcku prodavnicu i oni prodaju proizvode iz bivse Jugoslavije. NAravno i iz Hrvatske

Ljudi iz bivse SFRJ kupuju te proizvode jer ih vole i jer su navikli. Meni osobno to mnogo olaksava zivot jer redovno kupujem domace, uglavnom iz Hrvatske i ponesto iz BiH i Slovenije. Ima i dobrih proizvoda iz Srbije i MAkedonije.
Ringo10
Ringo10

2015-09-24

Back to top Go down

Post by RayMabus 21/5/2020, 03:43

Puše bura ki blesava pa gledan jel mi valja pome. Posadija deset poma u vrtal al sva srića zid je pa ih vitar ne lomi. 

Povrće tipa pome i krastavci to se isplati jedino il u vrtal il staklenik jer to ne možeš drukčije.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by RayMabus 21/5/2020, 04:07

Slavonija nije ni bitna za povrtlarsku kulturu jer to traži plastenik i sunce dakle jadranska regija. 

Nisu Španjolci bez razloga prvi u proizvodnji toga , oni i Italija itd , Mediteran , staklenik i sunce , ne moraš grijat plastenik.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 04:11

RayMabus wrote:Puše bura ki blesava pa gledan jel mi valja pome. Posadija deset poma u vrtal al sva srića zid je pa ih vitar ne lomi. 

Povrće tipa pome i krastavci to se isplati jedino il u vrtal il staklenik jer to ne možeš drukčije.
kak misliš da ne može pome drugačije...
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 04:12

pome ti se sadi plantažno bez potpore , to ti je industrijska rajčica.... to ti je sva rajčica u staklu ili u briku

"Snažni su duhom, njihova je vojska ustrajna jer brani svoju DOMOVINU" 
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by RayMabus 21/5/2020, 04:14

michaellcmacha wrote:
RayMabus wrote:Puše bura ki blesava pa gledan jel mi valja pome. Posadija deset poma u vrtal al sva srića zid je pa ih vitar ne lomi. 

kak misliš da ne može pome drugačije...
A ode kod mene ne možeš radi vitra. Moraš ih il u zavjetrinu il u staklenik. Ma dere bura. Danas cili dan i cilu noć. Tikvice i paprike izvaljalo po tlu jer nisu uza zid al još su mali pa neće bit štete.

Poma raste u vis a mekana stabljika , ne može to buru izdržat. Il zavjetrina il plastenik.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 04:15

to ti se bere kombajnom i sadi strojnom sadilicom... nema potpore i sadi se plantažno i isplati se jer je velik prinos i dobra otkupna cijena... kuna po kili...

michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by RayMabus 21/5/2020, 04:17

michaellcmacha wrote:pome ti se sadi plantažno bez potpore , to ti je industrijska rajčica.... to ti je sva rajčica u staklu ili u briku
Pa možeš gori po kontinentu al to je za ajvar a eventualno ako biraš između redaka nešto i za prodaju al to opet moraš imat staklenik za rasad i da imaš svoju vodu tj plantaža kraj potoka il rijeke.

Voda je skupa. To moraš zalivat.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 04:21

na 200 hektara je prinos 10 000 tona puta 1000  to ti izađe 10 milijuna kuna prihoda proizvođačima... litra pasirane rajčice je oko 3,5 kuna podravki i još toliko trgovcu i to je ok...

michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 04:22

RayMabus wrote:
michaellcmacha wrote:pome ti se sadi plantažno bez potpore , to ti je industrijska rajčica.... to ti je sva rajčica u staklu ili u briku
Pa možeš gori po kontinentu al to je za ajvar a eventualno ako biraš između redaka nešto i za prodaju al to opet moraš imat staklenik za rasad i da imaš svoju vodu tj plantaža kraj potoka il rijeke.

Voda je skupa. To moraš zalivat.
ma ne to ti je biznis u istri... kao i kupusnjače... u umagu uimaš i tvornicu za preradu... ništa na kontinentu...
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by RayMabus 21/5/2020, 04:23

michaellcmacha wrote:to ti se bere kombajnom i sadi strojnom sadilicom... nema potpore i sadi se plantažno i isplati se jer je velik prinos i dobra otkupna cijena... kuna po kili...
Pogleda sam o čemu pričaš. Industrijska rajčica. Sve ok. Ja pričam o trgovačkoj.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 04:23

u osnovi istra ti je u hrvatskoj najjača po pitanju proizvodnje te industrijske rajčice, paprike istarska je poznati hibrid, i kupusnjača...

michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 04:25

RayMabus wrote:
michaellcmacha wrote:to ti se bere kombajnom i sadi strojnom sadilicom... nema potpore i sadi se plantažno i isplati se jer je velik prinos i dobra otkupna cijena... kuna po kili...
Pogleda sam o čemu pričaš. Industrijska rajčica. Sve ok. Ja pričam o trgovačkoj.
pa ta koju ti uzgajaš je industrijska... ti nemaš uvjeta za uzgoj trgovačke rajčice... to ti je raly, ili jasminia ili hector... a to se ne uzgaja po vrtovima... bulloxheart iliti volovo srce ti je industrijska rajčica kao i amerikanac kao i heinz
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by RayMabus 21/5/2020, 04:30

michaellcmacha wrote:
RayMabus wrote:
pa ta koju ti uzgajaš je industrijska... ti nemaš uvjeta za uzgoj trgovačke rajčice... to ti je raly, ili jasminia ili hector... a to se ne uzgaja po vrtovima... bulloxheart iliti volovo srce ti je industrijska rajčica kao i amerikanac kao i heinz
Da , ona mala sitna iz Španjolske. I to ne zna nitko ovdje napravit a prodaje se po dućanima.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 04:30

evo s obzirom da nisam otišao k tebi doli... ove sam godinerastavio plastenik ali jebiga pošto sam ostao doma napravio sam povišene gredice pokrio vrt zaštitnom mrežom i nabavio jasminiu i raly i bagoli i salanu i istarsku papriku i sad baš da vidim kako se pokazuju ti malo zvučniji brendovi u tom fahu... nisam to nikad sadio jer sam bio zadovoljan sa svojim egzotama i sad ih imam ali ovo je ove godine prioritet

michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by RayMabus 21/5/2020, 04:34

michaellcmacha wrote:evo s obzirom da nisam otišao k tebi doli... ove sam godinerastavio plastenik ali jebiga pošto sam ostao doma napravio sam povišene gredice pokrio vrt zaštitnom mrežom i nabavio jasminiu i raly i bagoli i salanu i istarsku papriku i sad baš da vidim kako se pokazuju ti malo zvučniji brendovi u tom fahu... nisam to nikad sadio jer sam bio zadovoljan sa svojim egzotama i sad ih imam ali ovo je ove godine prioritet
Plasman je problem. Triba ih pakirat i onda trgovački lanci a ako se ne proda propadne. Zato to nije biznis za svakoga. Al opet pričamo o jebenoj pomi , nije svemirski brod.
RayMabus
RayMabus

2014-04-11

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 04:37

RayMabus wrote:
michaellcmacha wrote:
RayMabus wrote:
Da , ona mala sitna iz Španjolske. I to ne zna nitko ovdje napravit a prodaje se po dućanima.
ako misliš na malu sitbu rajčicu u tipu šljivara to je talijan mini san marzano, onako jako sladak... neće ti to nitko saditi jer mu se na prvu čini neisplativim... ja sam ga imao jedne godine bilo ga je na rudnjake ali niš sa njim, natrpao škrinje pa poslije bacao... za salate su ako imaš mogućnosti sam uzgojiti rajčicu najbolje tzv crne sorte tipa ruski šljivar, američki cherokee, ili ukrajinski crni krim, dobra je i žuta azojchka isto ruska i šeri rajčice žute, crne i klasika crvene... to su ukusne i sočne rajčice koje se dobro sljubljuju sa drugim salatnim povrđem, paprike krastavci i začinsko bilje

michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by michaellcmacha 21/5/2020, 04:39

RayMabus wrote:
michaellcmacha wrote:evo s obzirom da nisam otišao k tebi doli... ove sam godinerastavio plastenik ali jebiga pošto sam ostao doma napravio sam povišene gredice pokrio vrt zaštitnom mrežom i nabavio jasminiu i raly i bagoli i salanu i istarsku papriku i sad baš da vidim kako se pokazuju ti malo zvučniji brendovi u tom fahu... nisam to nikad sadio jer sam bio zadovoljan sa svojim egzotama i sad ih imam ali ovo je ove godine prioritet
Plasman je problem. Triba ih pakirat i onda trgovački lanci a ako se ne proda propadne. Zato to nije biznis za svakoga. Al opet pričamo o jebenoj pomi , nije svemirski brod.
nije ali ju nije lako uzgojiti i održati do kraja prič... vrlo je sklona pobolijevanju... u istri imaju posebne meteorološke stanice za ta polja kako bi u svakom trenutku pravodobno reagirali...
michaellcmacha
michaellcmacha

2015-08-08

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 6 of 8 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Back to top

- Similar topics