Hrvati opet prisvajaju Teslu i u tome im pomaže Evropska unija
Page 5 of 7
Page 5 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Hrvati opet prisvajaju Teslu i u tome im pomaže Evropska unija
daj, kaj im daš da te vozaju...prave se da ne razumiju, a ti se trudiš :)kaya wrote:Ne razumiju oni složene države.
Noor- Posts : 25907
2017-10-06
Nema kralja, hrvatski sabor samo, a sabor prizna zajedničkog kralja kao svog kralja.dzango wrote:Jedinica koja se sastoji od HR, DAL, i SLA. A ko je kralj te kraljevine? Franjo Josif je kralj Austrougarske. A ko je bio kralj trojedne kraljevine?kaya wrote:Kao neka posebna autonomna jedinica unutar AU sa svojim saborom i zajedničkim kraljem.dzango wrote:Razumem ja to kao što razumem i Austrougarsku. Austrija i Ugarska. Šta je onda Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije?kaya wrote:Najljepši, trojedna kraljevina, razumiješ.
Nisu ta tri dijela svaki sam za sebe.
kaya- Posts : 31419
2015-08-15
Naivka haNoor wrote:daj, kaj im daš da te vozaju...prave se da ne razumiju, a ti se trudiš :)kaya wrote:Ne razumiju oni složene države.
2015-08-15
Kako je onda Dalmacija bila u Austriji a Hrvatska i Slavonije u Ugarskoj?kaya wrote:Zato što je trojedna kraljevina dala ovlasti budimpešti pa ona ide pod ugarski diodzango wrote:A zašto za Austrougarsku kažu da je bila dvojna monarhija i tu nekakvu "trojednu kraljevinu" nigde ne pominju? Meni se čini da nije komplikovano, već da je vrlo jednostavno ako zdravorazumski posmatraš stvar.kaya wrote:To je drugo, u AU je ušla trojedna kraljevina hrvatska, slavonija i dalmacija sa posebnim statusom.prenjela je ovladti budimpešti dijelom da ne mora beču, vojna krajina je jedino bila pod bečom ali i nju su vratili. Ponavljam se, komplicirano jedzango wrote:I Austrougarska je bila dvojna monarhija pa Austrijanci i Mađari nisu isto.kaya wrote:
Ima, napisala sam, to je trojedna kraljevina bila hrvatska, slavonija i dalmacija.
dzango- Posts : 28141
2014-04-19
Izvini, trebala sam odmah priznati da smo srbi.dzango wrote:Kako je onda Dalmacija bila u Austriji a Hrvatska i Slavonije u Ugarskoj?kaya wrote:Zato što je trojedna kraljevina dala ovlasti budimpešti pa ona ide pod ugarski diodzango wrote:A zašto za Austrougarsku kažu da je bila dvojna monarhija i tu nekakvu "trojednu kraljevinu" nigde ne pominju? Meni se čini da nije komplikovano, već da je vrlo jednostavno ako zdravorazumski posmatraš stvar.kaya wrote:To je drugo, u AU je ušla trojedna kraljevina hrvatska, slavonija i dalmacija sa posebnim statusom.prenjela je ovladti budimpešti dijelom da ne mora beču, vojna krajina je jedino bila pod bečom ali i nju su vratili. Ponavljam se, komplicirano jedzango wrote:
I Austrougarska je bila dvojna monarhija pa Austrijanci i Mađari nisu isto.
2015-08-15
Bez kralja ne valja. Ako nema kralja, onda nema kraljevine. Ako ima bana, onda je banovina. Kao što je u Jugoslaviji bila banovina. Banovina Hrvatska u Kraljevini Jugoslaviji.kaya wrote:Nema kralja, hrvatski sabor samo, a sabor prizna zajedničkog kralja kao svog kralja.dzango wrote:Jedinica koja se sastoji od HR, DAL, i SLA. A ko je kralj te kraljevine? Franjo Josif je kralj Austrougarske. A ko je bio kralj trojedne kraljevine?kaya wrote:Kao neka posebna autonomna jedinica unutar AU sa svojim saborom i zajedničkim kraljem.dzango wrote:Razumem ja to kao što razumem i Austrougarsku. Austrija i Ugarska. Šta je onda Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije?kaya wrote:Najljepši, trojedna kraljevina, razumiješ.
Nisu ta tri dijela svaki sam za sebe.
Ništa, naši smo.kaya wrote:Izvini, trebala sam odmah priznati da smo srbi.dzango wrote:Kako je onda Dalmacija bila u Austriji a Hrvatska i Slavonije u Ugarskoj?kaya wrote:Zato što je trojedna kraljevina dala ovlasti budimpešti pa ona ide pod ugarski diodzango wrote:A zašto za Austrougarsku kažu da je bila dvojna monarhija i tu nekakvu "trojednu kraljevinu" nigde ne pominju? Meni se čini da nije komplikovano, već da je vrlo jednostavno ako zdravorazumski posmatraš stvar.kaya wrote:
To je drugo, u AU je ušla trojedna kraljevina hrvatska, slavonija i dalmacija sa posebnim statusom.prenjela je ovladti budimpešti dijelom da ne mora beču, vojna krajina je jedino bila pod bečom ali i nju su vratili. Ponavljam se, komplicirano je
2014-04-19
A kraljevina SHS, kralj je bio tko?dzango wrote:Bez kralja ne valja. Ako nema kralja, onda nema kraljevine. Ako ima bana, onda je banovina. Kao što je u Jugoslaviji bila banovina. Banovina Hrvatska u Kraljevini Jugoslaviji.kaya wrote:Nema kralja, hrvatski sabor samo, a sabor prizna zajedničkog kralja kao svog kralja.dzango wrote:Jedinica koja se sastoji od HR, DAL, i SLA. A ko je kralj te kraljevine? Franjo Josif je kralj Austrougarske. A ko je bio kralj trojedne kraljevine?kaya wrote:Kao neka posebna autonomna jedinica unutar AU sa svojim saborom i zajedničkim kraljem.dzango wrote:
Razumem ja to kao što razumem i Austrougarsku. Austrija i Ugarska. Šta je onda Kraljevina Hrvatske, Slavonije i Dalmacije?
2015-08-15
I mi hoćemo 100 evrića.dzango wrote:Ništa, naši smo.kaya wrote:Izvini, trebala sam odmah priznati da smo srbi.dzango wrote:Kako je onda Dalmacija bila u Austriji a Hrvatska i Slavonije u Ugarskoj?kaya wrote:Zato što je trojedna kraljevina dala ovlasti budimpešti pa ona ide pod ugarski diodzango wrote:
A zašto za Austrougarsku kažu da je bila dvojna monarhija i tu nekakvu "trojednu kraljevinu" nigde ne pominju? Meni se čini da nije komplikovano, već da je vrlo jednostavno ako zdravorazumski posmatraš stvar.
2015-08-15
Kralj Aleksandar Ujedinitelj.kaya wrote:A kraljevina SHS, kralj je bio tko?dzango wrote:Bez kralja ne valja. Ako nema kralja, onda nema kraljevine. Ako ima bana, onda je banovina. Kao što je u Jugoslaviji bila banovina. Banovina Hrvatska u Kraljevini Jugoslaviji.kaya wrote:Nema kralja, hrvatski sabor samo, a sabor prizna zajedničkog kralja kao svog kralja.dzango wrote:Jedinica koja se sastoji od HR, DAL, i SLA. A ko je kralj te kraljevine? Franjo Josif je kralj Austrougarske. A ko je bio kralj trojedne kraljevine?kaya wrote:
Kao neka posebna autonomna jedinica unutar AU sa svojim saborom i zajedničkim kraljem.
Ja već potrošio.kaya wrote:I mi hoćemo 100 evrića.dzango wrote:Ništa, naši smo.kaya wrote:Izvini, trebala sam odmah priznati da smo srbi.dzango wrote:Kako je onda Dalmacija bila u Austriji a Hrvatska i Slavonije u Ugarskoj?kaya wrote:
Zato što je trojedna kraljevina dala ovlasti budimpešti pa ona ide pod ugarski dio
2014-04-19
I? Priznali ga za kralja. Kao i ovog austrijskog. Ne moraš u zajednici imati svoga.dzango wrote:Kralj Aleksandar Ujedinitelj.kaya wrote:A kraljevina SHS, kralj je bio tko?dzango wrote:Bez kralja ne valja. Ako nema kralja, onda nema kraljevine. Ako ima bana, onda je banovina. Kao što je u Jugoslaviji bila banovina. Banovina Hrvatska u Kraljevini Jugoslaviji.kaya wrote:Nema kralja, hrvatski sabor samo, a sabor prizna zajedničkog kralja kao svog kralja.dzango wrote:
Jedinica koja se sastoji od HR, DAL, i SLA. A ko je kralj te kraljevine? Franjo Josif je kralj Austrougarske. A ko je bio kralj trojedne kraljevine?
2015-08-15
Možda bude opet.dzango wrote:Ja već potrošio.kaya wrote:I mi hoćemo 100 evrića.dzango wrote:Ništa, naši smo.kaya wrote:Izvini, trebala sam odmah priznati da smo srbi.dzango wrote:
Kako je onda Dalmacija bila u Austriji a Hrvatska i Slavonije u Ugarskoj?
2015-08-15
Ali ne možeš da budeš kraljevina već samo banovina. Logično i ništa komplikovano.kaya wrote:I? Priznali ga za kralja. Kao i ovog austrijskog. Ne moraš u zajednici imati svoga.dzango wrote:Kralj Aleksandar Ujedinitelj.kaya wrote:A kraljevina SHS, kralj je bio tko?dzango wrote:Bez kralja ne valja. Ako nema kralja, onda nema kraljevine. Ako ima bana, onda je banovina. Kao što je u Jugoslaviji bila banovina. Banovina Hrvatska u Kraljevini Jugoslaviji.kaya wrote:
Nema kralja, hrvatski sabor samo, a sabor prizna zajedničkog kralja kao svog kralja.
Ako bude korona na jesen.kaya wrote:Možda bude opet.dzango wrote:Ja već potrošio.kaya wrote:I mi hoćemo 100 evrića.dzango wrote:Ništa, naši smo.kaya wrote:
Izvini, trebala sam odmah priznati da smo srbi.
2014-04-19
A vidiš da možeš, zvala se kraljevina a imala je bana, sabor i vladu i zajedničkog kralja.dzango wrote:Ali ne možeš da budeš kraljevina već samo banovina. Logično i ništa komplikovano.kaya wrote:I? Priznali ga za kralja. Kao i ovog austrijskog. Ne moraš u zajednici imati svoga.dzango wrote:Kralj Aleksandar Ujedinitelj.kaya wrote:A kraljevina SHS, kralj je bio tko?dzango wrote:
Bez kralja ne valja. Ako nema kralja, onda nema kraljevine. Ako ima bana, onda je banovina. Kao što je u Jugoslaviji bila banovina. Banovina Hrvatska u Kraljevini Jugoslaviji.
2015-08-15
Nadam se da ne bude.dzango wrote:Ako bude korona na jesen.kaya wrote:Možda bude opet.dzango wrote:Ja već potrošio.kaya wrote:I mi hoćemo 100 evrića.dzango wrote:
Ništa, naši smo.
2015-08-15
Mogu i ja da promenim ime u Ron Džeremi, ali ne pomaže.kaya wrote:A vidiš da možeš, zvala se kraljevina a imala je bana, sabor i vladu i zajedničkog kralja.dzango wrote:Ali ne možeš da budeš kraljevina već samo banovina. Logično i ništa komplikovano.kaya wrote:I? Priznali ga za kralja. Kao i ovog austrijskog. Ne moraš u zajednici imati svoga.dzango wrote:Kralj Aleksandar Ujedinitelj.kaya wrote:
A kraljevina SHS, kralj je bio tko?
2014-04-19
Što bre? Da oboje zabodemo po 100 evra, ni orali, ni kopali. Odoh sad da malo čitam, pišemo se sutra.kaya wrote:Nadam se da ne bude.dzango wrote:Ako bude korona na jesen.kaya wrote:Možda bude opet.dzango wrote:Ja već potrošio.kaya wrote:
I mi hoćemo 100 evrića.
2014-04-19
Ja odoh spavati, sanjati ću AU kao noćnu moru ..noćdzango wrote:Što bre? Da oboje zabodemo po 100 evra, ni orali, ni kopali. Odoh sad da malo čitam, pišemo se sutra.kaya wrote:Nadam se da ne bude.dzango wrote:Ako bude korona na jesen.kaya wrote:Možda bude opet.dzango wrote:
Ja već potrošio.
2015-08-15
kaya wrote:Pa dobro znam naravno ali tada je li bila u dalmaciji ili hrvatskoj?Sovak wrote:kaya wrote:Hrvatsko slavonsko dalmatinska vlada, tada, tako su i upravno podjeljene bile.dzango wrote:Imale su i Dalmacija i Slavonija. Da li onda Dalmacija danas treba da ima poseban status kao i Hrvatska? Inače, da li je Smiljan bio u Hrvatskoj ili u Dalmaciji?kaya wrote:
I tadašnjoj hrvatskoj ne samo današnjoj, područja kao galicija i hrvatska su u AU imale poseban status i posebne upravne strukture.
To da se tesla rodio u AU jer hrvatske nije bilo je toliko bedasto kao da kažeš da se mihajlo pupin rodio u otomanskom carstvu a ne u srbiji.
A smiljan nisam sigurna, zaboravila sam, moguće u dalmaciji.
Lika za boga miloga. Kod Gospica.
Hrvatska.
Guest- Guest
Page 5 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Similar topics
» Srbi sad prisvajaju Teslu,a nekad su o njemu pisali kao ludjaku i sramoti
» Veliko zlo,Evropska unija kažnjava Srbiju!
» Evropska unija blokira finansiranje brojnih projekata u RS
» Merkel: Evropska unija mora pojačati odbranu
» Poljska: Ovo nije Evropska unija na koju smo pristali
» Veliko zlo,Evropska unija kažnjava Srbiju!
» Evropska unija blokira finansiranje brojnih projekata u RS
» Merkel: Evropska unija mora pojačati odbranu
» Poljska: Ovo nije Evropska unija na koju smo pristali
Page 5 of 7