Archaeologists in Croatia unearth incredibly well-preserved fossilised remains of a Roman chariot
Page 1 of 1
Archaeologists in Croatia unearth incredibly well-preserved fossilised remains of a Roman chariot
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7583261/Roman-chariot-horse-fossils-unearthed-Croatia-buried-together.html?
Archaeologists in Croatia have unearthed the fossilised remains of a Roman chariot buried along with two horses as part of a burial ritual.
A large burial chamber for an 'extremely wealthy family' was found in which the carriage with what appears to be two horses had been lain.
Archaeologists from the City Museum Vinkovci and Institute of Archaeology from Zagreb discovered the Roman carriage on two wheels (known in Latin as a cisium) with horses at the Jankovacka Dubrava site close to the village of Stari Jankovci, near the city of Vinkovci, in eastern Croatia.
Re: Archaeologists in Croatia unearth incredibly well-preserved fossilised remains of a Roman chariot
Senzacija, no muzej u Vinkovcima ipak ima i važniju stvar :)
Hektorović- Posts : 26373
2018-04-10
Re: Archaeologists in Croatia unearth incredibly well-preserved fossilised remains of a Roman chariot
Hektorović wrote:Senzacija, no muzej u Vinkovcima ipak ima i važniju stvar :)
odlasci u povijesne i prirodoslovne muzeje su među najljepšim stvarima, vidiš svu širinu i veličinu ljudskog roda i što je sve postojalo nekada-
Na Balkanu,odnosno na područjima Hrvatske,Srbije,Makedonije,BIH...tu je počela najstarija kultura.
I ne,nikakve velike seobe naroda nije bilo. Mi smo oduvijek tu. Preko 20 rimskih careva bili su "Jugoslaveni".
Vinča i Vučedol su kolijevka europske civilizacije.
I ne,nikakve velike seobe naroda nije bilo. Mi smo oduvijek tu. Preko 20 rimskih careva bili su "Jugoslaveni".
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
jastreb wrote:Na Balkanu,odnosno na područjima Hrvatske,Srbije,Makedonije,BIH...tu je počela najstarija kultura.
kic wrote:
odlasci u povijesne i prirodoslovne muzeje su među najljepšim stvarima, vidiš svu širinu i veličinu ljudskog roda i što je sve postojalo nekada-
evo pa proseci..u reali ti treba za svaki,ako hoces sve da vidis detaljno, mindeshten oko 8 sati..ponesi papicu i nesh za napojiti se..
https://www.nhm-wien.ac.at/en
https://www.khm.at/en/
Guest- Guest
inace u Beču postoji oko 30 kapitalnih muzeja..
Guest- Guest
pismejker wrote:kic wrote:
evo pa proseci..u reali ti treba za svaki,ako hoces sve da vidis detaljno, mindeshten oko 8 sati..ponesi papicu i nesh za napojiti se..
bio više puta :P
bio sam i u Muzeju Leopold u Beču itd-
Beč volim, ali prije bih u Grazu živio da me se pita, ili u Salzburgu, općenito govoreći sad--
Onda obidji i druge..nisu nishta manje impresivni..Kad budes Piškio kao ja sa balkona Schonbrunna,onda si ispekao Znanje.. ..to je bilo kad sam imo 4 godine..Prinčevsko pishanje..kic wrote:pismejker wrote:kic wrote:
bio više puta :P
Guest- Guest
Česka,manja mjesta do 10000 dusha,ludilo od Baroka i Gotike..za zivit idealno..no para se trazi..
Guest- Guest
Skoro pa u pravu... Iz ilirske konjice su stigli mnogi rimski carevi, na kraju carstva of kors, .... Evo sad će naš ilirski gen presjedati i eu... Pratimo s velikim iščekivanjem....kic wrote:jastreb wrote:Na Balkanu,odnosno na područjima Hrvatske,Srbije,Makedonije,BIH...tu je počela najstarija kultura.
Vele, kalendar... Aj aj nek im bude...
Nego. Ne samo EU nego i Vijećem Europe (47 država, skupa s Rusijom) .mutava baštarda wrote:Skoro pa u pravu... Iz ilirske konjice su stigli mnogi rimski carevi, na kraju carstva of kors, .... Evo sad će naš ilirski gen presjedati i eu... Pratimo s velikim iščekivanjem....kic wrote:jastreb wrote:Na Balkanu,odnosno na područjima Hrvatske,Srbije,Makedonije,BIH...tu je počela najstarija kultura.
Seoba naroda je oduvijek bilo, ali nije pogriješio kad je rekao da su Vinča i Vučedol kolijevka europske civilizacije. Prostor Hrvatske je jedan od najstarijih naseljenih područja u Europi u kontinuitetu od paleolitika, mezolitika, neolitika, eneolitika, brončanog i željeznog doba. Preporučam posjetiti Arheološki muzej u Zagrebu i Arheološki muzej u Zadru i muzej antičkog stakla u Zadru. Tu je i muzej Krapina, pa Veternica, pa nalazište Grapčeva špilja na Hvaru. Iliri su tu bili oduvijek; Japodi (područje Gorskog kotara), Delmati. U Arheološkom muzeju u Zagrebu čuva se japodska kapa, navlaš ista kao i lička kapa koja je dio ličke narodne nošnje.kic wrote:jastreb wrote:Na Balkanu,odnosno na područjima Hrvatske,Srbije,Makedonije,BIH...tu je počela najstarija kultura.
Kelti na području Hrvatske su priča za sebe (na području Siska). Pa ja živim u selu od 6000 stanovnika (da ga ne imenujem), na kojem području su pronađeni ne samo rimski artefakti, već su pronađene i urne iz razdoblja eneolitika (4-6000 godina pr.n.e.) što je činilo tzv. kulturu žarnih polja (poseban način pokapanja mrtvih, jest da je i danas groblje pored lokalne crkve i birtije najvažnije sastajalište lokalnih mještana )
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
U stvari, čitava Hrvatska je veliko arheološko nalazište i ogromna masovna grobnica. Čak i legendarnog kralja Arthura (u stvari rimskog zapovjednika legije u Britaniji - Lucius Artorius Castus?) neki povjesničari smještaju u Igrane, pored Podstrane, Makarska. Mi u kontinentalnoj Hrvatskoj imali smo nesreću da se nije sačuvalo puno gotike i romanike (što zbog drvene građe, što zbog bezbrojnih ratova i vojska koja su poharala ovo područje), međutim, na otocima i u Dalmaciji (pr.na Rabu) stare jezgre gradova su sačuvale srednjovjekovni i/ili antički štih. Tamo gdje su harali Turci (u najvećoj mjeri područje panonske nizine) nije se sačuvalo gotovo ništa, odnosno vrlo malo. U mom selu koje je bilo na granici nekadašnje Vojne krajine sačuvao se u središtu mjesta stari bunar iz razdoblja druge polovice 15. stoljeća. Staru gotičku crkvu uništili su partizani koji su je gađali topom iz obližnje šume jer su kreteni ustaše koristili zvonik crkve kao osmatračnicu u vrijeme rata, a samu crkvu kao skladište. I možeš ga jebat, do današnjeg dana ostale samo ruševine.
melkior- Posts : 17503
2015-08-09
samo se osebujno izražavakic wrote:jastreb wrote:Na Balkanu,odnosno na područjima Hrvatske,Srbije,Makedonije,BIH...tu je počela najstarija kultura.
Similar topics
» BAD BOY from Croatia
» Roman Majetić i 'Jugoslavenka' izbačeni naglavačke sa Hvara
» index.hr - Roman Gospodar prstenova uči djecu rasizmu, mržnji i netoleranciji
» Meanwhile in croatia...
» Croatia second
» Roman Majetić i 'Jugoslavenka' izbačeni naglavačke sa Hvara
» index.hr - Roman Gospodar prstenova uči djecu rasizmu, mržnji i netoleranciji
» Meanwhile in croatia...
» Croatia second
Page 1 of 1