Denkverbot
Page 33 of 50
Page 33 of 50 • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 41 ... 50
Re: Denkverbot
Ra wrote:Da. Svi mogu biti nemoralni osim nesretnice koja je već povrijeđena i nemoralom i nasiljem. Jedino ona treba (mora) biti moralna. Zbog moralnih vertikala. Valjda.Speare Shaker wrote:Ra wrote:Kad već pitate narod, pitajte ih je li moralno natjerati silovanu ženu da rodi dijete silovatelja?mativka wrote:Izuzetno teško pitanje.metilda wrote:
misliš li ti da je pobačaj moralan izbor?
No s obzirom da će takvo pitanje teško naići na konkretan odgovor, ja bih poput Kolakušića rekla: moj stav o tom pitanju nije mjerodavan, pitajmo narod referedumom.
Nije.
Moralno je takvo dijete donijeti na svijet.
Ako je moralno ispravno, moralno je pustiti ženu da sama oduči može li podnijeti toliku žrtvu nakon svega što je prživjela.
Svaka prisila je nemoralna pa i taj pritisak za koji se zalažu već spomenute vertikale.
ah, blitvice, nije riječ o moralnim vertikalama nego o znanstvenim spoznajama da čovjek čovjekom postaje u trenutku začeća..
da sad ne nabrajam znanstvene dokaze o toj činjenici..
zanimljivo je kako oni koje duboko dira patnja životinja, pasa, mačaka, dupina, kitova i zakonom zaštićenih vukova ostaju neosjetljivi na činjenicu da se svakim abortusom nanosi patnja djetetu koje se ubija što pokazuje i film Nijemi krik na kojemu se jasno vidi da dijete u trenutku pobačaja osjeća bol i da se boji..
to su mrtve duše..
uzalud je suosjećati sa silovanim ženama..
jasno je da je njihova patnja velika ali zar jedna patnja opravdava drugu patnju?
nije nikada pa tako ni u ovom slučaju
Guest- Guest
Embrij ima organsko jedinstvo, jedinstven genetski kod kao „blueprint“. Holistički gledano, njegov je razvoj unaprijed zadan. No je li on individuum?
Australski bioetičar Peter Singer (Praktična etika, 1979.) odgovara niječno: do 15. dana, naime, postoji mogućnost da se jedinka podijeli na dvije različite jedinke pa se ne može govoriti o tome da je to već individuum.
http://www.zdravstveniodgoj.com/news/eticki-aspekti-pobacaja
boldano je posebno zanimljivo, ukazuje na svu licemjernost pro choice aktivista - embrij nije osoba jer se do petnaestog dana može podijeliti na dvije različite jedinke..
dakle sada zagovornici pobačaja pri svakom pobačaju ubijaju ne jednog nego potencijalno dva čovjeka ..
Australski bioetičar Peter Singer (Praktična etika, 1979.) odgovara niječno: do 15. dana, naime, postoji mogućnost da se jedinka podijeli na dvije različite jedinke pa se ne može govoriti o tome da je to već individuum.
http://www.zdravstveniodgoj.com/news/eticki-aspekti-pobacaja
boldano je posebno zanimljivo, ukazuje na svu licemjernost pro choice aktivista - embrij nije osoba jer se do petnaestog dana može podijeliti na dvije različite jedinke..
dakle sada zagovornici pobačaja pri svakom pobačaju ubijaju ne jednog nego potencijalno dva čovjeka ..
Guest- Guest
kic wrote:ne bih nikad pobacio! :Dmetilda wrote:kic wrote:
bitno je svjesno zivjeti.. biti moralno budan u svakoj situaciji, pa i onim najmanjim.. kako je ovdje vec netko i pisao... :))
iako cesto bacam iz frizidera svasta :(
mada.. stavljaš u isti koš dijete i stvari iz frižidera..
Guest- Guest
Ra wrote:Kad već pitate narod, pitajte ih je li moralno natjerati silovanu ženu da rodi dijete silovatelja?mativka wrote:Izuzetno teško pitanje.metilda wrote:
No s obzirom da će takvo pitanje teško naići na konkretan odgovor, ja bih poput Kolakušića rekla: moj stav o tom pitanju nije mjerodavan, pitajmo narod referedumom.
da, kad smo već na teoriji - definiraj moral
Guest- Guest
ja sam se odredio od sebe, to je sve što mogu..
koji je udio silovanih glede broja pobačaja?
ot podatak je bitan samo ako planiroš izvršiti neko nasilje nad nekin malobrojnima
2014-04-16
znun da ih je malo, i da su društveno zanemarivi, ali pri odredjivanju moralnosti ekstremi nan pomožu;
osobno, nojdroži primjer mi je jel moralno izvršiti nasilje nad lošim, dosadnim, ružnim i nevinim čovikon ako bi se tako spasilo čovječanstvo (insert bilokakov kauzalni mehanizam)?
osobno, nojdroži primjer mi je jel moralno izvršiti nasilje nad lošim, dosadnim, ružnim i nevinim čovikon ako bi se tako spasilo čovječanstvo (insert bilokakov kauzalni mehanizam)?
2014-04-16
u redu, ekstreme možemo uzeti kao referentne točke, no onda možda gubimo središnju bit-
Karamazovski primjer, nije moralno to napraviti, kakav je to svijet kad počiva na nasilju nad nedužnim-
ali mi ne pokušavamo zakonski, nego moralno obuhvatiti stvarnost, ko prvi korok prema tome prvome
eko, i jo mislin da ni, i da niko ne more uspit učiniti da to bude moralno
eko, i jo mislin da ni, i da niko ne more uspit učiniti da to bude moralno
2014-04-16
kic wrote:
ja sam se odredio od sebe, to je sve što mogu..
koji je udio silovanih glede broja pobačaja?
podaci za ameriku:
Fewer U.S. women are having abortions than at any time since Roe v. Wade, according to new government figures released Wednesday. In 2015, the most recent year for which data is available, a total of 638,169 abortions were reported, a decrease of 2 percent from 652,639 abortions in 2014.
On average, there are 321,500 victims (age 12 or older) of rape and sexual assault each year in the United States
ali ne znam zbog čega je bitan ovaj podatak?
Guest- Guest
How Many Abortions Due to Rape Are There?
Since pro‑abortionists and the corrupt media exclusively emphasize the “hard cases,” they have persuaded the public that the number of women obtaining abortions for rape is huge. A national Wirthlin poll found that the average respondent’s guess at the number of abortions committed for rape and incest was 21% of the total number of abortions in the United States.5However, the actual number of abortions due to rape is miniscule. During the time period 1996-2011, six states compiled the reasons that 1.3 million women obtained abortions. Abortions for both rape and incest totaled 0.13% of all abortions ― that’s one out of every 770.6
Guest- Guest
sto je starije koka ili jaje?!Speare Shaker wrote:Ra wrote:Kad već pitate narod, pitajte ih je li moralno natjerati silovanu ženu da rodi dijete silovatelja?mativka wrote:Izuzetno teško pitanje.metilda wrote:
Nije.
Salu na stranu, znajuci sto je moral, znamo i da je to odavno passé 8-)
Maggie19 wrote:sto je starije koka ili jaje?!Speare Shaker wrote:Ra wrote:Kad već pitate narod, pitajte ih je li moralno natjerati silovanu ženu da rodi dijete silovatelja?mativka wrote:Izuzetno teško pitanje.metilda wrote:
Nije.
Salu na stranu, znajuci sto je moral, znamo i da je to odavno passé 8-)
Jaje. To je znanosti odavno poznato.
Mislio sam da govorimo o moralu, a ne o pop trash kulturi odnosno o pomodarstvu. To su ipak dvije različite kategorije, nebitno što između njih postoje i stanovite sličnosti (promjenjivost).
Moral ipak spada u temelje svakog društva, glavni okvir njegove konzistentnosti odnosno vjerodostojnosti, za razliku od pomodarstva.
Guest- Guest
Svi se razbudiše tvojim dolaskom.Ra wrote:Kad već pitate narod, pitajte ih je li moralno natjerati silovanu ženu da rodi dijete silovatelja?mativka wrote:Izuzetno teško pitanje.metilda wrote:
Lijepo te vidjeti :)
(S ovom ekipom ne može biti dosadno)
"teško je možda moralno izabrati, ali ne i odrediti ča je moralno." - s ovim se potpuno slažem.aben wrote:uopće ni,mativka wrote:Izuzetno teško pitanje.metilda wrote:
teško je možda moralno izabrati, ali ne i odrediti ča je moralno.
ko i u slučaju di molo dite umire oglodi, i jedini nočin je da ukradeš kruva od bahatog, šporkog i debelog bogatoša. niko ne bi reko da je kradja moralna i retko ki bi postupi moralno
Imamo primjere gdje su se pokušaji referenduma svim silama opstruirali.Speare Shaker wrote:mativka wrote:Izuzetno teško pitanje.metilda wrote:
Takav stav je legalan, legitiman i u skladu sa nekim općim razumjevanjem tradicije demokracije na zapadu, ali ne i neupitno moralan.
Političari se, pa tako i Kolakušić, vole dodvoravati biračkom tijelu, naročito pred neke izbore (u ovom slučaju za Europski Parlament), ali poštenije pa na kraju krajeva i moralnije bi tom istom tijelu bilo reći da narod jednostavno nije uvijek u pravu, pa tako ni u tom moralnom smislu.
Rekao bih, pogotovo ne u tom smislu.
Uostalom, to je jasno pokazala već sudbina Sokrata i time u ta davna vremena dala naslutiti u kojem će smjeru (mediokracija) krenuti demokracija zapadnog tipa čija je antička Atena jedan od temelja.
Kako to ?
Tko su ti koji određuju što je moralno, a što ne?
mativka wrote:"teško je možda moralno izabrati, ali ne i odrediti ča je moralno." - s ovim se potpuno slažem.aben wrote:uopće ni,mativka wrote:Izuzetno teško pitanje.metilda wrote:
ko i u slučaju di molo dite umire oglodi, i jedini nočin je da ukradeš kruva od bahatog, šporkog i debelog bogatoša. niko ne bi reko da je kradja moralna i retko ki bi postupi moralno
kad odredis onda samo treba djelovati tako, dakle obrnuto
Tema izbora je također vrlo kompleksna....kic wrote:mativka wrote:"teško je možda moralno izabrati, ali ne i odrediti ča je moralno." - s ovim se potpuno slažem.aben wrote:uopće ni,mativka wrote:Izuzetno teško pitanje.metilda wrote:
kad odredis onda samo treba djelovati tako, dakle obrnuto
Page 33 of 50 • 1 ... 18 ... 32, 33, 34 ... 41 ... 50
Page 33 of 50